Euro_gevaar_091229We hebben hier al vaker gewaarschuwd dat de economische crisis nog niet voorbij is en dat de voorzichtige waarschuwingen door de politici meer gericht zijn op de bescherming van hun eigen hachje dan op de bescherming van de burgers.
 
En toch was ik een beetje verbaasd om dank zij de verwijzing van een regelmatige bezoeker uit de Wall Street Journal te vernemen dat Nederland één van de zes landen in de euro-gevarenzone is.
Samen met Griekenland, Spanje, Slowakije, Slovenië en Ierland.

Zonder denigrerend te willen zijn, dacht ik toch dat “Nederland” qua solidariteit, betrouwbaarheid, e.d. hoog boven die andere genoemden verheven was. Weer een illusie armer!!

Zie de Wall Street Journal site en de erbij behorende artikelen.
Leer de feiten! Vraag u af of die uw toekomst in gevaar brengen en neem de juiste maatregelen voor uzelf.

29 REACTIES

 1. Nederland teert op de bedrijvigheid die opgezet is tijdens de nachtwakers staat periode. Die tijd ligt ver achter ons, er is geen decennia meer een tent van het kaliber shell of unilever opgezet. Dat kan ook niet in het huidige communistische klimaat.
  Binnen 10 jaar is het sprookje van “welvarend west-europees land” voorbij, en binnen 30 jaar zitten we op het voormalige oostblok niveau, en daarna schieten we snel door naar het afrika niveau.
  Of u het gelooft het niet maakt zo veel uit, het gaat gebeuren (tenzij er zware economische hervormingen gaan plaats vinden, lees: meer economische vrijheid).

  jack [29] reageerde op deze reactie.

 2. Ik had de link al eerder bekeken via HVV. Als je over de landen gaat, kun je de statistieken bekijken. Ik heb niet goed kunnen ontdekken waarom Nederland nu precies in zijn categorie zit. Wat doet NL anders dan bijv. Duitsland of België?

  GB [6] reageerde op deze reactie.

 3. …Nederland teert op de bedrijvigheid die opgezet is tijdens de nachtwakers staat periode.. prachtig(adam smith ,thorbecke etc..)

  nachtwaker kan t niet beter formuleren zoals hierboven beschreven

  DE 2e helft der 19e eeuw , is de grondslag waar ik naar zou terugwillen keren ,waarbij dan sommige _weerzinwekkende –
  dingen zoals (vrouwen zijn handelsonbekwaam,mogen niet kiezen
  en gedwongenontslagen bij trouwen ) sterk moeten worden bestreden ..op die gebieden kan ik mijn aartsvijand (socialisme)
  alleen waarderen (politieke pers. vrijheid) , n hoge uitzondering

  als iemand mij vraagt: ben je links -of rechts? ..dan zeg ik :
  op politieke pers. vrijheid ,..? of op basis econom. vrijheid?

 4. Nu dan heeft de politiek de laatste 40 jaar zijn best gedaan om nederland naar de kloten te helpen, wat ik op mijn vingers kon natellen, omdat de heren in den Haag zo netjes de verborgen macht de NWO nalopen!

 5. @drnomad [3]:

  Het werd mij ook niet helemaal duidelijk wat nou precies de criteria waren.
  De cijfers van NL liggen vaak beter dan het EUSSR gemiddelde (vooral werkeloosheidpercentage).
  Ik denk wel dat de torenhoge huizenprijzen (en daardoor hypotheekschulden) en relatief grote banksector hier mee te maken hebben. We hebben met zijn alle relatief veel schuld.
  Het zal misschien voor een gedeelte een afleidingstactiek zijn van de Wallstreetjournal om de problemen in de VS te bagataliseren.

  Niettemin zal het wel ergens op gebaseerd zijn want om de impact groter te laten lijken hadden ze beter een groter land zoals bv Italië of Frankrijk aan de lijst toegevoegd.
  De Wallstreetjournal is ook weer niet zomaar een nieuwsblaadje.

  CJN [7] reageerde op deze reactie.

