Toen ik vanavond naar het laatste politieke nieuws zocht op internet, kwam ik het veerheugelijke bericht tegen dat de PVV in Den Haag slechts op de vierde plaats staat in de peilingen. Naar mijn mening is dit erg gunstig, omdat de PVV het niet zo hoog op heeft met de persoonlijke vrijheid, hoe mooi haar standpunten op het economische vlak ook zijn. (En ook op dit punt zijn de standpunten inmiddels een stuk minder mooi dan toen de partij werd opgericht, zie bijvoorbeeld de verhoging van de AOW-leeftijd. De PVV is daar nu ineens tegen.)
 
Voor libertariërs lijkt het alsof er geen opties zijn bij de komende verkiezingen: de PVV is immers op het persoonlijke vlak niet liberaal genoeg, en partijen als D’66, PvdA, etc. zijn geen optie vanwege hun economische standpunten.

 Via een reactie op het artikel kwam ik echter de “Partij van de ontevreden burger” tegen, een van de nieuwe deelnemers aan de Haagse gemeenteraadverkiezingen. De partij zegt dat het haar doel is om de gemeentelijke overheid compleet af te schaffen. Ook wat betreft de landelijke situatie zegt de partij het volgende: “Het politieke systeem heeft zichzelf overleefd.”

 Ik zal hieronder enkele andere (zeer) interessante fragmenten uit het partijprogramma voor de verkiezingen in Den Haag citeren:

 “Terwijl het huidige (niet) besturen van Den Haag tot 3 maart 2010 zal leiden tot een nog groter gebrek aan daadkracht dan er al was en men zich alleen nog maar op de verkiezingscampagne richt, nu eens een verfrissend geluid om de hele huidige situatie maar eens om te gooien. 

Het politieke systeem heeft zichzelf overleefd. In een tijd dat mensen werken en hun geld besteden aan zaken welke zij nuttig vinden, is het te gek voor woorden dat wij verplicht zijn te kiezen voor lieden in een systeem dat geen enkele toegevoegde waarde meer heeft.

We worden geconfronteerd met mensen die de partij discipline en coalitie-akkoorden laten prevaleren boven de belangen van de Hagenaars.”

 “De gehele bestuurslaag van wethouders en raadsleden in de huidige opzet dient te verdwijnen. Het voorstel is de Den Haag NV op te richten en een raad van bestuur in te stellen.
Die wordt gekozen door de aandeelhouders, de stadsbevolking.”

 Het hele programma is veel langer en is erg hoopgevend om te lezen. Hetzelfde geld voor hun visie op Nederland als geheel. Alhoewel de suggestie om een eiland voor de kust op te spuiten natuurlijk niet serieus bedoeld kan zijn, is het duidelijk dat deze partij ook van de landelijke overheid niet veel heel zal laten als zij daar de kans toe krijgt, hetgeen uiteraard zeer toe te juichen is.

 Ik sluit dit bericht dan ook af met een oproep aan alle libertariërs in Den Haag om op de PVDOB te stemmen. Als we genoeg mensen weten over te halen moet het mogelijk zijn minstens één zetel te halen in de gemeenteraad. Dit zou een zegening zijn voor onze zaak, omdat deze zetel naar alle waarschijnlijkheid een boel media-aandacht zou opleveren, waarmee we ons gedachtegoed kunnen verspreiden.

 Ik wens alle lezers nog een fijne avond,

 Ingezonden door Eragon Shadeslayer

 ————————-
NASCHRIFT REDACTIE:   

We kregen snel een kort commentaar van de voorzitter van de Libertarische Partij (LP):

“Alhoewel deze partij waarschijnlijk betere ideeen heeft dan de partijen in de gemeenteraad, is het natuurlijk geen libertarische partij. Ze willen de overheid niet drastisch verkleinen, maar alleen beter organiseren. Daarom zal ik deze partij niet steunen. Wel ben ik graag bereid ze te ontmoeten om van gedachten te wisselen (of les te geven, zoals Hub het noemt.)  Toine Manders

Uiteraard is elke stap in libertarische richting meer dan welkom.

