De “kilometerheffing” (via satelliet metingen) staat door een uitspraak van de verantwoordelijke minister Eurlings weer volop in de belangstelling. Uit de diverse discussies blijkt dat het nu gaat om twee gescheiden punten.

Op de eerste plaats de “technische zaken” die betrekking hebben op de feiten en consequenties van het project. Het andere punt betreft de “organisatorische” behandeling om het eventueel te verwezenlijken.

1.TECHNISCH.

Dit is de basis waar het over gaat. Daaruit blijkt al snel dat dit zeer slecht gedaan is. Hoe het precies moet gaan werken, welke factoren een rol spelen en vooral wat het voor iedereen gaat kosten, is niet eenduidig vastgelegd. De verhalen, gegevens en beloftes zijn te vaag en geven geen vertrouwen. Waarbij uit ervaring blijkt dat je op beloftes van politici al helemaal niet kunt rekenen.

2.ORGANISATORISCH

De politiek is er al een hele tijd mee bezig. Praten, studies, discussie en noem maar op. Ondertussen loopt de politieke procedure. Tot zelfs een wetsvoorstel van de minister en een “goedkeuring”(??) van de Tweede Kamer.
En op dat moment gaat Camiel Eurlings vertellen dat als uit een peiling van de ANWB blijkt dat er niet voldoende draagvlak is, dat dan het project niet door gaat.

Tot frustratie van veel politici die al voor het project waren.

Dat Camiel gesteund wil worden door een groot draagvlak van de burgers, is logisch en in dit systeem juist. Alleen had eerst de techniek duidelijk moeten zijn en zo positief de voordelen aangetoond, en de beloften zo hard moeten zijn dat er weging twijfel over bleef. Dan was draagvlak geen probleem. En dan daarna de politieke procedures ook niet.

Nu wordt de ANWB gevraagd of er een draagvlak is. Een belangrijke club omdat die zowat alle 4 miljoen automobilisten omvat. Goed om rekening mee te houden. Het had alleen al veel eerder moeten gebeuren.

De enquête is echter een heel verward geheel, vol met “leading questions”: (een beetje gechargeerd)
–Bent u voor minder verkeersdoden? [wie niet?]

–Mee eens dat het spitstarief files laat verdwijnen? [vraag of dat inderdaad zo IS]

–Eerste kastje is gratis. [maar u betaalt het wel via de belastingen]

Nu is het een heel interessant moment. Want veel politici zijn bang voor een aanval op hun systeem, hun macht! Want als dit precedent resultaat heeft, wat zijn de gevolgen in andere procedures? Een stap op weg naar een bindend referendum? Of wordt de uitspraak van de peiling toch weer gewoon genegeerd? Net als de invoering van de Europese grondwet.

Het zou interessant en leuk zijn om te zien hoe ze zich er uit draaien als er een duidelijke meerderheids-afkeuring uit komt.

Iedereen kan daaraan meewerken door de peiling in te vullen: http://www.anwbledenpeiling.nl/

Als je er zin en tijd voor hebt, is het dan interessanter om te zien wat er mee gebeurt.

De Vrijspreker had al eerder beschouwingen over deze kilometerheffing. Onder andere:

Kilometerheffing, de antwoorden

PVV opent meldpunt kilometerheffing

43 REACTIES

  1. @Armin [27]:

    De WAAS-EGNOS uitbreiding maakt het GPS signaal niet minder ongevoelig voor spoofing.

    Zoals ik al eens een keer eerder heb gepost, is het eenvoudig om het GPS signaal, mits niet van het militaire type, te foppen. Zie ook http://www.schneier.com/blog/archives/2008/09/gps_spoofing.html (google gps spoofing).

    De betrouwbaarheid van elk op een GPS gebaseerd meetinstrument, mits niet gebaseerd op de militaire GPS versie, staat of valt met de mogelijkheid om daar op in te breken. Het zwakke signaal van GPS satellieten is eenvoudig te “overriden”; het kilometer-registratie kastje is te foppen mits er militaire GPS receivers in worden gezet (en da’s van een geheel andere orde dan dat ding in jouw Garmin-gebakje). Die kans schat ik in op 0.0

    Armin [32] reageerde op deze reactie.

