Bijna twee weken geleden werd Haïti getroffen door een hevige aardbeving die de hoofdstad Port-au-Prince helemaal in puin gooide en duizenden doden veroorzaakte. Niemand wist goed hoe en waar met hulp te beginnen. Al probeerden velen zo goed mogelijk te helpen, de chaos leek alleen maar toe te nemen. Lijken lagen in bosjes op straat, er werd geplunderd, en zelfs gewapende bendes probeerden hun slag te slaan.

Toen kwam het bericht dat Amerika 13.000 militairen naar het eiland stuurde samen met tonnen voedselhulp. De orde werd al vlug redelijk hersteld waardoor ook andere menselijke hulp beter op gang kon komen.

Onmiddellijk kwam er ook kritiek. De Amerikanen hadden een bezettingsmacht gestuurd en zouden dit alleen gedaan hebben omdat er in Haïti olie in de grond zit. Het waren militairen die niet getraind waren in humanitaire hulp en nog wat van die opmerkingen.

Ik weet niet of “oliebelangen” bij deze hulp ook een rol gespeeld hebben. Wel weet ik bijna zeker dat zonder deze grootscheepse actie de chaos en ellende veel groter geworden zouden zijn. En ik ken geen andere organisatie die dit zo snel zo groots had kunnen aanpakken.
Daarom is het jammer dat er nog zoveel mensen zijn die overal alleen maar negatieve kritiek hebben.

18 REACTIES

 1. mee eens, ze kwamen ons in 1944 ook bevrijden, er liggen duizenden jonge Amerikanen begraven op ere velden aan de kusten van Normandie,en elders zijn we kennelijk vergeten.
  Ik zie ze als kanjers wat ze op Haiti doen, zonder de VS was het slecht met ons afgelopen vrees ik, en nog zou ik de wereld niet vetrouwen zonder de VS.
  Maar dat mag niet want dan ben je rechts , kijk je Fox TV en stem je op Wilders.
  Ze denken en ze doen maar, ik lach er om.
  http://anno4you.forumcity.com/index.php

 2. Zou een *overheid* (pff, eng woord, he?) en dan nog wel een linkse o.l.v. Obama, dan toch -heel soms- iets goed kunnen doen?
  Jammer natuurlijk dat het ongevraagd op kosten van de US taxpayer is. Hopelijk vinden ze er dus olie…

 3. Is het niet gewoon een simpel feit dat we niet weten of het goed is wat ze daar doen, of niet?

  We zijn er tenslotte niet bij.

 4. als ik al die huilende wezen zie op de grote netwerken TV die hun ouders nooit meer zullen zien, nieuwe wezen dus denk ik:”USA geweldig, en evt NL ook van wie daar aan de slag gaat, wat een ellende , daar moeten we politiek liever even af blijven nu, dat wordt zeer onsmakelijk”

  dankuwel vast

 5. En wat een inspanning kost het niet om 13.000 mannen in leven te houden met voeding en ga zo maar door.

  Merkwaardige vorm van hulpverlening. Of de soldaten moeten ook meewerken met voedsel en medicijnen verschaffen, puin ruimen, noodgebouwen bouwen en dat soort werk. Ik heb het niet goed gevolgd dus ik weet het niet.

  Maar Obama vertrouw ik niet. Die doet volgens mij nooit iets zonder een dubbele agenda dus de loftrompet ga ik niet blazen. Het tegendeel moet wel heel overtuigend zijn.

 6. Het is keer op keer de U.S. die de grote rampen binnen 24 uur te lijf gaat. De enige die hulp biedt zonder eerst een ledenvergadering te houden en met bondgenoten te overleggen. Petje af voor de amerikaanse manier van in actie komen.
  Ik weet nog ten tijde van de tsunami (niet die van wilders:-)), de amerikanen waren in no-time bezig met mensen redden. Hier in europa was iedereen druk bezig met elkaar ’te vinden’, en uiteindelijk werd een recordbedrag opgehaald door 555, waar bijna niets van aangekomen is in het rampgebied.

  Inforeader [18] reageerde op deze reactie.

 7. Amerika wou maar wat graag meedoen in de tweede wereldoorlog.
  (Net zoals ze dat nu nog graag doen. Het is hun enige groeiende industrie)
  Ze hebben zelfs hun eigen volk ervoor verraden omdat ze, ondanks dat ze wisten wanneer de Japanners aan zouden vallen, het gewoon lieten gebeuren.
  Dat was voor Amerika het eigenlijke begin van de oorlog.
  Ook toen hebben er mensen geprofiteerd.
  Dat zij ons toen geholpen hebben was puur eigenbelang.
  En al die gesneuvelde militairen van toen?
  Dat interesseerde hen toen al net zo weinig als nu in Irak en Afghanistan.

