Guusje ter Horst heeft afgelopen vrijdag de Big Brother Award 2009 ontvangen. Minister Ter Horst wint de prijs in de categorie Personen, vanwege haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat. Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij, waar veiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat. De nieuwe vingerafdrukdatabank die Nederland aanlegt, wint de prijs in de categorie Overheid. Dit vanwege het risico op identiteitsfraude en omdat een hack van de database potentieel desastreuze gevolgen heeft. Bovendien gaat de Nederlandse overheid hiermee veel verder dan de ons omringende landen.
Met deze prijzen worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die de afgelopen jaren bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd.Â
Het voorstel van de politie om mobiele naaktscanners in openbare ruimtes in te zetten, wint de prijs in de categorie Voorstellen. De jury is van mening dat ‘function creep’ nog nooit zo snel plaatsgevonden: van een middel om terroristen te vangen, naar een middel dat in alledaags politiewerk kan worden ingezet. De publieksprijs gaat dit jaar met een nipte overwinning naar de vingerafdrukdatabank, met Ter Horst als een goede runner-up.
 T-Mobile en Vodafone winnen de prijs in de categorie Bedrijven, omdat ze willens en wetens en in strijd met de wet maandenlang de volledige inhoud van smsjes hebben doorgesluisd naar opsporingsdiensten. Al lijkt mij het initiatief voor dit soort praktijken niet bij de telecombedrijven vandaan te komen maar eerder van de nooit-genoeg-data AIVD.
Honderden geïnteresseerden waren aanwezig op het Awardsgala, waar ook hoogleraar Vincent Icke, slachtoffer van identiteitsfraude Renate Tromp en security expert Jeroen van Beek spraken. De jury bestond uit de publiciste Karin Spaink, Prof. dr. Bart Jacobs, Prof. dr. Nico van Eijk, Dr. Bart Schermer, Prof. dr. Valerie Frissen en journalist Bart de Koning.
De Nederlandse editie van de Big Brother Awards werd georganiseerd door Bits of Freedom.
Stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer bij alle voorstellen die iets met privacy te maken hebben.
http://sargasso.nl/archief/2009/12/02/kstn-privacy-stemgedrag-per-partij/#overzicht
Wijziging van de Paspoortwet, vingerafdrukken + database
Voor: CDA, VVD, PvdA, CU SGP PVV en Ton
Tegen: Sp, D66, Groen links en PvdD
Dus elke partij die voor heeft gestemd had deze reward verdiend.
Daarnaast heeft de nr. 2 epd en ekd (electronisch patient/kind dossier) veel meer impact op de privacy dan de nr. 1.
Doordat nog steeds niet geregeld is, wie geautoriseerd is en wie autoriseerd heeft iedereen die ook maar iets te maken heeft met gezondheidszorg of aanpalende aktiviteiten toegang.
Elke politieke partij zal d.m.v. profiling het gelijk aan de kant hebben op welk onderwerp dan ook.
Daarnaast is een stick/dvd/etc met gegevens veel geld waard en te koop voor een hoge bieder.
Wie hebben baat banken (hypotheek, leningen) verzekeringmijen (levensverzekering) werkgevers, pharma’s enz enz
Deze zin vond ik door de ervan uitgaande suggestie toch wel storend: Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij, waar veiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat.
M.i. had deze moeten luiden Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij, waar schijnveiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat.
Het is namelijk overduidelijk dat de ‘maatregelen’ op geen enkele wijze de veiligheid vergroten, doch slechts de overlast voor en vrijheden van het grote publiek.
Wat mij opvalt is het gebrek aan interesse ten aanzien van privacy (dan bedoel ik uiteraard niet de bezoekers van vrijspreker). De hoeveelheid digitale informatie die de overheid ter beschikking heeft is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Voeg daar nog het epd en de km-heffing in de nabije toekomst bij. Wat nog ontbreekt is de software om deze gegevens op een efficiënte wijze aan elkaar te koppelen, maar ik neem aan dat ook dit een kwestie van tijd is.
Zoals Hartman terecht opmerkt leidt dit alleen maar tot schijnveiligheid. De opbrengst voor de burgers is dus nul.
Partijen als VVD en PVV, die vrijheid hoog in het vaandel hebben staan, scoren wel als degenen die altijd instemmen met privacy schendende maatregelen. Inderdaad gaat het hier om schijnveiligheid. Hoe groot is de kans dat een gekaapt vliegtuig in je kamer land? Trouwens vliegtuigen kapen is wel erg 2009.
Onder het mom van terrorisme, waar ook ter wereld, krijgen de gevestigde partijen het voor elkaar om iedereen te bestempelen als verdachte.
Drogredenen als, u wilt toch ook het terrorisme bestrijden, zijn al genoeg om angst te zaaien. En als dat niet lukt is er altijd nog porno.
D.m.v. profiling, datamining enz. kan elke wereldburger veroordeeld worden. Zelfs degenen die zeker weten niets te verbergen te hebben. Je hoeft niet iets te verbergen te hebben om veroordeeld te worden.
En anders past onze minister van justitie de wet wel aan.
Comments are closed.