Alsof het iets onbeduidends is. Zo stond bovenstaande uitspraak van de Consumentenbond op NU.nl. Dat daarmee een eind komt aan zwart geld, is nog niet het belangrijkste. Er zal ongetwijfeld weer een rol worden weg gelegd voor edelmetalen als goud en zilver. Hoe moeten de socialisten elkaar anders steekpenningen toeschuiven?

Mensen staan er niet bij stil dat dit een enorme schending van de privacy is. Feitelijk zegt de Consumentenbond glashard: “nog een jaar of 5 en de overheid weet ALLES van u”.  Supermarkten houden al keurig bij wat u koopt. Staat immers gespecificeerd op de bon. Overheden krijgen door contant geld uit te bannen tot op cent nauwkeurig inzicht op uw inkomsten en op uw uitgaven.

Eerst komen opmerkingen als “supermarkten hoeven geen inzage te geven in de transacties”. Direct gevolgd door: “behalve als justitie die gegevens vordert”. “Ik heb niets te verbergen” zal wel weer de dooddoener zijn waarmee het volk murw wordt geslagen. Daarna zal blijken dat (net als met de telefoontaps) er helemaal geen toestemming van welke aard dan ook nodig is om die inzage te verkrijgen. En kan iedere willekeurige gemeentelijke ambtenaar uit verveling opzoeken dat die akelige buurman Playboys koopt en naar de hoeren gaat.

Dat de verzekeringsmaatschappijen op basis van uw uitgaven besluiten u een hogere premie te geven dan uw buurman. Omdat u weleens drop koopt. Of erger: sigaretten. En wat te denken van de Jellinek Kliniek die u gaat opbellen als u in een drukke “verjaardagsmaand” wel 10 kratten bier heeft gekocht? Of de sociale recherche die op uw stoep staat: “wat moet u als alleenstaande uitkeringstrekker met 36 rollen WC-papier en 4 biefstukjes?”

De horror van Ira Levin komt griezelig dichtbij.

“Denkt u eens aan de voordelen: geen vals geld meer!” Nee, maar zover ik weet is de kans dat mijn pasje wordt geskimd vele malen groter dan de kans dat ik een vals briefje van 20 in handen krijg. En als ik eens mega-rood sta? Dan kan ik ook niet meer even aankloppen bij mijn moeder of buurvrouw om een paar tientjes te lenen.

Cash is king. Als contant geld door deze overheid wordt verwijderd uit de samenleving, ben ik bereid de overheid te verwijderen uit de samenleving. Revolutie. Wie helpt?

Ingezonden door RA

43 REACTIES

 1. Gelukkig zorgen skimmers er voor dat het PIN systeem onbetrouwbaar is.

  Maar hier en daar is alleen-pin al realiteit. Er is een keten eko-winkels die contant geld weigert. Zonde van alle gemiste omzet voor hen. Ik koop daar niets, Telfort is mij binnenkort ook kwijt.

  Maar mensen kunnen zich verzetten. Kontant geld is wettig betaalmiddel dus men moet het aannemen. Financieel serie-terrorist Gerrit Zalm wilde pin-betalingen tot wettig betaalmiddel maken, maar bij mijn weten is hem dat niet gelukt.
  The Awakening [3] reageerde op deze reactie.
  IJzervreter [27] reageerde op deze reactie.

 2. Of dit inderdaad gaat lukken is afhankelijk van de kudde. Als mensen massaal weigeren hun boodschappen te doen bij winkels die geen ‘contant-geld-mogelijkheid’ hebben, zal dit plan geen lang leven beschoren zijn.
  Helaas vermoed ik het tegendeel.

 3. @Bon Vivant [1]:
  Deze rvolutie is heel eenvoudig. Iedereen die wakker is gaat 1)vanaf vandaag zoveel mogelijk contant betalen en 2) boycot zaken waar alleen met PIN betaalt kan worden. Klaar.

 4. Volledige digitalisering van het geld geeft volledige controle en macht over de geldstromen. Het is de natte droom voor de overheid en de banken en de burger wordt daarbij de grote verliezer.
  Naast de privacyschending beperkt het ernstig de mogelijkheden voor het zwart geldcircuit.

  Ik zal nooit elektronisch betalen en mensen die dit wel doen zijn m.i. niet goed bij z’n hoofd.
  Supermarkten of andere winkels die dit invoeren zullen mij niet meer terugzien als klant. Maakt me niks uit of ik ergens anders meer betaal voor hetzelfde product.

  Sen Huwa [9] reageerde op deze reactie.
  IJzervreter [28] reageerde op deze reactie.

 5. Ik probeer ook steeds meer contant te betalen. Waarom ? Omdat ik geen zin heb dat de overheid (al is het maar potentieel) mijn hele leven kan volgen.

