alles vet behalve salarisOndanks alle beloften om overheidskosten terug te dringen, hebben we er inmiddels een nieuwe ambtenaar bij: de EU president. Ten tijde van het schrijven van dit artikeltje, was de beslissing nog niet gevallen WIE het zou worden, maar wel DAT er één zou komen. Zomaar een paar getallen ter overdenking…

Het salaris van de nieuwe EU president bedraagt € 350.000, belast met 25% belasting. Als vergelijking: Balkenende krijgt zijn eigen norm (€ 181.000), Herman Van Rompuy, de gedoodverfde favoriet verdient ook zoiets en Barrack Obama doet het met ongeveer 400.000 USD (ofwel zo’n €270.000).

Maar wat kost deze nieuwe ambtenaar eigenlijk écht voor de belastingbetaler? Welnu, dat wordt geraamd op 6 miljoen euro per jaar. Want deze nieuw gecreëerde kostenpost bestaat niet alleen uit het salaris van het poppetje, maar ook uit 22 medewerkers (persofficieren, assistenten, medewerkers) én 10 veiligheidsagenten. Nog afgezien van onkostenvergoedingen en dergelijk, waarin het EU parlement een zeer dubieuze “eer” heeft hoog te houden.

Kortom, beste belastingbetaler: weer een nieuwe kostenpost waarvoor u krom mag liggen en waar u “zoveel voor terug krijgt”.

19 REACTIES

 1. @Romee [1]: En je hoeft niet bang te zijn dat die verkeerde beslissingen neemt. Waarschijnlijk draait de EU dan alleen maar beter. Het valt mij namelijk nogal op dat zodra de regering op reces is, er door de nieuwszenders opeens niets meer te melden is. Komkommertijd noemen ze dat.

  Romee [6] reageerde op deze reactie.

 2. Op de draad van Hub postte ik al een link naar wie deze Van Rompuy is. Dit amorele type gaat ons nog veel meer dan dat kosten.

  Is er nog iemand die denkt dat dit geweldloos opgelost kan gaan worden?

  Er zullen steeds meer mensen beroofd worden van alles waar zij hun leven lang voor gewerkt hebben. Die dan in een stadium komen waar zij niets meer te verliezen hebben. Juist het feit dat men teveel te verliezen heeft voorkomt de massale volksopstand: iedereen beschermt wat hij of zij heeft opgebouwd.

  Als dat stadium voorbij is, en zeer velen niets meer te verliezen hebben, zullen de lynchpartijen ongetwijfeld een aanvang nemen. Zoveel heeft de geschiedenis wel bewezen. Je vraagt je af waarom de ‘elite’ denkt dat het ditmaal anders zal gaan.

  Fraai zal het in ieder geval niet worden.
  M. van den Heuvel [5] reageerde op deze reactie.
  Romee [6] reageerde op deze reactie.
  trui [9] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [16] reageerde op deze reactie.
  HJ [18] reageerde op deze reactie.

 3. Elke euro die hij (krijgt) zgn. verdiend, is er een teveel voor wat zanik en leugens.
  Dat noemen ze dan ook nog een “prestigieuze baan” wat niks inhoud, omdat de schaduwregering werkelijk regeert.

  Kortom:

  We hebben weer een bananenclubje erbij !!

 4. @R. Hartman (NI) [3]: Goed inlevingsvermogen, het regelt zich vanzelf wel.

  Hoe lang duurt het nog dat bepaalde websites verboden worden?

  Hoe lang duurt het nog dat niet meer vrij is om op het internet te schrijven wat je denkt?

  Ik verbaas me altijd nog over de mogelijk op de telegraaf om te reageren. (behalve over het koningshuis)
  Laat men dit toe, om te peilen hoe ver men kan gaan en wanneer, wanneer en door wie iets geschreven is?

  Hoe lang duurt vrijheid van meningsuiting nog?

  Hoe lang duurt het nog dat contant geld afgeschaft wordt?

  Alles is logisch, je weet niet altijd alles, daarom lijkt het niet altijd logisch.

