We staan nog helemaal aan het begin van een nieuw decennium. Verwachtingen en goede voornemen bloeien dan op. Ondertussen hebben we wel geleerd dat we al die zaken met een zak zout moeten nemen. Dat wil echter niet zeggen dat we het allemaal maar naast ons neer moeten leggen. Er staan soms ideeën in, die wel eens werkelijkheid kunnen worden. En door die te lezen en serieus te overwegen, kunnen ze helpen om je beter voor calamiteiten te behoeden.
Zo is een studie van het STANFOR Insitute meer dan de moeite waard. Goede reële punten en heel mooi gebracht.
[toekomst voorspel2]
Het rapport begint bij STRATFOR’S TOP PREDICTIONS FOR THE NEXT DECADE: China Collapse, Global Labor Shortages, New American Dominance
Enkele puntjes uit het rapport: (Per punt zijn deze verder uitgewerkt)
–China zal een grote terugslag ondergaan.
–Door het Verraad van Lissabon zal de Duitse macht toenemen en zijn wil in de EU opleggen.
–Rusland zal daar slim gebruik van maken.
–Japan zal kampen met een tekort aan werkers.
–In de EU zullen spanningen ontstaan door de grote cultuurverschillen van de deelnemende landen.
–Turkije is in opkomst en Egypte zal meeprofiteren
–Brazilië wordt belangrijker en Argentinië gaat down the drain.
–Afrika blijft lijden onder lokale conflicten.
–Mexico blijft “welig tieren” op zijn cocaïnehandel.
–Europa en Amerika krijgen meer problemen door de vergrijzing.
Uit deze punten zou je kunnen concluderen dat er ook in die periode geen grote libertarische doorbraak zal optreden. Daarvoor blijft het nodig consequent en consistent te blijven strijden voor meer moraliteit en respect voor individuele vrijheid.
Dan volgen 10 sluimerende Rampen, waaronder:
–Een aanval van Israel op Iran
–Problemen Oekraïne/Rusland kunnen Europese energievoorziening in gevaar brengen.
–Mexico dreigt tekort aan olieproductie met grote economische gevolgen
–Griekenland zal failliet gaan.
Dit is een reëel gevaar waarvan we in EU de nodige last zullen hebben. Zeker als de andere Pigs countries volgen.
Het rapport geeft ook 12 plaatsen waar je naar toe zou kunnen om veilig te zijn als de wereld naar de knoppen gaat.
Aantrekkelijke en verleidelijke plaatsen waar ik sowieso naar toe zou willen, zoals bvb
Chiang Mai, Bern, Cape Town, Rio de Janeiro, maar ook Denver, en Kansas City.
En ook nog 11 manieren om in goud te investeren omdat in een totale crash je natuurlijk niets meer hebt aan papiergeld.
Omdat je dat goud in het uiterste geval moet kunnen verdedigen, is de extreme investering in een gouden wapen!!!!
[Gold_gold plated gun ]
Je kunt je inderdaad afvragen wat reele kansen/risico’s zijn en wat in de categorie “pessimisme porno” valt. De recente groei van bijna 6% van de USA economie lijkt vooral te komen van aannames en gunstige interpretatie van cijfers. De werkeloosheid daalt er nog niet.
Van die “revolutionaire web bot” met z’n toekomstvoorspellingen hoor je ook niet veel meer. Er klopte zeker weinig van. De website lijkt al een tijd niet meer te zijn bijgewerkt.
http://www.urbansurvival.com/
Over toekomstvoorspellen gesproken; dat klimaatvoorspellen valt ook al niet mee:
http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/7111525/UN-climate-change-panel-based-claims-on-student-dissertation-and-magazine-article.html
Ja, we weten zeker dat de toekomst onzeker is!
En toch is die toekomst van invloed op de rest van ons leven.
We werken er ook allemaal in meer of mindere mate aan.
Al is het alleen al dat we NU gaan werken om in de toekomst, bvb 4 weken, salaris te ontvangen! Of om over x maanden of y jaar een diploma of bull te verwerven.
En we werken aan mogelijkheden om in de toekomst een betere, vrijere samenleving te krijgen dan we nu hebben.
“–In de EU zullen spanningen ontstaan door de grote cultuurverschillen van de deelnemende landen.”
Duidelijk geschreven door iemand die niet uit Europa komt. Iemand die zich een voorstelling van Europa probeert te maken, misschien door Europa gereist heeft, ondervonden heeft dat in Europa veel talen worden gesproken en zo, maar het inzicht niet heeft dat de cultuurverschillen tussen Europeanen onderling oppervlakkig en slechts nuanceverschillen zijn. Ik denk dat er geen spanningen gaan ontstaan door cultuurverschillen van deelnemende staten onderling, die niet zo groot zijn, maar door cultuurverschillen tussen oorspronkelijke inwoners van Europese landen en niet-oorspronkelijke inwoners van Europese landen.
