Person_Brederode Desanne vanDésanne van Brederode was de columnist op Buitenhof van afgelopen zondag. Het was een genoegen te luisteren naar haar kritiek op de Kerstrede van Beatrix. *)
Onder andere constateerde zij dat Beatrix wel vol was van het “nabuurschap”, terwijl ze waarschijnlijk nog nooit contact met buren heeft gehad!

 Echter vooral duidelijk bracht Desanne dat het zwart maken van het individualisme, waaraan de mensheid zoveel welvaart te danken heeft, volkomen onterecht en misplaatst was. Echt een column naar mijn hart. Hieronder kunt u hem nog eens nalezen.

 Kersttoespraak
Column Désanne van Brederode **)‘Door alle digitale communicatie, vergeten we onze naaste buren.’ Een beknopte samenvatting van de Kersttoespraak van onze koningin.Ik vermoed dat veel dominees en priesters in de Kerstnacht een soortgelijke preek hebben gehouden. Zelfs cabaretiers verkondigden de boodschap. Het gebeurt zelden dat machthebbers en hofnarren dezelfde diagnose stellen, en dat religieuze voorgangers en rebelse atheïsten hetzelfde geneesmiddel aanprijzen.
De ziekte die individualisme heet is kennelijk zo ver doorgeslagen, dat gezworen vijanden nu de handen ineen slaan om saamhorigheid het alsnog te laten winnen. Prachtig. Maar wie de boodschap een paar uur in alle stilte laat bezinken, (dus zonder meteen op internet te reageren!) kan zich afvragen waarom de predikers hier nu pas mee komen – en niet tien, twaalf jaar geleden al.
Zeker, Hyves, Facebook en msn bestonden nog niet, en werd er nog niet, of nauwelijks, ge-sms’t. Toch hoefde je geen visionair te zijn, om destijds te begrijpen welke vlucht het digitale verkeer zou nemen, en ten koste waarvan.
 
Helaas. Men redeneerde: ‘Je moet wel, want iedereen doet het tegenwoordig. Over een paar jaar hoor je er zonder al die dingen niet meer bij.’
Hoezo ‘individualisme’? Een echte individualist waait niet met alle modes mee, alleen omdat anderen dit ook doen en je nu eenmaal niet kunt achterblijven.
‘Ja, maar, als ik niet op Hyves ga, lig ik binnen de kortste keren uit mijn vriendenkring…’ Nou en?! Je wilt toch helemaal niet horen bij een gezelschap dat elkaar ‘krabbels’ stuurt? Krabbels! Het woord alleen al! Onze majesteit, die waarschijnlijk nog nooit met het fenomeen ‘buren’ te maken heeft gehad, prees in haar toespraak het ouderwetse begrip nabuurschap aan.

Helemaal mee eens. Maar nogal wat ouderen weten dat niets zo verstikkend kon zijn als een omgeving waarin buren je continu in de gaten hielden en achter je rug om over je roddelden. In hechte wijkgemeenschappen werden mensen na een scheiding met de nek aangekeken, en men meed het huis waar een zoon misschien wel homo was, of een dochter verkering had met iemand van een ander ras of geloof, of politieke voorkeur…
Zelfs ik herinner me besneeuwde straten waar mensen keurig hun eigen stoepje hadden schoongeveegd, maar dat van de buren niet even hadden meegenomen – teveel moeite. ‘Ik geef het goede voorbeeld, wat zij van hiernaast doet, moet ze zelf maar weten.’
Dat “zij van hiernaast” aan reuma leed, werd expres vergeten. En als ze buitenkwam en uitgleed, had men weer een mooi moralistisch verhaal voor onder boom. ‘Tja, zij vond een schoon stoepje niet belangrijk. Altijd eigenwijs geweest. Hoogmoed komt voor de val!’

Inderdaad, precies dezelfde treiterspelletjes die mensen nu op internet spelen, anoniem. Ik hoop dat 2010 een jaar wordt waarin mensen zich nu eindelijk eens niets meer aantrekken van die verstikkende groepsdwang die slechts instant zelfbevestiging levert.
Alleen iemand die die bevestiging niet meer nodig heeft, kan er voor anderen zijn – op zijn eigen, vrije manier, en zoals anderen hem nodig hebben.
Hoe meer individu, hoe ruimer geest en hoe groter hart. Lang leve het individu!  

————————————————————————

*) Sen Huwa gaf daar op de Vrijspreker al eerder commentaar op.
Zie “Internet,Dat is toch een vechtspelletje.”

Internet? Dat is toch een vechtspelletje?


PS. Deel vet accent door redactie!

**)   http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/42629215/items/42920603

15 REACTIES

 1. @Bon Vivant [4]:

  Vreselijk, wat een hypocriet zeg.

