SorolandHet noordelijke deel van Ivoorkust, een aantal jaren geleden geteisterd door een burgeroorlog, voltrekt zich een wonder, althans volgens de bureaucraten van de VN en de BBC.

In Soroland, vernoemd naar de New Forces rebellenleider Guillaume Sorore en met zo’n 60% van het oppervlak van Ivoorkust groter dan Engeland en Wales bij elkaar, heerst van onderaf georganiseerde chaos waarin geen plaats is voor (overheids)belastingen, (overheids)accijnzen, (overheids)patenten, (overheids)copyrights, (overheids)licenties etc. etc.

Volgens zakenman Hussein Doumbia zijn dingen een stuk goedkoper dan in het zuiden; veel mensen van daar komen in het noorden inkopen omdat het goedkoper is. Ook soldaten uit het zuiden komen hun electronica daar inkopen.

Toen het de ambtenaren te heet onder de voeten werd en ze naar het zuiden vluchtten, sprongen vrijwillige onderwijzers zoals Ali Ouattara, die zijn baan aan de universiteit verloor bij het begin van de crisis, in de bres om de zaken gaande te houden.

Tijd om hetzelfde in Nederland te doen ?

KLIK HIER voor het artikel van de BBC.

Hattip LewRockwell.com.

12 REACTIES

  1. In Nederland? Van mij mag de hele wereld zo worden. Zonder die graaiers aan de top die het hele land uitmelken met belastingen op van alles en nog wat. Elkaar helpen, dienst-wederdienst en betalen wat het waard is en zonder extra om de staatskas te moeten spekken. Als zij het kunnen, kan iedereen het.

  2. Geweldig!

    En wat lees ik in dit artikel wat ik nogal geinig vind:

    Members of the government’s armed forces formerly aiming to recapture Bouake now profit from the duty-free shopping.

    Dus de soldaten die zien dat daar alles goedkoper is (en ook daar gaan handelen), zullen 3x nadenken voordat zij iets doen als zo’n hoge piet zegt: ga naar binnen en vernietig deze “rebellen”.

  3. Tijd om hetzelfde in Nederland te doen ?

    Prima, laten we dan wel in het zuidelijk deel van NL beginnen 🙂

    Volgens mij is het trouwens wel weer een reilgieus conflict waarbij de Islam weer eens een rol speelt.

  4. Als onze regering vergeleken gaat worden met Ivoorkust, of Jemen, Afghanistan etc. wil ik toch even een tegengeluid laten horen.

    Wat je ook van onze regering vind, ze zijn niet corrupt.
    De Balkenende norm is zo’n beetje het minimumloon voor afgestudeerden, en bijbaantjes hebben ze niet.

    Wat veiligheid betreft, is het 1000% veiliger dan in curruptiestan of welk land dan ook buiten het westen.

    Toch maar liever die belastingen zodat ik van de rest rustig kan genieten zonder al te grote kans tijdens mijn genot op of weggeblazen te worden.

    En mijn laptop, mobiel en tv, koop ik gewoon hier in Nederland met 18% BTW.
    Armin [6] reageerde op deze reactie.

  5. Toen het de ambtenaren te heet onder de voeten werd en ze naar het zuiden vluchtten, sprongen vrijwillige onderwijzers zoals Ali Ouattara, die zijn baan aan de universiteit verloor bij het begin van de crisis

    Vreemde is dat diezelfde mensen die ambetnaar zijn en daarmee een onderdeel van ‘het probleem’ (*), zodra de situatie verander dan toch opeens juiste en onderdeel van ‘de oplossing’ kunnen zijn.

    Dit versterkt mijn opvattingen, dat ambtenaren niet het probleem zijn. Het probleem zijn bestuurders. Hoe meer bestuurders, hoe meer plannen, hoe meer ambtenaren om ze te bedenken, uit te voeren en daarna te controlleren.

    *) want doorgaans stemmend op partijen die meer collectiviteit voorstaan en dit vaak ook hartstochtelijk bepleiten.

  6. @Peter de1e [4]: 19&% BTW … 🙂

    Maar, ik ben het me je eens dat NL beter is dan Ivoorkust. De vraag is of dat enkel omdat er meer belastingen zijn is, of ook niet deels ondanks. Ik heb onlangs bepleit dat een groot deel van de belastingen niet bijdragen aan de welvaart of welzijn van het land.

    Ik ben geen libertarier en wijs een staat dus niet af. Dat geeft soms discussies met andere vrijsprekers hier. Maar ik ben wel van mening dat een zeer groot deel van de overheid overbodig is. Dat kun je aflezen aan hoeveel % van het geld en de tijd van de overheid besteed wordt onderling. Ofwel, hoeveel ambetaren werken enkel voor andere ambtenaren?

    Anders geformuleerd: hoeveel overhead is er.

    Dat antwoord is schrikbarend. Honderduizenden ambtenaren werken enkel voor andere ministeries. Nog meer als je semi-publieke organisaties en ingehuurde consulatancy bureau’s meeneemt.

    Dit is volstrekt overbodige belastingheffing.

    (Merk op dat de schuld IMHO niet de ambtenaren zijn, maar de bestuurders en daarmee wijzelf die niet of verkeerd stemmen.)

  7. Machtig mooi verhaal: georganiseerde chaos van onder af. Dat gebied wordt dus een paradijselijk oord, waar het goed toeven is. Van buurlanden etc. komen mensen daar wonen, zo stel ik mij voor.

    Toch gaat dat niet lang duren; om te beginnen bij de grens importheffingen, waardoor smokkel wordt ontwikkeld, waardoor criminaliteit ontstaat, wat weer bestreden moet worden.

    Wapengeweld zal een eind maken aan het paradijselijk oord, wat verpauperd en waar mensen wegtrekken naar betere oorden waar je belasting moet betalen.

  8. Dat is een kwestie van de zaken regelen maar niet zoals hier in nederland, waarbij de heren die in het bestuur zitten de winst laten door stromen naar hun vrienden en diegenen die niet tot die club horen gezamelijk worden tegengewerkt door de ambtenaren de politiek en collega’s, je moest eens weten hoe verrot dit land is!!!! Kijk maar eens naar SDNL.NL Het Echte Nieuws.org Het zuur.nl. Steek je kop maar in het zand! Een bananen republiek is nederland je wordt zo uitgeleverd aan de EU allemaal schone christelijke schijn!

  9. @K.Kort
    Het is nog veel erger: bananen-monarchie….
    Met een grote roerganger als luxe-woordvoerder, niet geplaagd door doortastendheid en ideëen.

  10. @peter

    Nee hoor, Nederland is gewoon een democratie. Dit is hoe een democratie er onvermijdelijk naar verloop van tijd uitziet. Democratie is gewoon een vorm van dictatuur. Verschil met andere vormen van dictatuur is dat democratie een fluwelen handschoen om heeft.

    peter [11] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.