  Inderdaad, massaal boycotten die winkels die alleen pinbetalingen accepteren, dan is die onzin snel over.

 6. Eens even nadenken leert dat een dergelijk cash-loos systeem de samenleving 1001 nuances ontneemt waardoor we met zijn allen, of we willen of niet, gemuteerd worden tot zielloze charmloze zombies. Wat te denken van iets simpels als folklore zoals straatmuziek? staan die dan met een pinautomaat op straat?

 7. Verschillende mensen waar ik mee gesproken heb zeggen:”Ja, maar het is zo gemakkelijk!”
  En werkt in het voordeel van de controles!

 8. En er is nog iets,zij schermen zich af van overvallen en aangezien wij nu moeten betalen met plastiek geld zal de berovingen en overvallen op de gewone burger sterk toenemen.

 9. Electronische valuta betekend geen controle over eigen financieën, U bent afhankelijk van vele technische zaken die Uw uitgaven kunnen dwarsbomen of beperken.
  Wat te denken bij computer- of electriciteitstoringen, data overcapaciteit. Hoe denkt men te kunnen betalen op vlooien- en vrijmarken, of als oude oma de kinderen eens een paar euro toe stopt, of als U Uw fiets onderhands verkoopt?
  Waarschijnlijk zal dit opgevangen worden met een persoonlijk micro transfer apparaatje. Nog meer afhankelijkheid van techniek.
  Ook komen hiermee inderdaad alle transacties in beeld, zo kan men in de toekomst over die onderhands verkochte fiets voor de tweede keer belasting gaan betalen.
  Electronische valuta betekend totale controle van de overheid over uw leven. In extreme gevallen kan uw rekening worden geblokkeerd, waarmee U het recht tot leven wordt beperkt. Nu al is het mogelijk dat de overheid geld van uw rekening afhaald zonder dat U hier toestemming voor heeft gegeven, bijvoorbeeld in het geval van een niet betaalde bekeuring.
  Het enige verschil tussen kwaliteit en quantiteit van leven tussen individuen is een getal in een computer, geen fysiek tastbaar bezit, zelfs het getal is bezit van de designer.

  Corne [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Sen Huwa [9]:

  Je was me net even voor met je reactie, ik dacht hetzelfde!

  Maar ook: een grote stroom of technische storing
  en de hele (locale) economie op z’n gat….

 11. @henk [10]:
  En hiermee is ieder massaal vreedzaam protest onmogelijk gemaakt.
  Ontregeling van de huidige dictatuur is vrij simpel, zolang een massa mensen maar meedoet. Als een aantal tienduizenden mensen nog langer weigert zich te onderwerpen aan de bizarre wet- en regelgeving en stopt het met het financieren daarvan, ontstaat een onhoudbare situatie.
  Met de mogelijkheid direct geld te innen zonder toestemming is dit onmogelijk. Stap voor stap komt de totalitariteit dichterbij.

 12. Inderdaad: goud, zilver, andere populaire snuisterijen en simpele ruilhandel. Dat wordt dan hopelijk de parallel naast die elektronische wereld en is hopelijk de toekomst. Dan gaan we in plaats van “technisch vooruit”, weer terug richting de middeleeuwen. Fantastisch, lijkt me dat. Gewoon dingen ruilen en elkaar helpen met goederen en die hele controleerbare pinpaswereld links laten liggen.

  Wat me wél weer erg leuk lijkt tijdens de overgangsfase van contact naar uitsluitend pinpas: in een hele grote supermarkt uit alle hoeken je boodschappenwagen vol laden, aan de kassa “verrast” zijn dat je niet contant kunt betalen en dan die hele kar laten staan en de winkel uitlopen. En dat dan met een paar honderd man op elke dag van de week. Eens kijken of die AH dan maar 1 kassa open houdt voor contante betalingen.

  Revolutie? Ja, GRAAG.

  R.A. [23] reageerde op deze reactie.
  GB [25] reageerde op deze reactie.
  IJzervreter [29] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [37] reageerde op deze reactie.

 13. Reken daar nog een of andere vingerafdruk-identificatie bij om online te kunnen raken, stelselmatige opbouw van censuur (http://www.thestandard.com/news/2010/01/15/proposed-web-video-restrictions-cause-outrage-italy), en het ziet er niet te best uit.

  Maar.. positief punt is dat men het ons wel moeilijk kan maken, maar niet onmogelijk. Simpel voorbeeld: via email-lists en encryptie kan alle informatie nog steeds vrij verspreid worden en dat zal zo blijven. Men kan e-mail als technologie niet verbieden, zo’n dingen heeft de overheid zelf ook nodig.
  De enige manier voor hen om volledig uit te sluiten dat mensen kunnen communiceren via internet is de stekker eruit te trekken bij de ISP’s.