 6. @GB [6]:
  Het werkloosheidspercentage in Nederland is kunstmatig laag, omdat wij de Wajong en de WIA hebben. De arbeidsparticipatie in NL is schrikbarend laag. Daar komt nog bij, dat door de staatssteun van Bos/Wellink aan o.a. ABN de kredietbeoordeling van Nederland naar beneden is bijgesteld. Gevolg hiervan is, dat we aanzienlijk meer rente zijn gaan betalen over onze staatsschuld.
  Het is ook goed om te weten, dat de Eurpose Commissie deze lijst heeft opgesteld en niet de WSJ.

  GB [9] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Bon Vivant [2]: Hoopt Wouter Bos soms stiekem dat Allah zijn bodemloze put voltovert met geld?
  Neuhhh, daar heeft-ie Johan Enschede voor….
  Bos is momenteel de grootste valsemunter die vrij rondloopt (in dit land, dan). Zouden politici geen kinderen hebben, of niet van ze houden, sterker nog, ze haten? Dat kan toch niet anders, als je ziet waar ze ze mee opzadelen?

 8. @CJN [7]:

  Je hebt helemaal gelijk over die arbeidsparticipatie.
  De staatssteun aan de banken is denk ik het hoofdprobleem. Van ING is bekend dat ze tientallen miljarden aan Alt A hypotheekrommel op hun balans hebben via ING direct en dat Wouter het risico bijna volledig heeft overgenomen. Laat hiervan nou al 20% (2x het gemiddelde in de VS) oninbaar te zijn!
  Ik vraag me af hoe het hierbij met de ABN zit want daar hebben we nog niks van gehoord.

 9. De groeiende overheid is een kwaal waar alle landen aan leiden. En in Europa is de overheid overal doorgeslagen. Dat Nederland op een zesde plaats staat is niet zo relevant. Het gevaar van dit lijstje is dat je gaat denken dat bijvoorbeeld Duitsland het wel goed doet. Maar dat is zeker niet het geval.

  Nederland heeft met de huizenmarkt natuurlijk een bijzondere kwetsbare situatie gecreerd. Door een combinatie van HRA, NHA en lage rentes is de huizenmarkt flink opgeblazen. Maar andere landen hebben vaak ook regelingen om het huizenbbezitters makkelijker maken. En we zitten allemaal met dezelfde ECB die de rente laag heeft gehouden. Hierdoor zijn de huizenprijzen in de hele eurozone te hoog. En dus niet alleen in Nederland. Dergelijke lijstjes creeren de illussie van winnaars en verliezers. Maar in dit geval zijn er alleen verliezers.

  De achilleshiel van de democratie is de druk van belangengroeperingen. Die vragen om geld en krijgen dat ook. De EU is een instantie waarbij de macht van de burger juist kleiner is terwijl dat niet geldt voor de macht van de belangengroeperingen. Denk aan de 300 miljoen subsidie die boeren hebben gekregen omdat de melk te goedkoop was. En dit geldt ook voor alle Eurolanden.

  Het is lastig om los te komen van nationalistische gevoelens. Maar probeer je te bedenken dat het niet onze overheid is. Het is een instantie die toevallig de baas is over het geografisch gebied waar jij woont.

  @CJN De arbeidsparticipatie in Nederland is niet schrikbarend laag. Ze is juist hoog en dat heeft de afgelopen jaren de negatieve invloed van de overheid kunnen verbloemen. Doordat de beroepsbevolking groeide kon de economie toch nog groeien. Maar dit recept kan nu niet nogmaals worden toegepast.

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.
  CJN [13] reageerde op deze reactie.

 10. En het gaat niet om werken, maar om productie van goederen en diensten die op de internationale markt te verhandelen zijn. Daar heeft Balkenende flink in gefaald, u weet wel: ons land zou sterk moeten worden als kenniseconomie. Met afgedankte PC op de scholen, met leerlingen in containers, slecht onderwijzend personeel, hoe dan toch?
  Ik heb heel sterk het vermoeden dat onze overheid, met Balkenende voorop, al dan niet bewust meewerkt aan een plan om Nederland failliet te laten gaan, zodat grote machthebbers daar achter de schermen weer van kunne profiteren. Uiteraard zal dat veel leed teweegbrengen, dat doet het nu al, maar de geschiedenis laat zien dat machthebbers daar gevoelloos voor zijn.

