EU_kids_cartoonHet was “De Telegraaf” die het nieuws voor ons brak. “EU wil eigen Google Books”, blokletterde de krant vandaag. De Europese Unie zou volgens de krant immers plannen hebben om een Europees platform op te zetten voor het digitaliseren en archiveren van boeken. Daarmee zou de EU dus een rechtstreekse concurrent worden van het nu al bestaande goed draaiende privé-project “Google Books”.
  
Het was de Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, die voor het eerst hierover uit de biecht klapte in een interview met de Franse zondagkrant “Journal du Dimanche”. Hij maakte daarin gewag van een speciale “task force” die door de Europese Commissie in het leven geroepen werd om zo’n platform op te zetten. Volgens hem is het digitaal beschikbaar maken van boeken immers helemaal geen taak voor de private sector, maar moeten overheden daar over gaan.

Mitterrand verwijst met die uitspraak natuurlijk naar het plan van Google om miljoenen boeken in te scannen en online beschikbaar te maken. In 2008 startte de Europese Unie al een platform voor het digitaliseren van boeken, afbeeldingen en archieven onder de “Europeana”-banner. Deze digitale bibliotheek kende tot nu toe vooral veel technische problemen, maar volgens Mitterrand moet Europeana meer geld krijgen en een meer centrale rol gaan spelen.

 Net zoals (Franse) Eurofielen ons ooit het Galileo-project of het Quaero-project opgedrongen hebben als publieke Europese alternatieven voor succesvolle Amerikaanse (meestal private of toch tenminste deels private) diensten. Quaero moest zoekrobot Google beconcurreren en Galileo moest het Amerikaanse GPS-systeem counteren. En we weten allemaal hoe het die twee grootheidswaanzinnige projecten vergaan is.

Quaero is nog steeds niet operationeel ondanks de verkwisting van miljoenen Europees belastinggeld, en het kostenplaatje van Galileo is momenteel al drie maal zo groot als aanvankelijk begroot zonder dat er ook nog maar één satelliet in de ruimte hangt of dat er ook nog maar één succesvolle proef geweest is. Twee jaar en drie miljard EUR geleden werd dan ook beslist om Rusland en China mee in het project te laten participeren

 Of hoe, los van het feit dat dit natuurlijk allemaal best 100% privaat zou gebeuren, de (Franse) Eurofielen liever zaakjes doen met de Poetins en Hu Jintao’s van deze wereld dan met onze Westerse bondgenoten in Washington. En als de Eurofielen hun zin niet krijgen met het verspillen van belastinggeld aan dergelijke falende publieke alternatieven, grijpen ze uit armoede maar naar dat andere wapen dat ze zichzelf toebedeeld hebben: de monsterboetes voor vermeende concurrentievervalsing en monopolievorming. Zum kotsen.

 Ingezonden door Vincent De Roeck.
De auteur is beheerder van Libertarian.be en voorzitter van de Mises Youth Club in Brussel.

5 REACTIES

  1. Frankrijk is met afstand de meest abjecte natie van Europa, erger nog dan Nazi-Duitsland was. Alleen zien de meeste mensen dat niet, omdat de slachtoffers van Frankrijk anoniem en uit de media gehouden worden, terwijl de slachtoffers van Nazi-Duitsland toen en nu nog steeds breed uitgemeten worden.

    Maar waar Duitsland in de 20e eeuw slechts één groots megalomaan tijdperk kende is de megalomanie van Frankrijk een constante factor. De EU, hoewel ontworpen door Nazi-Duitsland als Das Vierte Reich, is een product van Frankrijk. Giscard D’Estaing schreef de Europese grondwet. Deze zelfde D’Estaing verschafte Khomeiny asiel, zodat die de islamitische heilstaat kon oprichten nadat Jimmy Carter daar de voorwaarden voor geschapen had.

