Gezond2Vlak voor Kerstmis was ik in de “National Liberal Club” in Londen te gast op de jaarlijkse “Happy Capitalist Christmas Reception” van de “Libertarian Alliance” waar het een leuk weerzien was met prominente Britse libertariërs zoals een Sean Gabb, een Tim Evans en diens lieftallige vrouw Helen. Helen Evans leidt momenteel de beruchte Britse drukkingsgroep “Nurses for Reform” die zich onverbloemd inzet voor de volledige en compromisloze privatisering van de Britse gezondheidszorg.
 
Iedereen in Groot-Brittannië heeft vandaag immers te lijden onder de staatscontrole van de Britse gezondheidszorg. De kwaliteit is niet optimaal, de Staat bepaalt in vele gevallen welke zorg welke patiënt nog kan krijgen, de lonen van het medisch personeel liggen relatief laag, de wachtlijsten voor bepaalde ingrepen zijn ellenlang, en met de wensen van de patiënten wordt door het “one size fits all” principe totaal geen rekening gehouden.

 “Patiënten zijn in het Verenigd Koninkrijk aan de willekeur van de Staat overgeleverd,” aldus één van de vernietigende conclusies van Michelle Tempest in haar boek “The Future of the NHS” waarin ze eveneens de privatiseringsoptie, vaak omfloers verwoord als “consumer driven healh care”, als alternatief naar voren schuift. De Vlaamse conservatieve publicist en gewezen hoofdredacteur van “The Brussels Journal” Paul Beliën schreef trouwens ook mee aan dat boek van Michelle Tempest, maar dit geheel terzijde.

De Britse Tories koesteren al lange tijd een haat/liefde-verhouding met de NHS. Ideologisch kanten zij zich al vanaf het prille begin tegen staatsgebonden gezondheidszorg maar politiek pragmatisme noopt hen al even lang om enkel losse hervormingen te verdedigen en zich nooit te wagen aan echte privatiseringsplannen. Daniel Hannan en Douglas Carswell eisten enkele maanden geleden al dat David Cameron na de verkiezingen schoon schip zou maken met het NHS-gezondheidssocialisme, maar Cameron floot de twee prominente parlementsleden in niet mis te verstane bewoordingen terug.

 Case closed, zo leek het wel, tot “The Daily Telegraph” onlangs meldde dat Cameron een privé-onderhoud gehad zou hebben met Helen Evans en haar “Nurses for Reform”. Hopelijk bewijst dit dat David Cameron wel degelijk komaf wil maken met de NHS. Let’s hope so, want dan kunnen liberalen en libertariërs van alle landen na de introductie van ObamaCare opnieuw een gidsland op vlak van gezondheidszorg vinden. Way to go, David Cameron!

Ingezonden door Vincent De Roeck
De auteur is beheerder van Libertarian.be en voorzitter van de Mises Youth Club in Brussel.

9 REACTIES

 1. Als de overheid dan al zou moeten zorgen voor medische zorg, waarom dan niet eerst alle broodfabrieken genationaliseerd?
  Zonder de dokter en de tandarts kun je gewoonlijk wel voortleven,maar als je niet eet, ga je dood.
  De National Health Service in Engeland is een grote ramp met wachtlijsten die met opzet niet weggewerkt worden en doktoren die alleen geinteresseerd zijn in het tijdstip waarop zij naar huis mogen.
  Ironischerwijze werkte de zoon van Von Hayek bij de National Health Service, maar hij had er weinig goeds over te vertellen.
  Hugo van Reijen

 2. The Sunday Times reported on 13 September 2009 that documents have emerged which suggest that scientists led by a British professor had discovered a compound with an almost identical chemical formula to thalidomide in 1949.
  http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article6832320.ece

  The British National Health Service (NHS) was created in 1948.

  Is there a link?

  The Times, not The Sunday Times, published this comment by this monster on
  September 17, 2009 4:09 AM BST on UK-TimesOnline
  UNDER
  From The Times
  September 17, 2009
  Patients will be able to pick a GP anywhere in the country
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article6837765.ece

 3. In Belgenland is de sociale zekerheid toch beter gemanaged dan in Britland.

  Video over pensioenen, vergrijzing en … openbare dronkenschap.

  Zie je hem al staan in de House of Commons?

  Minister Daerden maakt zichzelf en Senaat belachelijk
  vrijdag 08 januari 2010
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100108_069

  Ivo:
  Het moet toch juist lukken dat zijn gelal precies over sociale zekerheid ging.

  En vraagsteller vraagt nuchter wat jaar het is want de lol zal beginnen in … 2010.

  Got gold?

  surfer [6] reageerde op deze reactie.

 4. Om nu Belgenland dan toch met Engeland en de oorsprong van de NHS te linken.

  In mei 1962 erkende één van de Belgische topbureaucraten, ene J. Custers (voornaam (en geslacht) kan ik niet vinden) dat de Belgische Staat totaal onbekwaam omdat hij/zij softenon, handelsnaam van thalidomide in België, nog achttien maanden liet verhandelen na de openbaring van de effecten van softenon op een neurologisch congres op 30 april en 1 mei 1960 te Düsseldorf.

