downloadTerwijl onze jongens in den Haag vrolijk doorpraten over een totale regulatie van het internet, zijn ook de Belgen druk bezig (preventieve) maatregelen te  nemen om elke vorm van het delen van media tegen te gaan. Zo las ik het volgende op tweakers.net: “De Belgische overheid gaat vanaf 1 februari de kopieerheffing op geheugendragers verbreden naar onder andere usb-sticks en harddisks.”

De kopieerheffing was al krankzinnig, maar deze verbreden is ronduit gekkenwerk. Feitelijk komt het erop neer dat je bij aanschaf van een apparaat met opslag capaciteiten (usb-stick, hardeschrijf, mp3-speler etc.) extra heffing moet betalen. Dit ter compensatie voor het vele downloaden en rond verspreiden van media met copyrights. Tevens wordt er een onderscheidt gemaakt tussen het type media en de opslagcapaciteit daarvan.

Zelfs Appels Ipod krijgt te maken met de betreffende heffing, terwijl dit apparaat standaard na mijn weten geen mogelijkheid aanbiedt om media te kopiëren. Steeds meer begint dit te stinken naar een zoveelste overheidssmoes om wat extra centen uit de bevolking te slaan.

Belangenorganisatie TIX stelt dan ook met alle reden vast dat het plan juist Averechts kan gaan werken omdat mensen die ‘legaal’ aan hun media komen, mogelijk dubbel worden belast. Eenmaal voor de toren hoge prijzen van deze media en eenmaal voor de capaciteit van het afspeel apparaat.

Zullen velen nog evenveel media blijven kopen nu ze dubbel moeten betalen? Logica zegt van niet, minister Van Quickenborne heeft echter na aanleiding van een studie welke ik gek genoeg nergens terug kan vinden het tegenovergestelde geconcludeerd.

Als je dan ook nog eens nagaat waar de hele discussie eigenlijk over gaat, gaan de nekharen overeind staan. Mensen die misschien nog nooit in hun hele leven ook maar iets hebben gedownload, worden nu beboet bij de aanschaf van een media apparaat.

Dit alles zogenaamd ter bescherming van de auteur onder de noemer Copyrights wat bij definitie al invalide is!

Tezamen met het (mede door de lokale overheid) gemonopoliseerde internetbeleid bij onze zuiderburen, verdiend België de prijs als koploper voor toetreder in het nieuwe digitale tijdperk.

Oorspronkelijke bron:

http://tweakers.net/nieuws/64607/belgische-overheid-verbreedt-kopieerheffing-naar-meer-media.html

13 REACTIES

  1. We zullen er toch aanmoeten wennen. De feiten zijn hard:

    1) er is een enorme staatschuld in alle westerse landen
    2) deze neemt in de meeste landen bovendie nog steeds toe, wen wel sneller dan de BNP groei
    3) er is in veel westerse landen de vergrijzingsgolf welke zorgt voor een toename van de kosten de komende 30 jaar via allerlei ‘vervorwen rechten’ op gebied van pensioen en zorg.
    4) sommige landen kennen een depletie van de natuurlijke hulpbronnen

    Uiteindelijk moet dit allemaal betaald worden. Hele discussies over eerlijk of niet, maar de komende 25 jaar zullen er tientalle miljarden extra opgehaald moeten worden bij de bevolking. Er is dus absoluut geen vraag of er meer belastingen komen, maar enkel waar. Omdat de meeste westerse landen al behoorlijk dik in de inkomstenbelasting en BTW zitten en grote bedrijven zich minder makkelijk laten uitzuigen ivm hun connecties in de politiek en het mondiale karakter van hun markten, rest er niets anders dan allerlei heffingen op ‘consumtie’ in de meest brede zin.

    De Franse – nu nog tijdelijk afkeurde – CO2 heffing is iets wat hier ook gaat komen. Plus de alom bekende km-heffing. Maar ‘leges’ voor allerlei ‘rechten’ is ook een aantrekkelijk instrument.

    Meeste landen komen afhankelijk van de conjunctuur tussen de 2% en 5% structureel tekort, met een tot 10% per jaar oplopend tekort ivm sociale verworvenheden. Reken dus maar uit hoeveel bezuinigd en gegraaid gaat worden als totale belastingdruk.

    .M [3] reageerde op deze reactie.
    Xip Pie [4] reageerde op deze reactie.
    GB [5] reageerde op deze reactie.
    Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

  2. Joepie kopieren wordt gelegaliseerd!
    “Maar agent, ik heb toch kopierrechten betaalt bij aanschaf van deze USB?”.

  3. @Armin [1]: Met belastingheffen alleen kom je er gewoon niet meer. En de benodigde bezuinigingen zijn zo groot dat geen politicus zich eraan zal wagen (toch niet in voldoende omvang). Resultaat? Bijdrukken van geld op massieve (lees: hyperinflatoire) schaal. Niet een kwestie van of maar van wanneer. Ziehier een artikel over deze thematiek in de VS: http://www.economicpopulist.org/content/you-have-been-warned
    Over de VS is info makkelijker voorhanden, maar de meeste EU landen staan er niet veel beter voor. De VS kan ons voorgaan in deze catastrofe, maar met wat vertraging stevenen we hier op iets gelijkaardigs af.

  4. @Armin [1]:

    Het lijkt dat je er jezelf al bij hebt neergelegd dat je geplukt gaat worden door de overheid. Lees ik berusting in de situatie uit je artikel, Armin? Als dat zo is dan is dat (met alle respect) niet best!

