Big Brother2Ik dacht altijd dat kabelbedrijven vrij waren in het samenstellen van hun zenderpakketten want waarom zou iemand zich willen bemoeien met wat er via de kabel aan tv signalen mijn huiskamer binnenkomt. Maar dit is Nederland en dus is het achteraf niet verassend dat de staat zich ook hier  tot op de molecuul mee bemoeit via dure, hinderlijke en totaal overbodige regelgeving.

Ik was zomaar wat aan het rondsnuffelen op de website van de kabelmaatschappij hier en ben heel toevallig gestuit op hun pagina https://www.ziggo.nl/#producten/televisie/zenderoverzicht/zenderbepaling/ en daar blijkt dus dat de staat op landelijk- en gemeentelijk niveau de kabelmaatschappijen dwingend voorschrijft wat er doorgegeven moet en mag worden.

Landelijk worden de kabelaars verplicht alle staatszenders door te geven, dat zijn voor TV de drie Nederlanden, dan de twee Vlaamse staatszenders, alle Nederlandse regionale zenders en eventueel locale zenders, als die er zijn. Daarnaast moeten ook alle staatsradiozenders, de landelijke, regionale en eventuele locale worden doorgegeven.

Dit zijn de “must carry zenders”.

Opvallend dat precies al deze zenders wat mij betreft gewoon van de kabel afkunnen omdat ik in principe geen staat kijk, ook geen Belgische maar als ik de kabelmaatschappij zou vragen deze zenders niet aan mij door te geven dan mag deze niet aan dit verzoek voldoen van de staat, ik krijg de signalen gewoon verplicht binnen.

De staat bereikt hiermee dat niemand zich kan onttrekken aan het bereik van de staatspropaganda. Verder creëert deze verplichting een kunstmatige “markt” voor de staatsomroep en maskeert daarmee het feit dat er bijna geen belangstelling is voor staatsuitzendingen.

Gemeentelijk is er een “onafhankelijke” programmaraad die voor 4 jaar door de gemeenteraad wordt aangesteld en politiek een afspiegeling moet zijn van die gemeenteraad. Hoe iets dat door een politiek lichaam wordt benoemd en ook nog eens wat samenstelling betreft een kopie moet zijn van dat benoemende politieke lichaam onafhankelijk zou kunnen zijn is mij een raadsel, maar goed deze raad bepaalt wat ik mag zien en doet dit aan de hand “kijk- en luisteronderzoek en reacties van klanten(!) per post, telefoon, fax of e-mail”.

Klanten ? Welke klanten? Meer slachtoffers van deze verplichte winkelnering zou ik zeggen.

Het lijkt mij dat de kabelmaatschappij dit al zal doen uit commercieel eigenbelang om de markt in de gaten te houden, waarom de gemeente zo nodig zo’n raad moet subsidiëren om hetzelfde dunnetjes over te doen is mij ook niet duidelijk. De gemeente heeft hier feitelijk geen enkel belang liggen, behalve het creëren van kunstmatige baantjes voor partijvrienden dan en het uitoefenen van rauwe politieke macht.

Door die raden wordt het pakket zenders dat ik ontvang onderworpen aan democratische besluitvorming, een democratische meerderheid bepaalt welke zenders ik zal ontvangen en welke niet maar wat heeft die meerderheid precies met mijn smaak op televisiegebied te maken ? En als ik nou toevallig een zender wil ontvangen waar de raad (democratische meerderheid) tegen is, wat is dan precies de schade die anderen hiervan zouden kunnen ondervinden ?

Als laatste wordt de samenstelling van de rest van de zenders door de kabelmaatschappij bepaald. Het gaat hier om zenders buiten het verplichte zenderpakket om.

Kortom: het is mij totaal duister welke “dienstverlening” de overheid hier levert en wie daar op zit te wachten.

Uiteraard hebben de tv toestellen technische voorzieningen om ongewenste zenders niet te tonen maar het gaat mij om de vrijheid om zelf te bepalen wat mijn huis binnenkomt en wat niet en nu heb ik die vrijheid niet omdat de staat dat voor mij bepaalt, voor mijn eigen bestwil natuurlijk want ik kan dat niet zelf, daar heb ik juist politici en ambtenaren voor nodig.

6 REACTIES

 1. Zoals je al aangaf in je commentaar in die andere draad. Politici (en ambtenaren, zover het niet dezelfde groep betreft) hebben verstand van alles, dus ook hier van.