 11. @CJN [7]:

  ” Het werkloosheidspercentage in Nederland is kunstmatig laag, omdat wij de Wajong en de WIA hebben. De arbeidsparticipatie in NL is schrikbarend laag”

  @Marcel Meijer [10]:
  ” De arbeidsparticipatie in Nederland is niet schrikbarend laag. Ze is juist hoog ”

  Contradicties bestaan niet. Beide stellingen kunnen niet waar zijn.
  Waar praten we over, zijn er harde cijfers te noemen?

  GB [15] reageerde op deze reactie.

 12. Wij zijn echter van mening dat als eerste prioriteit we het fraudulente Centrale Banken systeem dienen te hervormen. Wij zijn het Europese onderdeel van een wereldwijd relatief kleine maar sterk groeiende beweging die actie voeren voor het beeindigen van de Private Centrale Banken, waaronder de Europese Centrale Bank (en haar leden) (ECB), De Centrale Bank van Engeland (BoE), en de U.S. Federal Reserve Bank (FED)

  Rente wordt door banken berekend met maar een doel, winst. Waarom zou een weldenkend land rente betalen aan een private Centrale Bank voor het circuleren en gebruik van haar eigen geld?!

  Het is deze rente die het huidige model rekenkundig bewezen terminaal maakt. Met andere woorden: het huidige zogeheten ¨Fractional Reserve Banking¨ model heeft een verloopdatum zoals door ons al decennia geleden is verkondigd en die eind datum is inmiddels overschreden.

  Ook al is de Nederlandse Bank zogenaamd genationaliseerd toch zijn het nog steeds de Oranjes, de familie Fentener van Vlissingen, Shell, en andere machtige partijen die de touwtjes in handen hebben middels schijn constructies waarbij de indruk wordt gewekt dat het volk/de overheid het voor het zeggen zou hebben.

  Het is onze gedachte dat middels deze machts structuur het land wordt gecontroleerd en dat daarom de eerste prioritiet dient te zijn om hier een einde aan te maken.

  We beschikken over een rekenkundig model dat onomstotelijk het bewijs aantoont dat het huidige bancaire systeem van ¨Fractional Reserve Banking¨ terminaal van karakter is. Dezelfde rekenkundige modellen komen ook met een heldere oplossing waarin er voor inflatie, deflatie, en andere zaken geen plaats meer is.

  In ons model wordt ook geen rente berekend van leningen indirect of direct aan het volk. Het huidge banken systeem is pure fraude en dompelt het volk in schuld. Moderne slavernij is hiervoor een goede term.

  Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: http://endtheecb.ning.com

  Wij voeren momenteel alleen actie in de Engelse taal omdat dit zich nu eenmaal niet alleen tot Nederland beperkt.

  Met vriendelijke groet,
  Sjaak

  Hub Jongen [16] reageerde op deze reactie.

 13. @Hub Jongen [12]:

  Even gegoogeld want ook ik wist het even niet meer.
  Arbeidsparticipatie is hoog maar er wordt in de cijfers van het CPB geen uitspraak gedaan over het aantal gewerkte uren van de arbeidsparticipanten;

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2819-wm.htm

  Uiteindelijk valt de participatie denk ik weer tegen als het vertaald wordt naar gewerkte uren omdat we eenzame koploper zijn als het om partime werk gaat;

  http://nieuws.zzpnodig.nl/nieuws/nederland-koploper-parttime-werk-in-europa.html

 14. @jack [14]:

  Heel goed initiatief waar ik graag aan wil meewerken.

  Wat denk je ervan om je bovenstaand commentaar in een artikel te verwerken dat we dan op de Vrijspreker plaatsen? Het krijgt dan veel meer aandacht dan enkel een reactie.

  Ik heb gekeken hoe Vrijspreker op je website toe te voegen, maar zag niet hoe ik dat kon doen. Hulp??

  Verder:
  “…We beschikken over een rekenkundig model ….”
  Na de ervaring met modellen voor klimaatverandering zullen velen wel sceptisch zijn mbt “modellen”. Kun je daar iets meer over zeggen?

  jack [19] reageerde op deze reactie.

