Vraag2U mag volgend jaar voor een nieuwe gemeenteraad gaan stemmen.

Hoe correct is dat in feite. Er wordt een stemlijst aan u verstrekt waar op namen van personen staan waar u op mag of kunt gaan stemmen. Op de samenstelling van deze lijst heeft u als u niet betalend lid aan een politieke partij geen enkele invloed. 
 
Het is bekend dat er bij alle politieke partijen maar een zeer kleine groep betalende leden is. Deze zeer kleine groep van de totale inwoners bepaalt mede waar u op mag stemmen. Het partijbestuur stelt voor  welke van de leden op deze kieslijst komen te staan, en daar mogen de leden dan voor stemmen. Al met al een methode die vragen oproept.
Een inschatting zou wel eens aan kunnen geven dat 10 % van de bevolking inspraak heeft en 90 %  dat dan moet accepteren. Alleen al het feit dat men veelal geen capabele bestuurders kan vinden die zich beschikbaar willen stellen, geeft aan dat het tijd wordt voor verandering.

 In ieder dorp zou men een van de politiek onafhankelijke persoon, gekozen door de inwoners kunnen instellen. De personen uit meerdere gemeenschappen zouden  hun invloed moeten kunnen aanwenden in een Gemeenteraad  welke politiek onafhankelijk zou  moeten zijn van het landelijk politiek.  Het aantal betalende leden aan een politieke partij is laag en dat zijn geen redenen voor hun te grote invloed op alle inwoners. Een politiek onafhankelijke en vrije deelname aan het besturen van onze gemeente en provincie zou dan ook volledig terecht zijn.

Wie een oplossing weet mag het zeggen.

———————-
Ingezonden door Reiny

5 REACTIES

 1. De beste (want enig moreel juiste) oplossing: niet gaan stemmen.

  Stemmen op een mafiabende is zielig. Je stemt in feite op de mensen die bepalen welk deel van het geld en de tijd die men van je afgepakt heeft zonder jouw toestemming, je als troostprijs mag hebben.

  Laat je niet in met hun spelletje.

  Laat ze verrekken.

  Niet gaan kiezen is een vrijwillige keuze voor het moreel juiste.

  “Democratie” zuigt.

 2. Leuk stukje Reiny. Helaas heb ik geen oplossingen op jouw vraagstelling, anders dan het hele huidige systeem om zeep proberen te helpen.

  Hoe? Tja, natuurlijk zonder initiatie van geweld. Dus dan maar het zoveel mogelijk verspreiden van de feiten. Via deze site, bijvoorbeeld.

 3. Ik wind me meer op over de relatie dorpspolitiek versus landelijke politiek. Deze belangen zijn soms tegengesteld. Bijvoorbeeld bij de uitkering uit het gemeente fonds waar dorpspolitieke belangen tegengesteld zijn aan die van de landelijke politiek. Dorp wil maximale uitkering uit gemeentefonds en landelijke politiek wenst liever zelf het geld direct uit te delen aan de burger zonder tussenkomst van de gemeentepolitieke laag.

  Deze tegengestelde belangen worden vertegenwoordigd door partijleden welke voor hun toekomstige benoeming voor leuke functies in een afhankelijkheidsrelatie verkeren tov de partij. Deze kan immers beslissen om deze persoon wel of niet op de kandidatenlijst te plaatsen van een volgende leuke functie. Gevolg is dat partij loyaliteit belangrijker kan zijn voor een verkozen functionaris dan loyaliteit tov de kiezers die hem in de huidige functie hebben verkozen. Die keizers kunnen hem alleen maar herverkiezen in zijn huidige functie, het partijbestuur kan hem voordragen voor de volgende stap in zijn politieke carriere.

  Derhalve valt te overwegen op lokaal niveau politieke partijen te verbieden welke banden hebben met een landelijke politieke partij.

 4. Wethouder Hekking.
  Voor mijzelf heb ik bedacht dat de enig moreel juiste keuze is dat ik fysiek wel ga stemmen en ter plekke het rode potlood gebruik om het vakje ‘Blanco’ in te kleuren. Dat komt omdat ik van mijzelf niet mag wegblijven bij verkiezingen. Behalve als het een corrupt, intern PvdA ‘feestje’ is zoals bij de laatste burgemeesterverkiezing alhier, te Utrecht.

Comments are closed.