Paniek-NIETWe zijn langzamerhand al gewend aan allerlei crises. Daarom was mijn eerste indruk dat dit de zoveelste doomsday voorspeller was.

Totdat ik zijn verhaal iets nader bekeek. Je komt dan een aantal duidelijke waarheden tegen die inderdaad een gevaar zouden kunnen opleveren. Zowel wat betreft voedsel als wat betreft de financiële en economische situatie. En de schrijver documenteert het serieus. Daarom stellen we graag meer meningen en meer adviezen van lezers op prijs.
 
De hoofdlijn trachten we in het Nederlands weer te geven. Details en meer verwijzingen staan in het Engelse artikel.

In het artikel “2010 Food crisis for Dummies”   schrijft  Eric deCarbonnel
dat er harde feiten zijn die aantonen dat er in dit jaar voedselvoorzieningproblemen zullen ontstaan. Daardoor zullen de prijzen zodanig stijgen dat de banken in gevaar komen met alle gevolgen van dien.

De diverse crises van de afgelopen twee jaar hebben het financiële systeem wel aan het wankelen gebracht, maar nog niet in elkaar doen storten.
Dat zou bij de 2010 voedselcrisis wel eens heel anders kunnen worden.
Een rol speelt hierbij het regelen van voedselprijzen door overheden. Daardoor wordt de correctie door de markt verhinderd of zelf de verkeerde kant op gestuurd. Met als gevolg grotere discrepanties.

 Een van de essentiële factoren die Carbonnel noemt, is dat de hoeveelheid voedsel een grote constante is. Vóór de oogst in het najaar 2010, kan er niet veel aan het beschikbare voedsel gedaan worden. Doordat de prijzen niet aangepast zijn (door overheid) is er nu overconsumptie die tot tekorten gaat leiden.

 Dat het grote publiek zich onbewust is van de ellende die al over een aantal maanden gaat gebeuren, is begrijpelijk zegt Carbonnel, maar dat al die de specialisten, analisten en al die (overheids)instanties niet waarschuwen, is niet te begrijpen. Vooral omdat dat eenvoudig te constateren is met een klein beetje de feiten te onderzoeken.

 Kijk daarvoor niet naar de voorspellingen van het ministerie maar wel bvb naar de hoeveelheid gebieden die ze aangeven als mogelijk “noodgeval”
For a list of Secretarial disaster declarations, see here.
For a list of Presidential disaster declarations, see here
en toch verbergen ze het gevaar van een tekort vanwege hun angst voor hogere voedselprijzen. Want dat is weer gevaarlijk voor de dollar.

Maar dat geldt niet alleen voor de dollar. Ook uit andere landen zijn dezelfde verschijnselen te zien.

Bij voorbeeld de ASIA TIMES over India.  

In het artikel worden hele reeksen artikelen en cijfers en grafieken getoond die aangeven hoe moeilijk de situatie kan worden door te kleine oogsten en doordat er vanwege geldtekort te weinig zaaigoed en kunstmest is ingekocht.

De echte crisis zou daardoor in maart/april kunnen beginnen, zodra het duidelijk wordt dat er te weinig voedsel beschikbaar is. In India zijn er al exportverboden ((India has already banned food exports). Voedselprijzen zullen sterk stijgen.
Dan komt de keus:

1.)doorgaan met subsidiëren
2.)Dump obligaties op de markt waardoor de valuta stijgt en importen (van voedsel)  goedkoper worden.

De vraag is hoe de verschillende landen zullen handelen om de problemen zoveel mogelijk buiten HUN deur te houden.
De economische desintegratie is al begonnen. Zie enkele van deze verwijzingen:
What has already happened in the last year offers a good preview of what to expect in the next:
’tent cities’ are growing all around the country

California is experiencing a meltdown

Police cars are being repossessed due to falling tax revenues

Major retailers, hotel chains, and theme parks are going bankrupt

Loan quality at American banks is the worst in at least a quarter century and is deteriorating at the fastest pace ever

The victims of this financial disaster don’t have the money to bury their loved ones
.
US states have started printing their own currencies

Recession has put a major strain on social security trust fund

US Contract law torn apart

Given the food shortage in 2010, there is also the potential for famine in the US 

De schrijver geeft ook zijn mening (beargumenteerd) waarin je het best (niet) kunt in investeren:
-niet in “commodity futures”
-niet in Amerikaanse “schulden”
-niet in zaken die afhankelijk zijn van de Amerikaanse consument
-zelfs op kortere termijn (minstens een jaar) niet in olie.
-wel in fysiek goud
-wel in landbouw.

