Onrecht_stop_onrechtDe Nederlandse overheid tracht de IJslandse bevolking 12.000 euro per inwoner te laten betalen voor fouten die overheden en bankiers gemaakt hebben.
Daarom hebben we een petitie gelanceerd waardoor u kunt aangeven dat u het daar niet mee eens bent. Voor die fouten en veroorzaakte schade dienen de schuldigen te worden vervolgd en zij dienen de schade die velen hebbeb geleden, te vergoeden.

Wij hopen dan ook dat u nu de petitie tekent, en ook zoveel mogelijk anderen op deze mogelijkheid wijst. Mondeling of door dit bericht door te sturen.


De petitie:

 To:  Prime Minister of the United Kingdom Gordon Brown and Secretary of Treasury of The Netherlands Wouter Bos

WE THE UNDERSIGNED hereby Petition the above officials to withdraw their claim that all the people of Iceland should be held responsible for the mistakes made by officials and bankers of the involved countries with regard to the demise of Landsbanki/Icesave.

RELEVANT FACTS:
This petition is created by Dutch libertarian blog www.vrijspreker.nl that speaks out for individual liberty and opposes abuse by the state. It is important that all morally responsible people, especially in UK and Holland, show to the Icelandics that we support them and are explicitly not supporting our government in their decision.

Total amount claimed by The Netherlands and UK amounts to 3.8 euro billion. Since Iceland only has 320,000 inhabitants, this results in a staggering 12,000 euro per inhabitant. Apart from the fact that the legal basis is very weak, the claims have no moral or ethical foundation and will lead to the robbing and prolonged suffering of ordinary citizens such as elderly, hard working laborers, children and disabled, all of them not being involved in the failings of Landsbanki/Icesave whatsoever.

Instead the governments of The Netherlands and UK should focus on finding and bringing to justice all involved greedy bankers, officials and regulators.

The Icelandic parliament has narrowly approved the payment plan with Dutch and UK governments with only 33 of 63 members. The people of Iceland are however increasingly against the bill. Polls suggest that 70% is against it. Also more than 56,000 people have already signed a petition, handed over to the president Olafur Ragnar Grimsson.

Mister Grimsson has now asked for some time to consider the bill, which will only be effected once he signed it. Should he not sign the bill, the bill will be left to a referendum.

THE UNDERSIGNED RESPECTFULLY REQUEST THE UK AND DUTCH OFFICIALS:

1) to respect fundamental ethical and moral values and to drop their excessive claims of in total 3.8 billion euro on the government and therefore ordinary citizens of Iceland
2) to find and bring to justice all involved bankers, companies and government officials

or in Dutch.

1) het respecteren van ethische normen en het laten vallen van de absurde claims van in totaal 3,8 miljard euro op onschuldige IJslandse burgers
2) het vinden en in juridisch vervolgen van alle betrokken (centrale) bankiers, bedrijven en bureaucraten

Sincerely,

Klick hier om te tekenen.    
The Undersigned

41 REACTIES

 1. Getekend.
  Als de buurman onverantwoord speculeert met geleend geld hoef ik toch ook niet bij te schokken omdat ik toevallig in de zelfde straat woon?
  Of is dat de “solidariteit” waar Bos de mond zo vol van heeft??
  Ik snap niet dat ie het woord nog uit zijn strot kan krijgen.

  Voor diegenen die het eigen belang in deze laten prevaleren;
  De strijd van de IJslandse burger kan zo maar onze strijd worden in de toekomst.
  De bankencrisis is verre van voorbij.

  Paul [2] reageerde op deze reactie.

 2. Laat ik het nou een heel goed doel vinden, anders was ik bij het gebruik van “greedy” afgehaakt.

 3. Solidariteit met de IJslanders samen staan we sterk en laat je niet manipuleren door de overheid, die het Europese volk wil verdelen!

 4. @rob [6]:

  Waarom is het onzin om te trachten te voorkomen dat de IJslanders gewdongen worden om ieder 12.000 euro per persoon te betalen? (36.000+ per gezin?)

  Als je nog een beetje medemenselijkheid in je hebt, dan zou je wel meteen tekenen. Of het veel helpt, weet je niet, maar dan doe je minstens je best.

  Dat het bij succes elders (bij Nederlanders) geclaimed wordt, is geen moreel argument.
  Daar moeten we ons net zo hard tegen verzetten.

