imagesCAZXJACODe doorsnee politicus  koestert  grote minachting voor de massa, maar heeft deze massa tegelijkertijd nodig   voor  het vergaren van stemmen.

Deze ogenschijnlijk onverzoenbare contradictie leidt  tot onder meer het volgende:

01.

De politicus pretendeert te luisteren  naar hetgeen   zijn  cliënten  wensen, maar doet vaak iets anders, want hij weet beter hoe het moet.

02.

De politicus   liegt en draait aan de lopende band, omdat  hij zich van de contradictie bewust is , maar al liegend, draaiend ,  veinzend, ontveinzend,   stemmenvergarend en zakkenrollend zijn tent moet laten draaien.

03.

Na de verkiezingen  gaat de politicus een winterslaap in en valt voor de massa niet meer te  bereiken. 

De officiële reden is, dat hij het nu erg druk heeft met het verwezenlijken van alle plannen;  de werkelijke reden dat hij niet geconfronteerd wil worden  met verkiezingsbeloften waaraan  hij nimmer van plan was zich te houden.

04.

Gebruik van het geld van de massa als ware het zijn eigen geld.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. M.a.w : De bevolking is naief :

  -goedgelovig -onhandig -zoals de natuur ingeeft -simpel -schaapachtig -onschuldig -onrijp -onnozel -ongemotiveerd -ongemaakt -ongekunsteld -ongecompliceeerd -onbeduidend -onbedorven -natuurlijk -kinderlijk onschuldig -kinderlijk -kinderachtig -kalm en verstandig -innocent -ingénu -eenvoudig -argeloos -arcadisch -aangeboren

  ……door er telkens weer op te stemmen.

  Door het plakken en knippen van hun imago als politicus via de media trapt men er telkens weer in.

  Het peil van de economie is gekoppeld aan de gemiddelde intelligentie van de inwoner.

  O.a doordat men denkt, alle probleemgevallen van de wereld op te moeten vangen buiten de verhoudingen om, gaat dit niveau naar beneden.

  Dit in combinatie met a4 en e-mail cultuur die er is ontstaan door mensen die een kunstje hebben geleerd.

  Het grootste bedrog is het geloof in de naam van de politieke partij te noemen.
  Hiermee heb je een groot deel van de bevolking al binnen zonder het over de inhoud van de partij te hebben.

  Ik ben blij dat ik gek ben, dan val ik ook niet zo op in dit land.

  Was ik maar een naieve gek, dan hoefde ik me ook niet zo vaak te ergeren.

  Nog de beste wensen,

 2. Strikt gezien zijn deze lieden door bovengenoemd gedrag criminelen en fraudeurs. Doe als burger iets vergelijkbaars bij de overheid en men klaagt je aan voor fraude. Dus dit soort tuig (wat is het anders) staat in feite boven de wet. Negeren en niet stemmen is in elk geval een stap in de goede richting.

  Daarnaast kan -zo lang wij met die raden en parlementen zitten opgescheept- het stelsel beter worden vervangen door een districtenstelsel. Laat het gajes maar in je eigen buurt komen uitleggen waarom je opnieuw op ze zou moeten stemmen. Nu sluipen de meeste politici als ratten achter de lijsttrekker aan. Al verwacht ik dat de gemiddelde rat meer karakter heeft dan de gemiddelde politicus.
  Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

 3. Een ander probleem is dat er niet een massa is. We zijn allemaal unieke individuen. Concepten als de bevoling, de Nederlander, het collectief, het sociale contract en solidariteit proberen een samenhang te definieren die er niet is. De gemiddelde Nederlander bestaat niet.

  De politicus heeft door deze verschillen vrij spel. Stel dat een partij gekozen wordt omdat ze beloofd de belasting te verlagen. Hier blijkt echter geen draagvlak voor te zijn. Maar wel voor het punt van deze partij om de oorlog in Afganistan te steunen. Democratie leidt tot hele onduidelijke uitkomsten. We stemmen op een programma van een partij. Maar het kan goed zijn dat de punten in het programma waar je het niet mee eens bent er wel door komen terwijl de standpunten die je wel steunt er niet door komen. Daarnaast komen er achteraf ook nog standpunten bij die nooit in het partijprogramma stonden. Maar hier heb je zeker niet voor gestemd. In de praktijk ontpopt deze partij zich dan tot iets waar je nooit voor bent geweest. Maar ondertussen is jouw stem binnen en is je invloed dus ook verdwenen.

  Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

 4. De doorsnee politicus denkt zich verheven bóven doch beseft niet dat hij/zij deel uitmaakt van een collectief bewustzijn gaat. Jazeker zijn wij allen individuen die hun eigen realiteit scheppen doch eveneens maken wij allen deel uit van hetzelfde collectieve bewustzijn.

  Als de politicus zou beseffen dat dit zo is dondert zijn/haar hele kaartenhuis in elkaar.

  Niettemin is dát wat er zal gebeuren en van wie hangt dat af?

  Van ONS. Wij hebben geen enkele politicus nodig om zich een verschuiving in ONS bewustzijn te laten voltrekken. Een verschuiving die een geheel andere realiteit zal neerzetten. Ná die verschuiving vertrekt de politicus vanzelf.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @marianne [4]:
  “Van ONS. Wij hebben geen enkele politicus nodig ….”

  Juist. Kunnen we ons voornemen om NIET meer te stemmen en NIER meer ons mandaat te geven? (BTW, met “ons” is hier bedoeld “ieder voor zich” !! )

 6. @Bon Vivant [2]: “Negeren en niet stemmen is in elk geval een stap in de goede richting.”

  Dat is 2000 jaar geleden al geprobeerd en het beviel niet:

  “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors.” – Plato (ca. 427-347 BC)

  @Marcel Meijer [3]: “De gemiddelde Nederlander bestaat niet.”

  Dat zei Maxima ook al. Maar het klopt niet, er is echt wel zoiets als een Nederlandse cultuur en mentaliteit. Iedereen die een Belg een Nler en een Duitser naast elkaar ziet, weet direct wie de Nler is (grof, grote bek, anti-autoritair, ondernemend en veeleisend).

  Duitsers hebben eeuwenlang in donkere bossen gezeten, dus die moesten zich vermaken met Wein, Weib und Gesang. Dat verklaart hun voorliefde voor muziek en opera. Die beschaving hebben NLers niet.

  Duitsers konden echter ook kastelen op grote hoogte boven het gepeupel bouwen. Dat leverde een heel hierarchische maatschappij op. Zoiets kon de adel in NL niet. Die stond tussen de keuterboeren in de polder als de dijk weer eens was doorgebroken en hun kasteel ook was ondergelopen.

  Vandaar die egalitaire instelling dat iedereen moet aanpakken en je niemand uit de boot mag laten vallen. Ook de doe-maar-gewoon mentaliteit die uniek is voor de NLers komt er vandaan.

  Het leidt tot oeverloos gediscussieer tussen overtreder en politie-agent of de bon wel terecht was, en tot ellenlang overleg tussen de baas en zijn medewerkers die het er allemaal mee eens moeten zijn.

  Maar het heeft ook die typische VOC-mentaliteit gegeven die NL tot het eerste echt kapitalistische land ter wereld heeft gemaakt. Het is dat ik op Wilders ga stemmen, anders had ik op Trots op Nederland gestemd. 😉

  ===
  Heaven is where the chefs are French, the mechanics German, the police British, the lovers Italian, and it’s all organized by the Swiss.
  Hell is where the chefs are British, the mechanics French, the police German, the lovers Swiss, and it’s all organized by the Italians.

Comments are closed.