 CONCLUSIE:
Er is geen precedent voor de paniek en chaos die dit jaar aan het ontstaan is. Wereld voedsel vraag en aanbod beeld waren nog nooit zo uit balans. De 2010 voedse4lcrisis zal een herschikking teweegbrengen in de financiële, economische en politieke orde in de wereld en degenen die niet voorbereid zijn, zullen verschrikkelijke verliezers zijn.

24 REACTIES

 1. Welk type voorbereidingen heb je het over? Zelf voorraden aanleggen?

  Investeerder Jim Rogers zegt het al een hele tijd: ga beleggen in metalen en landbouw.

 2. Ik ga er nog niet in mee. De vraag is ook wat ‘een tekort’ betekent? Dat je geen voedsel meer kunt kopen tegen welke prijs dan ook? Ik denk dat er dan nooit een tekort is, alleen hoge prijzen.
  Hoge prijzen voor voedsel zou kunnen voorkomen als de gigantische hoeveelheden geld die er door de centrale banken bijgetypt zijn werkelijk de markt ingaan als leningen. Bernanke denkt dit op te lossen door de banken een soort CD deposit bij de centrale bank te geven waar ze rente op krijgen.

  Tot nu toe worden boeren nog verboden voedsel te verbouwen (ze krijgen geld om land braak te laten liggen) Er zijn nog steeds allerlei productiequota dus kennelijk kan die productie nog sterk omhoog.
  De vraag is alleen of ze ’the gun’ neerleggen en de vrije markt zijn werk gaan laten doen als de prijzen omhoog gaan en de nood hoog wordt. Ik denk het niet, aangezien Roosevelt in het midden van de grote depressie, 6 miljoen varkens liet vernietigen, katoen liet omploegen, op kosten van hongerige slecht geklede mensen, zonder dat die mensen daar een stukje varken of katoen voor terugkregen.
  Politici hebben kennelijk geen probleem met het laten verhongeren van de bevolking om de belangen van lobbygroepen te behartigen.
  Ik denk dat het wel mis kan gaan, maar alleen onder gigantische dwang en wetgeving. Dan wordt het het gebruikelijke verhaal:
  de overheid breekt eerst je benen en dan geven ze je krukken en zeggen: zie je wel, zonder ons had je nooit kunnen lopen.
  Dat is een gebruikelijk patroon: creatie van criminaliteit, millieu vervuiling, armoede, terrorisme
  vervolgens meer wetten, controles en dwang om het ‘op te lossen’
  ik vraag me wel af waarom hij futures op commodities afraadt, dat is toch de eenvoudigste manier om in voedsel te beleggen. Kennelijk verwacht hij een default.

 3. Ik heb zo’n 2 maanden geleden een filpje gezien (van inflation nation of iets dergelijks) waarin werd aangegeven dat er in het Zuiden van Amerika nog niet de helft was gepland van wat er de vorige jaren aan zaden en stekken in de grond is gegaan. Simpelweg omdat de banken de boeren geen geld meer uitleenden. Maak de borst maar nat zou ik zeggen!
  Gelukkig heb ik al enkele maanden agriculture aandelen in het bezit en mijn moestuintje staat er goed bij.

  John2 [8] reageerde op deze reactie.

