EU_cartoonDe financiële toestanden in deze beide landen zijn zo slecht dat grootscheepse hulp of uittreden uit de eurozone (EMU) noodzakelijk wordt. De analist Steve Barrow van Standard Bank heeft dat bekend gemaakt. De vaste afspraken, contracten, waaraan deze landen zich moeten houden, komen ze al lang niet meer na of die bedriegen ze.
 
Politici uit beide landen ontkennen de problemen en hebben vertrouwen dat die worden opgelost.  

Maar de werkelijkheid zal laten zien of dat waar is, hoe het eventueel gebeurt en wat dan de consequenties en de gevolgen zijn voor de inwoners van de EU.

 Ja, de grootste kans is inderdaad dat die problemen worden opgelost.
De politici uit de andere EMU-landen, en zelfs van de EU zullen waarschijnlijk niet toelaten dat een land gaat uittreden. Dat zou het begin van het uit elkaar vallen van de EU kunnen inhouden. En dat zullen ze tot het uiterste trachten te voorkomen. Zelfs ten koste van hun eigen landgenoten.

Er zullen dan wegen uitgevonden worden om geld beschikbaar te maken om die landen (uit solidariteit) te helpen!

 Angela Merkel heeft al gezegd dat er op de een of andere manier hulp geboden wordt; of dat nu wel of niet mag van het (in marmer gebeitelde) stabiliteitspact staat of niet.Wij hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid zegt ze.
Zo weet u weer eens dat u ook verantwoordelijk bent voor wat de Grieken doen!

 Extra moeilijk is het feit dat de Griekse cijfers niet vertrouwd worden. Immers Griekenland is met behulp van frauduleuze cijfers lid van de EMU geworden. Zou het wel te vertrouwen zijn?

 Dat eventuele hulpgeld moet dan komen van de belastingbetalers of door het te uit hoge hoeden te toveren. Dat toveren is niet onmiddellijk zichtbaar, maar het treft toch alle burgers in de betreffende landen door de inflatoire werking.

17 REACTIES

 1. Ik zou zeggen vergis je vooral niet in de ernst van de economische situaties in veel landen in de EU. Nu zijn Ierland en Griekenland de meest extreme voorbeelden op het moment.

  Maar twijfel geen moment dat Spanje en Italië daar niet ver achter liggen. Verder, zou ik graag ook een ? zetten bij de stabiliteit van het oost blok. Dus mocht de klimaat bubbel binnenkort knappen dan hebben we het ergste nog voor ons.

 2. Ook ik wil graag dat Nederland uit de EU stapt. Het kost ons alleen maar bakken met geld en we (JP dus) hebben de grondwet verkwanseld. Alle Nederlanders zijn verkwanseld aan de EU. Nog heel even en dan zijn we allemaal slaven van dit gedrocht geworden. Alleen maar goed om geld op te hoesten en door controle is je vrijheid ontnomen en onze volks”vertegenwoordigers” doen daar hard aan mee.

  peter [3] reageerde op deze reactie.

 3. @MareJane [2]: De EU opsplitsen in een politieke en economische unie, bijvoorbeeld? En dan de keuze maken waar je aan meedoet.
  In Nederland zouden we volgens mij kiezen voor de economische unie, onder voorwaarde dat het ons niets meer kost.

  Ik las ergens dat de EU bestaat uit 3 lidstaten en 24 “associates”; wij doen dus inderdaad voor spek en bonen mee. In het gareel blijven lopen is de missie.

 4. hja, inderdaad helemaal mee eens, hoor
  iedereen ik vind dat ook ik dat vindt help maar n ike oopsh jas[ jek niets weermannen jounal klokhuihs marr soms ook wel in Amsterotterdam .bn
  gajjen

 5. Tja, ik weet het niet precies. We moeten de zaken wel van elkaar scheiden. Onze persoonlijke voorkeur of afkeer van de EU doet er nu even niet toe want de EU is een feit.