Daarbij is natuurlijk een feit dat vooralsnog ook het nieuwe stadsbestuur ondergeschikt is aan de wetten die de centrale overheid stelt.
Anarcho-kapitalisten zijn uiteraard zeer sceptisch.
De grote vraag blijft of een stap als deze partij een NETTO positieve of negatief resultaat brengt!

In ieder geval moeten minarchisten en  anarcho-kapitalisten proberen elkaar niet “tegen” te werken, maar, door het aandragen van feiten, van elkaar leren en elkaar overtuigen.

43 REACTIES

 1. @Egor [1]:
  Ja, zonde.
  Het probleem is dat de actie van een partij op de eerste plaats voldoende actieve, enthousiaste werkers beschikbaar moet hebben.
  Die kunnen dan financieen inzamelen en verder roeien met de riemen die er zijn.
  Iedereen die er enthousiast voor is en er tijd in kan/wil steken, kan zich aanmelden bij de LP.
  Mogelijk iets voor de komende landelijke verkiezingen?

  Belangrijk daarbij ook is dat je het idee hebt dat je tot een resultaat komt.

 2. Maar Hub, is het dan op een gegeven moment (hoe lang zit de voorzitter eigenlijk al op zijn plek?) niet zaak om de organisatie binnen de partij te veranderen als blijkt dat het huidige bestuur het blijkbaar niet voor elkaar krijgt om voldoende en geschikte mensen te werven om deel te nemen aan verkiezingen?

  Of misschien wil het bestuur wel helemaal niet meedoen met verkiezingen. Als dat het geval is, is er uiteraard niets aan de hand. Moeten ze dan zelf weten. Maar raar blijft het dan wel dat ze een politieke partij oprichten zonder actief deel te nemen aan verkiezingen. Doet me een beetje denken aan mensen die een domeinnaam registreren en er niets mee doen, om later te kunnen verkopen.

  Voor hoeveel is die partij te koop?
  Scrutinizer [15] reageerde op deze reactie.

 3. NIPO houdt die peilingen onder ruim 900 Hagenaars. De Europese Verkiezingen van 2009 waren echter een peiling onder 113.400 Hagenaars, dat lijkt me relevanter. Ook daar was Wilders geen lijsttrekker, maar lijstduwer.

  1. PVV 19,9% (~ 9 raadszetels, nu 0)
  2. D66 16,9% (~ 8 raadszetels, nu 2)
  3. VVD 13,2% (~ 6 raadszetels, nu 10)
  4. PvdA 12,3% (~ 6 raadszetels, nu 15)
  5. CDA 11,1% (~ 5 raadszetels, nu 5)
  6. GL 10,1% (~ 4 raadszetels, nu 3)
  7. SP 6,2% (~ 3 raadszetels, nu 4)
  8. PvdD 5,1% (~ 2 raadszetels, nu 0)
  9. CU/SGP 2,5% (~ 1 raadszetel, nu 1)
  10. Overig 2,7% (~ 1 raadszetel, nu 5)

  Het huidige college (PvdA, VVD, GL) gaat dan van 28 zetels naar 16. Geen meerderheid meer dus. PVV, VVD en CDA krijgen echter ook geen meerderheid. 3-partijen coalities zijn helemaal niet meer mogelijk.

  Het huidige college kan alleen verder regeren door winnaar D66 er bij te nemen. Net als landelijk is dit echter niet erg geloofwaardig, aangezien D66 het zittende college juist fel heeft bestreden. D66 is, net als landelijk, het grootste alternatief voor de PVV. Zij zullen hun wensen dus aan de drie andere coalitiepartijen kunnen dicteren.

