Deze harde waarschijnlijkheid (zekerheid) hebben we op de Vrijspreker al jarenlang voorspeld. Door de “Griekse crisis” komt het moment van de waarheid nu met reuzenstappen naderbij. Daarom is verstandig de volgende artikelen zelf eens te lezen en zelf uw oordeel te vellen. En misschien nog verstandiger om te zorgen dat u er op voorbereid bent.
Eerst is er een Engels artikel van een directeur van de Societé Generale: Collapse of the euro is ‘inevitable’: Bailing out the Greek economy futile, says FRENCH banking chief.
Dat begint met: “In a note to investors, SocGen strategist Albert Edwards said: ‘My own view is that there is little “help” that can be offered by the other eurozone nations other than temporary, confidence-giving “sticking plasters” before the ultimate denouement: the break-up of the eurozone.’
He added: ‘Any “help” given to Greece merely delays the inevitable break-up of the eurozone.‘ “
Via BeursPlaza kwamen op een uitgebreid Nederlands artkel: Fiscaal bankroet VS, Europa en Japan onafwendbaar dat zeer illustratief is.
Hieruit citeren we:
“Onze overheden zijn allemaal bankroet: de schuldenlast (in % van het BNP) die buiten de officiële balansen wordt gehouden (grijs) overtreft de officiële schuld (rood) vele malen.”
“De media melden vandaag hoopvol dat, hoewel de 4% economische krimp in 2009 op jaarbasis erger was dan tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30, er vanaf het laatste kwartaal weer voorzichtig ‘herstel’ te zien is.
Naast het feit dat dit ‘herstel’ niets anders is dan een minder sterke teruggang -maar nog altijd een teruggang van 2,2% t.o.v. een jaar eerder- wordt het werkelijke, monstrueus grote probleem zoals gewoonlijk al jaren angstvallig vermeden, namelijk het statistisch onontkenbare feit dat de overheden in zowel de VS, Europa als Japan structureel vele biljoenen tekort komen om aan alle financiële verplichtingen -zoals pensioenen, sociale zekerheid en de gezondheidszorg- te kunnen voldoen.
Deze tijdbom kan ieder moment exploderen en zal alle Westerse landen in één klap totaal bankroet achterlaten.”
“Afgelopen week werd er eindelijk een barst waargenomen in de verkoop van 30-jaar lopende Amerikaanse staatsobligaties. Deze barst is onderdeel van een steeds brozer wordende stuwdam, die biljoenen dollars ongedekte schulden tegenhoudt.
Ondertussen breidt de volgende fase van de Europese schuldencrisis zich uit van Griekenland naar de rest van Zuid-Europa, en zal deze daar niet stoppen. Met andere woorden: het zal niet lang meer duren -hooguit enkele jaren, maar volgens sommigen slechts enkele maanden- voordat de decennia lang volgehouden facade van almaar toenemende welvaart en rijkdom definitief tot een einde komt.
En de klap waarmee dat gepaard zal gaan, zal zó hard zijn, dat deze generaties lang gevoeld zal worden.”
Het probleem is zo groot dat je een gevoel van onmacht nauwelijks kunt onderdrukken.
Het is dan toch ook wel spannend met welke (pseudo)oplossing de politici nu weer zullen komen.
In ieder geval is het niet goed om maar bij de pakken neer te zitten en niets te doen.
—-Op de eerste plaats denk na wat je voor jezelf kunt doen. Adviezen van lezers worden op prijs gesteld
—-Ook is het nuttig om zoveel mogelijk anderen te overtuigen van de slechtheid van de huidige staten. Verwijs nog meer naar de Vrijspreker
—-En denk na over mogelijkheden om uit de EU te treden.
Got gold?
Een groot deel van die schulden is aan andere overheden en aan banken. Als staten bankroet gaan, dan moeten eerst de verantwoordelijke politici worden geknuffeld met een guillotine, daarna zullen bevolkingen maar voor het herstel moeten zorgen en weigeren de oude staatsschulden en rente op die schulden te betalen. Deze zijn immers niet door hen aangegaan.
Volgens analisten gaat de schuldenberg nog erger worden omdat ‘banksters’ met hun ‘bail out’ geld niet de financiele tekorten hebben aangevuld maar er mee zijn gaan speculeren. Als het fout gaat daarmee krijgt men toch weer geld van de politici.