  Maar Custers legde hier dan de schuld op het Belgisch gepeupel en hij stelde dat het gepeupel, en dus niet de Belgische bureaucraten noch de andere belastingsparasieten (zoals kinderbijslagtrekkers), België diende te verlaten. (1)

  Nu, 47 jaar later, erkent een andere topbureaucraat, ene Laurette Onkelinx, dat genoemde bureaucraten nog eens gefaald hebben inzake softenon en zij wil dan ook haar excuses aanbieden aan de overlevende softenonmonsters. (2)

  Quousque tandem?

  Time is up, onnozelaars!

  Nu dienen het Belgisch goevernement en alle andere belastingsparasieten het grondgebied van het federaal Koninkrijk België te verlaten (zodat dit weer een gemeenrechtelijk Koninkrijk kan worden.)

  Maar zij stellen dat een federaal Koninkrijk een noodzakelijke instelling is.

  Gelukkig weten de domme Belgen nu, dankzij die zatlap donderdag in de senaat van het federale Koninkrijk België, hoe laat het is.

  Ivo Cerckel

  (1)
  [En mai 1962] J. Custers, le ministre [belge] de la santé [publique], {écrivait] “le peuple a failli à ses devoirs LES PLUS ÉLÉMENTAIRES. Il n’a plus qu’à s’en aller”. Les sujets belges se demandèrent pourquoi les [irresponsables}, [les “responsables” voor Janicki], de la santé en Belgique n’avertirent pas aussitôt la population, par tous les moyens de diffusion, presse, radio, télévision, affiches.
  (Jérôme Janicki, ″Le drame de la thalidomide – Un médicament sans frontières – 1956-2009″, Paris, L’Harmattan, 2009, p. 166)

  (2)
  Laurette Onkelinx sur Matin Première : “Yves Leterme a changé”
  jeudi 26 novembre 2009, à 06:14
  http://fr-fr.facebook.com/note.php?note_id=334785775164&comments
  SNIP
  Les victimes du Softenon
  Un petit mot également sur les victimes du Softenon que la ministre de la Santé publique rencontrait aujourd’hui. Ce médicament prescrit à l’époque aux femmes enceintes a fait scandale dans les années 60′ car il provoquait des malformations chez les enfants. Aujourd’hui, ces victimes réclament des excuses publiques de l’Etat.
  Laurette Onkelinx s’est montrée bien consciente du problème et affirme vouloir les rencontrer pour “voir comment on peut continuer à s’EXCUSER des erreurs du passé, mais aussi voir comment on peut mieux les aider”.

 5. Ik denk dat de Tories zich maar beter druk kunnen maken over de vossenjacht en aardbeien met slagroom. Toen men de kans had (kabinetten Thatcher en Major) liet men het na om de NHS te hervormen. Engeland heeft andere -en vooral minder- politiek nodig.

 6. @Ivo Cerckel [3]: Alle Nederlanders moeten dat filmpje maar eens bekijken.

  Die paljas is dus “Michel J. Daerden (Baudour, 16 november 1949) is een Waals-Belgisch politicus van de PS. Hij is sinds 17 juli 2009 federaal minister van Pensioenen en Grootstedenbeleid.”

  Er zijn maar 2 woorden nodig als reactie op zo’n circusvoorstelling van een onbekwame, dronken, niet door Vlamingen verkozen figuur die het hele beleid typeert hier, waar onze elite zich geen milimeter aantrekt van de toekomst van het volk, en gewoon verderdoet met de schijndemocratie: België barst!

 7. Van de Britse politiek ben ik niet zo goed op de hoogte, maar na’n paar keer Farage aan het woord te hebben gehoord, denk ik dat we van hem meer kunnen verwachten dan Cameron.. Eu oppositie is prioriteit , want voor we’t weten zitten we met onverkozen aangestelde EuroMed ministers.

 8. Laat dat varken maar aan Nigel Farage over, die weet zijn mond netjes te roeren! Die is daar de geschikte persoon voor,die door niemand verbeterd kan worden.

 9. Hoe veel respect ikzelf ook mag hebben voor een Nigel Farage en diens lijn binnen UKIP, toch denk ik niet dat we van hem veel heil mogen verwachten. UKIP speelt in de Britse binnenlandse politiek geen enkele rol van betekenis en dat is ook hun taak niet. Zij komen enkel in beeld als het om EU-wanbeleid gaat.

  Ik beweer zeker niet dat de Tories van David Cameron een libertarische partij zou zijn, alleen dat van alle mainstream-partijen in Europa zij misschien nog wel het meeste naar het libertarisme neigen. De partij heeft een Douglas Carswell MP en een John Redwood MP die de centrale Britse staat drastisch willen ontvetten, in haar rangen, en een Roger Helmer MEP, een Dan Hannan MEP en een Syed Kamall MEP die allemaal zelfs openlijk zeggen libertarisch te zijn, of een Jean-Paul Floru die elk jaar de libertarische zomerschool “Freedom Week” aan Cambridge organiseert en voor de Tories in mei normaal als opvolger in het EP zal komen.

Comments are closed.