euEind november maakte de president van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, de samenstelling bekend van de bezetting voor de volgende vijf jaar Europese Commissie. Er vertrekken 13 EU commissarissen, dankzij de nieuwe afspraken. Wat kost dit grapje?

Open Europe heeft gecalculeerd, dat deze 13 vertrekkende EU commissarissen de belastingbetaler 2,7 miljoen euro hebben gekost tijdens hun aanwezigheid: per commissaris welteverstaan. Hun inkomen en oprotpremies samen kosten de belastingbetaler in totaal meer dan 35,6 miljoen euro.

Die 35,6 miljoen euro is dan inclusief de “golden goodbyes” van 1,3 miljoen euro per vertrekkende commissaris. Dat is inclusief hun pensioenen totaal meer dan 16,6 miljoen euro, want hun pensioenen worden voor alle dertien samen begroot op meer dan 11,6 miljoen euro.

Elke vertrekkende EU commissaris heeft “recht” op een “resettlement allowance” ter waarde van 1 maandsalaris, zijnde € 19.910,- of voor Vice Presidenten zelfs € 22.122,- ongeacht hoe lang zij dienst gedaan hebben. Daarnaast een “transition allowance” die drie jaar lang uitgekeerd wordt en die bedraagt tussen de 40% en 65% van hun laatst verdiende jaarsalaris (dat minimaal € 286.7036,- bedraagt maar op kan lopen tot € 438.017,- voor een lang zittende Vice President). Én daar bovenop nog eens een riant pensioen van minstens € 51.069 per jaar vanaf hun 65e levensjaar voor hen die vijf jaar gediend hebben.

Dit is allemaal extra bovenop de € 238.919,- die een EU commissaris per jaar verdient als basissalaris, oftewel € 1.194.595,- voor een volle periode van vijf jaar. Vice Presidenten verdienen € 265.465,- per jaar oftewel € 1.327.325,- voor de volle vijf jaar. Dit salaris is exclusief allerlei “emolumenten”, zoals huisvestingstoeslagen en toeslagen voor entertainment. Deze toeslagen bedragen tussen de € 43.122,- en € 50.757,- per jaar per persoon.

Eén van de grootste winnaars is de Poolse commissaris Pawel Samecki, die niet langer dan ZES MAANDEN in dienst van de Europese Commissie is geweest, maar wegloopt met een oprotpremie van maar liefst € 391.898,- bovenop de € 141.020,- die hij als loon en toeslagen heeft ontvangen in die zes maanden.

De hoogste verdiener van de vertrekkende EU commissarissen zijn Margot Wallstrom en Gunter Verhuegen, die elk € 2.991.313,- in hun zakken staken voor hun tien jaar dienstverband in de EU commissie. Zij ontvangen per persoon een jaarlijks pensioen van € 113.486,- voor de rest van hun leven.

De nieuw benoemde EU minister van buitenlandse zaken, mevrouw Catherine Ashton, bracht al een inkomen in het laatje van € 282.040,- in de periode van iets meer dan een jaar, nadat ze de functie overnam van EU Trade Commissioner Lord Mandelson.

En ook u betaalt hiervoor…

Bronnen: Open Europe en  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6936313.ece

7 REACTIES

 1. Alleen hierom ben ik van mening dat de EU een graaidepot is ten koste van de bewoners in de EU-landen. EU voegt niets toe aan de Nederlander en de Nederlandse economie. Integendeel.

 2. @Wout [3]: Waarbij je in de private sector als consument de keuze hebt om naar een ander te gaan om je geld te besteden.
  En bij de roverheid heb je die keuze niet en wordt dat geld je afgedwongen. Zoals hier op Vrijspreker al meerdere malen bediscussieerd en bewezen is.

 3. @Wout [3]:

  Wat geeft de EU mij voor het geld dat zij mij afnemen?
  He-le-maal niets.
  Ze zeggen me of ik kromme komkommers mag kopen of niet.
  Of wat voor vergif ze in je eten mogen stoppen.
  Gezonde dingen zijn nu zelfs helemaal verboden.
  Voor hun ben je niet meer dan vee.
  Je mag betalen, en verder je bek houden.

 4. Het enige wat zij kunnen is graaien en op onze zak teren en wij schapen doen niets!

 5. Geweldig politiestaat, die zij in elkaar geknutseld hebben, maar de basis is weg en zij zorgen het beste voor zich zelf! Nigel Farage had het goed gezegd dat het verschrikkelijk ondemocratisch verlopen is afgelopen 8jaar. De kiezer had zijn stem moeten kunnen laten horen!!!!!!!!!!!!Dit gaat op deze manier niet goed komen!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.