  Splinterpartijtjes als deze PVDOB of de LP doen er helemaal niet toe (en bereid je maar vast voor op Pechtold als nieuwe PM. 😉

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 4. Het systeem is antiek en verrot, daar ga je toch niet op stemmen, nieuw partijtje of niet. Het moet anders, weg met die ouwe zooi. Zo af en toe dump ik ergens op een site mijn idee over hoe het anders zou kunnen, maar er wordt niet echt zinvol op gereageerd, de uitnodiging wordt niet aangenomen, niet eens door de meest bezielden, zoals de oprichters van dit soort sites.
  Dan maar een video die zeer duidelijk maakt waar we in zitten, misschien dat er iemand echt wakker wordt:
  http://www.youtube.com/watch?v=wV1lZMTCqf8&feature=player_embedded

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Schele Henk [7]:

  Wat dacht je van ‘Red Amsterdam’ opgericht door actrice Nelly Frijda, advocate Nelleke van ’t Hoogerhuijs en ir Maarten Lubbers ? Lijsttrekker is de oud-PvdA wethouder Pitt Treumann. Alle betrokkenen zijn uiteraard links, maar vrijzinnig (kaliber Maarten van Rossum).

  Deze nieuwe partij heeft, onder het motto ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, als hoofdpunt het stopzetten van de bouw van de Noord-Zuid metrolijn en het herstellen van de aangerichte schade (materieel en financieel).

  De half afgebouwde metrostations kunnen dan worden omgevormd tot parkeergarages, dance halls (vergelijk de immens populaire dance hall The Tunnel in NYC), tentoonstellingsruimten voor galeries en musea (vergelijk de bunkermusea in Berlijn), of alternatieve theaterruimte.

  De optie om in de verre toekomst, als de financiën van de gemeente weer op orde zijn en er een duidelijk behoefte voor bestaat, de metrolijn af te bouwen houden ze open. Nu wordt alleen de verbinding met Noord gebruikt. Lijkt me verstandig.

  Red Amsterdam wil ook het IJ-meer natuurgebied behouden, dat nu onder de megalomane bouwplannen van Adri Duivesteijn (PvdA-wethouder RO Almere) ten onder dreigt te gaan.

  En Red Amsterdam wil vooral dat de gemeente de zwaar getroffen gezinnen uit de Vijzelstraat e.o. volledig compenseert. Dat laatste vind ik zo’n loffelijk streven dat ik ze een warm hart toedraag. 🙂

  ===
  http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/275337/2010/01/13/Treumann-lijsttrekker-Red-Amsterdam.dhtml

 6. @Peter de Jong [6]: Daar ben ik ook bang voor ja. Alhoewel ik moet zeggen dat als ik de uitslag zie van de Europese verkiezingen, en ze omreken naar landelijk, Groen Links ook op 15 zetels uitkomt ipv. de 7 die ze nu hebben.
  D66 op 25.

  Ik zie liever een sterke Groen Links en D66-aanwezigheid in de kamer dan wat er nu zit. Als de percentages die hierboven vermeld staan ook bij de landelijke verkiezingen opgaan, is er een coalitie mogelijk van Groen links, D66, PvdA en VVD.
  Als de PvdA tien jaar terug met de VVD kon regeren, moet dat hun en GL nu ook lukken, zeker als het is om Wilders uit de regering te houden. Alhoewel zo’n coalitie geen grotere economische vrijheid zal opleveren, kunnen VVD en D66 er hopelijk wel voor zorgen dat deze er niet verder op achteruit gaat, en ik vermoed dat een coalitie als deze de persoonlijke, sociale, vrijheid aanzienlijk hoger in het vaandel zou hebben staan dan de huidige moraalridders.

  Bij gebrek een een beter alternatief ga ik bij de landelijke verkiezingen dan ook zeker op D66 stemmen. Als het er naar uitziet dat de PVDOB in Den Haag niet genoeg stemmen gaat halen voor minstens een raadszetel, doe ik dat hier in Den Haag ook. Dan heb ik tenminste nog iets aan mijn stem.
  Pechtold als premier lijkt me dan ook aanzienlijk beter te pruimen dan wat er nu zit.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [21] reageerde op deze reactie.