  Ook over Haïti is het laatste nog niet gezegd.
  Eens kijken over een jaar wat er gebeurd is.

  Wie is er trouwens mede de oorzaak van de armoede in Haïti?
  Juist, Amerika.
  Haïti is ook nog eens een ideale militaire uitvalsbasis.

 8. De Haïtianen mogen de Dominicaanse Republiek (DR)- dat op hetzelfde eiland ligt – niet in. De Haïtianen zorgen altijd al voor gedoe en ellende. Logisch dus dat ze op hun deel van het eiland moeten blijven.

  Of de DR hulp geeft aan Haïti weet ik niet, maar zij kunnen als buren zeker de helpende hand toesteken. Als ze dat niet doen zullen ze daar hun redenen voor hebben. Je ziet regelmatig dat bepaalde volkeren door hun buren uitgekotst worden en dan in een ver land asiel zoeken. Na verloop van tijd blijken ze vervelende eigenschappen te hebben waarvan hun buren al lang op de hoogte waren.

  Cuba ligt op het eiland ernaast. Stel dat Cuba 20.000 soldaten had gestuurd om ‘de orde te herstellen, hoe zou de VS daarop reageren?

 9. Blijft raar dat de VS wel zo snel in Haiti konden komen, maar beduidend meer problemen hadden om hun ellende in new orleans op de rit te krijgen..

  dubbele agenda iemand?

  Daarnaast is de gemiddelde haitiaan (zoals geportreteerd in de media) een lui, harteloos wezen met maar 1 belang: zijn eigen.

  @Nico de geit

  Als Cuba ook maar 1 cubaan had afgezet op de stranden van haiti hadden ze nou in Havana ook geen huizen meer gehad.

  Dat is het vervelende van landen/organisaties die denken dat ze de kennis hebben om te bepalen wie wanneer en hoe geholpen dient te worden, ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk en niet genegen om naar anderen te luisteren.

 10. Dat is mijn argwaan ook: de getroffenen worden weggezet als een stel gevaarlijke lijkenpikkers en de Anerikanen zijn weer de helden.

  Dat RIEKT naar propaganda..

  Daarom zeg ik: we weten toch niet wat ere daar aan de hand is, werkelijk aan de hand is?

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 11. @Eugenie [10]:
  “…..we weten toch niet wat ere daar aan de hand is, .”

  “Weten doen we dingen uit media, pers, internet.
  Daarmee kom je er niet 100 % maar op bepaalde punten toch erg ver.
  Zo zou ik durven weten dat er door de aardbeving een enorme chaos was. Alles in puin, duizenden doden. Op straat stapels rottende lijken en plunderende bendes.

  Ook weet ik dat het in een dergelijke toestand radicaal moet worden aangepakt om nog erger (ziektes) te voorkomen.
  En ik weet bijna zeker dat er geen enkele andere organisatie op de wereld is (naast de US Army) die op zo’n korte termijn even 10.000+ mensen op het eiland kan neerzetten om de orde te handhaven en te redden wat er te redden valt.

  Misschien een leuke en belangrijke exercitie om eens te bedenken HOE kan een dergelijke hulp verleend worden als straks alle staten zijn afgeschaft?

  flap [12] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [13] reageerde op deze reactie.

 12. @Hub Jongen [11]: Jij draait het zometeen nog zo dat de invallen in vietnam, irak, afghanistan en ik zal er gerust nog een paar vergeten een perfecte oefening waren om ergens ‘hulp’ te verlenen in de toekomst.

 13. @Hub Jongen [11]:
  “Misschien een leuke en belangrijke exercitie om eens te bedenken HOE kan een dergelijke hulp verleend worden als straks alle staten zijn afgeschaft?”

  Een dergelijke hulp op grote schaal is dan niet eens nodig.
  De ramp kon alleen maar zo groot worden doordat infrastructuur door “ontwikkelingshulp” al decennia is uitgehold.
  Ik kan me niet herinneren dat zo’n aardbeving in L.A. ooit zoveel “hulp” heeft gehad.
  Sterker nog.
  De VS regering was al ter plaatse voor een “oefening”. In New Orleans wachten ze nog steeds op “hulp” van deze regering.
  Een kaboutertje vertelde me dat er op dit moment al tonnen aan grondstoffen van Haïti worden veilig gesteld voor degene die “hulp” heeft geboden.