  Ik weet niet of deze nog bestaat, maar in Amsterdam was een ‘burgerpanel’ voor de kabel actief (namens de gemeente) waar voornamelijk linkse radikalinski’s in zaten die zo af en toe in het nieuws kwamen. Bijvoorbeeld omdat men Amsterdammers wilde verbieden naar bepaalde zenders te kunnen kijken omdat deze te “pro Amerikaans” zouden zijn.

  Deze kameraden wisten/weten het immers beter. Net als in Noord Korea waar elk huis (volgens een artikel dat ik las) van staatswege is voorzien van een radio die door de staat aan/uit wordt gezet wanneer men vind dat je moet luisteren naar de staatspropaganda. Al vermoed ik dat de partij-elite niet zulke radio’s heeft.

  In NL kan elke politiek geinteresseerde zwakzinnige met een beetje inzet wel een goedbetaalde plek in een of andere commissie vinden.

 2. Ik ken mensen die een schotel hebben en geen kabel, dan kun je 800 zenders ontvangen, en daar zal er altijd wel een bij zijn die leuk is, dus knip de kabel door, en betaal die kabel club geen cent meer.
  (want de commisie kijk en luister verdriet kan moeilijk naar de ruimte vliegen om de GRATIS satteliet buiten werking te stellen )
  In Thailand hebben ze of de kabel of de schotel (daar zit dan ineens wel alles op Fox,BBC,de Duise welle, kanaal 5 (Fr) en een hele zwik Azie zenders, de Australiers zitten er ook op .

 3. @J.Klein [3]: ook de schotel is uiteraard onderhevig aan de regeldrift van de staat want je moet wel een vergunning hebben van de EU om in een bepaald EU-gebied te mogen uitzenden.

  Wij kunnen hier geen SKY-zenders ontvangen omdat dit niet mag van de EU. We kunnen het wel ontvangen maar de decoderkaarten mogen niet buiten de UK worden verkocht. Is wel te omzeilen met valse kaarten of je familie in Engeland een abonnement laten nemen op SKY en dat hier gebruiken maar waar het om gaat is dat zelfs de satelliet niet vrij is.

  De eigenaren van die satellieten zijn onder druk te zetten door de staat dus hangen ook zij.

 4. Citaat:En als ik nou toevallig een zender wil ontvangen waar de raad (democratische meerderheid) tegen is, wat is dan precies de schade die anderen hiervan zouden kunnen ondervinden?

  Je zou eens vrijdenkers tv kunnen ontvangen!
  Dan schaad je al die correct politieke denkers die jou kort willen houden.

  In Amerika is het iets anders. Moord en doodslag zoveel als je wil inclusief stinkende lijken en wonden, maar een blote tiet word gecensureerd.
  Want dat is toch wel zo vies.

  Hier in nederland gaan we Powned tv krijgen, ik denk alleen dat deze al gepowed is door de subsidiesponzen voor er maar 1 kritisch noot uit komt.

 5. Sarah Palin, de voormalige running mate van oud-presidentskandidaat John McCain heeft haar memoires gelanceerd. Going Rogue: an American Life.
  http://www.novatv.nl/page/detailreacties/uitzendingen/7402/Web+Only:+Sarah+Palin+niet+van+de+buis+te+slaan

  dat had ik zonder Nova niet gezien, dat komt omdat ik in bangkok geen Fox of Amerikaanse TV zenders kan ontvangen, wel thuis (of ook daar ) want daar zit Fox wel op de zender en AMC geloof ik.
  (ik zie Nova via mijn laptop, internet is redelijk vrij en alles is bijna te zien aan nieuws zenders)
  In het Witte Huis schijnt een gevaarlijke zwarte man uit Kenia te wonen die ook Moslim en Jood is , eigenlijk en die onder valse voorwendselen een USA paspoort heeft dus een illegale President is em daar gaat Palin wat aan doen…………….ja ha !

  Ik denk dat je gewoon een illegale schotel kunt installeren waar de staat niet over gaat, want hoe houden ze uitzendingen uit de ruime tegen, dat kan net zo min als radio uitzendingen.
  Maar ik ben niet technisch onderlegt wellicht heeft Wladimir gelijk en is NL een bananen rupubliek (was het maar een rubriek) geworden.
  Ik ben sinds 2004 weg, dus ik weet niet wat er de laatste 5 jaar aan de hand is echt.(ik bezoek het land wel maar vrij kort doorgaans, het is me te koud en nat om langer dan nodig te blijven.
  http://www.tmd.go.th/en/index.php

Comments are closed.