  2. @Andre [31]: De WAAS-EGNOS uitbreiding maakt het GPS signaal niet minder ongevoelig voor spoofing

    Klopt, maar dat was niet het argument. Het argument was dat het niet nauwkeurig zou zijn. Of dat GPS systemen niet betrouwbaar zouden zijn. Dat zijn ze wel.

    Als je echetr aanneemt dat iemand helemaal niet wilt dat die nauwkeurig is, en je stelt dan dat het makelijk te manipuleren is, is dat een ander argument.

    En dan heb je geheel gelijk, maar was neit het argument waar ik op reageren.

    (Overigens dat alles geldt met het EU systeem – als dat er ooit komt net zo goed.)

    Maar als je wilt frauderen zijn er veel makkelijkere manieren.

    De staat weet dat natuurlijk. De oplossing is dus heel simpel, hele hoge straffen. Over fraude hoef je je dus geen zorgen te maken. Enkel een idioten zullen dat doen. En dus zullen met regelmaat tegen de lamp lopen, in problemen komen, etc.
    Het tegengaan van fraude is namelijk niet zo makkelijk, maar het dedecteren van serieuze fraude is wel behoorlijk makkelijk. Wil je bijvoorbeeld een successfoll spoofing doen die qua rijgedrag niet opvalt, moet je van heel goede huizen komen en belangrijker, nog steeds betalen – enkel mindner. Frauderen zonder te betalen, zal veel lastiger zijn.
    Het is verder net zoals met andere belastingfraude – wat zo ziet de staat het – bij enige twijfel, krijg je een automatishe naheffing waarbij alle bewijslast bij jou ligt én waarbij die naheffing al automatisch een exra hoge schatting met eventueel boete is. Zo gaat het nu namelijk ook bij belastingen.

    Fraude is dus geen issue in de praktijk.

    Als je tenslotte wilt kijken naar kinkels in de kabel betreft de techniek zou ik veel eerder kijken in de backbone. Als je bijvorobeeld kijtk naar de systemen zoals die reeds bestaan in de wereld, zie je ook dat verreweg het merendeel van de fouten en storingen daarmee te maken hebben. Zo kun je op internet pagina’s met klachten lezen over onterrechte incasso’s bij het Amerikaanse systeem.
    En dat soort zaken en talloze andere computerstoringen zullen hier ook gaan voorkomen.

    De GPS nauwkeurigheid en sukkels die denken slimmer te zijn dan de fiscus, zijn het minst grote risico voor de fiscus. 🙂

    Andre [35] reageerde op deze reactie.

  3. Krankzinnig om te denken dat GPS onfeilbaar is en men zonder meer aanneemt dat met de huidig techniek niets fout kan gaan. Men verwacht geen problemen met de satellieten, men verwacht geen problemen met het kastje, ook niet met het inlezen van nieuwe wegen. Maar uiteindelijk zal ook dit systeem een achillespees blijken te hebben. Welke? Laat het de heffing een feit worden en we zullen het vernemen. Problemen en de kosten die onverwachte problemen met zich meebrengen zullen hoe dan ook op ons bordje terechtkomen.
    Ik persoonlijk vind het een gewaagde onderneming en voorzie eerder grote dan kleine problemen, misschien niet direct, maar in de toekomst leunen en steunen op een dergelijk systeem lijkt me niet zonder gevaar.

    Armin [34] reageerde op deze reactie.

  4. @IIS [33]: Ik persoonlijk vind het een gewaagde onderneming en voorzie eerder grote dan kleine problemen, misschien niet direct, maar in de toekomst leunen en steunen op een dergelijk systeem lijkt me niet zonder gevaar.

    Iedereen vooeziet grote problemen, behalve een aantal politici die het koste wat koste willen doorvoeren.

    En ook die voorszien het vaak ook wel. Want het ‘leuke’ is dat eenmaal op het pad, er geen weg terug is. Zie betuwelijn, HSL, noord-zuidlijn, etc. Vandaar ook dat ze zo hard drukken om het startsein te geven.

    En de fouten van het systeem zijn toch voor de kosten van de burger, dus ze hebben niets te verliezen.

    Mijn enige punt echter is, dat in het heel systeem, de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van GPS zelf in de verste verte niet het zwakste punt is.