En om nog wat pessimisme-porno aan de lijst toe te voegen, lees dit artikel eens (het gaat over USA maar geldt net zo goed voor de andere landen):
http://www.marketwatch.com/story/how-to-invest-for-the-debt-bomb-explosion-2010-02-09
R.A. [32] reageerde op deze reactie.
Over banksters gesproken, ik zit net een beetje door mijn link-archief te bladeren en lees dit. Hoezo is Bill Gates de rijste man ter wereld?
“In 2008 nam de Rabobank een belang van 7,5 procent in het Rothschild-imperium en werd daarmee de op één na grootste investeerder buiten de familie zelf. Het vermogen van de familie wordt geschat op enkele honderden biljoenen dollars.”
Ik vond het hier, weliswaar niet de meest betrouwbare nieuwssite: http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2181091/eerste-niet-rothschild-als-directeur-investeringsbank.html
Er gaan geruchten dat er zogenaamd ‘freegold’ mondiaal zal worden geintroduceert. De functie van geld zoals we deze kennen zal dan worden aangepast, sparen doe je dan in goud. De papieren goudmarkt zal klappen en een fysiek only markt overblijven. De prijs zal in de tienduizenden Dollars, Euro’s, Ponden etc gaan lopen. Gevolg hiervan is dat staten weer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Goede blog hierover is http://fofoa.blogspot.com/. Fiatgeld is dan dus niets meer dan een betaalmiddel. Staten kunnen dan weer een aantal decennia vooruit.
Mijn tip, koop houdbaar eten, goud & zilver, een kruisboog (ofzo) investeer in je buurt en ontwikkel een get away plan. Ookal gebeurt bovenstaande het zal zeer zwaar worden.
Eragon Shadeslayer [11] reageerde op deze reactie.
Is het nog realistisch om goud (of zilver) op dit moment aan te schaffen? zijn er andere hints om de betrouwbaarheid van je eigendom beter te waarborgen?
Hugo uit Utrecht [12] reageerde op deze reactie.
De twee woorden van Scrutinizer zeggen meer dan genoeg.
Goud kun je ten alle tijde…verzilveren, ofwel omruilen voor papiergeld als je iets wil kopen, maar met dien verstande dat je koopkracht op peil blijft. Ook is het zo dat je goud kunt belenen, helaas niet in Nederland, maar elders wel zodat je nog meer goud kunt aanschaffen en optimaal kunt profiteren van de komende hausse.
We kunnen wel blijven nadenken en schrijven over oorzaken e.d. maar wil je je vermogen op peil houden dan is het zaak om nu(!) stappen te ondernemen.
Beknopte zienswijze:
Het is spijtig om te moeten aanzien dat er grote groepen mensen geconfronteerd zullen worden met een fors dalende koopkracht.
Ook is niet iedereen is bij machte of in staat, tijdig, te anticiperen op een aanstaande periode van fors afnemende koopkracht.
Dat is op zich jammer en vervelend en zal de komende jaren voor zeer veel onvrede en sociale onrust zorgen.
Kortom met fysiek goud / zilver en goudmijnaandelen of zilvermijnaandelen zit je goed.
Hugo uit Utrecht [13] reageerde op deze reactie.
De Dollar zal naar mijn mening eerder onderuit gaan dan de Euro.
Dit ondanks dat de Dollar de reservemunt van de wereld is. In Europa wordt in tegenstelling tot Amerika nog heel veel geproduceerd. Daar is op dit moment de economie compleet veranderd in een debt base service economy. Men leent geld om te consumeren, en bijna niet meer om te investeren. De focus ligt nu even op de PIIGS en met name Griekenland, maar snel zal men zich realiseren dat Amerika’s toekomst veel minder rooskleurig is dan Griekenland en zal de dollar toch weer fors terrein gaan verliezen ten opzichte van de Euro.
Daarom adviseer ik vooral om fysiek goud en zilver, en een wapen aan te schaffen met voldoende munitie. In tijden van crisis is lood soms meer waard dan goud 😉
Als je goud en zilver bezit en de prijs van goud en zilver gaan stijgen, dan krijg je toch meer dollars of euro’s voor dat goud en zilver.
Dat wil dan zeggen dat je hypotheekschuld hetzelfde blijft.
Dus als goud en zilver stijgen kun je zo je schulden afbetalen.
KlaasDenHelder [24] reageerde op deze reactie.
Ter opvolging: Heeft iemand ervaring met een betrouwbaar adresje voor goud en zilver?