 7. @Eragon Shadeslayer [12]:
  “Als de percentages die hierboven vermeld staan ook bij de landelijke verkiezingen opgaan, is er een coalitie mogelijk van Groen links, D66, PvdA en VVD.”

  1. Ik ben te bang om aan een dergelijke kliek te denken. !!
  2.Ik heb moeite me voor te stellen dat zoiets beter is dan iets anders. Bvb 100 % SP ?
  3.De minste van twee kwaden, is nog altijd kwaad.
  4.Ik zal beslsit vermijden dat mijn kleinkinderen me kunnen verwijten dat ik voor zoiets ooit gestemd heb!

  Eragon Shadeslayer [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [13]:

  1. Ik ben banger om te denken aan een kliek waar Wilders aan mee doet, gezien de geweldige kwaliteiten van zijn kamerleden.
  Zie hier: http://www.youtube.com/user/samerspace
  (begin bij deel 1 en kijk ze allemaal, het is echt hogere humor.
  Hoe stom kan iemand zijn… )

  2. Zoals ik zei, beter dan gelovige moraalridders naar mijn idee.

  3. Minder kwaad is beter dan meer kwaad.

  4. Ik zal beslist vermijden dat mijn kleinkinderen me kunnen verwijten dat het (mede) mijn schuld is dat Christenen zoals Rouvoet voor hun bepalen hoe zij hun leven moeten leiden en wat hun interesses wel of niet mogen zijn!
  LvM [16] reageerde op deze reactie.
  Oscar [17] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [19] reageerde op deze reactie.

 9. @Eragon Shadeslayer [14]:

  1. Beter dan welke linksmens dan ook.

  2. Socialisme is ook een geloof.

  3. Dat is echter niet te tegenstelling. De keuze is tussen afzetten tegen groot kwaad en aanvaarden(of zelfs goedkeuren) van minder kwaad. De laatste optie is interessant voor de kortzichtige opportunist. Weinig kwaad leidt namelijk vrijwel altijd tot groter kwaad. Stemmen is een aanvaarding of goedkeuring van kwaad.

  4. Er lijkt maar 1 oplossing te zijn om dergelijke verwijten te vermijden…

  Hub Jongen [19] reageerde op deze reactie.

 10. @Eragon Shadeslayer [14]:

  Liever een gelovige moraalridder die uit gaat van natuurrecht dan een ongelovige ridder der valse moraal die uit gaat van positief recht.

  Rouvoet is niet zomaar een christen. Het is een christen-democraat. Christenen verschillen net zoveel van christen-democraten als sociale mensen verschillen van sociaal-democraten.

 11. @Eragon Shadeslayer [14]:

  Dit klinkt niet onverstandig. Massa’s mensen denken zo omdat ze denken dat ze “practisch”zijn.

  Maar in feite wentelen ze zich in het kwaad.
  Zie ook reactie @LvM [16]:

  Een verschil maakt of je kunt, durft, te denken in “principes” van goed en kwaad, en wat kwaad IS. En of je “pragmatisch” denkt, en blij bent met een kleine tijdelijke verbetering.

  Je kunt een kankergezwel best een stukje kleiner maken door er een stukje af te snijden. De enige goede oplossing is echter te werken aan de volledige verwijdering van dan gezwel.

  Eragon Shadeslayer [20] reageerde op deze reactie.

 12. @Hub Jongen [19]: Als de kankerpatiënt dreigt sterven, kan je hem best tijdelijk helpen door een stuk van de hersentumor te verwijderen waarbij dat zonder gevaar mogelijk is, terwijl je ondertussen een manier probeert te bedenken om de rest van het gezwel aan te pakken.