  Communicatie is een nodige grondstof om te kunnen analyseren, organiseren, groeperen en uiteindelijk een halt toe te roepen aan dictaturen.

 14. schrijver is me voor want ik was al bezig met een stuk te schrijven hierover, wel van andere aard hoor. Lever hem morgen dus alsnog in want wil alternatieven zien.
  Ze kunnen contant geld niet verbannen, niet geheel.

  Geld is niet meer dan een ruilmiddel wat een bepaalde waarde heeft.
  Verbannen ze overheids geld kan het volk zelf een eigen ruilmiddel in het leven roepen voor zwarte diensten waar de overheid helemaal geen inzagen in heeft.
  Klompjes goud? nikkel? zilver?
  Of er wordt een valse valuta geprint (een omdopen naar “plebia)”
  De kosten van het printen is de waarde van de valuta maar hier moeten afspraken vor gemaakt worden en ligt wat complex, ik zoek nog een student economie of leraar of een econoom die met mij een interviewtje wil doen….

  Maar ze kunnen het niet verbannen.
  Zwartwerk zal altijd blijven.

  jij zet tegels in mijn badkamer en ik maak je computer?
  Jij knipt mijn kinderen en ik doe 2 weken jou wasgoed.
  Dat is een basale vorm van diensten uitwisselen en afspraken maken waar de overheid geen enkele grip over heeft.
  Probleem is alleend at je er geen eten mee kan kopen e.d… Hoewel!

  Er bestaan wetten van giften die het ook niet nodig maken contant geld te ontvangen.
  Je mag per jaar 3600 euro belastingvrij ontvangen aan giften.
  Open meerdere bankrekeningen en dat spoor kan je vrij complex maken om dat bedrag omhoog te schroeven.
  Open een 2e spaarrekening voor je kinderen bijvoorbeeld of een rekening voor je vrouw op een wat ludieke manier.

  Wat de overheid kan met complexe regels kan iedere burger ook doen met een dwaalspoor achterlaten.

  Maargoed het is belachelijk natuurlijk.

  IK HELP MEE!!
  Wanneer we a la franse republiek, intellectueel gezien onze aristocraten (politici) naar de guillotine verwijzen sta ik vooraan om aan het touwtje te trekken.
  (hun macht de kop afkappen dan he, niet de politici zelf ofcourse)
  *aivd leest mee he hihi*

  Peter de Jong [16] reageerde op deze reactie.
  Lotta Fuzz [19] reageerde op deze reactie.

 15. @Hoc Volearunt [15]: “(hun macht de kop afkappen dan he, niet de politici zelf ofcourse) *aivd leest mee he hihi*”

  Ja, de overheid zelf zit daar niet zo mee. Maar het zou ze wel tot nadenken stemmen als ze zelf ook wat meer risico liepen (linkse activisten weten hier uiteraard alles van ;-).

  http://www.libertystickers.com/product/once-a-year-we-should-hang-someone-in-government/

  ===
  “Het vermoorden van mensen is een heel gebruikelijk beleidsinstrument voor de overheid”
  ~ Stansfield Turner (CIA directeur van 1977-1981)

  John2 [18] reageerde op deze reactie.

 16. Het plan zou ook een klap zijn voor de toeristenindustrie.

  Op vakantie in een land waar ze nog wel cash hebben?
  Dan daar pinnen zeker.

  Maar

  Dan kunnen we hier ook met dollars of zo gaan werken om elkaar wat toe te schuiven.

  Dit kan dus alleen wereldwijd

  Klaas

 17. @Peter de Jong [16]:

  “…once-a-year-we-should-hang-someone-in-government”

  Maak dat een keer per dag (ook in Brussel), en later een keer per week, en ik doe mee.

 18. @Lotta Fuzz [19]:

  Wat er in Amsterdam speelt gaat helaas aan mij voorbij, wij in het zonnige zuiden hebben zoiets niet naar mijn weten .
  Toch eens rondzoeken.

 19. Dat het geld verdwijnt komt ook door de gemakzucht van de consument. Bijna niemand neemt tegenwoordig nog de moeite om cash af te rekenen. Ik betrap me er zelf ook geregeld op hoe slordig en slaafs ik betaal met plastic.
  De consumentenbond ziet ook hoe mensen betalen en zien alleen maar meer mensen afrekenen met de kaart, vandaar dat men aardig kan inschatten dat over 5 jaar geld niet meer of bijna niet meer cash zal worden betaald. De winkelier, hoe dom ook, doet hier dus gewoon aan mee en zal ook hij niets meer buiten de boeken om kunnen doen. Uiteindelijke resultaat zal zijn, geen zwartgeld meer en geen zwartwerk meer. Niet even simpelweg nog even kunnen afrekenen met de klusjesman enz. Dat zal er voor zorgen dat de staat steeds meer greep krijgt op geldstromen buiten de boeken om. De natte droom van de overheid zal waarheid worden en niemand zal ook nog meer een kapper, pedicure, schilder of klusjesman thuis zwart kunnen betalen.