 4. Het kan, lijkt mij, nooit geen kwaad om wat extra voedsel in te slaan. Veel ingeblikte groenten, rijst, macaronie e.d. zijn houdbaar tot 2012 en verder. Als je ze toch af en toe gebruikt waarom dan geen extra vooraadje aanleggen? En gelukkig heb ik altijd nog de beschikking over de moestuin bij mijn ouderlijk huis als ik dat wil 😉

  Hoe betrouwbaar de info allemaal is is altijd de vraag maar het komt allemaal goed onderbouwd over.
  Zoals Flumines hierboven aangeeft zal het krediettekort in het begin van het jaar de landbouw niet overgeslagen hebben.
  Tekort aan investeringen in het voorjaar, misoogsten, overconsumptie in de opkomende economieën én de wankele mondiale monetaire situatie kunnen de trigger zijn voor snel oplopende voedselprijzen. Voedsel heeft men nodig ongeacht wat het kost!
  Exploderende grondstofprijzen zullen de echte waarde van het in grote hoeveelheden gecreeërde fiatgeld laten bovendrijven.

  Wat is het gevolg als het inderdaad zo erg is als voorgesteld? Voedselrellen, protectionisme, de economisch val van meerdere landen, massale sterfte in de meest ontwikkelingslanden?

  En wie zullen de winnaars zijn? Want die zijn er natuurlijk ook!

 5. Beste mensen
  Hierbij een korte upgrade cursus naar de keiharde (voedsel) realiteit anno 2010!

  1. Georgia Guidestones regel 1 en 2
  “1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.”
  “vertaling 1: Zorg ervoor dat de bevolkingsgroote van de planeet aarde zo rond de 500 miljoen blijft om de balans met de natuur te behouden. Dit betekend dat de wereldbevolking structureel gereduceerd moet worden tot 500.miljoen mensen => 80% reductie => globale volkerenmoord!

  “2. Guide reproduction wisely – improving fitness and diversity.”
  vertaling 2: begeleid voorplanting wijs, bevorder fitnes en diversiteit. Dit is rechtstreekse rassenpurificatie, eugenetica!

  3. Anno 2025 wil de United States Airforce het weer over de gehele wereld CONTROLEREN EN BEZITTEN

  http://csat.au.af.mil/2025/volume3/vol3ch15.pdf

  4. Hiervoor is de USAF bezig om op (geheime) locaties HAARP installaties te bouwen. Dit zijn grote antenneparken, die maar 2 doelen hebben.
  – Actieve WEERSBEINVLOEDING!
  – Veroorzaken van AARDBEVINGEN en TSUNAMIES

  4a. Hieronder ziet u een link naar de lokaties van de HAARP Antennes op de wereldbol:
  http://images.google.nl/images?q=haarp+locations&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wi&gbv=1&ei=rkxIS4jkL4injAebrdiABw

  4b. Een aantal Youtube video, playlisten over de werking van de HAARP antennes
  http://www.youtube.com/watch?v=w54eF9FkZAM

  5. Hoe werkt dit HAARP apparaat: (weer-be-invloedings-standje)
  – Via een serie antennes word een bundel radiogolven de lucht in gestuurd tot op een bepaalde hoogte. Net als een LENS die licht samenbundeld tot 1 plek (zie afbeelding hieronder)
  http://hardtruth.navhost.com/images/haarp7.jpg
  – Op die plek in de atmosfeer warmt de aanwezige lucht op en ZET dus UIT.
  – Door het uitzetten van de lucht(lagen) op die plek VERANDEREN de luchtstromingen hoog in de atmosfeer.
  – Dit geeft de eigenaar van de HAARP-antenne de mogelijkheid om weers-gesteldheden te sturen.
  Voorbeelden van deze sturing? Vangen:
  – Hurricane Katrina (de ergste sinds… jaar) ging toevallig???? RECHT over de stad New Orleans????
  – Haita voor de 3e keer in 1 jaar getroffen door vernietigde wervelstormen.