 14. Het begint wel te stinken,dat zij er zo gauw bij zijn, er was dacht ik niets te halen of wel soms!!!!!!!!!!!

 15. http://www.boublog.nl/2010/01/20/haiti-rijk-aan-aardolie-en-andere-delfstoffen/

  Haïti reeds volledig leeg geroofd, het oerwoud gekapt, de plaatselijke landbouw weggevaagd door de import van goedkope granen uit de VS, de vruchtbare grond weggespoeld door erosie, de weinige industrie slechts bestaande uit wat sweatshops voor Amerikaanse multi-nationals, maar… Haïti ligt waarschijnlijk boven op een grote plas onontgonnen aardolie. Dit op het eerste gezicht zo kaalgevreten eiland blijkt daarnaast te beschikken over nog meer waardevolle delfstoffen.
  Haïti is rijk aan koper, mangaan, goud en zilver, metalen die worden gevonden in het Massif du Nord. De Central Plain bevat lignite, een soort steenkool. Andere delfstoffen zijn ijzer, lood, zink, nikkel zwavel, marmer en kalksteen. Ooit had Haïti ook veel bauxiet (de grondstof voor aluminium), maar de bauxietmijnen zijn sinds het einde van de vorige eeuw uitgeput. Eigenlijk is Haïti niet arm, maar rijk!

 16. Helaas is het niet de eerste keer dat de Amerikanen “in actie komen” in Haïti.

  Deze documentaire toont wat mij betreft duidelijk aan dat de buitenlandse inmenging in Haïti totaal geen positieve rol speelt in dat land. Aanrader voor de fans van het sturen van zwaar bewapende militairen naar een natuurramp.

  http://video.google.nl/videoplay?docid=7903623001730810789&hl=nl#

  Ook interessant te melden is dat de Amerikanen een dag voor de aardbeving al oefenden voor een mogelijke orkaan op Haïti. Wat een toeval.

 17. Dit artikel lijkt heel oprecht maar vergeet te vermelden wat de kritiek in feite inhield.
  Ik hoor geen woord over vliegtuigen met hulpgoederen die werden omgeleid naar buurlanden om te lossen.

  Ik hoor geen woord over vliegtuigen met medische teams en apparatuur die niet mochten landen.

  Ik hoor geen woord over russische hulp die werd geweigerd door de amerikanen.

  Maar wees eens heel eerlijk en bekijk alle info die er de laatste jaren over Haiti is geschreven.In feite zat iedereen al 10 jaar te wachten op een amerikaanse invasie.

  Waar zijn de seizmologische meet resultaten van de uren en dagen voor de aardbeving.

  Je zou haast denken dat Haiti en nu ok Cuba pas op zo´n laat momernt met hun olie op d eproppen komen omdat met dit met de huidige krapte meer inkomsten en veel meer economsche macht betekend.Je zou ervan uit kunnen gaan dat juist een land als china straks de olie in cuba naar boven gaat halen omdat het als snelst groeiende economie die olie hard nodig heeft.

  Maar als China in Cuba of zelf Haiti gaat boren naar olie enzo dan heeft de VS dus een probleem in haar voiortuin.

 18. @piet pelle [6]:
  Ben je Katrina soms vergeten?
  Hoe lang heeft het wel geduurd voordat er ook maar iets voor al die arme mensen in dat stadion werd geregeld?
  En wat te denken van hun acties toen ze eindelijk in actie kwamen?
  Het eerste wat ze kwamen doen is mensen hun wapens afnemen.
  Zitten die burgers daar temidden van die overstroming, komt ineens zo’n gast van Black Water je enige verdedigingsmiddel (lees wapen) afpakken. Schande!
  Zie: http://www.youtube.com/watch?v=Nwhcyul57RM

  http://www.youtube.com/watch?v=OrhvkuzPMio&feature=related

  En wie verbiedt de mensen in nood eigenlijk om hun eigendommen te beschermen? Juist; Homeland Security, FEMA.

  Als ze bij Katrina niet eens goede hulp kunnen verlenen, waarom moeten zij dan wel de eersten zijn die Haiti hulp gaan verlenen?
  Laat ze eerst goed voor hun eigen burgers zorgen.

  En wie is de aanslagen van 9/11 vergeten?
  Heeft Amerika toen soms adequaat gereageerd en zo mensenlevens gered? Nee! NORAD, die normaliter elk bedreigend luchtverkeer begeleid en onderschept, heeft op 9/11 geen van de vier vliegtuigen onderschept of tegengehouden.

  Hoezo zij reageren altijd binnen 24 uur op elke ramp?!

  Hoe snel de feiten weer worden vergeten…

Comments are closed.