De Europese politiedienst Europol deelde onlangs mee dat er grootscheeps I love CO2gefraudeerd wordt met de handel in CO2 emissies. In een aantal landen zou 90 % van de handel bedrog zijn en miljarden euro’s bedragen. ‘Deze criminele activiteiten bedreigen de geloofwaardigheid van de EU-emissiehandel’, waarschuwde Europol chef Rob Wainwright. ‘Criminelen maken gebruik van de mogelijkheid om emissierechten als normale goederen uit andere EU landen belastingvrij te importeren. Bij wederverkoop rekenen zij dan BTW erbij, zonder dit aan de belastingdienst door te sluizen. Voordat de ambtenaren wantrouwig worden, is men verdwenen.’

Opvallende transacties worden al sinds anderhalf jaar waargenomen op de Europese klimaatbeurzen. Daar handelen ondernemingen met certificaten die recht op uitstoot van kooldioxide geven. In 2008 bedroeg het handelsvolume 90 miljard euro. ‘ Er zijn altijd weer grote transacties op momenten waarop er geen reden is voor hoge volumen’, aldus Hans Jurgen Nantke, directeur van het Duitse Emissionshandelsstelle (DEHSt).
In Groot-Britannie en Frankrijk heeft men de emissierechten al van BTW verlost om de fraude te bestrijden. In 2008 doken de eerste gevallen al op maar daar kwam verder weinig reactie op.
Naast misgelopen staatsinkomsten, lijdt deze onthulling tevens tot een stevig imagoverlies. Samen met Climategate de bijl aan de wortel van het klimaatsprookjesbos ?! 
Een typisch voorbeeld van overheidsingrijpen. Een mislukte oplossing voor een niet bestaand probleem dat uiteraard volop belangstelling trekt van handige types die dankbaar profiteren van de gelegenheid. Of het de subsidiepotten voor integratie in de achterstandswijken zijn, de eindeloze hoeveelheden externe adviseurs of de lucratieve handel in CO2 rechten; steevast tekent zich hetzelfde patroon af. De uiteindelijke verliezer van dit doodvermoeiende spel is niet het klimaat maar dat bent u. Of u moet op tijd uw slag hebben geslagen op de klimaatbeurs natuurlijk…

3 REACTIES

 1. Hahaha het is wachten op sub-prime CO2, dotcom CO2 de CO2 handeltoezichthouder (uiteraard zonder tanden) en noem maar op.

 2. Een echte windhandel!

  Zou overigens ook kunnen plaatsvinden als er een 1-kindpolitiek zou worden gevoerd om de CO2 uitstoot terug te dringen, evenals het verbruik van grondstoffen en energie, en het milieu te ontzien.

  Paren kunnen dan geld verdienen door te handelen in ‘kindrechten’ (mensen die geen kinderen willen verkopen hun recht op een kind dan aan paren die meer dan 1 kind willen).

  In ontwikkelingslanden zal door de hogere kindersterfte het waarschijnlijk een 3-kindpolitiek worden. Die mensen hebben dan de mogelijkheid om hun kindrechten aan de rijke landen te verkopen. Nu verkopen ze nog de kinderen zelf aan de rijke landen, dat hoeft dan waarschijnlijk niet meer.

  Je kan zoiets natuurlijk ook naar voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, etc. uitbreiden. Je verkoopt dan je graan/rijst-rechten, of je bananenrechten.

  Feitelijk is die hele CO2 emissiehandel onvervalst communisme. Jawel, de Muur is gevallen, maar de ideeën van Marx en Lenin groeien en bloeien als nooit tevoren!

Comments are closed.