    Andre [36] reageerde op deze reactie.

  5. @Armin [32]:

    “Klopt, maar dat was niet het argument. Het argument was dat het niet nauwkeurig zou zijn. Of dat GPS systemen niet betrouwbaar zouden zijn. Dat zijn ze wel.”

    Dat zijn ze niet, want je kunt ze zeer eenvoudig spoofen. Je kunt ze zelfs dusdanig spoofen dat je er constant 50 meter naast zit. Ze zijn dus niet nauwkeurig, want niet betrouwbaar. Je kunt ook niet vaststellen wanneer ze niet betrouwbaar zijn. Je kunt niet vaststellen op welke manier ze niet betrouwbaar zijn. Een nauwkeurig meetinstrument is alleen een nauwkeurig meetinstrument als de gegevens die je er mee meet gebaseerd zijn ook daadwerkelijk datgene representeren dat je wil meten. Op het moment dat je het doet voorkomen als zou commercieel verkrijgbare GPS een betrouwbaar meetinstrument zijn, dan doe je aan volksverlakkerij. Je moet dan wel errug bendoverbackwarden om zo’n gammel doosje nauwkeurig en/of betrouwbaar te durven noemen. Theoretisch geloel, een politicus waardig, kortom ;-). Commerciële GPS is leuk speelgoed maar ook niet meer dan dat.

    Stel je voor dat je een “nauwkeurige thermometer” hebt die van afstand om te tuin geleid kan worden. Betrouwbaar ? Nauwkeurig ? Meten is weten. Weet jij wat je meet als iedere jandoedel invloed kan hebben op het meetproces ?

    Ik heb je wel overtuigd denk ik. Zo niet, dan niet 🙂

    “Wil je bijvoorbeeld een successfoll spoofing doen die qua rijgedrag niet opvalt, moet je van heel goede huizen komen en belangrijker, nog steeds betalen – enkel mindner”

    Mijn rijgedrag valt niet op en ik kan dat kastje dusdanig om de tuin leiden dat het lijkt alsof ik helemaal niet heb gereden.

    Waar het misgaat zijn de camera’s die tegenwoordig overal staan, bijvoorbeeld van rijkswaterstaat. Je kunt er donder op zeggen dat die gegevens gebruikt gaan worden. Als blijkt dat er een auto met jouw kenteken rondrijdt terwijl het kastje zegt dat je hebt stilgestaan, heb je wat uit te leggen.

    Al met al geen zaak om blij van te worden. De tolpoortjes die blijkbaar weer in de lucht hangen als ik het goed begrepen heb, ook niet.

    Dat wordt fietsen dus. Het gaat ze namelijk geen zak aan waar ik uithang.

    Armin [37] reageerde op deze reactie.
    Peter de Jong [39] reageerde op deze reactie.

  6. @Armin [34]:

    “Mijn enige punt echter is, dat in het heel systeem, de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van GPS zelf in de verste verte niet het zwakste punt is.”

    Het signaal zelf gaat nog wel, alhoewel het regelmatig voorkomt dat een satelliet niet ontvangen kan worden.

    Er is echter meer nodig dan alleen het kastje. Je zult het moeten combineren met zware boetes op fraude, het verkopen van spoofing apparatuur moeten verbieden, regelmatige, steeksproefgewijze controles op de weg uit moeten voeren, etc. In het algemeen zal men met onschuldige burgers moeten doen wat men verrekt bij marokkaanse raddraaiers: de knoet erover. Maar ja, da’s nou eenmaal makkelijk bij onschuldige burgers vanachter een bureau ergens in dit fantastische land (merk je de sarcastische ondertoon ?) tussen de printers die volautomatisch de rekening voor non-compliance aan de warfare-welfare staat afdrukken. En moeilijk om fysiek de nog resterende “eigendommen” van diezelfde kaalgeplukte burger te beschermen tegen voornoemnde raddraaiers.

    Daar gaan we weer: zum Kotzen.