  @Frenkelfrank [2]:
  Dit valt mij ook altijd op.
  Ook in het bedrijfsleven of bij de overheid als er een manager weg gaat, draait als gewoon door.
  Maanden later wordt er een nieuwe aangesteld.
  Bij veel dingen geldt:
  Als je maar lang genoeg wacht, dan hoeft het niet meer.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  trui [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [7]: wij nederlanders hebben wij een meningsuiting, maar wat veel enger en onbegrijpelijk is: er wordt niet naar geluisterd of serieus genomen. Meningen en wensen van de bevolking bij elkaar schrapen, bij elkaar optellen en conclusies trekken. het schijnt te moeilijk te zijn.
  De meeste stemmen gelden is toch de basis van een democratie? Trui

 6. @Romee [6]: @R. Hartman (NI) [3]: Geweldloos oplossen? Ja graag.
  zou het advies zijn: accepteren wat de overheid doet met de houding van het kinderliedje:
  Ik stond laatst voor een poppenkraam o, o, o, of
  ik stond erbij en ik keek er naar.
  Trui

 7. Puriteinstuig dat samenspant met het foute volk in Amerika. De EU zal worden gebruikt als trekpaard en melkkoe voor onze overzeese vrinden. Uiteindelijk zullen de marionetten dat doen wat van ze wordt gevraagd en verwacht…It’s one big happy family.
  Let maar op, in de toekomst zal Europa het voor zijn verdorven en failliete familie opnemen en trekt Europa het kortste strootje als het erom gaat wie zich gaat offeren in een zware, uitgelokte oorlog. Amerikanen halen het grootste deel van de winst uit de oorlogsindustrie en wie is een geschikte klant?
  De gristenen zijn net als alle andere ideologieën die wachten op het juiste moment om toe te kunnen slaan. En het moment voor ze is nu in Europa aangebroken. Het laatste woord zal er niet over zijn gesproken, dit is nog maar het begin van alle door dit soort veroorzaakte ellende. Onderschat ze niet, maar weet wel dat ook zij niet meer zijn dan instrumenten van een nog heel ander soort, degene die namelijk werkelijk aan de touwtjes trekken en de gristenpoppetjes laten dansen. Degene die aan de touwtjes trekt zijn noch gelovig, noch menslievend, noch rein of puur van geest, het zijn simpelweg koele, calculerende schurken die over lijken gaan.

 8. @Romee [10]: Beste Romee, niemand is onafhankelijk, schreef je. Zou je iets duidelijker willen zijn? Als mens ben je afhankelijk van de zon, zuursstof, de regen en de grond, hetgeen niet bestuurd wordt door anderen. Maar verder zou ik het niet weten. Bedankt voor jouw reactie. Trui

  Romee [14] reageerde op deze reactie.

 9. Het is om met Bolkestein te spreken een schertsfiguur, de EU dat zijn de grote lidstaten, en die maakten uit dat het deze Belg werd, en die eet weer uit de hand van zijn begunstigers, voor wat hoort wat.
  (de Britse ‘minister van BZ voor de EU” kan wel eens veel meer invloed krijgen naast deze kleurloze ja knikker en nietszeggende postkantoor chef )

 10. @trui [12]:

  “Als mens ben je afhankelijk van de zon, zuursstof, de regen en de grond, hetgeen niet bestuurd wordt door anderen. Maar verder zou ik het niet weten.”

  Dit is niet zo moeiijk.

  Je hebt een winkel of bedrijf en je plakt je politieke voorkeur/mening op de etalage of in de klanten ontvangstruimte.
  Je bent gelijk de andersdenkende als klant kwijt.
  Minder omzet.

  Je werkt bij een bedrijf en je vindt/meent dat het produkt wat ze verkopen bagger is, je zegt dit tegen je baas.
  U kunt wel gaan. WW of bijstand?

  Je kraakt de overheid af in jouw mening op je werk, terwijl je zelf ambtenaar bent. Promotie, jammer dan.

  Hoeveel wil je nog meer.

  Er zijn altijd wel misstanden bij je vrienden, werk , familie enz, enz.
  Wanneer je altijd je mening zegt, krijg je met iedereen ruzie.

  Maar geen paniek.