 15. “Zonder denigrerend te willen zijn, dacht ik toch dat “Nederland” qua solidariteit, betrouwbaarheid, e.d. hoog boven die andere genoemden verheven was.”

  Ik vind Nederlandse politici juist meer onbetrouwbaar omdat zij zich een air van betrouwbaarheid aanmeten. Wat hooghartigen ‘Belgische’ of ‘Italiaanse’ toestanden noemen bestaat in Nederland ook. Alleen vindt schuinsmarcheerderij in andere landen eigenlijk niet plaats, terwijl het in Nederland ‘écht niet’ plaats vinden. Die andere Europese landen zijn gewoon wat transparanter dan Nederland.

 16. @jack [19]: Jack, succes met je project. Ik begrijp dat de reikwijdte in het Engels breder is. Al ben ik ook van mening dat hoe laagdrempeliger en eenvoudiger je de uitleg maakt, hoe meer mensen het willen lezen en kunnen begrijpen.
  Ik kijk uit naar je artikel.

  Wat de situatie tussen de EU landen betreft onderling, denk ik dat het allemaal vaag in te schatten valt. Er zijn teveel random factors die voor grote veranderingen kunnen zorgen, en het zal sowieso werken als een domino effect. Ik denk dat de WSJ evengoed zou kunnen stellen dat we allemaal in een high risk situatie zitten.

  jack [22] reageerde op deze reactie.

 17. Het klopt dat de arbeidsparticipatie hoog is en dat er tegelijkertijd veel part-timers zijn. Het is dus mogelijk om nog meer mensen in te schakelen, maar er wordt al wel veel meer gewerkt.

  Ik zou part-time werken niet bestempelen als probleem als mensen hier zelf voor kiezen. De overheid subsidieerd kinderopvang en verhoogt daarmee ook de belasting. Daarmee is de keuze voor ouders om part-time te werken beperkt. Je geld is afgenomen dus je moet wel werken. Verder betekent thuisblijven dat je geen gebruik maakt van de subsidie waarmee je jezelf weer tekort doet. De prikkels worden door de overheid helemaal scheef getrokken en de vrijheid is daardoor beperkt.

  Zou iedereen op de vrije markt liever 20 uur werken in plaats van 40 dan is dat geen probleem, maar een afspiegeling van de voorkeuren.

 18. Ik heb de grafieken ook bekeken, m.i. doen we het beter dan de meeste landen. De argumenten die hierboven zijn gegeven voor de verklaring waarom Nederland in de ogen van Wall street zijn zeker steekhoudend, maar ik mis een aspect, nl. koopkracht, kan een parttimer rondkomen?
  Ik vermoed van wel.

  Armin [24] reageerde op deze reactie.

 19. @Jan [23]: Eens, ik zat ook te kijken. Er wordt nergens een verwijzing gegeven waarom NL ‘rood’ is qua gevaar. Kan best, maar ik probeer dan de oorzak te vinden. Het bijschrioft zegt dat % schuld van GDP, absolute schuld en % tekort de criterea zijn.

  Kan, maar dan scoort NL bijvoorbeeld op alle 3 beter dan Duitsland en Belgie, die toch beter ingeschaald worden. Er moet dus nog een 4e criterea zijn. Ook werkloosheid wordt in de grafieken genoemd, maar ook daar scoort NL beter.

  En Italie wordt zelfs beter ingeschaald, terwijl het daar een hele grote puinhoop is. Er is zelfs grote druk op de rente op staatsobligaties, daar waar NL nog een acceptabele rente betaald. (Iets minder dan Duitsland, maar weer beter dan Belgie). Italie echter betaald meer nog dan Spanje!

  Men geeft geen bron, maar na enig zoeken vind ik het op de EC website:

  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication16507_en.pdf

  Ik denk dat de cijfers hier uit komen. Men neemt – heel verstandig de vergrijzingseffecten op de demografie ook mee. Nederland scoort dan slechter dan Belgie en Duitsland. De grens groen-rood ligt bij 5%, waar NL 5% heeft en Belgie 4,8%. vandaar dus … 🙂

  Maar wat ik al eerder geuit heb op deze site, is iets wat de EC dus ook ziet. Ik citeer:


  The third category of countries (Ireland, Greece,
  Spain, Cyprus, Malta, the Netherlands, Slovenia
  and Slovakia) are characterised by a very
  significant rise in age-related expenditure over the
  long term, and measures aimed at curbing them
  will be necessary.

