Afghanistan. Het kabinet viel er over en onlangs begon het grootste militaire offensief sinds de inval in 2001. Zesduizend US Marines met Britse en Afghaanse strijdkrachten vielen een Talibangebied in Marja (Helmand) aan. Generaal Stanley McChrystal vertelde de New York Times in een interview: ‘We’ve got a government in a box, ready to roll in’. Net zo makkelijk als tanks of verse troepen bestellen, even een regering planten. Dat wordt dan een trekpopregering in een compleet corrupte en failliete staat. Wat het lot van zo’n quick fix is, leert de geschiedenis.

Daarbij zijn de militaire acties niet bepaald wel doordacht. Zo’n 33 burgers zijn afgelopen zondag gedood door een NAVO bombardement in de Afghaanse provincies Uruzgan en Daikundi. Dat was al het derde NAVO-bombardement in Afghanistan waar binnen een week tijd grote fouten werden gemaakt. Afgelopen donderdag verloren zeven Afghaanse politieagenten het leven door een bombardement in de noordelijke provincie Kunduz. En vorige week maandag stierven vijf burgers tijdens een luchtaanval in het zuiden van het land. Dat helpt niet echt om de hearts and minds te veroveren…

Het opbouwen van Afghanistan gaat ook niet bepaald van een leien dakje. Daar kan dr. Nadir Atash over meepraten. Atash, geboren in Afghanistan, geemigreerd naar de VS en in 2001 teruggekeerd naar Kabul, zegt er het volgende over: ‘Militaire overwinningen produceren niets blijvends. Wat Afghanistan nodig heeft is een einde aan de corruptie, een geldig rechtssysteem en particulier intiatief om de economie aan de praat te krijgen.’

Atash, eerst werkzaam in het onderwijs en later succesvol zakenman, keerde terug naar Afghanistan toen de Taliban verdreven was in 2001. Hij hoopte het land opnieuw op te kunnen bouwen na het Sowjetgeweld in de periode 1980 en het terreurbewind van de Taliban in de 1990’s. Nadir Atash werd gevraagd om de nationale vliegmaatschappij weer op poten te zetten maar raakte verzeild in een enorme beerput en werd uitermate gefrustreerd door de corrupte Karzai-regering. Zijn openheid over de gang van zaken in Afghanistan leidde tot verschillende doodsbedreigingen, arrestatiebevelen en lastercampagnes door overheid officials. In 2006 gaf hij er de brui aan en keerde terug naar de VS om een boek te schrijven over zijn bevindingen: Turbulence: the tumultuous journey of one man’s quest for change in Afghanistan.

‘De aanval op Marja is geen doorbraak’ zegt Atash. ‘Daarbij kunnen we geen vrede kopen. Misschien tijd. Maar het zal zeker een negatieve terugslag geven. De opstandelingen vechten voor een ideologie, niet voor geld. De ‘huur een Taliban theorie‘ is verzonnen door de Afghaanse regering en haar Amerikaanse en NAVO ‘bondgenoten’ die, zo zegt Atash, alleen maar dollartekens in hun ogen hebben.

5 REACTIES

 1. Dus gewoon freedomfighters tegen beztters. En dat die groepen er heel andere normen en waarden er op na houden dan wij, dat hebben we te respecteren!

  Dus hoe haal je het in je hoofd?

  ‘Wij’ martelen, bommarderen, vernietigen, onderdrukken, corumperen, manipuleren en roven. En dat nog onder het mom van het brengen van beschaving en ‘vrijheid’ en ‘democratie’.

  Wij vinden dat je mag stemmen, maar het moet wel allemaal zo gaan, zoals WIJ dat hadden gewild. Als er een ‘ondemocratische’ partij wordt verkozen, dan zijn ineens de poppen aan het dansen. Nee, dan liever een corrupt onderdrukkend regime. Die kan je ten minste kopen. DAT is namelijk ONZE democratie, zoals we die bedoelen. Als je immers echt rekening moet gaan houden met de wensen en de verlangens van de gewone bevolking, voedsel, veiligheid & vrede, dan werd het leven zo saai.

  In tjetjenie wordt je gekookt als je het even niet eens bent met de regering of als je baard ies te lang is. Maar dat land is een enorme partner in de strijd tegen ‘het terrorisme’. Je kunt er ‘verdachten’ heensturen om ze gek te late martelen. Allemaal voor de vrijheid en beschaving, he. Dat begtrijp je wel…

 2. Verblind door de smeltende boter op ons hoofd, gaan wij democratie evangeliseren in een uitgedroogde zandbak, waar een pijpleiding doorheen moet. Men kan dat ons eigenlijk niet kwalijk nemen, zo zijn wij geboren, vervolgens door propaganda sufgewiegd en niets bijgeleerd.

  Alles wat tegen “ons” is noemen wij terroristen en Taliban, dat maakt het eenvoudig voor hen die niet alles behoeven te weten, want dat is te ingewikkeld.

  De mission impossible in Uruzgan is nog niet afgelopen; achterdocht komt met ervaring….

  peter [3] reageerde op deze reactie.

 3. Waarom opeens een offensief bij Marja? Nou, kijk eens op Google Maps.
  Marja ligt aan de A01, de weg die wordt aangelegd om de oliepijpleiding van Turkmenistan naar Pakistan te kunnen onderhouden.
  Er is al aangekondigd dat Kandahar de plaats is voor het volgende offensief. Inderdaad, ligt ook aan diezelfde weg.
  Of is dit allemaal toeval?

  bill [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hans van Domselaar [4]:

  Inderdaad, er wordt niet alleen gevochten in Afghanistan om een olielijding, hetzelfde is aan de hand in Irak. Die olie legt veel mensen toch geen windeieren.

  Een mogelijke verstrengeling van belangen vind ik ook liggen waar onze premier, soon to be ex-premier, een broer heeft werken bij een firma die veel verdient hieraan. Tenaris is aktief in Irak zowel als Afghanistan. Misschien niet gelinked, maar op zijn minst had een Irak commissie toch eens mogen kijken waarom een premier een land een illegale oorlog in stuurt en of deze link geld laat stromen en naar welke ontvangers dit geld gaat.

  Ach ja, complot theorie. Zoiets bestaat dus niet hebben we geleerd.

Comments are closed.