  DAT NIET KAN HUICHELEN IS HELEMAAL NIET ERG, ER ZIJN GENOEG MENSEN DIE JE DAT WEL KUNNEN LEREN.
  trui [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Romee [14]: Beste Rommee, als iets ik niet kan en ook niet wil leren dan is het huichelen. Meningsverschillen en ruzie vind ik lastig, maar duidelijk, want dan weet ik meteen waar ik aan toe ben. Ik ga met mensen om, die mij nemen zoals ik ben en vice versa.
  Ik werkte om die reden via uitzendbureaus als secretaresse of als produktie medewerkster. Ik ben regelmatig ontslagen, vanwege mijn karakter en mijn mening. Soms had ik een baantje dat bij mij paste. Tubes tandpasta in een doosje doen, bijvoorbeeld. Trui

 12. @R. Hartman (NI) [3]:

  Ik denk dat deze elite hoopt met electronica en gerichte intimidatie de boel onder de duim te kunnen houden, maar dat lukt ze zelfs in Afganistan niet.

 13. Om nog maar te zwijgen over de 3000 medewerkers die Catherine Asthon aan het aanwerven is voor haar diplomatieke dienst.

 14. @Romee [1]:
  Ik stel manneke pis aan als nieuwe President…… Ik ben er van overtuigd dat hij in een echte democratie zou winnen.

  Goed punt. Wat me opvalt is dat bijna niemand zich meer opwindt om het niet democratische karakter van Europa. We hebben een president die net zo democratisch is verkozen als die van China. Middels achterafkamertjes. Zelfs de kandidatenlijst was geheim. Hoe diep kan je zinken? Zelfs Karzai van Afghanistan deed tenminste nog een poging zijn presidentschap een democratisch tintje te geven. Toen dat niet lukte en hij de facto door verkiezingsfraude de macht greep stonden Europese landen hem toe te juichen. Eenzelfde Europa dat nu zonder lastige kiezers aan de eerste EU president is gekomen. Niet dat ik een groot voorstander van democratie ben, maar dit is een nog erger model.

  De directe en indirecte kosten interesseren me overigens minder dan dat een politieke elite haar eigen opperhoofd kiest. Veel Europeanen lachen om het politieke proces in de VS. En hoe dom die Amerikanen wel niet zijn, omdat ze bijvoorbeeld niet alle hoofdsteden van Europese landen kennen. Wij Europeanen kennen niet eens onze Europese partijen en fracties. Er zijn er een stuk of 6, 7 Europese fracties geloof ik. Hoe triest is het als je niet eens de namen kent van de partijen die Europa regeren. Dat betekent dat we het hoofd in de schoot hebben gelegd. Dat het 20 jarige jubileum van de val van de muur samenvalt met de eerste niet democratische opperpresident van Europa. En dat er een nieuw tijdperk is ingegaan, voor zover dat nog niet het geval was.

  @R. Hartman (NI) [3]:

  Ik geloof meer in een langzaam afglijden, net als in Argentinie is gebeurd. Een land dat door socialisme ten onder is gegaan en nog steeds weigert dat in te zien. Zo stel ik me een beetje de toekomst van Europa voor. Het gaat slechter ondanks al het overheidsingrijpen, zal de mening zijn. Men weigert in Argentinie in te zien dat men afglijdt door overheidsingrijpen. En zo zal het hier volgens mij ook zijn / worden.

  trui [19] reageerde op deze reactie.

 15. @HJ [18]: Beste HJ, helaas moet ik je schrijven dat ik het voor een groot deel met je eens ben. Echter, ik vind een democratie een goede vorm, als je er van uit gaat, dat stemmen het recht van de sterkste is. Wat wij nu zien gebeuren in Europa, vooral in Nederland, dat ook al wordt er gestemd op en voor een bepaalde partij, degenen die gekozen worden hun afspraken niet nakomen. Ja zegeen en nee doen. Naar mijn idee hebben de ambtenaren meer te zeggen. Zij verzamelen informatie en geven dat door aan ministers, staatssecretaressen. Welke informatie is dat? Wat niet te begrijpen is is dat de overheid zo weinig inzicht heeft wat er werkelijk op straat met hun burgers aan de hand is. Ik hoop dat je de documentaire van Marcel van Dam hebt gezien. Ook heeft hij een boek geschreven (titel ben ik op dit moment kwijt). Trui

Comments are closed.