  En die vleeshandelaar Van der Bent uit Wassenaar is ook een buur van de koninklijke familie, maar toen Maxima hem geen voorrang gaf werd zijn schade maar voor 25% vergoed.

  Blijkbaar gaat de koninklijke no-claim vóór goed nabuurschap. 😉

  http://www.nu.nl/algemeen/50276/getuige-gezocht-van-auto-ongeluk-van-maxima.html
  http://www.jurofoon.nl/jurofoonjournaal/200307/Maxima_25_procent_aansprakelijk_voor_verkeersongeval.asp

 2. inderdaad weer zo krom als wat. Vanuit je paleis de slaven vertellen dat ze te veel individualiseren. Past wel goed in de regel dat voor heersers andere regels gelden dan voor slaven.
  Gelukkig kijken mensen meestal naar wat de predikers doen en niet naar wat ze zeggen.

 3. Dit is een commentaar op een artikel op zapruder:


  Kiwi45:
  De kerstrede van Koningin Beatrix heeft bij haar buurman aangezet tot grote verbazing. De zinsnede ‘Tegenwoordig zijn zelfs buren vreemden’ was voor Diederik Schimscheimer aanleiding om vandaag te reageren: “Hare Majesteit laat haar gezicht nooit zien in de buurt. Die passage in de toespraak vond ik dan ook erg opmerkelijk.”

  Schimscheimer woont weliswaar op 700 meter van Huis Ten Bosch, theoretisch is de 67-jarige Hagenaar wel de naaste buur van de koningin. De notaris in ruste woont zelf inmiddels al 34 jaar aan de Bezuidenhoutseweg. In 1981 zag hij Beatrix dan ook haar intrek nemen in Huis Ten Bosch. “Normaal gesproken kom je jezelf dan even voorstellen bij de buren, maar dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd. Ik mag dan wel onderdaan zijn, dit getuigde niet van goed fatsoen”, aldus Schimscheimer.

  Daar liet de vrijgevochten senior het echter niet bij zitten. Schimscheimer vertelt: “Op een gegeven moment ben ik zogenaamd langsgegaan voor het lenen van een kopje suiker. Ik wilde per slot van rekening toch weten wie mijn nieuwe buren waren. Bij het hek werd ik tegengehouden door twee van die gorilla’s in blauwe pakjes, met de vraag wat ik kwam doen. Dat ik de buurman was, maakte schijnbaar weinig indruk, want ik werd meteen gesommeerd te vertrekken. Ik was werkelijk verbouwereerd.”

  Dit tafereel is alweer van zo’n twee decennia terug. Toch blijkt ook vandaag de dag dat Hare Majesteit weinig van doen heeft met haar omgeving. “Twee weken geleden hebben we met alle buurtbewoners een kerstboom opgetuigd. Dit is een jaarlijks ritueel. Het zou de koningin sieren als ze hier een keertje bij aanwezig zou zijn. Zelfs de krantenbezorger gaat niet eens meer bij haar langs voor de welbekende kerstwens. Dat plaats deze kerstrede toch in een ander daglicht”, zo besluit Schimscheimer.

  Het artikel vindt u hier:
  http://zapruder.nl/portal/artikel/in_naam_der_koningin_stop_met_internetten/

 4. Ik zeg afschaffen die middeleeuwse sektes. De kerstboodschap van de BE Albert II laat ook geen twijfel mogelijk.

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.675013

  “Die goedkeuring van het Verdrag van Lissabon is belangrijk want zij betekent de aanvang van een nieuwe etappe in de Europese eenmaking.”

  enz enz

  Officieel mag de koning zich niet politiek inmengen. Advies geven voelt hij zich niet te beschaamd voor.

  Wel, hij mag z’n adviezen stoppen waar het licht niet schijnt.

 5. @Rob ter Horst [7]: Kan me nog herinneren dat Desanne van Brederode hier een tijd geleden belachelijk werd gemaakt

  Dat kan ik me niet goed voorstellen. Niemand hoeft Desanne namelijk belachelijk te maken; dat kan zij heel goed zelf.

  In bovenstaand stuk wordt mij niet geheel duidelijk wat Desanne citeert of debiteert. Ik zal eens op Buitenhof gaan kijken. Maar zelf als ze zowaar eens iets nuttigs gezegd zou hebben: Eén zwaluw maakt nog geen zomer! Zie ook Mark Rutte bijvoorbeeld.

 6. @Hub Jongen [8]: Nee, het gaat erom dat men de ene keer het eens is met de persoon en wat die zegt, en een voorgaande keer het niet eens was met de persoon, en die persoon belachelijk werd gemaakt.

  Overigens zag de foto van toen er ook ietwat “nadelig”uit…

 7. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten maar dat gaat hier niet op, omdat zij wat te verbergen heeft wat niet met normen en waarden te rijmen is.

Comments are closed.