 5. als dit een beetje succesvol is, hebben we een extra poot om op te staan om die ongein van € 2000 pp aan de ABN tegen te gaan,
  dus maak er een succes van.

 6. ben benieuwd of er nu een exodus van productieve mensen op gang komt. is er niet veel meer te halen. kan Bos beslag gaan leggen op een geiser.

 7. Ik heb zelf lange tijd bij een bank gewerkt en het ijs-festijn staat me nog helder voor de ogen. Ik heb vele mensen hun geld zien weghalen bij de bank waar ik werkte en heb ze dit telkens afgeraden. Dit onder het mom van hoe hoger de rente hoe hoger het risico.

  Maar dit was 19 van 20 keer aan dovemansoren gericht, want men was in hun hebberigheid op jacht naar net dat 0.5% extra. Tja en als de bom dan barst en je hebt zelf allerlei risico’s genomen dan moet je ook met de schade blijven zitten. Dus niet vooraan de rij gaan staan om het hardste te schreeuwen wat een onrecht dit is. Want wie niet horen wil moet maar voelen.

  ^ rente is ^ risico.

 8. Het is misschien een idee om iets voorzichtiger grote bedragen van stal te halen.. de veelbesproken 17000 euro is een bedrag wat tevoorschijn komt als er uit de failliesementboedel van kaupthing/landsbanki nul euro rest. Maar… De verwachtingen zijn dat rond de 90% van de totale claim van nederland en het vk kan worden voldaan uit het failliesement. Wat rest is ook nog een groot bedrag, maar valt in het niet bij het hiervoor reeds aangehaalde 17.000.

  Daarnaast is het heel lullig voor ijsland.. Maar ze deden ook niet echt moeilijk om al dat geld binnen te krijgen. Ik heb iig geen protesten gezien tegen de grootbanken toen alles nog goed ging.

  Kortom ik heb best sympathie voor ijsland en als de regeling niet wordt nagekomen dan is ijsland misschien wel vestigingsplaats numero uno voor flap.. maar ik ga niet tekenen.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 9. Als je de problemen bekijkt van Europa is het hebben van een schuld van 12000 Euro iets om jaloers op te wezen.
  En ook zou ik wel eens willen weten waar al het geld wat naar dat Eiland toestroomde gebleven is.
  Want het lijkt me sterk dat op zo,n eiland de mensen echt goedgelovig alles geloofden wat de Madof,s van deze wereld vertelden zonder dat de lokale Groeninkje, Wientjes, Bosjes, en natuurlijk Wout mensen er niet met de vingers in zaten.
  Niemand maakt mij wijs dat op dat eiland geen tante Nina,s rondlopen als de nieuwe rijken die eenmaal de smaakt geproefd hebbende trek naar meer hebben.
  Dat uiteindelijk de linkse mens een rekening moet betalen, door rechts gecreëerd is gewoon natuur aan het werk en het bestaan verklaart van een salvation army.

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 10. @flap [11]:

  “Daarnaast is het heel lullig voor ijsland.. Maar ze deden ook niet echt moeilijk om al dat geld binnen te krijgen”

  Ik denk dat het hele proces voor dat vissertje helemaal langs hem heen gegaan is.
  Net zo als beleggingen van bvb Arabieren bij de ING helemaal langs mij heen gaan. Ik weet niet eens hoeveel dat is!!

  Maar dat Nederlandse politici dan toch dat vissertje willen dwingen om te betalen is een onrecht.
  Als wij dat niet tegenhouden, wordt ons straks hetzelfde aangedaan.
  Tegenhouden is moeilijk, maar een protest is toch het minste dat we kunnen doen.
  Overweeg dat nog eens

 11. @Hub Jongen [14]:
  Links is dom en hoopvol.
  Rechts is knap en hoopt op ieder voor zichzelf zoals ooit duizenden jaren geleden toen een mens opstond in een wereld zonder regels, ambtenaren, grenzen, en het echt, ieder voor zich en God voor ons allen was.
  Dat was paradijs op aarde, voor denken ontstond en nu halverwege de rit is.
  De andere helft gaat binnenkort beginnen en gaat ons brengen naar die goeie oude tijd.