Het enige wat ik mij zou kunnen voorstellen dat sommige vooraanstaande politici van nieuwe EU-lidstaten in Oost-Europa de multi-cul niet zo zien zitten en daardoor in conflict komen met multi-cultomane politici in ‘Oud Europa’. Maar dat zou dan niet aan te merken zijn als een cultuurverschil van deelnemende landen. Of het cultuurverschil moet er in gelegen zijn dat het ene land wat meer de ‘cultuur’ heeft om met de benen gespreid te gaan voor de barbarij dan het andere land.
Peter de Jong [4] reageerde op deze reactie.
@Oscar [3]: “Ik denk dat er geen spanningen gaan ontstaan door cultuurverschillen van deelnemende staten onderling, die niet zo groot zijn, maar door cultuurverschillen tussen oorspronkelijke inwoners van Europese landen en niet-oorspronkelijke inwoners van Europese landen.”
Er bestaat duidelijk een Europese cultuur. Natuurlijk maakt het verschil of je uit Noorwegen komt of uit Spanje, uit Polen of uit Engeland, maar die verschillen in normen en waarden zijn idd veel minder groot dan met mensen van buiten Europa.
Nu is de Europese cultuur in de afgelopen eeuwen wel geëxporteerd over de hele wereld maar deze heeft lokaal een eigen ontwikkeling gevolgd. Pas de globalisering, die werknemers en culturen van over de hele wereld intensief mixt, geeft de laatste jaren richting aan het ontstaan van een global community op basis van dezelfde westerse waarden en normen.
Dat vermindert uiteraard de spanningen. Er ontstaan pas spanningen als je niets met elkaar te maken hebt, of wilt hebben, en je toch naast elkaar moet wonen (zoals in de Europese grote steden).
Europeanen doen graag zaken met anderen, maar als de gebruiken van je zakenpartner te veel afwijken van die van jou dan is het prettig als het niet je buurman is en je hem op het vliegveld weer kan uitzwaaien. 😉
===
Heaven is where the chefs are French, the mechanics German, the police British, the lovers Italian, and it’s all organized by the Swiss.
Hell is where the chefs are British, the mechanics French, the police German, the lovers Swiss, and it’s all organized by the Italians.
henk [5] reageerde op deze reactie.
@Peter de Jong [4]:
Ik denk dat er wel spanningen komen. Iemand uit Letland heeft toch een andere culuur dan een ier en als al kijkt maar hoe de vlamingen en de walen met elkaar omgaan…
Als het om geld gaat gan de grenzen weer omhoog en gaat het protectionisme weer spelen…. Europa gaat uit elkaar vallen. Hopelijk zonder bloedvergieten.
Oscar [6] reageerde op deze reactie.
Scrutinizer [9] reageerde op deze reactie.
@henk [5]:
“Iemand uit Letland heeft toch een andere culuur dan een ier en als al kijkt maar hoe de vlamingen en de walen met elkaar omgaan…”
Dat heeft niet te maken met (grote) cultuurverschillen, dunkt me, maar met tegengestelde belangen.
henk [7] reageerde op deze reactie.
@Oscar [6]:
Ook met cultuurverschillen.
Oscar [8] reageerde op deze reactie.
@henk [7]:
Ja. Net zoals het noorden van Noord-Holland een andere cultuur heeft als het zuiden van Noord-Holland en het oosten van Groningen een andere cultuur dan het westen van Groningen. Het noorden van de Veluwe heeft een andere cultuur dan het zuiden van de Veluwe en in het midden van Terschelling is er een andere cultuur dan het westen of oosten van Terschelling.
Ik zie natuurlijk wel nuanceverschillen tussen bijvoorbeeld Grieken en Ijslanders, maar ervaar in de omgang met hen dat het Westerlingen zijn, Europeanen, mensen die qua cultuur niet zo heel veel van elkaar verschillen. Ik gebruik dit voorbeeld overigens niet vanwege politiek gesjoemel in de bancaire sector van hun landen, maar vanwege de geografische afstand (het uiterste noord-westen van Europa en het uiterste zuid-oosten van Europa).
@henk [5]: “hoe de vlamingen en de walen met elkaar omgaan…”
Wie bedoel je: de politici of de gewone man in de straat?
Want da’s wel een wereld van verschil. Een beetje zoals Thatcher die schreeuwt “We want out money back” en de subsidies aan infrastructuur in Andalusie (destijds) bekritiseert, maar ondertussen stikt het in de Costa del Sol wel van de Britten.
Brussel wordt blijkbaar het LA van Europa (gaan we in NL ook nog krijgen 🙁 :
http://www.telegraaf.nl/buitenland/5928451/__Politie_durft_wijken_niet_in__.html
Comments are closed.