Een heuglijk bericht in deze barre tijden: de roman “Atlas Shrugged” van Ayn Rand lijkt werkelijk te beginnen. In deze bestseller (als u het boek niet kent is het gemis geheel aan uw zijde) onttrekken de productieven zich één voor één aan de economie. Nu gebeurt niet precies hetzelfde, maar het lijkt er wel een beetje op.

Wat is namelijk het geval? Topbankiers van de Rabobanken in New York en Azië worden weggekocht door andere banken waar ze wél vette bonussen kunnen verdienen. Of die mensen nu inderdaad zo “top” zijn, daar wil ik het nu eigenlijk niet over hebben. Belangrijker is, dat andere banken wél hoge bonussen voor de kwaliteiten van die mensen hebben. Dus ze zullen toch wel íets goed doen, nietwaar? Ik bedoel: wat weten wij, mensen die nauwelijks een paar ton aan het einde van hun leven hebben vergaard, nu van de capaciteiten van financiële kopstukken die miljoenen en miljarden kunnen genereren.

En dat zou veel meer moeten gebeuren. Grote industriële leiders zouden zich in 1 bepaalde regio moeten kunnen concentreren, waardoor de geldgraaiende en cadeau’s uitdelende politiek geen basis meer heeft voor haar geldplukkerij en zij haar kiezers dus niets meer kan geven. Net als in Atlas Shrugged.

Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt. Afgezien van het flauwe commentaar als: “blij dat die graaiers weg zijn.” Want die graaiers hebben ook voor úw hypotheekconstructie gezorgd.

Bron: http://www.fd.nl/artikel/14000409/rabo-ziet-bankiers-weglopen-bonus

10 REACTIES

 1. O ja, al die beleggingshypotheken die nu geen moer meer waard zijn… maar wel moeten worden terugbetaald over een paar jaar. Dat wordt lachen gieren huilen.

  Ik denk dat die ‘geniale’ bankiers ook een beetje het product zijn van de omgeving waarin zij werken. Waarschijnlijk zijn er miljoenen mensen met hetzelfde talent en potentieel, alleen werken zij niet bij een bank (om wat voor reden ook).

  De Wall street bankiers en hun politieke vrienden en collega’s overzee zijn wat mij betreft financiele terroristen die misbruik maken van de macht en vertrouwen die zij onterecht kregen. Ik wens ze veel geluk met hun nieuwe baan in China. Ik hoop dat financiele terrorist (Euro, DSB) Gerrit Zalm ze snel volgt.

 2. Beste Paul,

  Helaas ben ik niet overtuigd van de link die je nu legt. Het gaat hier om een uitspraak van de Boerenleenbank tegenover een overheidscommissie die de kredietcrisis onderzoekt (wat natuurlijk nooit zinnige conclusies op gaat leveren, behalve er zijn fouten gemaakt, de vrije markt is de schuld, meer regels, etc)

  Ik zie hierin veel meer het opportunisme van de mens en de bankier specifiek. Daar gaan werken waar je het meeste kan verdienen.

  Vooralsnog ben ik zelfs van mening dat het gros van de functies bij een bank niet behoort tot de “productieven”. In mijn ogen zijn dat de mensen die daadwerkelijk waarde toevoegen in een waardeketen. Een bank produceert niet zo veel. Ze bezit een monopolie, is politiek verweven, creeert luchtbellen, pretendeert kennis te hebben bij een kansspel, etc.

  Bovendien is hier ook nog eens sprake van een bank, hier de Rabo, die bonussen beperkt. Terwijl andere banken met behulp van staatssteun de bonussen door blijven betalen. Dit is niet een vrije markt, maar een overheidsondersteund beloningssysteem.

 3. De fout zit in de redenatie dat als andere banken wél hoge bonussen voor die mensen zijn, dit zou betekenen dat die toch wel íéts goed zouden doen. Ze kunnen dan wel miljoenen en miljarden zeepbelgeld “genereren”, maar wie zegt dat dit door hun bijzondere capaciteiten komt? Ok, sommigen hebben misschien bijzondere capaciteiten op crimineel gebied, maar of we daar nou op zitten te wachten? En of dat we aan dit soort geldschepping echt behoefte hebben?

 4. banken kunne hoge bonussen betalen omdat ze geld hebben gekregen dat niks kost en als ze het verliezen dan wordn ze gered. Dit heeft niks met de productieven uit Atlas shrugged te maken, maar meer met de “tegenpartij”. Degene die ook in atlas shrugged de wereld lieten zinken.

 5. In AS gingen ze niet alleen een beter betalend baantje zoeken. Ze ontrokken hun productieve kwaliteiten aan hun uitbuiters en lieten de zaak vanzelf in elkaar kukelen.
  Broodjessmeren dus, tot we een Galt’s gaulch hebben.

 6. Er zijn duizenden die zo op hun plaats willen gaan zitten. Ik geloof niet in die onzin dat niemand het beter kan dan deze graaiers die alleen maar aan zichzelf denken.

 7. Van mij mag iedereen verdienen wat hij kan verdienen. Maar die banksters die hier weg lopen verdienen waarschijnlijk hun geld door bij een politiek aangesloten grote bank te gaan werken. Als de markt niet gemanipuleerd was door massale private/public mengeling zou hun loon waarschijnlijk lager zijn.

  Het zijn eigenlijk James Taggert figuren die vinden dat de overheid hun bank en “het systeem” moet redden, en een bank die relatief weinig steun heeft ontvangen kan of wil hun hoge lonen niet betalen.

Comments are closed.