Hugo uit Utrecht [14] reageerde op deze reactie.
Kapotjeplov [22] reageerde op deze reactie.
Peter [25] reageerde op deze reactie.
Peter [59] reageerde op deze reactie.
Maaike [79] reageerde op deze reactie.
Tja wat te doen. Ik zou zeggen gebruik de dolfijnstrategie.
Dingen lopen altijd anders dan je denkt of verwacht. Speel daarop in of sterker nog, loop er op vooruit. De dolfijn laat zich meevoeren op de golven die hij op zijn weg treft, hij organiseert niets maar kijkt vooruit. Al op het moment dat de dolfijn in de ene golf zit, is hij op zoek naar de volgende. Vooruitkijkend op de volgende golf is wellicht een moestuintje geen gek idee.
@Hugo uit Utrecht [4]: Kruisboog? Meh, saai. Geef mij maar twee korte zwaarden om mee te knokken… lekker hakkuh 😀
Even serieus, terwijl de westerse landen schijnen in te storten groeit China zo snel dat dáár maatregelen tegen moeten worden genomen, dat wordt de volgende economische grootmacht… 🙁
Vervelend artikel voor iemand die Talen en Culturen van Japan gaat studeren, nog ergere situatie dan de VS gvd…
Ben benieuwd, maar ik heb noodvoorraad in huis… Helaas nog geen vette wapens 🙁
John2 [37] reageerde op deze reactie.
@Polity [5]:
Ja, zilver nog nominaal ruim onder de piek in de jaren ’80. Goud wel over de nominale piek maar gecorrigeerd voor de inflatie er nog ruim onder. Platinum, palladium, koper, olie, kunst, oldtimer, kortom fysiek in eigenbezit is het overwegen waard. Vrees wel dat bezit zwaar belast zal worden om de schulden (van anderen) af te kunnen betalen.
@Peter [6]:
De mijnaandelen zijn wel een interessante bron van inkomsten voor een overheid….Nationalisatie komt helaas wel vaker voor. Zeker in die sector.
Peter [19] reageerde op deze reactie.
@Polity [9]:
http://www.coins-stamps-rotterdam.nl/. Iets duurder dan sommige sites maar je kan cash betalen.
Wat ik zou adviseren om te gaan doen is een gedeelte van je kapitaal in onroerend steken. Een ander gedeelte in kontanten bij een bank , tot maximum gegarandeerd bedrag. Koop goedkope agrarische grond waar later woningen op gebouw mogen worden. Uitgaande van een periode van 10/20 jaar is dat altijd een goede investering. Schulden maken die je ook terug kunt betalen en de rente altijd opkunt brengen kan ook wel eens een goede gok zijn.
@reiny
Onroerend goed kan ook sneuvelen in een (burger)oorlog, en een gedeelte van je kapitaal aan een bank in bewaring geven lijkt mij een nog groter risico.
@5 Ik heb vorig jaar 2 maal zaken gedaan met http://www.koopgoud.nl, volgens mij een vrij grote speler. Ze zijn actief in Nederland en België. Ik was aangenaam verrast over hun snelle service (na 4 dagen had ik de bestelling binnen)
@6 Mijnbouw aandelen zijn volgens mij wel interessant, maar overheden kunnen deze toch makkelijk nationaliseren?
Zelf ook goede ervaringen met koopgoud.nl .
@Hugo uit Utrecht [13]:
Dit is ten dele zo. Heden ten dage is er geen sprake meer van nationalisatie maar is er gekozen voor een andere opzet. In China en Venuzuela is het zo dat de mijnbedrijven eerst hun goud en zilver aan moeten bieden aan de overheid, die vervolgens dit binnenlands geproduceerde goud [ten dele] opkoopt.
Als je kijkt naar het grootste mijnbouwbedrijf van China die links en rechts momenteel andere mijnen overneemt. De laatste overnames waren in Australie en Canada.. hoe wil je een dergelijk bedrijf gaan nationaliseren..
Zoals wellicht bekend is speelt 75 procent van al het kapitaal dat in de mijnbouw wordt opgehaald middels beursnoteringen op het speelveld van Canada.
Nationaliseren is niet meer, in deze tijd van globalisering, te realiseren.
Als je kijkt naar de ratio’s van mijnaandelen / koersverloop goud zie je dat er enorme winsten te behalen zijn: 400 tot 500 procent zijn geen uitzondering, terugkijkend naar het verloop van vorig jaar.