  6. Hoe werkt dit HAARP apparaat: (aardbevings-standje)
  – Via deze serie antennes kun je ook een PULS radiogolven de ruimte in sturen. Gelijk een hamer waarmee je een klap geeft op de kop van een spijker
  http://www.bibliotecapleyades.net/imagenes_haarp/haarp17_03.jpg
  – Deze PULS volgt de lijnen van het aard-magnetsiche veld de ruimte in
  – Vervolgens loopt de PULS langs de magnetische veldlijn WEER TERUG naar de aarde!
  – De plek waar deze PULS inslaat, word het evenwicht in de aardkorst ernstig verstoord.
  – Dat geeft (op land) AARDbevingen (en onder water) ZEEbevingen en dus TSUMANIES
  – Deze PULS word dus afgeschoten op plekken op de aarde, waar er al BREUKLIJNEN aanwezig zijn
  Voorbeelden van deze PULS? Vangen!
  – “DE TSUMANIE” in de stille oceaan (indonesie, india…regio)
  – recente aardbevingen series in China, Irak

  7. Via de mogelijkheden die de HAARP-antennes bieden is het dus heel goed mogelijk om:
  – Natuurrampen te veroorzaken in bepaalde gebieden op aarde
  – Bepaalde landen op afstand ten GRONDE te richten via het weer
  – Oogsten te VERNIETIGEN door weer-rampen te CREEEREN (en daar extreem grof geld aan te verdienen)
  – Via veroorzaakte aardbevingen en tsunamies gebieden van de kaart te vegen.

  De motieven om wereldwijde voedselschaarte te veroorzaken, liggen er al sinds de jaren 1960x( Henry Kissinger, Club van Rome, bevolkings-reductie), De wapens zijn aanwezig (HAAPR), en de bewijzen stapelen zich op.(Tsunamie, Katrina, te veel spontane aardbevingen achterelkaar in China, Irak)

  Daarnaast is ook nog dertig jaar gewerkt achter gesloten politieke deuren aan de CODEX ALIMENTARIUS. Dit een (kort door de bocht) serie handels-overeenkomsten, die overheiden een IJZEREN WURGGREEP moeten gaan geven over de aard en het soort voedsel wat JIJ MAG ETEN!

  Voedsel (onze dagelijkse levensbehoeften) word tegen de wereldbevolking gebruikt als WAPEN in de wereld bevolkings reductie plannen van de Club van Rome (ja de uitvinders van de global warming hoax die ja 🙂
  Angelique [9] reageerde op deze reactie.
  Milan [24] reageerde op deze reactie.

 6. Beetje minder spek op de buik door wat mager voedsel zal niet misstaan. En het is in de geschiedenis van de hardleerse mens nooit anders geweest dan dat men eerst moet voelen eer er iets veranderd. Maar ook een financiële crisis was niet voldoende. Aan de smerige en arrogante houding van politici en wereldleiders of mensen in het algemeen is niets veranderd, de mens zal dieper moeten gaan om weer met beide benen op de aarde te komen. Dan maar een crisis der crisissen…hoe anders kan men klompen vlees iets aan het verstand brengen?

  Men heeft nog steeds niets geleerd en nog steeds niet door hoe door en door verrot we er voor staan. Het lijkt allemaal goed te komen, maar schijn bedriegt…Dat heet arrogantie!

 7. Je kan wel een mooi moestuintje hebben. Maar als de halve stad ervan weet, heb je er ’s morgens niks meer in staan.

  @Fluminis [273]:

  Je bedoelt George4title of inflation.us (zelfde persoon) op YouTube.
  Bekijk ook eens de filmpjes van DEMCAD.
  Heel leerzaam.

  Ikzelf ben bezig met het hamsteren van glazen groente, soep in blik, diverse andere lang houdbare levensmiddelen (welke ik op datum sorteer, zodat ik deze niet over 10 jaar bedorven terugvindt) zeep en lucifers.
  Verder gereedschap zoals zagen, bijlen, schoppen, harken, schoffels.
  Je kan wel een tuintje hebben, maar als je geen schoffel of een hark hebt zul je toch bij mij moeten wezen.
  En niemand heeft enig idee hoe lang het gaat duren of hoe erg het wordt.

 8. Ik heb Marketskeptics.com het laatste jaar in de gaten gehouden. Het is een intressante website waar Eric zelfstandig zaken als de goud en voedsel markt analyseert. Moet wel zeggen dat ieder van zijn artikels de meest rampzalige scenario’s voorspelt. Persoonlijk denk ik dat het systeem totaal corrupt is, maar sterker dan de doomdenkers (myself included) denken. Niet te min, hij zou maar gelijk hebben…

 9. Ik kan iedereen ‘Collapse’ aanbevelen, een zeer goed interview met Mike Ruppert. Nog los van de voedselcrisis geeft de man op een zeer toegankelijke manier een inkijkje in wat ons te wachten ZOU kunnen staan in 2010.

