Met groot genoegen  druk ik hieronder af het rekendictee  2009,   ofschoon ik jammerlijk faalde bij het oplossen  van de vraagstukken.  pic

Voor de veertien  vraagstukken had ik 24 minuten nodig en   ik maakte maar liefst vijf fouten!

De 27-jarige Allard Veldman uit Amsterdam  werd winnaar : nul fouten en slechts  616 seconden om alle vraagstukken op te lossen!

Wie  er zin in heeft, kan zichzelf hieronder testen. Enkele van de problemen zijn vrij pittig.

Voor wie ze nog niet gezien heeft, zal  ik over  vijf dagen de antwoorden publiceren.

Hugo van Reijen

Rekenvragen finale Bartjens Rekendictee 2009

 

1. Mexicaanse griep

Als 24 artsen in 20 uur 5000 mensen kunnen inenten tegen de Mexicaanse griep, hoeveel tijd hebben dan 30 artsen nodig om 12.500 mensen in te enten?

1,5 minuten 10 punten

 

2. Alcohol en politiek

Hero Brinkman vult een vat met 100 liter wijn, gedeeltelijk met wijn van 2 euro per liter en gedeeltelijk met wijn van 3 euro per liter. De wijn heeft een totale waarde van  230 euro. Hoeveel liter wijn van 3 euro per liter zit er in het vat?

2 minuten 10 punten

 

3. Doodskist

Een kartonnen doodskist met een oppervlakte van 9 m² kost €  24,96 aan karton. Goochelaar Hans Klok wil later begraven worden in een kartonnen kubus en slechts € 4,16 aan karton uitgeven. Hoe lang zijn de ribben van deze kubus in centimeters? (Laat plakranden buiten beschouwing)

2 minuten, 10 punten

 

4. Vrijdag de dertiende

Vorige week – 13 november 2009 – was het vrijdag de dertiende. Wanneer was het de voorlaatste keer dat het vrijdag de dertiende was? Noteer het nummer van de maand.

 3 minuten, 15 punten

 

5. Minister Donner

Minister Donner fietst om 8 uur naar zijn werk. Hij rijdt gemiddeld 12 km/uur. Zijn vrouw ziet dat hij zijn broodtrommel vergeten is en brengt hem in de auto de trommel na. Ze vertrekt om 8.20 uur. Als ze hem heeft ingehaald, geeft ze de trommel en keert zonder tijdverlies weer  om. Om 8.30 uur is ze weer thuis. Hoe hard reed ze  gemiddeld?

2 minuten, 15 punten

 

Vraag 6. Nobelprijs voor Obama

Obama belt zijn Michelle dat hij de nobelprijs heeft gewonnen. Ondertussen schrijft hij bijgaand letterschema op zijn kladblok. Op hoeveel verschillende manieren kan hij het woord NOBELPRYS hierin lezen? 

 

2 minuten, 10 punten

 

7. Kaal

Hoeveel is 256 x 257 groter dan 255 x 258?        

1,5 minuten, 15 punten

 

8. Sterren

In  de Amerikaanse vlag staan 50 sterren. Die zijn geordend in horizontale rijen van twee lengtes: afwisselend een lange en een korte rij. De twee lengtes verschillen slechts 1 ster. De bovenste en de onderste rij zijn beide ‘lang’. Het aantal lange rijen is 1 minder dan  het aantal sterren in een lange rij. Hoeveel rijen zijn er?

2,5 minuten, 20 punten

 

9. Olympische winterspelen

Mark Tuitert rijdt de 500 meter in pakweg 35 sec., Marianne Timmer doet er afgerond 40 sec. over. Hoeveel meter voorsprong moet Mark aan Marianne geven zodat ze gelijk kunnen starten en ook gelijk kunnen finishen? Rond je antwoord af in hele meters.

2 minuten, 10 punten

 

10. Het klimaat

Beau van Erven Dorens en Winston Gerschtanowitz delen 323 led-lampen uit in een supermarkt. Ze moeten ze eerlijk verdelen onder de aanwezigen. Iedereen krijgt meer  dan 1 lamp. Ze houden 18 lampen over. Hoeveel mensen waren er?

1,5 minuten, 10 punten

 

11. Mozambique

Maurice de Hondt heeft 104 mensen naar hun mening gevraagd over het vakantieressort van Prins Willem-

Alexander in Mozambique. Eén-zevende deel van de mannen en één-achtste deel van de vrouwen was voor

de bouw van de villa. Hoeveel mannen zijn er ondervraagd?

2 minuten, 10 punten

 

 

12. Burgemeester

Ex-burgemeester Vreeman van Tilburg schrijft 8 sollicitatiebrieven en adresseert de enveloppen. Helaas stopt zijn secretaresse de brieven lukraak in de enveloppen. Hoe groot is de kans (uitgedrukt in procenten) dat er precies 7 brieven in  de juiste envelop komen? Tel hier het aantal enveloppen bij op.