  IIS [22] reageerde op deze reactie.
  R.A. [24] reageerde op deze reactie.

 20. @IIS [21]:

  …Even dit en even dat, nou ja, ik heb vandaag een pestbui.

  Maar goed, reken maar dat er een tijd komt dat cash geld, edelmetaal of zelfs ruilhandel verboden zullen worden…Alles wat buiten de boeken van de overheid omgaat zal worden verboden en streng worden bestraft…Kijk maar naar de straf die staat op het saboteren van het kilometerkastje, dan weten we toch genoeg. Dit hele verrotte proces van controle en heersen is niet meer te stoppen en zal alleen maar meer en meer onmenselijke vormen aannemen. Degene die ons drijven zijn gestoord, en zijn niet te stoppen…Dus kan het alleen maar erger worden. Maak alvast de riemen maar vast.

 21. @Paul Martens [13]:

  Die “volle winkelwagen laten staan” leek mij ook al geweldig als protest. Of voor de deur van die supermarkt flyeren: “Let op: een kopie van de kassabon met uw aankopen wordt verzonden naar de Overheid zodat ze kunnen controleren of u wel bewust leeft / eet.”

 22. @IIS [21]:
  Dat het geld verdwijnt komt ook door de gemakzucht van de consument. Bijna niemand neemt tegenwoordig nog de moeite om cash af te rekenen.

  Nou ja, ik PIN altijd cash en daarmee doe ik mijn aankopen, minimaal 75% van mijn aankopen reken ik op die manier af. Waarom? Op de een of andere manier voelt het veilig om cash in m’n kontzak te hebben zitten, ook al staat er meer “op mijn pasje”.

  Daarnaast is cash gewoon een perfecte budget-bewaker. Een soort grote “Op = OP – show” 🙂

  IIS [26] reageerde op deze reactie.

 23. @Paul Martens [13]:

  Of moedwillig drie maal een verkeerd pinpasnummer intoetsen. Bewust op je elf en dertigste natuurlijk terwijl achter jouw de rij steeds groter wordt.
  Alles laten staan en de week erop vrolijk terugkomen met het nieuws dat je het nummer nou wel weet en het kunstje weer flikken.

  Tja het is en blijft moeilijk voor een alzheimerpatient 🙂

 24. @R.A. [24]:

  En maar hopen dat de automaat ook geld uitspuugt. Een familielid wilde laatst 1000 euro pinnen, de automaat spuugde 50 uit, maar er werd van de bankrekening wel 1000 euro afgeboekt.

 25. @Bon Vivant [1]: Welke keten is dit?
  Ik heb nl. een plan om hen te confronteren:

  Je gaat erheen, laadt je mandje vol, gaat naar de kassa, alles wordt gescand en als het moment er is om te betalen, haal je je contant geld boven. Als je dan te horen krijgt dat dit niet kan, zeg je “Oh, jammer” en wandel je gewoon buiten. Zo zien ze meteen hoeveel omzet ze missen door hun houding. Bovendien moeten ze dan alles “unscannen” en terug in de rekken leggen.
  Als voldoende lezers hier dit eens een keertje zouden doen, zou het wellicht effect hebben. Zeker als het op een druk moment is en vele andere klanten dit zouden zien.

  Een alternatief is om uit te leggen dat contant geld een wettig betaalmiddel is en ze dit niet mogen weigeren en bij aanhoudende weigering, de politie te bellen.
  In dat telefoontje (van je anonieme prepay, waardoor ze niet zien dat het niet het nummer van de betreffende zaak zelf is) meldt je “winkeldiefstal” in de hoop dat ze daar vlug op reageren. Eenmaal de politie gearriveerd is, verklaar je je nader: “deze winkel maakte zich schuldig aan diefstal, immers ze holde de koopkracht van mijn bankbiljetten voor 100% uit door te weigeren deze te accepteren” (in wezen is valsmunterij wellicht een betere analogie maar geen agent die zo onderlegd is dat ie daarover gaat discussieren).
  Ook dit doe je best in een volle winkel op zaterdagmiddag.

  Dus ik verneem graag om welke keten het gaat.

  Bon Vivant [34] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [37] reageerde op deze reactie.

 26. @GB [4]: ook mijn houding. Liever wat meer geld betalen dan privacy opgeven want dat is een veel grotere prijs die ik niet wens te betalen.

Comments are closed.