  Daarnaast is het zinvol om een betaalrekening in Zwitserland te openen, al is het maar om niet afhankelijk te zijn van de grillen van Wouter B. cs. Het hamsteren van geld in een land buiten het bereik van de europese octopus is altijd een goed idee.

  Armin [15] reageerde op deze reactie.

 10. Op zich een goe daryikel, maar de schrijver heeftw el weer een beetje last van de Amerikaanse ziekte zichzelf in het middelpunt te stellen en vanuit de USA te redeneren.

  Given the food shortage in 2010, there is also the potential for famine in the US

  De historie leert dat de VS juist vanwege haar rijkdom, de ‘famine’ exporteerd omdat zij wel, en de andere niet de toegang tot het voedsel kregen. Vlak voro de kredietcrisis bleek zelfs dat mexicaanse voedselprijzen stegen omdat ze in de VS extra ethanol in de auto gingen gooien.

  Als er ‘famine’ onstaat, is dat niet in maar eerder door de VS.

  Zelfde in de EU. Ook daar acht ik de kans niet erg groot. Ondanks dat ze meer inwoners op een aanzienlijk kleiner oppervlakte hebben dan de VS, is de EU een qua capaciteit voedselexporteur. Echter net als in de VS, vanwege economische structuren importeert men toch veel voedsel.

  Niets mis, mee, maar het is meer waarschinlijk dat er ‘famine’ ontstaat in Afrika, dan in de EU, juist omdat de EU meer rijkdom heeft.

  Het Ierse voorbeeld dat ik het artikel aangehaald werd is een mooi voorbeeld: juist het arme voedsel exporterende land krijg problemen, niet het rijkere voedsel importerende.

  In de USA en EU komt echt geen voedseltekort. Daarvoor zijn we te rijk tov andere landen.

 11. @Armin [285]:
  De Zwitserse banken zijn het HOL van de Bankiere nwo leeuw.
  De Bank of International Settelments is het hart van het Rothschild Empire een van de drijvende krachten achter the NWO. De moeder, het hart van het globale centrale bankensysteem!

  Geloof mij… geheimhouding geldt nergens meer. Het zogenaamd verkopen van buitenlandse spaarders gegevens door de USB-bank een paar haar terug was slechts een voorlopertje, een waarschuwing dat er binnenkort NERGENS op deze aardbol nog geheim geld op kunt slaan. Ik vermoed dat je – door inflatie en belastingdienst – kaal geript gaat worden totop je (financiele) botten.

  Zegt de naam “KEES JAN DE(belastingcenten)JAGER” dan niets?
  Die man gaat – volgens mij – door totdat iedere Nederlander legaal (of illegaal via belastingen) kaal geroofd is, ter financiering van de financiele blunders van de overheid!

  De lokale politiek zijn niets anders als door de centrale bankiers opgekochte slaven. Ze voeren HUN plannen uit, niet hun eigen of de landelijke….
  Simpelweg vanwege het feit dat zij (politici) ook weer afhankelijk zijn geworden van het “centrale banken stelsel” – een Rothschild uitvinding 😉

  Iedereen die nog gelooft dat de politiek ene moer zal uithalen tegen de plannen van de werkelijke krachten achter de NWO (internationala, centrale BANKIERS en BIG Corporations) komt bedrogen uit….

 12. De aankomende voedselcrisis is vooral een gevolg van het pieken van de wereldwijde olieproductie. Door teveel staatsregulering in deze markt is een soepele overgang naar alternatieven moeilijk (en vooral te laat). Een probleem is dat vrij weinig libertariërs de bron van dit staatskwaad willen onderzoeken, omdat ze peak oil in dezelfde categorie stoppen als global warming. Een fundamentele fout, aangezien Peak Oil een natuurkundig en bewezen verschijnsel is en geen linkse fantasie.