  Zo is het hier ook: terwijl je probeert de staat weg te kreggen, kan je er wel voor zorgen dat diezelfde staat jou zoveel mogelijk persoonlijke vrijheid geeft terwijl je daar nog niet in geslaagd ben. Daar lijkt me persoonlijk niets mis mee.

 13. @Eragon Shadeslayer [12]:

  Sorry, Eragon. Ik denk dat je je rijk rekent met D66 (pech voor Pechtold 😉

  Den Haag is een a-typische stad. In Den Haag is de PvdA oververtegenwoordigd (‘t veen-stemmers) en de VVD ook (’t zand-stemmers). Het CDA is juist ondervertegenwoordigd (ondanks dat dit een seniorenpartij is en er in Den Haag relatief veel senioren wonen; die stemmen echter VVD of PvdA, behalve de Scheveningers, daar zit veel CDA aanhang). D66 stemmers zijn de middenklassers met kinderen (o.a. in het Statenkwartier en Wateringseveld) en GL is juist weer heel populair onder de grote studentenbevolking (HHS).

  Je kunt beter de landelijke EP uitslag gebruiken:

  1. CDA 20,1% (~ 30 kamerzetels, nu 41)
  2. PVV 17,0% (~ 26 kamerzetels, nu 9)
  3. PvdA 12,0% (~ 18 kamerzetels, nu 33)
  4. VVD 11,4% (~ 17 kamerzetels, nu 21)
  5. D66 11,3% (~ 17 kamerzetels, nu 3)
  6. GL 8,9% (~ 13 kamerzetels, nu 7)
  7. SP 7,1% (~ 11 kamerzetels, nu 25)
  8. CU/SGP 6,8% (~ 8+2 kamerzetels, nu 6+2)
  9. PvdD 3,5% (~ 5 kamerzetels, nu 2)
  10. Overig 1,9 % (~ 3 kamerzetels, nu 1)

  Je ziet, dat een D66, VVD, PvdA, GL coalitie dan 65 kamerzetels zou opleveren. Dat is lang niet genoeg voor een meerderheid. De huidige coalitie van CDA, PvdA, CU gaat van 80 zetels naar 56. Met D66 er bij wordt dit 73 zetels. Gaat dus waarschijnlijk ook niet lukken.

  Een CDA, PVV, VVD, CU coalitie daarentegen heeft 81 zetels. Ruim voldoende voor een degelijk rechts-christelijk beleid met Balkenende V.

  Gaat die man dan NOOOOIT weg? Jawel, als we de PVV groter maken dan het CDA. Je weet dus op wie je moet stemmen! 😉

  ===
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Parlementsverkiezingen_2009_in_Nederland (opkomst 36,5%)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2006 (opkomst 80,35%)

  Eragon Shadeslayer [22] reageerde op deze reactie.

 14. @Peter de Jong [21]: Ik ging er van uit dat de genoemde uitslagen de landelijke waren.

  Maar over de coalities die je noemt: Ik kan me niet voorstellen dat D66 óóit met de CU samen zou werken. En de CU heeft al God-weet-hoe-vaak gezegd dat ze absoluut nooit maar dan ook nooit met de PVV gaan samenwerken.

  De VVD gaat ook nooit met de CU samenwerken, daar zijn de coalitiebesprekingen een paar jaar terug al eens op vastgelopen. Daarom ging het CDA toen met de VVD en D66.

  En de PVV zelf zie ik ook niet gaan samenwerken met de CU, Wilders en de meeste van zijn partijgenoten zijn namelijk niet gelovig en ze noemen zichzelf expliciet een seculiere partij, en daarnaast vindt Wilders, zoals hij het noemt, “geloven prima, maar in de eigen kring. Ze moeten echt niet proberen hun normen en waarden aan mij op te dringen. Ik ben gelovig opgevoed, maar daar is niets van blijven hangen.”