 12. Ik ben het oneens met deze petitie. Het probleem is niet de Nederlandse staat, maar de IJslandse. Het is een rechtstreeks gevolg van de democratisch gekozen regering van IJsland.

  Wat namelijk iedereen schijnt te vergeten is dat IJsland helemaal niet voor de Nederlandse spaarders garant had hoeven staan. IJsland heeft daar zelf voor gekozen.

  Dwz, ze beseften het wellicht niet, maar toen de IJslandse banken klapten, wilden zij in eerste instantie enkel de eigen inwoners helpen. En dat kan uiteraard niet. Je kunt niet eenzijdig contracten gaan veranderen als de zaak door het ijs gaat zakken. Je kunt spaarders niet anders behandelen op basis van nationaliteit. Dat mag niet volgens internationaal recht, niet volgens fatsoen en ook niet volgens de eigen vooraf opgestelde regels. Toen het goed ging ontving men graag het geld en de bijbehorende welvaart van die buitenlanders. Maar dan kun je als het tegen zit niet de zaak omdraaien en verwachten dat die andere landen namens hun birgers niet *hun* geld gaan opeisen.

  Iedereen wist ook vooraf dat de bankensector van IJsland zo groot was – juist expliciet door het aantrekken van buitenlands kapitaal! – dat er absoluut geen sprake was van de mogelijkheid die te redden indien die zou klappen. De IJslandse regerring hield echter de wereld wel voor dat ze dat konden. Waarschijnlijk hadden ze zelf ook nooit verwacht dat hun 3 banken in problemen zouden komen.

  Wat de IJslandse regering had kunnen/moeten doen is toen de zaak klapte, gewoon laten klappen en ook de eigen inwoners niet garant stellen. (Ongetwi9jfedl had de bevolkings dan ook gemopperd.)

  Omdat IJsland dat niet wilde, had ze geen keuze, anders dan geld lenen, om de andere spaarders ook garant te stellen. Dat geld kon IJsland niet op de kapitaalmarkt halen, dus moest ze aankloppen bij Nederland en het VK. Zo niet, was IJsland letterlijk faiilliet gegaan en had men beslag kunnen leggen op het land. (Voor zover dat kan, IJsland was waarschijnlijk dan in de IMF schuldsanering gegaan en onder curatele gezet.)

  De fout is dus de regeringen van de voorgaande jaren. Die over de ruggen van hun inwoners beloften aangingen die men niet kon aangaan. De gevolgen zijn enkel een uitvloeisel daarvan, niet de oorzaak.

  Let wel, uiteraard is het immoreel wat de IJslandse regering gedaan heeft, maar het is dus de vorige, niet die van tijdens de crisis. (En ook niet de linkse regering die daarna gekozen werd en nu regeert.)

  Maar de Nederlandse regering gebruikt enkel haar dwangmiddelen om de belofte van de IJslandse regering aan de de Nederlandse spaarders na te doen komen. En IJsland is minder machtig en verliest dus …

  Overigens wil IJsland graag in de EU zodat ze een deel van haar problemen weer kan afschuiven op het EU collectief, dus ook die zijn niet bepaald liberaal of ‘eerlijk’. Het hele gedoe is vooral een spelletje van collectivische machten die elkaar de troep proberen door te schuiven.

  GB [17] reageerde op deze reactie.
  pcrs [34] reageerde op deze reactie.

 13. @Armin [16]:

  Tja; diegene die het grootste is, de meeste macht heeft en dwang toepast wint dus….

  Dat de IJslandse politici hun land te grabbel hebben gegooid is wel duidelijk. Geldt trouwens ook voor de NL politici.

  Niet alleen de vorige regering was fout maar ook deze omdat ze nu vóór een wet die terugbetaling regelt hebben gestemd. In IJsland is >70% van de bevolking tegen en dat vind ik terecht. Als ze zelf door die yen carry trade zich diep in de schulden hebben gewerkt is dat hun eigen probleem. Als een private bank zich hieraan schuldig heeft gemaakt moet die niet bij derden worden neergelegd.
  Nu heb ik het idee dat Wout en Fout ermee weg proberen te komen over de ruggen van IJslander.

  Formeel zul je wel gelijk hebben. Moreel gezien (vind ik) niet.
  Je steunt (indirect) de DNB, Wouter en het corrupte monetaire systeem. Aanpakken bij de bron (fractioneel bankieren, fiatgeld en garantieregeling) is nodig en niet het steunen van de status quo en machtsbehoud van het corrupte zooitje wat er nu zit.