Bovendien mocht er weer een bank omvallen waar je je spaargeld zojuist hebt omgezet in aandelen.. je dikke mazzel hebt omdat aandelen buiten de boedel van de bank vallen!
Hugo uit Utrecht [26] reageerde op deze reactie.
Maar 6 reacties op het topic op xandernieuws voordat iemand voor een “sterke man als Churchill” roept…
Dit is natuurlijk een veel voorkomende mening, en de man gaf indrukwekkende(in mijn ogen afschuwelijke) speeches. Maar hoe komen mensen op het idee dat een dictator die alles voor het zeggen heeft (en dus onbeperkt de dwang en het geweld van de staat mag gebruiken) onze problemen kan oplossen? Zouden ze ooit naar de resultaten van zo’n draconisch beleid kijken? Of valt dat pas op als de lijken in de straat liggen?
De euro is duur verkocht aan de NL’ers, een betere koers voor de ‘harde’ gulden was niet meer dan normaal geweest. Daar werd de munt in NL uiteindelijk reeds mee vervloekt…Geen zegen, geen toekomst.
De gulden was een klinkende munt, letterlijk zelfs, de Euro is een doffe niet klinkende munt en geen frisse, nieuwe harde munt.
Veronderstel de gulden terug zou komen, pas dan beseft iedereen hoe absurd de prijzen zijn gestegen en hoe zo’n mislukking de euro is…Kopje koffie?….5 gulden!?..Gesneden brood van de warme bakker…5 gulden!…”goddamned”
De euro was reeds kapot bij de introductie, door de boel kunstmatig op te blazen en met de gedachte dat we hetzelfde moesten doen en worden als Amerika maakte de munt al tot een fiasco. Je ben een eerlijke en betrouwbare munt die een eigen koers vaart of je bent niet meer dan plastic kermisgeld. Kies je voor het laatste dan begrijpt men toch wel dat zo’n munt gedoemd is om te mislukken.
En niet te vergeten dat Brussel één groot links gristelijke leugen is, neem de asociaal snelle groei van de EU-landen daarbij, dan kan zelfs een kind op zijn vingers nog natellen dat de euro geen harde basis heeft.
Peter de Jong [23] reageerde op deze reactie.
@Polity [9]:
* http://www.echtgeld.nl
* http://www.prakkenedelmetaal.nl
* http://www.amsterdamgold.com
Bij echtgeld heb ik wel eens zilver besteld, dat ging prima.
Als je er niets op tegen hebt om over de grens te bestellen, in Duitsland zijn er zat goede webshops. Je hebt dan alleen hogere verzendkosten. Daar staat tegenover dat de prijs van het goud en zilver wat lager ligt. Een voorbeeld is http://www.anlagegold24.de
Erg scherpe prijzen hebben ze ook in Brussel bij http://www.gold4ex.be
@IIS [21]: “Kopje koffie?….5 gulden!?..Gesneden brood van de warme bakker…5 gulden!…””
‘Feest’ van herkenning voor Surinamers:
eind 2003 kreeg je voor 3142 Surinaamse guldens 1 (!!!) euro.
(1 SRG was tot de onafhankelijkheid in 1975 gewoon 1 NLG)
@Max [8]:
Zoiets had ik ook bedacht, tot ik las dat
-de overheid met een simpele pennenstreek kan bepalen dat je je goud niet mag gebruiken om je hypotheek af te lossen.
-de bank simpelweg kan weigeren het goud aan te nemen omdat het geen wettig betaalmiddel is en je onteigenen
-dat de overheid alle goud in beslag kan nemen uit “staatsbelang”
en nog meer van die enge dingen
Klaas
Hugo uit Utrecht [27] reageerde op deze reactie.
@Polity [9]: Even naar de HBU [ Hollandsche Bank Unie] gaan in Rotterdam, zit aan de Coolsingel. Krijg je het direct mee.
Berekenen niet al te veel kosten. En voorafgaand aan de koop kun je een vaste prijs afspreken.