  GB [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Devidas [287]:

  Dan wordt het natuurlijk ook tijd dat de politiek eerlijk is naar de burger toe. Het risico van dat liegen en bedriegen is dat men ze op geen enkel punt meer gelooft en op peak oil.
  Investeren in duurzame ernergie zou een veel groter draagvlak kunnen hebben als ze de argumenten peak oil en meer onafhankelijkheid van fundamentalistische oliesheiks als argumenten naar voren brengen.
  Global warming (nu ineens climate change) kan niemand die een beetje kritisch is serieus nemen.

  Ik geloof trouwens niet dat peak oil op korte termijn een probleem is. Als de olieprijs binnen een paar jaar door het dak gaat zal dat vooral een gevolg zijn van reusachtige geldcreatie en niet zozeer van een nijpend olietekort.

  Op langere termijn is peak oil denk ik wel een probleem. Niet zo zeer een tekort aan olie maar een tekort aan makkelijk winbare en te raffineren olie.
  Goedkope olie is wel van levensbelang voor betaalbare voedselvoorziening. Olie is net zo belangrijk als het voedsel zelf in deze sterk verstedelijkte wereld.

  Devidas [19] reageerde op deze reactie.

 14. @GB [288]:
  Zelf kan ik niet precies vastprikken waar statisme het meeste schade doet aan de dynamiek van de energie markt (er wordt zelden iets over gepubliceerd door bijv. libertariërs). Ik weet wel dat de volgende zaken zeker een rol moeten spelen:
  .
  -Geforceerde nationaliseringen (winsten worden nauwelijks meer geherinvesteerd, maar vooral verbrast)
  -Overheids belemmeringen bij het neerzetten van kerncentrales
  -Belemmeringen bij het toelaten van buitenlandse energie bedrijven door derde wereld landen (hoeveel dit een lastige kwestie is. Bij veel van dit soort landen staat nog een onbetaalde ereschuld open, lastig terug te betalen omdat de boosdoeners dood zijn).
  -Een zeer inefficiënte manier van het omgaan met vervuiling, als gevolg van een gebrek aan eigendomsrechten, en dus onduidelijkheid voor bedrijven (denk aan schone kolen).
  -Misschien wel de belangrijkste reden: Liegende Arabieren, liegen over reserves van staatskartel OPEC deelnemers (om meer te mogen produceren).
  .
  Ik zou nooit pleiten voor staatsinvesteringen in alternatieve energie. Feit blijft wel dat we te maken hebben met een wereldwijde piek die eraan komt (of we zijn er al overheen). Nationale pieken zijn altijd wel opgevangen. De oplossing moet dus komen van een wereldwijde zeer vergaande liberalisering van de energiemarkt. Mijn vermoeden is dat dat niet gaat lukken (1 land is al lastig). De markt zal door al het statisme heen wel zijn werk doen, maar de overgang zal zeer pijnlijk worden. Tekorten, energie-oorlogen, hongersnood, ik zal er niet van opkijken als we daar een decennium of wat mee te maken krijgen. Los van alle andere overheidsellende en zwendel natuurlijk….
  Nee, het wordt echt tijd voor plan B, de focus. Met alle vrijheidslievende mensen in 1 dorp gaan zitten, of met zijn allen op een zooitje seasteads.

 15. Ach, als je dat noodpakket (met fluitje!) in huis hebt gehaald zit je wel goed. 😉
  http://denkvooruit.nl/noodpakket/

  En een moestuintje heb je niet nodig als je weet welke paddo’s, wortels, etc je kan eten en welke niet.
  https://webshop.libris.nl/Webshop/ProductImages/9789021584218.jpg

  (en anders kan je altijd nog je collega’s opeten, net als die vliegtuigbemanning in de Andes).