2 minuten, 5 punten

 

13. Verliefd

Wesley is stapel op Yolanthe. Bij de juwelier liggen zes sieraden die respectievelijk €21, €23, €25, €27, €31 en €34 kosten. De 1e week koopt Wesley hiervan voor een 2x zo groot bedrag als de 2e week. Na 2 weken heeft hij één sieraad nog niet gekocht. Hoe duur is dat sieraad?

2 minuten, 15 punten

 

14. K3

De leeftijd van K3:

Josje Huisman is 23 jaar.

Karen Damen is 35 jaar.

Kristel Verbeke is 33 jaar.

Hoeveel jaar geleden waren de leeftijden van Josje en Karen samen anderhalf keer de leeftijd van Kristel?

2,5 minuten, 15 punten

8 REACTIES

 1. Voorspelbaar: Hero Brinkman vult een vat met wijn…
  Waarom niet Guusje ter Horst?

  Laat maar, dit is een retorische vraag 😉

  Socialistische propaganda is overal, ter vergiftiging van de ‘lerende’ massa.

  De vraag had gewoon kunnen luiden: Een wijnhandelaar vult een vat met wijn…
  Hoezo alcohol en politiek? Moet er dan ook nog een vraag over die bonus komen, die Guusje als dank namens ons aan die commissaris gaf?

 2. Het nieuwe rekenen zorgt ervoor dat ze nu zelfs de rekensommen vol propaganda kunnen duwen…. Ben blij dat ik nog de mechanistische manier van rekenen heb geleerd, gebruik hoofrekenen dagelijks.
  In plaats van snel leren hoofdrekenen moet je nu 20 seconden zitten lezen om de rekensom te snappen en alle nuttige info tussen de nutteloze info uitfilteren…

  Peter de Jong [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Ewt [2]:

  Klopt helemaal, Ewt! Het aantal digibeten is enorm toegenomen. Zo kan je het brede publiek allerhande numerieke onzin (zoals AGW) in de maag splitsen. Maar waar is het fout gegaan ?

  ===
  Onderwijshervorming

  1960 Een boer verkoopt een zak aardappelen voor 10,-. Zijn productiekosten bedragen 4/5 van de verkoopprijs. Hoe groot is zijn winst?

  1970 Een boer verkoopt een zak aardappelen voor 10,-. Zijn productiekosten bedragen 4/5 van de verkoopprijs, dat wil zeggen 8,- Hoe groot is zijn winst?

  1980 (modern) Een boer ruilt een verzameling A van aardappelen tegen een verzameling G van geld. Het kardinaalgetal van G is gelijk aan 100 en ieder element van G bestaat uit 1 dubbeltje. Teken 100 dikke punten die de verzameling G vertegenwoordigen. De verzameling van de productiekosten heet P en bevat 80 punten uit de verzameling G. Geef in een Venn-diagram de verzameling P aan als deelverzameling van G. Geef ook het antwoord op de volgende vraag: wat is het kardinaalgetal van de verzameling W die de winst voorstelt en arceer die verzameling met rood.

  1980 (vernieuwend) Een agrariër verkoopt een zak aardappelen voor 10,-. De productiekosten lopen op tot 8,- en de winst is dus 2,-. Opdracht: Onderstreep het woord aardappelen en discussieer hierover met je buurman/vrouw.

  1980 (hervormend) Un bevoerregte kappitalistiese boer verreikt zich onregtmatig met 2,- aan nun zak aardappulu. Analyseer de tekst, zoek de taalfouten en zet, zo nodig, op de juiste plaatsen kommaas en punten. Geef vervolgens je mening over de manier van verrijken afgezet tegen de rechten van de mens.

  1990 (computerondersteund) Een producent in een agrarische omgeving heeft een on-line verbinding waarmee hij de dagprijs van aardappelen kan bekijken. Hij start zijn belastingaangiftendiskette en onderzoekt de cashflow in een spreadsheet. Teken met je muis de contouren van een zak aardappelen. Log vervolgens in op het schoolnetwerk met de code 3615 ZA (zak aardappelen) en volg de instructies op het scherm.

  2000 Ga vanuit je werknis naar de mediatheek. Zoek op Internet op: Wat is een boer? Maak een verslag van deze praktische opdracht (met logboek)

  BRON: http://detas.koezeweb.info/citaten.htm

  Peter de Jong [6] reageerde op deze reactie.

 4. heei
  ik vond het heel leuk om deze website te bekijken
  ik ben echt heel tevreden ik kom graag met liefde
  nog een keer op deze website. ik vind het heel
  leuk dat jullie deze site hebben gemaakt

  groetjes Melissa

Comments are closed.