  Nog iets wat me nu pas te binnen schiet: de PVV is waarschijnlijk groter hier dan ze uiteindelijk zullen worden bij landelijke verkiezingen. Dat is denk ik ook de reden dat de peilingen een zoveel kleinere PVV voorspelden. Veel mensen gaan niet stemmen voor de Europese verkiezingen. Juist de Wilders-aanhang gaat wel, omdat die bang zijn voor de “islamisering van Europa”, en dus bereid zijn naar het stembureau te wandelen. Ik vermoed echter dat het meerendeel van die +- 60% die niet gaat stemmen aanhang is van andere partijen. Dit is ook te zien aan de nieuwe wekelijkse peiling, die geeft toch een iets ander beeld dan wat jij hierboven uitrekent: http://digitalehofstad.wordpress.com/2010/01/10/verkiezingen-2e-kamer-2011-peilingen-maurice-de-hond-10-01-2010/

  Er is niet zoveel storm geweest, 3 eraf voor CDA, 2 erbij voor PvdA, en 1 erbij voor PVV.

  Ach, we zullen wel zien 😉

  Peter de Jong [24] reageerde op deze reactie.

 15. @Hub Jongen [10]:
  “Een beetje te veel conspiracy-achtig” is jouw persoonlijke interpretatie, ik zie er wel een verklaring in voor heel veel zaken, zoals een balkje dat zich anaal laat menen door een bushje, een kabinet dat met superlijm vastzit, een griephype die geen echt wetenschappelijke grond heeft, een beatje dat alvast het einde van het vrije internet aankondigt en zo kan een mens nog wel even doorgaan. De kunst is om onbevooroordeeld te blijven en naar de grote lijnen te zoeken, maar daarmee vetel ik je toch niets nieuws?
  http://zapruder.nl/portal/artikel/maandagmorgen_briefing_week_53/
  en
  http://www.youtube.com/watch?v=1Khut8xbXK8&feature=player_embedded#
  en
  http://video.google.nl/videoplay?docid=-2571894052908857481&hl=nl#
  Dan durft een overheid van een klein lullig landje als NL geen rechte rug meer te maken, vanwege de consequenties, is dat de VOC mentaliet die mijnheer balkenende voor ogen heeft?
  Nederland, de meest uitgekauwde kauwgom die je maar vinden kunt.

  Zelfbestuur voor iedereen die dat wil. Via continue referenda over inbreng van de Nederlanders. Kan heel goed middels een website met en goed programma werken.

  Te beginnen met het idee van een zelfbesturend Nederland, nog zonder bevoegdheden, omdat het eerst een voldoende draagvlak moet hebben; de zaak op zetten middels een website, een basis van een aantal ideeën, een structuur, onder de aandacht brengen, als het goed is breidt het zich vanzelf uit. Is er eenmaal voldoende draagvlak, dan kan in 1 keer de overgrootste partij opgericht worden die een ruime meerderheid verwerft en daarmee de legale mogelijkheid heeft om de zaak in 1 keer te implementeren en functioneel te maken, die partij is dan de verzameling van allen Nederlanders die hier aan meedoen.

  Johnny [33] reageerde op deze reactie.

 16. @Eragon Shadeslayer [22]:

  Het ging in post #4 idd om het lokale NIPO onderzoek en de relevantere EP uitslag in de gemeente Den Haag. Je hebt gelijk, dat de EP uitslag vertekend kan zijn vanwege de lage opkomst. Het CDA en de PVV hebben daar waarschijnlijk van geprofiteerd en de PvdA is dan ondervertegenwoordigd.

  De door je gewenste D66, VVD, PvdA en GL coalitie zou dan waarschijnlijk meer dan die 65 kamerzetels opleveren (post #21). Maar of ze tot de 76 kamerzetels kunnen halen (+17%) lijkt me zeer twijfelachtig, omdat die verschuiving vnl. van de PvdA moet komen.

