Dinsdag 2 februari 2010 om 20 uur

 Paul Frissen: Waarom de staat gevaarlijk is en nodig

Het politieke domein is het domein van de onenigheid en de macht. Het is een grenzeloos domein, omdat het zelf grenzen stelt. De totalitaire verleiding ligt daarom permanent op de loer.

De staat is het belangrijkste instrument van de politiek. Bij de staat berusten de monopolies van het geweld en de belastingheffing. Dat is noodzakelijk om de burgeroorlog en de permanente uitzonderingstoestand te voorkomen. De monopolies moeten de vrijheid van de burger beschermen. De democratische rechtsstaat zorgt ervoor dat de vrijheid van de burger de belangrijkste bescherming tegen de gevaarlijk staat is. Dat stelt bijzondere eisen aan politieke machthebbers.

Gegevens over :  Locatie en routes 

Over de spreker:
Paul Frissen (1955) is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur te ‘s-Gravenhage, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Hij publiceerde ‘De versplinterde staat’ (1991); ‘De virtuele staat. Politiek, bestuur, technologie: een postmodern verhaal’ (1996); ‘De Lege Staat’ (1999); ‘De Staat. Een Drieluik’ (2002); ‘De Staat van Verschil. Een Kritiek van de gelijkheid’ (2007). Zijn laatste boek is ‘Gevaar verplicht. Over de noodzaak van aristocratische politiek’ (Van Gennep, Amsterdam 2009)

1 REACTIE

  1. Ik zou wel eens politieke machthebbers willen zien , die niet
    – corrupt zijn geboren
    – opgevoed zijn om omgekocht te worden
    ( born corrupt and educated to be bribed)
    Hugo van Reijen

Comments are closed.