  Ik heb ook altijd gezegd, dat de negatieve effecten van het geld bijdrukken ivm de crisis helemaal niet zo relevant zijn tov de maatregelen die overheden moeten gaan nemen ivm de vergrijzing. De huidige AOW maatregelen zijn nog maar een schijntje …

 20. Ik heb al langer het gevoel gehad, dat Nederland bewust kapot gemaakt word door de Council Of Foreign Relations (CFR) en haar duistere werkgroepjes, denk-tanken.

  1. Eigen industrieen worden overgenomen door buitenlandse corporations.
  2. Eigen energiemaatschappijen worden verocht aan het buitenland
  3. De schatkist word geplunder voor “EUROPA”
  4. Ik ben benieuwd wanneer de BV Rotterdamse haven word opgeslokt door de chinezen of een andere zeevaarende grootmacht.
  5. Bepaalde industrietakken worden gewoon gesloopt!

  Het zal mij niets verbazen als Nederland samengevoegd gaat worden met het hollandse deel van belgie tot een nieuwe “NederStaat” Het franstalige gedeelte van Belgie opgeslokt gaat worden door Frankrijk.

  Alles wat 100% puur hollands is word structureel kapot gemaakt en vernietigd. Het doel is om hier weer een betekenisloos stuk land van te maken, wat eventueel weer (diplomatiek) ingepikt kan gaan worden door Duitsland als “west-west duitsland. Dan hebben ze eindelijk hun eigen kuil aan het noordzee strand 🙂

  Dit verklaart ook waarom Nederland (met alle respect naar hen!!) de grenzen wagenwijd openzet voor buitenlandse mensen.
  Hetzelfde PATROON is nu aan de gang tussen Mexico en de Verenigde staten. Nederlnad word langzaam ONTVOLKT van de native hollanders.. Zo word nederland weer (een) HOL-LAND.

 21. Ik ben geen politicus maar heb wel zoveel gezond verstand dat ik zware bedenkingen heb hoe deze regering het belastinggeld van de burger besteedt.

  Over de 300 subsidieclubjes die niets zinnigs toevoegen aan de samenleving. Het tomeloze wegsmijten van geld voor culturele reisjes en het nalaten om te controleren waar onze “nieuwe nederlanders” aan het geld zijn gekomen om hele flatgebouwen en huizen te bouwen in het land met hun tweede paspoort. De onzinnige proefballonnetjes zoals rekening rijden en molens voor het opwekken van stroom. Dit is niet alleen een rot gezicht in de natuur maar ook onzinnig. Besteed het geld liever aan zonnecollectoren op de daken van woningen, zodat ieder zijn eigen stroom beheersbaar heeft. Het onbeheersbaar ambtenaren systeem, in plaats van minder komen er steeds meer ambtenaren bij. Zo kan ik tal van reden opnoemen waar met ons geld GESMETEN wordt.

 22. Buiten de zes bovengenomde landen zijn er veel meer Europese landen die in dezelfde gevarenzone komen waaronder Duitsland en Frankrijk! Steeds meer bedrijven gaan failliet en landen die de euro niet als betaalmiddel hebben waaronder Engeland zullen het smerige geld terecht gaan haten als de pest! Zijn wij namelijk zo gelukkig geworden van die euro die we als speelgoedgeld hebben weggesmeten daar alles zo gemakkelijk was aan te schaffen? De akelige EU gaat net als de Titanic een ijsberg tegemoet in de vorm van EU-hatende burgers die hopelijk net als ik en vele anderen de euro eruit smijten, gevolgd door de EU-leiders die hun eigen soort hebben verworpen als keukenafval! Leve de onafhankelijkheid van Nederland en de andere Europese landen maar ik wil niettemin wel samenwerking met hen zonder hun stomme EU-bestuurders die nog minder hersenen hebben dan ezels of varkens!

  jack [28] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.