Person_klaus_newHet Engelstalige magazine “The Bulletin” dat gretig gelezen wordt onder de grote expatgemeenschap van Brussel heeft de Tsjechische president Vaclav Klaus deze week uitgeroepen tot de “Persoonlijkheid van 2009”. Iedereen kent hem en zijn ideeën, en iedereen heeft over hem ook wel een mening, maar niemand zal kunnen ontkennen dat er een andere individuele persoon geweest is het laatste jaar die zo gewogen heeft op de politiek en het beleid van de Europese Unie dan Vaclav Klaus.
 
Hij was lange tijd “the last man standing” in Europa, en ook al moest hij uiteindelijk toch inbinden en het Verdrag van Lissabon ondertekenen, toch heeft hij gedaan wat anderen niet durfden en heeft hij zijn tanden laten zien als staatshoofd van een kleine EU-lidstaat.” Hij werd gebrandmerkt tot schurk van het jaar en uitgespuwd door de Europese elite, maar in werkelijkheid bewees Klaus dat Europa een Unie is van 27 en niet slechts drie lidstaten plus 24,” aldus het editoriaal van “The Bulletin”.

Na de vele gênante momenten voor de Mandarijnen van Brussel en de zelden voorspelbare handelingen van Vaclav Klaus zullen de grote lidstaten in de toekomst wel twee maal nadenken alvorens ze weerom zullen vergeten de kleintjes mee in het bad te trekken. En ook voor Tsjechië zelf heeft Klaus achter de schermen een grote slag weten thuishalen. De ultra-linkse “mensenrechten” die Lissabon de EU-lidstaten opdringt, zoals extra zwangerschapsverlof en verregaande stakingsrechten, zullen immers niet van toepassing zijn op zijn land.

 Tsjechië zal dus – samen met de twee andere slimme opt-outlanden Ierland en het Verenigd Koninkrijk – een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van de andere EU-landen kunnen opbouwen. Klaus had het verdrag gelezen en begreep de gevaren die erin vervat zaten. Hij stond in de branding, moederziel alleen, en vocht tegen de golven, maar uiteindelijk moest hij bakzeil halen.

 “Geleidelijk aan zullen de Europese leiders meer en meer de draagwijdte van Lissabon leren kennen en alle veranderingen van dat verdrag zullen stap per stap duidelijk worden”. Met die woorden becommentarieerde Rob Heirbaut op de laatste top voor het VRT-nieuws de aanwezigheid van een tiental buitenlandministers die vergeefs binnen wilden op de top, maar dat niet mochten. Zij wisten niet eens dat Lady Ashton voortaan in hun naam buitenlands beleid zou gaan voeren… I rest my case.

 Ingezonden door Vincent De Roeck, beheerder van Libertarian.be en voorzitter van de Mises Youth Club in Brussel.

10 REACTIES

 1. “… zullen de grote lidstaten in de toekomst wel twee maal nadenken alvorens ze weerom zullen vergeten de kleintjes mee in het bad te trekken.”

  Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Dankzij deze grondwet die geen grondwet mag heten kunnen ‘gekwalificeerde’ meerderheden besluiten nemen en de rest daarmee passeren. Ongeacht wat hun standpunt is.

  Klaus is een van de weinige politici in de EU die op mijn sympathie kunnen rekenen. Jammer dat hij toch heeft gebogen voor het volksverraad van Lissabon.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 2. Hij was lange tijd “the last man standing” in Europa, en ook al moest hij uiteindelijk toch inbinden en het Verdrag van Lissabon ondertekenen

  De macht van de EU criminelen reikt ver.

 3. @Bon Vivant [1]:

  “Jammer dat hij toch heeft gebogen voor het volksverraad van Lissabon.”

  Ja, erg jammer. Ik had liever gezien dat hij niet getekend had en was afgetreden als laatste stap.
  Maar ik stond niet voor die verantwoording en kan makkelijk praten. Ik weet ook niet goed wat op dat moment de consequenties en/of alternatieven waren.