  In de huidige situatie heeft een groep landen zich aan elkaar verbonden. Dat geeft rechten en plichten. Rechten om op elkaars hulp te rekenen. Plichten om je aan gemaakte afspraken te houden en niet de boel te bedriegen. Als Griekenland zich daadwerkelijk als een boefje gedraagt dan moeten ze gedwongen kunnen worden zich weer in het gareel op te stellen. Willen ze dit niet dan zit er niets anders op dan zonder hen verder te gaan.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.
  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Jean-Pierre [5]:

  “……want de EU is een feit. ….”

  Het feit is dat het “NL-volk” duidelijk tegen de grondwet gestemd heeft en dat toen de politici het volk bedrogen hebben met het verraad van Lissabon.
  En nu wordt die EU en die grondwet aan het volk opgelegd.

  Het is dus ieders goed recht om te trachten wegen te vinden om er weer onderuit te komen.
  De eerste stap daartoe is het duidelijk maken aan iedereen dat het volk bedrogen is.

 7. Zie dat de reacties hier vooral over de EU gaan, dat ondemocratische tirranieke gedrocht.
  Wilt u een goed staaltje EU bashing zien, tiep dan Nigel Farage in bij youtube, goed voor uren kijkplezier.

  Wat is voor zou stellen voor de eu (dus ook voor Ierland en griekenland) is wat ron paul nu in de USA voor elkaar probeert te krijgen. The competing currency act. Dit stuk wetgeving zorget ervoor dat iedereen valuta mag maken, gebaseerd op wat hij/zij kiest. Op deze manier wordt je neit gedwongen om de overheidspapiertjes als geld te gebruiken.

 8. @Jean-Pierre [8]:

  Dat is een achterhaalde discussie. Net zoals ik het een achterhaalde discussie vind of het percentage van staat naar staat gegeven ontwikkelingshulp, dat voor 4/5de deel in de zakken van corrupte bestuurders in de Derde Wereld verdwijnt, 0.80, 0.85%, 0.7% danwel 1% (heel erg links) of 0.5% (heel erg rechts) van het BNP dient te zijn. Door dergelijke schijndiscussies te voeren houdt men de gedachten van de mensen binnen de kaders.

  Maar wat mij betreft treden álle landen uit de Europese Unie. Griekenland schijnt een grijze economie te hebben die meer dan 60% van het BNP bedraagt en de mensen vertrouwen daar de overheid een stuk minder dan de Nederlandse mensen doen. Griekenland redt zich wel. Ik maak me meer zorgen over Nederland en de Scandinavische landen waar aan de overheid een soort goddelijke status wordt toegekend.

  hugo van reijen [16] reageerde op deze reactie.

 9. Ik hoop het, dat 1 of een paar landen het goede voorbeeld geven en de rest volgt.

 10. Al vanaf voor de invoering van de euro heb ik er nooit aan getwijfeld, dat voor 2015 Griekenland, Italie, Spanje en Portugal ( mogelijk in die volgorde ) tot de nationale munteenheden zouden terugkeren.
  Hugo van Reijen

 11. Momenteel vind ik die Grieken behoorlijk toffe peren. Ik hoop dat ze nog even door gaan met hun list, bedrog en andere activiteitebn. Immers, de euro is de laatste paar weken weer flink gedaald tov de andeer grote munten als direct gevolg van de zorgen over de euro-schaatschulden.

  Goed voor mij als dollar-verdiener die regelmatig geld overboekt 🙂

  Nee, serieus, het is uiteraard dieptriest dat de dollar relatief stijgt, omdat de EU kennelijk in de ogen van velen een nog grotere brasser is dan het reeds imponerende monetaire wanbeleid van de USA.

 12. @hugo van reijen [16]:

  Dat zou kunnen. Ik weet niet meer van wie het volgende citaat was, volgens mij van Frank Karsten (maar ik kan het mis hebben) :

  Ontwikkelingshulp is een herverdeling waarbij arme mensen in rijke landen betalen voor rijke mensen in arme landen.

Comments are closed.