De eerste verkrachting van een definitie en daarmee de zoveelste volksverlakkerij begint vandaag, op de eerste dag van het nieuwe jaar. Wat is namelijk het geval? De overheid gaat weer eens iets “privatiseren”; dit keer de parkeerhandhaving in Amsterdam.
Op www.inoverheid.nl vond ik onderstaande (hier cursief gedrukt) artikeltje:
Amsterdam privatiseert parkeerhandhaving
De gemeente Amsterdam heeft de dienst die controleert of automobilisten hebben betaald voor hun parkeerplaats verzelfstandigd. Het bedrijf Cition voert deze controles vanaf 1 januari in het grootste gedeelte van de stad uit. Alle aandelen blijven in handen van de gemeente.
Dat heeft een woordvoerder van Cition woensdag laten weten. Het bedrijf beheert 3600 parkeerautomaten en heeft 350 mensen in dienst. Daarmee is de onderneming naar eigen zeggen de grootste van Nederland op het gebied van parkeerhandhaving.
Cition mag automobilisten die hebben geparkeerd zonder te betalen een boete geven. Het bedrijf mag echter niet optreden tegen auto’s die bijvoorbeeld op de stoep staan geparkeerd. Het vaststellen van de parkeertarieven gebeurt door de gemeente.
Het nieuwe bedrijf is vrijwel in de gehele stad actief. Slechts in enkele wijken gebeurt het controleren van geparkeerde auto’s al door een andere, private partij.
De controles werden tot nu toe gedaan door de gemeentelijke dienst stadstoezicht. Die blijft bestaan. Alleen de afdeling die controles uitvoerde, gaat zelfstandig verder.
Amsterdam verzelfstandigde al eerder gemeentelijke diensten. Daaronder was bijvoorbeeld het openbaarvervoerbedrijf GVB.
Tot zover het citaat.
Op het eerste zicht leek de titel me wel wat: een overheidsdienst die geprivatiseerd wordt. Maar hiermee zijn wij Nederlanders al vaker mee bedonderd (NS, energieleveranciers, enz.), dus er resten mij nog een paar vragen:
Hoe “privaat” is dit bedrijf Cition als de gemeente alle aandelen bezit? Als 1 afdeling van stadstoezicht “zelfstandig” verder gaat, gedragen die mensen zich dan niet meer als ambtenaren en moeten ze financieel hun “eigen broek ophouden” en daarmee prestatiegedwongen werken?
Heeft iemand al eens uitgezocht of werknemers van Cition juridisch wel mogen bekeuren in vergelijking met de handhavers van de overheid (politie)? Mag een ander privaat bedrijf dan ook om het even welke boetes uitdelen?
Hoe wordt dit bedrijf betaald door de gemeente? Van de boetes? Of worden deze duurder, omdat de gemeente Amsterdam nu én Cition moet betalen én vast geen inkomstenderving wil hebben inzake de inkomsten uit boetes?
“Niet optreden tegen auto’s die op de stoep geparkeerd staan”. Eeeeeh, hoezo? Gaan de mensen van Cition dan ook nog de gemeenteparkeerwachters of de politie informeren en zijn ze daarmee een verrader(lijk) verlengstuk van de overheid?
Wie is die “andere private partij” in die andere wijken?
Het parkeerbeleid in (vooral) Amsterdam lijkt me verre van verliesgevend, dus waarom zou de gemeente dit uit handen gaan geven?
Kortom: veel vragen, nog geen antwoorden.
Dat weerhoudt me echter niet om u en uw naasten een gezond, gelukkig, succesvol en vooral vrij 2010 te wensen en hetzelfde voor alle daarop volgende jaren.
Om te onthouden, óók in 2010.:
privaatrechtelijke organisaties mogen geen boetes uitdelen.
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=9412
En nergens kom ik vraag en aanbod tegen zoals vroeger, wat Romeinen ergens bracht en terug maar wat in een democratie altijd de vraag in een doodlopende straat brengt.
Mensen hebben een instinct dat op automatisch gaat als overleven een rol speelt.
En zorgt voor het laatste, met alle middelen aanwezig.
En een tribuut is voor allen die gevochten hebben voor dat.
Als de ander wint in een geloof vorm dan donderen we letterlijk terug waar we amper uit gekrabbeld waren.
Comments are closed.