  Verder heb je ook gelijk, dat de PVV eigenlijk een seculiere partij is (althans de meeste medewerkers zijn niet gelovig). Zij presenteert zich echter als een partij die vóór de Europese (joods-christelijke-humanistische) waarden is en anti-Islam. Dat trekt vanzelf veel christenen aan die het CDA beleid te slap vinden. Ook CU-stemmers zullen zich in de anti-Islam houding van de PVV kunnen vinden. En SGP-stemmers uiteraard ook.

  Als een PVV, VVD, CDA, CU coalitie niet mogelijk is vanwege de CU, dan kan die laatste partij worden ingewisseld voor de conservatievere SGP. Dat geeft volgens de landelijke EP verkiezing een coalitie met ca. 75 kamerzetels, net geen meerderheid dus. Maar in de tussentijd loopt het CDA verder terug, terwijl de VVD blijft groeien (compenseert elkaar?). De terugval van de PvdA lijkt gestopt (Irak-debat) en zij kunnen nog zetels winnen door op een principieel punt te breken (Irak, Afghanistan, crisisbeleid, JSF, bezuinigingen op zorg en soc. zekerheid). Het CDA kan nog stemmen winnen door de PvdA te dumpen.

  De peiling van De Hond geeft nu 77 kamerzetels voor een CDA, PVV, VVD, SGP coalitie (=Balkenende V). Of Wilders daaraan mee wil doen is zeer de vraag. Andere 4-partijen coalities zijn echter niet mogelijk (PVV en D66 zullen elkaar waarschijnlijk uitsluiten). Een D66, VVD, PvdA en GL coalitie is met 72 zetels ook niet mogelijk.

  Echte Weimarrepubliek toestanden ! Het vooruitzicht lijkt dan ook een langdurig regeringloos land. Komt Libertaria dan toch dichterbij ? 😉

  ===
  “The danger is not that a particular class is unfit to govern. Every class is unfit to govern.”
  – Lord Acton (1834-1902)

  Eragon Shadeslayer [25] reageerde op deze reactie.

 17. @Peter de Jong [24]: Maar een coalitie van CDA, PVV, VVD, en SGP is ook niet mogelijk. Ik vergat namelijk te vermelden dat bij de vastgelopen coalitiebesprekingen van tussen de VVD en de CU ook de SGP betrokken was. Er werd toen geprobeerd een coalitie te vormen tussen CDA, CU, SGP en VVD, de zogenaamde ¨Staphorster¨ variant. Dit liep compleet vast op de pro-euthanasie, pro-abortus, pro-homo, en anti- elke vorm van censuur standpunten van de VVD. Verder is de SGP zo ongeveer de enige partij in Den Haag waarvan je kan zeggen dat die nog principieël is, wat je er verder ook van moge denken. En die gaan dus echt nóóit, maar dan ook nooit, met de VVD samenwerken. En overigens ook niet met het CDA, want als je op de website van het CDA kijkt staat er dat zij een voorstander zijn van het huidige euthanasie- en homobeleid.

  Nee, ik denk dat als de door mij gewenste (minst ongewenste) coalitie niet mogelijk is, het waarschijnlijk CDA, VVD, D66, en PvdA zal worden. Op zich kunnen we ook daarvan minder betutteling op het persoonlijke vlak verwachten dan waar die grafchristenen nu in slagen, omdat 3 van de partijen seculier zijn en, belangrijken, omdat het CDA de partij is die gigantisch verliest bij de verkiezingen en dus wat minder te vertellen zal hebben, godzijdank.

  Mbt. je laatste opmerking, wel, ik help het je hopen, dat libertaria dichterbij komt, maar erg hoopvol ben ik niet… 🙁

  Peter de Jong [26] reageerde op deze reactie.