  7. @Andre [35]: Dat zijn ze niet, want je kunt ze zeer eenvoudig spoofen

    Gaan we onszelf herhalen? Je postings gaan namelijk niet in op wat ik schreef ;-(

    Ze zijn heel betrouwbaar voor hen die geen belang hebben bij fraude. Dat er makkelijk fraude bij de voorgestelde techniek mogelijk is, is – zoals niemand, inclusief de politiek zélf, betwist – waar. Voor fraude heeft men echter een andere ‘oplossing’ …

    Overigens als je wilt gaan frauderen is spoofing dus zo ongeveer de meest onhandig methode. Je moet dan al een heel mooi traject invoeren dat het kastje voor de gek houd dat jij op een 3 cent weg rijdt terwijl je eigenlijk in de spits op een 10 cent weg rijdt.

    En dan uiteraard hopen dat je niet aangehouden worden of dat het GSM systeem een check doet (niet rijden en wel op de weg staan = betrapt) of dat de camera’s die men gaat plaatsen (wetsvoorstel gelezen? 🙂 ) je flitsen waarna blijkt dat jouw kastje niet werkt etc.

    Jij denk dat belastingonduiking makkelijk zal zijn door simpelweg het GPS systeem te storen? Iedereen weet dat het makkelijk te storen is, en dus heeft men er al lang oplossingen voor bedacht. Technisch qua werking en qua fraude. En aanvullend heeft men zeer zware boetes om het afschrikkend te maken. Plus tenslotte zoals ik ook al zei, de ongekeerde bewijslast waardoor jij belang hebt te zorgen dat je kasjte werkt. Immers de gevolgen zijn anders voor jou.

    Moraal: als jij slim genoeg bent om te spoofen, ben je ook slim genoeg om die optie niet te gaan gebruiken (lijkt mij) omdat de pakkans heel groot is en de gevolgen zelfs kunnen oplopen tot het krijgen van een strafblad.

    Fraude speelt dus geen rol, want dat heeft men anders afgedekt. En voor wie geen fraude willen plegen is zijn de diverse assisted GPS system ruim voldoende om te doen wat men wil.

    Dat het systeem flink gaat haperen voorspel ik ook, maar laat het geld maar in de tas voor GPS spoofers, want dat zal je niet redden. Als je hoop wilt hebben, heb dan hoop in de geweldige ICT kwaliteiten van onze oveheid betreft het implementeren vane en goede backbone …

    Het signaal zelf gaat nog wel, alhoewel het regelmatig voorkomt dat een satelliet niet ontvangen kan worden.

    Er is echter meer nodig dan alleen het kastje. Je zult het moeten combineren met zware boetes op fraude

    Heb je mijn post daadwerkelijk gelezen? Volgens mij niet …

    Andre [38] reageerde op deze reactie.

  8. @Andre [35]: “Waar het misgaat zijn de camera’s die tegenwoordig overal staan, bijvoorbeeld van rijkswaterstaat. (-) Als blijkt dat er een auto met jouw kenteken rondrijdt terwijl het kastje zegt dat je hebt stilgestaan, heb je wat uit te leggen.”

    Ja die wegklapbare nummerplaten die James Bond had (en die ook veel Chinezen schijnen te gebruiken) zijn dan wel handig (of reflectiefolie o.i.d.).

    Er komt wss ook een jaarlijkse controle. Als je auto in het NAP systeem zit (o.a. lease-auto’s) kan de belastingdienst de km-stand makkelijk vergelijken met de gegevens uit het kastje.

    Heb je een particuliere auto buiten de NAP registratie dan is-ie 2e hands minder waard. Omdat je dan kans loopt op een visuele controle van je km-teller door de belastingdienst moet je ook jaarlijks je teller terug (laten) draaien.

    Dat compenseert dan uiteraard weer de waardevermindering. 😉

  9. En dan niet te vergeten dat er mensen zijn die niet kunnen omgaan met elektronische apparaten, voor ouderen zullen ze zeker problemen opleveren. Werkt het kastje wel of niet goed, meeste oudjes zullen dit niet weten, misschien kunnen ze nog net de aan en uit knop vinden. Maar er zullen ook mensen zijn die niet oud zijn, maar gewoon geen kloten verstand hebben van techniek en niet weten hoe zo’n achterlijk ding werkt.

    De griselijke EU GENOSSENSCHAFT zal hoe dan ook, want wie anders maakt zich druk om deze electronische rommel, dit kastje er in Europeesverband door willen drukken.