  Hij blijft voor mij een held die ik uitermate waardeer. Ik sta dan ook achter zijn benoeming tot “Man van “het jaar”.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [3]:

  Hoe moeilijk Klaus het had, blijkt uit de tekst van zijn verklaring bij het tekenen van het document dat het verraad van Lissabon definitief bekrachtigde:

  Prague Castle – 3 november 2009.

  Vaclav Klaus signed Lisbon Treaty
  ——————————————————

  Good afternoon. Good, gloomy afternoon.
  Let me read to you a brief statement on the Constitutional Court ruling today.

  First: I have expected this decision of Constitutional Court and I respect it even if I don’t agree essentially with its content and its arguments.

  Second: I cannot agree also with its form – with its juridical quality.
  The ruling of the Constitutional Court is not a neutral juridical analysis, but tendentious political pleading of the Lisbon Treaty from the side of its supporters.
  It is visible on the absolutely inadequate confrontation way of elaboration and also presentation of this ruling.

  Third: Above all I cannot agree with its content because by Lisbon Treaty validation, in spite of the political opinion of the Constitutional Court, the Czech Republic will lose its sovereignty.
  This change today and in the future legitimates the part of our public which is not careless to our national and state existence, and which doesn’t want to reconcile with it.

  Fourth: I cannot respect the Constitutional Court formula of president’s obligation to ratify this or any other international contract without any delay referring to the law of the Constitutional Court.
  It is a law that deals with the Constitutional Court function, but not with presidential rights, which are done only by the Constitution.

  Fifth: I declare that I signed the Lisbon Treaty today at 15.00 hours.

 5. Vaclav Klaus is een bijzonder mens. Daar zouden we er meer van moeten hebben op regeringsniveau.

  Ik heb een boekje van zijn hand “Blauwe planeet in groene kluisters – Wat wordt bedreigd: Het klimaat of de vrijheid.”

  Hij is niet naar Kopenhagen gegaan. Was zinloos volgens hem. Allemaal bekokstoofd. Is het toeval dat veel politici in de voormalige Oostbloklanden het bedrog doorzien? De Poolse minister van Volksgezondheid is bijvoorbeeld niet meegegaan in de varkensgriep-achtbaan. Zijn zij wellicht beter in staat om te zien dat het hier om een andere vorm van een totalitaire machtsverdeling gaat?

  Qua drugsbeleid zijn ze ons inmiddels trouwens voorbijgestreefd.

  By the way. Vaclac Havel is ook zo’n bijzondere figuur.

 6. De Engelsen hebben een betere figuur Nigel Farage die een toespraak heeft gehouden, waarbij de heer Barroso zich op zijn pikkie getrapt voelde, eerst moest hij nog schamper lachen daarna werd hij toch een beetje zenuwachtig, hadden we hier maar een paar figuren in de regering dan zou het hier heel anders eruit zien, maar zij heben allemaal de zelfde spuit gehad schijnbaar de afdekspuit!!

  Jean-Pierre [7] reageerde op deze reactie.

 7. @K.Kort [6]: Betere figuur? Nigel is politicus en geen president. Een aardige toespraak stelt hem nog boven het niveau van een Vaclav Klaus.

 8. @surfer [8]: Bernanke. Tja, dat is triest hoor. Die man vertegenwoordigt het belang van de FED en die vertegenwoordigt weer het belang van de grote bankiers. Dat is niet het belang van het volk of de economie.

  Bernanke is de machtigste figuur in het Westen. Samen met zijn bancaire vrienden wordt bepaald wat er gebeurt. Zij zijn de veroorzakers van deze crisis. Zijn foto zou niet op de Time moeten prijken maar op een poster op het politiebureau: gezocht!

  Zo wordt me steeds duidelijker dat de MSM de weg kwijt zijn. Riekt naar propaganda.

 9. Zijn speach was geniaal, toen hij bezig was liepen veel van de mensen in de zaal gewoon weg. Respectloos, dom en onverantwoordelijk.

Comments are closed.