    De voorbeelden van Vincent spreken voor zich. De gedragingen van Sarkozy ook. Het fanatisme waarmee Sarkozy Lissabon wilde doorvoeren zegt alles; hij toonde zich bereid zowel een Iers Nee als Vaclav Klaus’ weigering te tekenen te negeren, om het Franse product geïnstalleerd te krijgen. Maar wie de geschiedenis van Frankrijk een beetje bekijkt hoeft zich daarover niet te verbazen…

    Fijn weer op vakantie naar Frankrijk, allemaal?

  2. Nelie Kroes wil Europese concurrentie voor Google en Microsoft.

    Ze spreekt daarover: In Europa hebben wij toch ook wel de wizzkids die vanuit een garage dit soort dingen kunnen realiseren.
    Alsof dat vandaag de dag nog lukt. Het pioneertijdperk is al een poosje over.

    Tja, het is misschien een overschakeling van boetesysteem en kartelvorming naar concurrentie in telecom, maar het moge toch duidelijk zijn dat, dat die bedrijven ieder serieus alternatief direct opkopen.
    Of gaat zij nu (erg veel) staatssteun geven aan de wizzkids.
    Armin [5] reageerde op deze reactie.

  3. Het zou kunnen dat er een lange termijn strategie achter deze projecten zit: controle en censuur.

    De gemiddelde eurocraat is niet blij met het open internet. Men (EU parlement) wil toch blogs gaan verbieden? Wat is er dan mooier dan een verplicht alternatief voor Google (deze laatste gebruiken wordt dan als misdrijf opgevat) en door de EU “gefilterde” zoekresultaten. Iets met terrorisme, kinderporno en auteursrecht als argument.

  4. Het probleem met de Europese Mandarijnen is eigenlijk van een gans andere ronde. Men kan enkel “scoren” en promotie krijgen als men voortdurend nieuwe initiatieven in het leven roept. Of die nadien al dan niet uitgevoerd worden, laat staan of die al dan niet het initiële budget of frame volgen, is voor hen van veel minder belang.

    De uitvoerders zijn vaak private bedrijven die daarvoor gelobbyd hebben en nadien vrij spel krijgen om targets te halen, of net niet, en om het budget voortdurend te laten groeien. De Eurocraten zelf zijn vlak na de lancering van een nieuw project al meteen bezig met het volgende nieuwe idee, daarin gesterkt door bevriende politici die zelf ook graag mee-scoren met die initiatieven.

    De vraag of de Europese overheid dit efficiënt kan doen, wordt al niet gesteld. Laat staan de echte hamvraag: of dit überhaupt allemaal wel taken voor de overheid zijn? Of taken tout court?

  5. @Peter de1e [2]: Ze spreekt daarover: In Europa hebben wij toch ook wel de wizzkids die vanuit een garage dit soort dingen kunnen realiseren.

    Als die enigsinds slim waren, zijn ze of geemigreerd, of bedrijfskunde of zo gaan studeren ipv iets technisch.

    Zodra je ook maar iets meer verdient dan de oude ziekenfondsgrens stromen verder de blauwe enveloppen binnen om elke eurocent die je verdient kritisch te bekijken en waar nodig af te romen.

    Socialistische idealen gaan niet samen met innovatie en vooruitgang.

    Tja, het is misschien een overschakeling van boetesysteem en kartelvorming naar concurrentie in telecom, maar het moge toch duidelijk zijn dat, dat die bedrijven ieder serieus alternatief direct opkopen

    Daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker nog dat is een goed iets voor ondernemers die willen cashen. Er zuijn zelfs epciale investeerders die bereid zijn flink geld te steken in kleine startups om deze na 5 jaar aan een grote multinational te verkopen. De onwikkelaars krijgen een dik salaris plus aandelen in de sartup waardoor zij bij de verkoop zelf ook binnenlopen.

    Dat is een uitstekende manier waarop innovatie wordt voortgestuwd.

Comments are closed.