EUneeComiteBelgië zal in 2010 bijna 5,2 miljard euro aan de Europese Unie moeten afdragen. Daarmee is België één van de vijf grootste netto-bijdragers van de ganse unie. Dat wist de Brusselse economieprofessor en begrotingsdeskundige Herman Matthijs ons vandaag in “De Morgen” te vertellen. In 2009 was de Belgische bijdrage door de povere economische prestaties van ons land teruggevallen tot 4,6 miljard euro. In 2008 tenslotte bedroeg de Belgische bijdrage 5,1 miljard euro. Matthijs spreekt van zéér hoge bedragen “waar weinig aan te doen is”, maar is dat wel zo?
 
Zeker nu de Belgen met Herman Van Rompuy de opperpygmee van de Europese Unie hebben mogen leveren, kunnen ze niet langer moeilijk doen over onze bijdragen, zo blijkt. Maar niet dat we dat daarvoor wel waren natuurlijk. De Belgische leiders, net zoals die van alle andere EU-deelstaten, staan al jaar en dag te springen om hun eigen onderdanen kaal te plukken om toch maar de Eurofielste van de klas te kunnen zijn. Van een Thatcheriaans “We want our money back” is onder de continentale leiders nooit sprake geweest. Nochtans zou dat met cijfers als deze in het achterhoofd niet meer dan logisch zijn.

Herman Matthijs legt evenwel uit dat het volgens hem niet echt zo zeker is of België in totaal wel een heuse netto-betaler is. “Het is heel moeilijk om een volledige kosten-batenanalyse te maken over deze Europese bijdrage. Naast de overduidelijke kosten krijgt België heel veel indirecte ontvangsten. Dat is te danken aan de wel zeer ruime aanwezigheid van Europese instellingen in Brussel die consumptie en btw opleveren voor de schatkist. Er zijn ook de extra klanten voor de luchthaven van Zaventem en andere nutsbedrijven.” Van de extra uitgaven voor de beveiliging van de Europese tops en instellingen natuurlijk weer geen woord in Herman Matthijs’ overzicht.

Daarboven maakt Matthijs zich ook schuldig aan de “broken window fallacy”-redenering van Frédéric Bastiat. Het is niet omdat sommige sectoren van de economie door deze verspilling van belastinggeld floreren, dat het daarom om de meest optimale besteding van die middelen gaat. Voor elke overbetaalde bureaucraat die in Zaventem een overbodige vlucht neemt, verliezen tientallen werknemers in productieve sectoren hun job of moeten bedrijven hun groeiplannen opbergen omwille van de extra belastingen en lasten die het bestaan van de EU met zich meebrengt. In 2007 was België al één van de allergrootste nettobetalers per capita en dat is vandaag zeker niet anders. Of “better off out” de te volgen politiek is, weet ik niet, maar elk jaar wint die idee in mijn hoofd wel aan kracht en invloed.

Verder stelt Herman Matthijs dat België het laatste decennium jaarlijks gemiddeld 2 miljard euro meer heeft moeten afdragen aan de Europese Unie dan daarvoor. De grootste slokoppen blijken de nieuwe EU-lidstaten te zijn. Zij krijgen ondertussen immers het gros van de EU-gelden uitgekeerd maar staan zelf wel amper in voor 8,75% van het totale EU-budget. Deze scheeftrekking maakt het voor de oorspronkelijke vijftien lidstaten steeds aantrekkelijker om de ganse EU-structuur eens serieus te gaan analyseren en herbekijken.

Terwijl begrotingstekorten zich overal opstapelen, Griekenland en Spanje op de afgrond van het faillissement balanceren en nationale overheden overal op zoek gaan naar besparingen, blijft de EU zonder dralen of schuldgevoel miljarden van andermans zuurverdiend belastinggeld verspillen. Dit kan niet lang meer duren. Het wordt tijd dat de Eurosceptici van alle landen het financiële luik van de ganse Europagrap eens opnieuw beginnen te accentueren. Een onwetend geïndoctrineerd volk blijft slaafs, maar dat kan snel veranderen. Geert Wilders en Douglas Carswell eisten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk al een gedetailleerde kosten-batenanalyse van het EU-lidmaatschap van hun landen, en ook elders begint de roep naar financiële duidelijkheid over de EU alsmaar luider te klinken.

Willen we niet al onze welvaart als sneeuw voor de zon zien verdwijnen onder impuls van de EUSSR moeten we dringend handelen, en de tijd voor actie is nu. Onze leiders moeten meer van zich beginnen afbijten in Brussel, de belangen van hun eigen burgers, en niet die van hun eigen carrières, beginnen vooropstellen, ons lidmaatschap van de unie onbevooroordeeld in vraag durven stellen en – bovenal – de bereidheid tonen om de overduidelijke slechte Europese deal voor ons land volledig te willen heronderhandelen.

 (Ingezonden door Vincent De Roeck, beheerder van Libertarian.be en voorzitter van de Mises Youth Club in Brussel)

8 REACTIES

 1. “Zeker nu de Belgen…”

  Ik had niet de indruk dat de Belgen iets is gevraagd, al vertelde een Belg mij ooit dat de enige echte Belg, de koning is. (Is het nog te volgen?)

  In de praktijk zal het waarschijnlijk Vlaanderen zijn dat de miljarden mag betalen. Of zijn die nep-Fransen in Belgie-Zuid intussen geld gaan verdienen? Wie betaalt bepaald…

 2. Het is dringend tijd dat er politieke partijen, gesteund door een groot maatschappelijk draagvlak wat zeker er al is, over heel Europa, zich tegen de superstaat gaan verzetten.

  Laat Griekenland ofzo het voorbeeld maar zetten.