    Er is een wezelijk verschil tussen belastingverhoging of bezuinigen.
    Het is een keuze tussen nóg meer overheid (communisme) of ontmanteling van de overheid. Een wezenlijk verschil.
    Je kunt ipv nog meer belastingheffing of CO- onzinbelasting ook bezuinigen door -wat mij betreft ALLE- subsidievormen te schrappen. Ik ben ervan overtuigd dat je dan al een heel eind in de richting komt.
    De crisis kan,op termijn, ook een zegen voor de maatschappij zijn als men maar de juiste keuzes maakt.

    Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.
    Armin [8] reageerde op deze reactie.

  5. Ter verduidelijking als voorbeeld, op een HD van een Terabyte (1000 GB) zou het gaan om ongeveer 10 euro extra belastingen.

    Gezien ik een 1TB disk zie staan voor €84, komt dit even neer op meer dan TIEN procent. (bovenop de andere BTW die men al betaalt, en Recupel taks (http://www.recupel.be/)

    Wat Armin zegt, dat we er aan zullen moeten wennen, heeft hij wel’n punt. Je kan er in feite niet aan ontkomen zo lang een andere regering de wetteksten niet verandert.

    Maar hey, ik heb ook een berichtje voor de overheid: mensen gaan terecht géén cd’s of dvd’s meer kopen. Niet meer naar de bioscoop om voor de film overspoeld te worden met irritante reclame.
    Ze zullen het wel van internet halen, of naar de bibliotheek gaan om hun Helmut Lotti of Frans Bauer te lenen, kopiëren, en te delen met hun vrienden en kennissen op vrijwillige basis, buiten de overheidstaksen om.

    Nog iets in de kantlijn: De jaren ’90 waren de jaren van de Europese dance. De start van het millenium de commerciële takeover van de beats.
    De volgende 10 jaar wordt het failliet van de grote platenfirma’s (net als TV-zenders) en de complete doorbraak van underground artisten uit de youtube en myspace generatie, die een grote politieke boodschap zal hebben.

    Dat zij daar maar aan wennen.

  6. @GB [5]: Het lijkt dat je er jezelf al bij hebt neergelegd dat je geplukt gaat worden door de overheid. Lees ik berusting in de situatie uit je artikel, Armin? Als dat zo is dan is dat (met alle respect) niet best

    Ik heb me er niet zozeer bij neergelegddat ik het lijdzaam over me heen laat komen, maar meer dat ik de maatregelen zelf niet actief ga bevechten. Dat heet geen zin, want het merendeel van het geld is reeds uitgegeven of praktisch onstuitbaar. Dat is net zoiets als boos doen richting de VISA als na de feestdagen de rekening op de mat valt 🙂

    Ik zie de storm van heffingen en leges die gaat komen dus als onvermijdelijk. Ik bereid me dus voor op hoe ik mijn geld zodanig kan parkeren en verdienen dat ik deze stroom met zo min mogelijk schade ga doorstaan.

  7. @Hub Jongen [6]: Hub, zoals je weet ben ik het daar roerend mee eens, doch de meeste Nederlanders helaas niet. Zeker zij – groot deel van de babyboom – die nu voor hun oudedag en gezondheidzorg gezien hun leeftijd en een generatie niet sparen nu volledig afhankelijk van die staat zijn. Electroraal is alleen die groep een machtige groep.

    De staatschuld is verder consumptie van gisteren. Dat is reeds uitgegeven. En al die ‘verworven rechten’ qua sociale zekerheid zijn in feite contracten van de babyboom afgesloten op de hoofden van hun kinderen. Die kun je – zelfs als je dat zou willen – moeilijk zonder sociale consequenties verbreken, want er is niets om op terug te vallen voor hen en voor ons want wij laten die generatie echt niet ‘vallen’.

    Etc etc.

    Ik zie de komende 20 jaar vooral als een revival van Big Government waar sinds begin jaren 90 juist licht afgenomen was. De ‘pret’ was dus van korte duur.

    GB [11] reageerde op deze reactie.

  8. @Hub Jongen [6]:

    Dat klopt. Je moet je realiseren door wie de problemen veroorzaakt zijn. Dat je je instelt op wat onvermijdelijk komen gaat is slim. Daarin ben ik het met Armin eens. Erin berusten moet je m.i. nooit doen. Als iedereen dat doet heeft de overheid vrij spel.

    @Armin [9]:

    *Ik zie de komende 20 jaar vooral als een revival van Big Government*

    Ik geloof niet dat de grootte van de overheid is afgenomen vanaf de jaren 90 (hooguit gestabiliseerd) maar ik begrijp wat je bedoelt 😉
    Je zou gelijk kunnen krijgen maar ik heb ook goede hoop dat het anders loopt. Overheden kunnen door de ongelimiteerde geldsmijtpolitiek op termijn gaan defaulten.
    In de VS zie je ook steeds meer dat staten moeten gaan snijden in de collectieve overheidsvoorzieningen omdat er simpelweg geen alternatief meer is. Big government heeft in de USSR gefaald en zal ook in de EUSSR of de VS gaan falen.
    En het MOET ook falen (met alle ellende van dien) wil er echt iets veranderen.
    Pas als de situatie écht nijpend is en het merendeel van de bevolking niks meer te verliezen heeft zal er meer eenheid komen in de strijd tegen de heersende corrupte elite.
    Niet eerder!

  9. Niet alleen daarmee lopen de Belgen voorop; België gaat alle buitenlandse goksites blokkeren…..

    Na de website van zelfverklaard pedo-jager Hölsken gaat België nu ook alle buitenlandse goksites blokkeren binnen België. Tja, ook België heeft elke franc nodig om zijn financiën op orde te krijgen, en een censuur die geld oplevert is natuurlijk mooi meegenomen…

  10. een digitaal bestand bestaat uit nullen en eenen.
    een digitaal bestand is een getal
    op een getal staat geen auteursrecht

Comments are closed.