  10. @Armin:
    Databases bij PRIVATE bedrijven plaatsen is nog veel gevaarlijker dan bij een uberheids-dienst. Bijde uberheid heb je nog de illusie dat er iets veiligs is, in het bedrijfsleven word je date meteen door-verkocht aan de hoogste bieder

    en die arme politieagenten kun je het toch niet kwalijk nemen. Nu ze geen angiftes meer invoeren dankzij hun fantastisch nieuwe registratie systeem, moeten ze toch ergens de indruk mee wekken dat “ze bezig zijn”.

    “Uiteindelijk leven we allemaal als Big Corporation labratten in The Matrix, met slechts een recht…werken voor een ander”.

  11. Ons wegenstelsel is een nationaal bezit, iedereen dient er aan mee te betalen.
    Immers: onze hulpdiensten hebben een weg nodig. Onze postbestellers hebben een weg nodig. Onze supermarkten worden bevoorraad over de weg. Onze bussen rijden over een weg.
    Iedereen maakt op zijn eigen manier wel gebruik van ons wegennet.
    Dat wegennet is dus in het algemeen belang in het verleden eens een keer aangelegd.
    Aanleg van wegen kost uiteraard een veelvoud (misschien wel een honderdvoud) van het onderhoud aan de wegen.
    Onderhoud en aanleg zou dus van elkaar gescheiden moeten worden in het bepalen van de kilometerprijs.
    Rekeningrijden zou mijns inziens alleen terecht zijn voor dat gedeelte waar het onderhoud van wegen betreft…… voorzover onze wegen al onderhouden worden.

    Doordat wij onze eigen kilometers gaan belasten, maken wij de weg vrij voor buitenlandse transporteurs. Onze eigen transporteurs worden op deze manier uit de markt gedrukt, of worden gedwongen zich in het buitenland te gaan vestigen en aldaar (minder belasting) te betalen. Ergo: minder belastinginkomsten voor onze regering.
    Buitenlandse transporteurs mee laten betalen zal ook niet mogelijk blijken. Nederland is een doorvoerland. Als die transporteurs onze wegen gaan mijden zijn we helemaal de klos.
    En denk nou niet dat Nederland het enige land is dat Europa van goederen kan voorzien. De Belgen, Fransen en Duitsers nemen dat graag van ons over. Kijk maar eens naar het aantal hogesnelheidslijnen in Europa. die gaan allemaal al mooi om ons heen. en als je goed kijkt zie je dat Frankrijk daar al een aardig knooppunt heeft opgezet. Met dank aan de regering die een zweeftrein naar het Noorden de grond in heeft geboord. Was een leuk alternatief geweest voor de scandinavische gebieden en Noord-Duitsland en verder. Maar, die trekken nu wel gewoon door Duitsland. Probleem opgelost.

    De hele operatie aan kastjes, inbouwen, onderhouden, controleren,registratie, SATELLIETHUUR, drijft de prijs per kilometer enorm op. Al met al wordt het een ontzettend dure grap.
    De minister beseft hopenlijk wel dat die amerikanen straks een deel van de taart willen hebben. Het bestaat niet dat onze minister kapitalen binnenhaalt via die satellieten en de amerikanen daar niet in mee willen delen. Zij zullen die winsten dan wel weer in hun eigen infrastructuur steken. Indirect financieren wij dus het amerikaanse wegenstelsel. Wij willen toch al graag doneren voor onwikkelingshulp.

    Als laatste commentaar wil ik nog kwijt dat dat kastje voor allerlei doeleinden misbruikt zal worden. Na vijftien jaar zal ons rijgedrag bij elke reclamefirma bekend zijn.
    Een ongewenste situatie denk ik.

    En als allerlaatste: Het aspect veiligheid.
    Het kastje biedt natuurlijk ook voordelen. Zo zal justitie, als het kastje voldoende ingeburgerd is, over een paar jaar alle flitspalen, radarcontroles, laserguns en wat al niet meer, overboord kunnen gooien. Het kastje registreert namelijk ook moeiteloos waar je te hard gereden hebt of andere verkeersovertredingen gemaakt hebt. Ook de acceptgiro’s komen dan automatisch “uit de lucht vallen” En da’s natuurlijk het grootste voordeel van de gehele operatie.

Comments are closed.