  @Vincent, als je HvR gehoord hebt op TV.. Die een nieuwe en meer financiering zit te zoeken om het ‘sociale’ systeem in de EU te redden, gebaseerd op Belgisch model, wordt de put enkel dieper gegraven.

 3. Ik vermoed dat deze weblinks de lezers van deze blogpost van mij ook wel zullen weten appreciëren:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/6913132/EU-ski-holiday-paid-for-by-taxpayers.html

  Naar dit soort uitgaven gaat ons zuurverdiend belastinggeld dus…

  http://blogs.telegraph.co.uk/news/danielhannan/100020456/ten-reasons-to-leave-the-eu/

  Daniel Hannan zet tien goede redenen op een rijtje om de EU te verlaten. Wat geldt voor het VK, geldt zeker ook voor België en Nederland.

  http://www.newsoftheworld.co.uk/news/657748/EUrsquos-new-president-will-be-paid-MORE-than-US-chief-Barack-Obama.html

  “The Sun” berekende hoeveel miljoenen EU-belastinggeld naar “onze” EU-president Herman Van Rompuy gaan. Een schande gewoon!!

  http://vincentderoeck.blogspot.com/2008/02/pactio-olisipiensis-censenda-est.html

  In deze tekst van twee jaar geleden sta ik even stil bij een aantal Eurofiele mythes en tracht ik die één voor één te ontkrachten.

 4. Belgie moet niet zeuren. Belgie en Luxemburg doen inderdaad alsof ze grote “netto” betalers zijn. Zij rekenen dan – net als Nederland – de afdrachten minus subsidies. Echter men ‘vergeet’ dan dat het feit dat Brussel de EU hoofdstad is ook veel geld oplevert. Die cijfers zijn ook gewoon bekend, maar neemt men gemakshalve niet mee in hun berekening neto/bruto. Deze miljarden zijn echter groter dan de “netto” afdrachten. In realiteit is Belgie dus een netto (zonder aanhalinsgtekens) ontvanger.

  Deze truc haalde men ook al uit bij de laatste budgetonderhandelingen (daar waar Zalm een miljard wist te besparen en pardoes door de EU gestraft werd door korting op subsidies 🙂 ) doen Nederland midner wilde betalen. Belgie riep toen dat zij net zo veel betaalden. Daar trapte Zalm toen uiteraard niet in. Belgie is niet zielig …

  Overigens vind ik de hele redenatie nogal vreemd. Diezelfde mensen die geloven in sterke en zwakke schouders in eigen land, geloven niet in die ‘solidariteit’ in groter EU verband. Vreemd en inconsequent … 🙂

  In realiteit heeft belgie onevenredig veel macht tov hun inwones én afdrachten. Let wel, ik gun het de Belgen van harte. Gewoon goed gespeeld van ze. Werkelijke verliezers zijn landen als Nederland, welke qua zetels in het EP onevenredig weinig macht heeft tov zowel het inwoneraantal als de financiele bijdragen.

  Wat dat betreft is Nederland een echte sterke schouder: niet mogen zeuren, maar enkel betalen. 🙂

  Andere winaars zijn Luxemburg, Frankrijk, Polen en Italie. Andere verliezers zijn Duitsland (relatief, absoluut nog steeds het machtigste land) en Tjechie.

  surfer [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Armin [4]: Ik heb totaal geen idee waar je die beweringen vandaan haalt. Imho zijn er alleen maar verliezers in de EU. Enkel voor nieuwkomers is het een tijdelijke luchtbel. Het apparaat slokt gewoon alles op.
  Overigens die eu ambtenaren zijn geloof ik vaak belastingvrij.

  Armin [6] reageerde op deze reactie.

 6. @surfer [5]: Mijn beweringen zijn gewoon feiten. Belgie is een netto ontvanger.

  Wat jij aanhaalt is dat het project EU zélf niet noodzakelijk positief is. Daar ben ik het (uiteraard) mee eens. (Subsidie ontvangen werkt o.a. vaak negatief op lange termijn.)

  Maar wat Herman Matthijs stelt is gewoonweg onjuist. Belgie ontvangt meer dan het betaald van de EU.

  surfer [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Armin [6]: “Mijn beweringen zijn gewoon feiten. Belgie is een netto ontvanger.” Waar haal je die feiten?

  “Arau (Atelier de Recherche et d’Actions Urbaines) vindt dat de Europese ambtenaren in Brussel belastingen zouden moeten betalen. Momenteel betalen zij noch gewestelijke noch gemeentelijke belastingen.”
  http://www.brusselnieuws.be/artikels/politiek/arau-europese-ambtenaar-moet-belasting-betalen/?searchterm=arau

  EU-ambtenaren staken voor loonsverhoging
  http://www.brusselnieuws.be/artikels/economie/eu-ambtenaren-staken-om-loonsverhoging-veilig-te-stellen

  http://forum.politics.be/showthread.php?t=6015
  “Heb je geen familie die bij één of andere Europese instelling of agentschap werkt? Probeer het daar eens, dan betaal je geen cent aan de fiscus of RSZ, met het EU-document dat je hem bezorgt komt er een ‘0’ in het vakje ‘Belastbare Inkomsten’.”

  Armin [8] reageerde op deze reactie.

 8. @surfer [7]: En je punt is? 🙂

  Of ambtenaren meer loon willen en zij geen belasting betalen, doet niet terzake betreft dat belgie miljarden ontvangt bovenop de normale subsidies, enkel omkdat daar de hoofdzetel zit.

  Nogmaals, goed gespeeld van ze, maar ze moeten niet nep-zielig doen alsof ze netto betaler zijn. Dat zijn ze niet.

Comments are closed.