Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme  Peter-Thielactief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal personen in de schijnwerpers. Te beginnen met Peter Thiel, durfkapitalist in o.a. Facebook en mede oprichter van PayPal. Goed voor 1,3 miljard dollar en ondersteuner van Ron Paul.  Geboren in Frankfurt am Main in 1967 en opgegroeid in Foster City, Californie.

 

Hij studeerde 20e eeuwse filosofie aan de Stanford Universiteit waar hij de Stanford Review oprichtte, daarna werkte hij voor een rechtbank waarna hij in de aandelen stapte. In 1996 startte hij met Thiel Capital Management, een multistrategisch beleggingsfonds.

PayPal richtte hij mede op en nam het naar de beurs op 15 februari 2002 waarna hij de betaaldienst verkocht aan eBay voor 1,5 miljard dollar. Uit deze deal kreeg hij 55 miljoen dollar dat hij in Clarium stopte, een internationaal hedge fund. Clarium werd overladen met lof door MarHegde en Absolute Return, twee beleggingsmagazines. Thiel’s investeringsstrategie bewees zich keer op keer.  Hij voorzag de zwakke dollar in 2003 en de stijgende energieprijzen in 2005 waarvan hij beide keren profiteerde.

Naast Facebook investeerde Thiel in een vroeg stadium in een lange rij startende ondernemingen als LinkedIn, Rapleaf, Yammer en Geni.com. Een bekende uitspraak van hem is dat het succes van een startende onderneming nauw samenhangt met een laag CEO salaris.

Naast investeerder is Thiel bekend als filantroop. Zo stortte hij vijf ton voor de Singularity Challenge en doneerde hij 3,5 miljoen voor anti-verouderingsonderzoek via de Methuselah Mouse Prize Foundation. Verder ondersteunt hij het Seasteading Institute en het Committee to Protect Journalists. In 2009 hielp Thiel student James O’Keefe met zijn video ‘Taxpayers Clearing House’, een satirische kijk op de politiek achter de Wall Street bailout.

Peter Thiel zegt het volgende over libertarisme: ‘Well, I was pretty libertarian when I started in business. I am way libertarian now.’  En over de staat: ‘Because power corrupts, any state unchecked by vigorous public scrutiny and a free press will attempt to become the judge in it’s own cause and the intermediary of all human interaction.’

6 REACTIES

 1. Hier blijkt opnieuw dat filosofie studie de deur open zet om filantroop te worden.
  Wat hem op gelijke voet zet als de legendarische mensen voor hem en een ontsnapping zochten uit het drabbige leven van een gewone man naar ongewoon.
  Nooit iets geproduceerd, wat je niet kan zeggen van Ome Bil M.S Peter deed het beter en maakte de .com een koe wat hem als deskundige een pal van N.Brink maakte.
  En predictable kreten uit wat slaven of inventors ook doen zoals vrijheid first maar intussen een leven leid als god in Frankrijk wat ik hem van harte gunt maar hij het wel moet zeggen en niet de clown uithangt van wie goed doet enz.

 2. Peter Thiel is een held. Geld maken (produceren) en een stukje van de winst terug stoppen in libertarische en transhumanistische zaken. Die man leeft mijn droom!

 3. Als ik 100 Euro bezit en ik stop 10 Euro in lib trans of wat voor zaak ook dan houd ik 90 Euro over.
  Bij Bono en Peter mensen word het 110 Euro en het fanatisme verklaard van rijke mensen om de arme of niet in vrijheid levende mens te helpen.
  Geld maken is geen produceren maar een kunst.
  En voor het laatste heb ik altijd bewondering zolang de kunstenaar zijn talent niet misbruikt.

Comments are closed.