@Peter [19]:
De nationalisatieweg kent vele wegen en namen. De uitkomst is uiteindelijk meer van hetzelfde, de staat pikt meer in dan nu het geval is. Het is onmogelijk om de inhoud van een mijn, gasbel of wat dan ook te verplaatsen. Nationalisatie is en blijft een aantrekkelijke voor een wanhopige overheid
In Australie discussie over verhogen van royalties;
http://www.miningaustralia.com.au/Article/SA-Greens-call-for-royalty-increase/478890.aspx
Bolivia (2006)
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2006/weken_2006/18/02-bolivia_olie.xml
Zimbabwe
http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=20585&cHash=4cdea30e8d
Daarnaast zijn aandelen wat minder liquide in het geval van een bankholliday om maar wat te noemen. Indien je risico’s wilt nemen kunnen aandelen zeker een optie zijn. Fysiek heeft veel minder haken en ogen in mijn optiek.
Peter [29] reageerde op deze reactie.
@KlaasDenHelder [24]:
Kul, je kan je hypo nu ook niet aflossen met goud. Een bank hoeft je goud nu ook niet aan te nemen. Bank mag je niet onteigenen. Staat kan besluiten dat te doen maar weet dan dat in de inleverperiode al het goud het land verlaat. Er is bij de gewone burger weinig tot geen goud aanwezig, veel meer bij de insiders. De pensioenpot en spaarrekeningen schiet meer op.
Max [33] reageerde op deze reactie.
Ik zeg http://www.bolster.nl en http://www.vreeken.nl. Koop een stukje grond. Aan geld heb je niks zonder eten in je maag. Contant geld gaat overigens verdwijnen, kijk maar naar het nieuws uit Griekenland; boven de 1500 is het al illegaal. Als je nu een hypotheek hebt lopen…sterkte, bij jullie gaan de hardste klappen vallen!
@Hugo uit Utrecht [26]: Hoeveel Mugabe’s heb je op deze wereld. Bij nationalisering van bepaalde delen van de economie sluit je automatisch ook investeerders uit die in andere delen van de economie zouden willen investeren. Je maakt je als land [en valuta] ongeloofwaardig met alle negatieve effecten van dien. Torenhoge inflatie, ruilhandel, betalen met andere sterkere valuta. Kortom je schakelt je als land uit.
Nationalisatie is het laatste en slechtste wat een land zal en kan doen.
Vaak is nationalisatie een voorbode van het feit dat de economie volledig op zijn gat zal gaan. Een voordeel hiervan is dat er als eenmaal de bodem is bereikt er weer bloei zal ontstaan.. maar ten koste van wat?
Zie een Chavez op dit moment en kijk wat hij doet met Venezuela. Grote delen van de economie worden inderdaad toegeeigend aan de overheid waar o.a. de Shell zich terugtrekt als investeerder en velen anderen zullen nog volgen. De lokale bevolking die het eerst zo goed had door de riante regelingen zullen in de toekomst door het putje gaan..
Ik zie daarom ook niet wat er zo aantrekkelijk aan is om delen van de economie, in het bijzonder de goud en zilver delen, te nationaliseren. De wereldwijde onrust die dit teweeg zou brengen zal niet te overzien zijn. De economien zullen in dat geval totaal worden ontwricht. Ik kan me niet voorstellen dat er genoeg politieke draagvlak te vinden zal zijn om de goud en zilvermarkt te nationaliseren.
Vooral de Engelsen dragen het vrije woord en een vrije economie hoog in het vaandel en in Londen wordt toch echt de price van gold bepaald, althans vooralsnog..
HongKong zal ook een belangrijke positie gaan innemen. En als we het over een vrije economie hebben staat Hongkong hoog genoteerd op de lijst van handel zonder beperkingen.
Scrutinizer [30] reageerde op deze reactie.
pcrs [34] reageerde op deze reactie.
@Peter [29]: Tja, maar ondanks je theoretische gelijk, komen nationalisaties (zie Venezuela etc.) wel degelijk voor, hetgeen andermaal aantoont dat bij politieke besluiten andere motieven spelen zoals bv. de pereceptie bij de massa die het korte termijn effect ziet en niet begrijpt dat latere bijkomende ellende terug te voeren is op eerder genomen slechte maatregelen. M.a.w. overheden zullen zich in hun besluit tot nationalisatie heus niet laten leiden door lange termijneffecten doch louter oog hebben voor het gewin op korte termijn, waarmee ze scoren bij de massa die blij is dat hun overheid “in het algemeen belang” die “vuile kapitalisten” eens een flink lesje heeft geleerd. Kortom, hoewel ik het met je eens ben dat nationalisaties per saldo slecht zijn (en uiteraard immoreel, maar laten we ons louter tot de economische aspecten beperken), vrees ik dat dit allerminst een garantie zal zijn op het niet-voorkomen ervan.
Comments are closed.