 18. @Eragon Shadeslayer [25]: “… ik denk dat als de door mij gewenste (minst ongewenste) coalitie niet mogelijk is, het waarschijnlijk CDA, VVD, D66, en PvdA zal worden”

  Denk je? D66 graaft het eigen graf als ze na al hun kritiek in een CDA, PvdA coalitie gaan zitten. En de VVD gaat na hun kritiek op het financiële beleid van Bos natuurlijk niet met de PvdA in zee. PvdA en CDA is ook niet zo waarschijnlijk. Balkenende IV haalt door de PvdA-CDA tegenstellingen de eindstreep waarschijnlijk niet en dan gaan ze natuurlijk niet opnieuw in 1 kabinet zitten.

  Wat eventueel nog wel zou kunnen is een CDA, VVD, D66, GL coalitie (3 winnaars en 1 verliezer). Die heeft in de peiling ook 85 zetels. En GL is toch weer iets liberaler (lees links-anarchistischer) dan de PvdA, nietwaar ?

  Zie je het al voor je, Balkenende, Rutte, Pechtold en Halsema naast Bea op het bordes ?

  (@Oscar: ja ik weet het, dit is een ‘hoeveel engelen passen er op een speldeknop’ discussie, maar je moet toch wat 😉

  ===
  “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors.”
  – Plato (ca. 427-347 BC)

 19. @Egor [27]: Hier sluit ik me geheel bij aan.

  @Hub Jongen [18]: Ontwaar ik daar nou enige ironie?
  Hub, begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen het feit dat mensen niets ondernemen. Ik ben zelf inderdaad wegens een veelheid aan redenen ook minder actief dan ik zou willen zijn (mea culpa, mea maxima culpa). Maar het verschil is dat ik geen LP heb opgericht cq. er voorzitter van ben en die naam dus voor mezelf gereserveerd hou, zonder er verder wat mee te doen.
  En ALS ik wel voorzitter van een partij was, DAN zou ik uit verantwoordelijkheidsgevoel jegens de leden WEL actie ondernemen. (Tuurlijk zou het nooit genoeg zijn, maar toch iets meer dan een gezellig theekransje). Maar daar zit hem dus het verschil: juist OMDAT ik weet dat ik in de praktijk vermoedelijk te weinig tijd of zin zou hebben als het erop aankomt, zou ik dus ook nooit zo’n functie aanvaarden. En zou ik dat in een enthusiaste bui toch gedaan hebben en vervolgens onvoldoende actief zijn, dan zou ik na hooguit een jaartje of 3 mijn stoel ter beschikking stellen of bij onvoldoende animo onder de overige leden, gewoon de partij opdoeken cq. de naam verkopen of whatever.
  Wat vandaag het nut is van een LP die al minstens 15 jaar niet aan de verkiezingen deelneemt, ontgaat me evenwel.

  Egor [29] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [31] reageerde op deze reactie.

 20. @Scrutinizer [28]:

  En de naam LP wordt op deze wijze uit de markt gehouden door het bestuur.
  Mensen die wél actief met de partij aan de gang willen, kunnen dat niet of moeten een andere, minder pakkende naam bedenken. Ik geloof dat deze situatie al meer dan 10 jaar lang zo is.

  Het is inderdaad erg vreemd dat het bestuur van de LP zo lang “slaapt”.

  Wat kost die partij, of de naam?
  Hub Jongen [30] reageerde op deze reactie.

 21. @Egor [29]:
  “Mensen die wél actief met de partij aan de gang willen, kunnen dat niet of moeten een andere, minder pakkende naam bedenken.”

  Vertel eens Egor, waarom kunnen ze dat niet?
  Wat hebben ze geprobeerd?

  Bvb.
  Iedereen kan lid worden, krijgt stemrecht en kan kiezen voor een bepaalde gewenst actie.
  In de LP, zoals elke vereniging, geldt dat de meerderheid bepaalt wat er gebeurt.
  Het aantal “leden” is nu gering. Het moet dus redelijk eenvoudig voor je zijn om een actie te gaan bepalen.

  En dan hoef je niet eens te betalen om de partij te kopen!!

  Egor [36] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.