  Heb je toevallig een van de laatste V8’s ter wereld (koop er NU een voor ze op zijn!) dan zal je er iets vaker gewapend op uit moeten om te tanken (net als Max met zijn Interceptor 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=fPC3E6ZhjTI

  ===
  Tips for oil shortage, hyperinflation, food and water shortages, overpopulation, flash floods, alien invasions, atomic blasts, bio weapons, grey goo, etc.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism

 16. Devidas 289;

  Nationaliseringen zijn nooit goed maar het is wel een feit dat er veel te weinig concurrentie is doordar er maar een paar grote energiereuzen zijn.
  Er is feitelijk sprake van een monopoliepositie en dat is nooit goed.
  Hoe dat te doorbreken?? Moeilijk…
  In ieder geval zou de overheid vrij baan kunnen geven vwb het ontwikkelen van kerncentrales. Haal geld op dmv een beursgang en ga aan de slag. Ik denk dat ik er als particulier best wel in wil investeren.
  Die liegende arabieren snap ik niet zo. Wat voor zin heeft het om je oliereserves op te pimpen waardoor de prijs automatisch lager wordt dan ie zou moeten zijn?
  Ik zou zeggen dat ze juist baat hebben bij schaarsheid omdat dit juist de prijs opdrijft.

  Niettemin zie het er voor de energievoorziening en daarmee dus ook de voedselvoorziening (transport/distributie)slecht uit als er niet op korte termijn een goedkope nieuwe energiebron wordt aangeboord.

 17. @GB [291]: “Er is feitelijk sprake van een monopoliepositie en dat is nooit goed. Hoe dat te doorbreken?? Moeilijk…”

  Dat valt wel mee. Het aanbod hangt af van de aard van de energie. Energie is altijd een decentrale business geweest (hout en slaven). Pas met de komst van fossiele brandstof (kolen, olie, gas) en later kernenergie waren grote kapitaalsinvesteringen nodig. Dat zorgde voor een grootschalig aanbod vanuit centrales door slechts enkele grote marktpartijen. Met de komst van duurzame energie kan de slinger weer terug naar decentraal aanbod. Zon, wind, biomassa, etc zijn immers overal beschikbaar. Je kan nu al een huis bouwen dat op geen enkel energienet is aangesloten en geheel zelfvoorzienend is.

  “Ik zou zeggen dat ze juist baat hebben bij schaarsheid omdat dit juist de prijs opdrijft.”

  Dat hangt van de prijselasticiteit af. Normaal is dat een halvering van de prijs, een vier keer zo groot verkoopvolume oplevert. Bij gelijkblijvende marge geeft dit dan een verdubbeling van de winst.

 18. @GB (12-01-10, 00:43)
  “Die liegende arabieren snap ik niet zo. Wat voor zin heeft het om je oliereserves op te pimpen waardoor de prijs automatisch lager wordt dan ie zou moeten zijn?”

  In een normaal functionerende markt zou dat inderdaad zo moeten zijn, een andere markt verstorende factor speelde echter een rol.

  Hier kun je daar meer over lezen:
  http://www.peakoil.nl/2005/06/07/een-stukje-geschiedenis-over-opec-reserves/

  Ik zal 1 alinea eruit halen, die eigenlijk het hele verhaal verteld:
  –Totale officiële OPEC reserves namen met bijna 300 miljard vaten toe tussen 1985 en 1989. Omdat reserves een belangrijke potentiele factor zijn om de productie quota’s te bepalen had elk OPEC land het incentief om zijn gepubliceerde reserveschattingen te verhogen. In een tijdsperiode van maar 4 jaar namen totale OPEC reserves toe met 62%. Sinds die tijd zijn ze elk jaar nauwelijks veranderd–

 19. @Seagull [275]:

  Ben blij om te horen dat er in nederland ook mensen zijn die op de hoogte zijn! mensen verklaren me voor gek als ik ook maar begin over Codex / HAARP / Global warming / Club of Rome / Federal Reserve… ah fuckin conspiracy nutter!

  Waarom kreeg S Palin zo’n positie aangeboden.. omdat ze toestond dat HAARP daar gebouwt werd!? maybe anyway I dont like the way the world is going and I’m gonna prepare on food supply!!!

  Misschien gaat het allemaal niet gebeuren.. geen zorgen, de voedsel prijzen zijn nu nog betaalbaar en aangezien het lang houdbaar is wordt het toch wel gebruikt. als de shit wel erger wordt, waar ik overtuigd van ben.. ben ik voorbereid!

  peace out and eyes open!

Comments are closed.