  Wedervraag; vond jij de herstelbetalingen van Duitsland na WO 1 terecht?
  Ik vind dat je het daar enigszins mee kunt vergelijken.
  Moeten toekomstige generaties boeten voor zwaar immoreel gedrag van enkele figuren in het verleden?

  Armin [26] reageerde op deze reactie.

 14. De inwoners van Ijsland treft geen enkele schuld aan dit drama, wel de toezichthouders en de Ijslandse bankiers. Ook de spaarders die meer inlegden dan de tijdens de inleg gegarandeerde som zouden dit meerdere niet vergoed dienen te krijgen. De rest dient de NL en GB overheid maar op te lossen vanwege gebrekkig toezicht.

 15. Omdat de garantie niet verder ging dan 39.000,= was dit voor mij de reden ook niet meer dan dat bedrag tegen een goede?? rente onder te brengen. Dat Nederland de garantie optrok naar 100.000,=
  is natuurlijk prachtig, maar onterecht.
  Wanneer de IJslandse regering hierin mee gaat is dat natuurlijk prachtig voor de onvoorzichtige spaarders. Zowel de IJslandse als de Nederlandse toezichthouders hebben gefaald.
  Voor de IJslandse bevolking erg zuur want deze betalen de rekening.

 16. Reactie 10 van Timothy vind ik weer typisch zo een arrogante “banken reactie”. Het is wel even iets anders om net voor dat 0,5% extra rente te gaan en als het misgaat een paar duizend euro te verliezen, dan waarover het hier gaat. Er is hier niemand die “vooraan de rij gaan staan om het hardste te schreeuwen wat een onrecht dit is”!!, zoals jij dat stelt.
  Het gaat hierom dat regeringen en banken ongelofelijk zwaar hebben gefaald en dat onschuldigen ervoor moeten dokken. Jouw reactie bewijst weer zoals ik de laatste maanden over en over zie dat er nog steeds een groep misdadigers is (lees bankiers) die absoluut weigeren eigen verantwoordelijkheid te willen nemen.

  GB [22] reageerde op deze reactie.
  René [23] reageerde op deze reactie.

 17. Verhaal het geld maar op de eigenaren en bestuurders van Icesave/Landesbanki en op de buitenlandse banken die Landesbanki hebben leeggetrokken. Ook moet denk ik het rechtspersonenrecht worden afgeschaft. De rechtspersoon wordt stelselmatig gebruikt om woekerwinsten op te strijken en de risico’s op anderen af te wentelen. Stel bij een faillisement bestuurders hoofdelijk aansprakelijk, rechtspersoon of niet.

 18. @Rinus [20]:

  Eens. Als je een nieuwe auto koopt ga je ook voor de beste prijs. Dit terwijl de fabrieksgarantie voor elke verkochte wagen hetzelfde is.
  Dus waarom ga je niet shoppen daar naar waar je het meeste rente te vangen was??
  Het probleem ligt bij DNB en Wouter Bos. Zijn moesten zo nodig Íce save toelaten in het NL garantie systeem en voor 100.000 euro garant staan.
  Ze hebben gewoon keihard gefaald en moeten aftreden.
  Garantiesysteem moet terug naar maximaal 20.000 euro zodat mensen zelf eens gaan nadenken.

  Niet dat ik voor die 0.5% rente overgestapt ben trouwens.

 19. Mee eens, te vaak worden wanprestaties verhaald op de gemeenschap (in dit geval Ijsland).
  Zondermeer alle spaartegoeden vergoeden was te kort door de bocht. Deze bedragen waren niet gegarandeerd, heeft de Nederlandse staat teveel geld over ?
  Beter was het geweest als men de spaarders een duidelijke waarschuwing had gegeven. Op velerlei forums stonden waarschuwingen te lezen.

 20. BELACHELIJK OM ZO’N VERKEERDE VOORSTELLING VAN ZAKEN TE GEVEN.
  ER ZIJN NOG HEEL VEEL TEGOEDEN BIJ LANDSBANKI EN UITEINDELIJK ZAL HET DE IJSLANDERS MAX. 500 MILJOEN KOSTEN DUS DE HELE VRAAGSTELLING IS VREEMD SPECULATIEF EN TOTAAL ONJUIST. MIJN MENING IS DAT DIT SOORT VERKEERDE ALGEMEENHEDEN TE VAAK OP INTERNET GEPLAATST WORDEN. ZOU NIET MOETEN KUNNEN.

 21. @GB [17]: Formeel zul je wel gelijk hebben. Moreel gezien (vind ik) niet.

  Voor de duidelijkheid, ik zie hier vooral twee imoraliteiten tegenover elkaar. De Ijslanders worden nu uitgekleegd, maar al die jaren daarvoor hebben ze met alle liefde geprofiteerd van de instroom van buitenlandse valuta. een instroom waarvan ze contracueel vastlegden garant te zullen staan …

  Dat is gewoon contractbreuk. Wel contractbreuk die te verwachten was, maar niettemin contractbreuk.

  En nu willen diezelfde Ijslanders maar al te graag de subsidie en valutabescherming van de EU hebben … ook op onze kosten!

  tenslotte zoals lagemaat ook al indirect aageeft, wilde de IJslandes de bankroete boedel voroal in eigen land verdelen. Buitenlanders – die de meeste vorderingen hadden – wild emen gewoon de ‘vinger’ geven.

  Ik vind de acties van onze regering immoreel, maar niet minder immoreel dan die van de Ijslanders die 20 jaar lang op die dezelfde regerring gestemd heeft. (Pas nu door de crisis is voor het eerst ik zeer veel jaar een andeer coalitie aan de macht.)

  Wedervraag; vond jij de herstelbetalingen van Duitsland na WO 1 terecht?

  Nee uiteraard niet. (Al waren er technisch wel wat veerschillen). Maar zoals gzegd, zie ik het dus als immoreel vs immoreel. Beetje als twe inbrekers die bij elkaar probeerden in te breken, maar de ene liep tegen de lamp en de andeer niet.

  Rinus [28] reageerde op deze reactie.
  GB [31] reageerde op deze reactie.

 22. Dit is typisch een actie van de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar het over gaat. Waarom zo’n opgeblazen verhaal met petitie, terwijl je niet eens de moeite neemt één en ander goed uit te zoeken.

  Het is helemaal geen 12.000 euro die per inwoner betaald moet worden. IJsland staat immers garant voor de schulden die OVERBLIJVEN nadat het faillissement van Landsbanki is afgewikkeld. Het geld wat bij die bank stond is echt niet ergens verdampt, maar is belegd (geweest) in oa. vastgoed/winkels. Het geld is er dus wel, maar men kan er niet gelijk bij. Pas na afwikkeling van het faillisement weet men hoeveel er daadwerkelijk nog aan restschuld overblijft. Geschat wordt dat zeker 90% uit de boedel kan worden betaald.

  Rinus [28] reageerde op deze reactie.

 23. @Armin [26]: @Henk [27]:

  Hoeveel het bedrag uiteindelijk wordt weet niemand, uiteraard. Wel een goede punt, Henk.
  Maar, waar het mij om gaat is dat overheden en banken wederom zwaar hebben gefaald en dat de inwoners van Ijsland nu de dupe ervan moeten worden. Je mag natuurlijk zo naïef blijven zoals je nu bent, Armin, maar als je werkelijk denkt dat de gewone burger van Ijsland zélf zoveel hebben geprofiteerd van al dat buitenlandse geld die de afgelopen jaren hun land is binnengestroomd, dan heb je zitten slapen de afgelopen tijd…

  Het is tijd dat we banken en overheden ter verantwoording roepen voor de enorme (en dat is een understatement) schade die ze globaal hebben veroorzaakt. De toezichthouders zijn geen toezichthouders meer, de banken zijn alweer (net als voor 2008) bezig om zichzelf te verrijken. Wordt nu toch eens een keer wakker!!

  LvM [29] reageerde op deze reactie.
  hg de jong [35] reageerde op deze reactie.

 24. @Rinus [28]:
  maar als je werkelijk denkt dat de gewone burger van Ijsland zélf zoveel hebben geprofiteerd van al dat buitenlandse geld die de afgelopen jaren hun land is binnengestroomd, dan heb je zitten slapen de afgelopen tijd…

  Vertel…

Comments are closed.