Afgelopen zaterdag heb ik bij hoge uitzondering eens een avondje TV gekeken. TV betekent voor mij normaal gesproken TijdVerlies, maar ik had zaterdagavond een paar uurtjes over, dus die tijd als ontspanning maar eens stukgeslagen voor de buis (of heet dat tegenwoordig “plaat”?). Veronica zond de film “V for Vendetta” uit.

Hoe de film exact te categoriseren is, weet ik niet. Deels fantasy, deels actiefilm… in ieder geval geen zuiver Libertarische film. Maar enkele aspecten zijn duidelijk een protest tegen de huidige maatschappijen in onze westerse wereld. De film geeft een toekomstbeeld, waarvan ik vind dat we daar momenteel niet erg ver van verwijderd zijn. En dat is beangstigend nauwkeurig in beeld gebracht. Het zou mij niet verbazen dat de schrijver Libertarische denkbeelden heeft. De gebroeders Wachowski schreven het scenario van deze film dat gebaseerd is op het inmiddels tot cult verheven stripboek van schrijver Alan Moore en tekenaar David Lloyd. Deze strip is in 1988 als tiendelige serie uitgegeven door DC Comics. De film is uit 2006. Cast: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Fry, Rupert Graves, Sinéad Cusack, Stephen Rea. Regisseur: James McTeigue. Producent: Joel Silver.

De inhoud heel erg superkort:
De film speelt zich af in ongeveer deze tijd, af te zien aan de gebruikte technieken en type auto’s, locatie Groot-Brittannië (voornamelijk Londen). Groot-Brittannië (GB) is de machtige staat in de wereld en de VS is een achteruitgeholde leprakolonie geworden; alle roem en macht verloren. Een dictatoriale “hoogkanselier” is de absolute machthebber van GB. Eén man, “V” genaamd, is zwaar misbruikt in een overheidsonderzoek naar virussen, een onderzoek waar 80.000 Britten aan zijn overleden. “V” heeft dit onderzoek overleefd en om diverse redenen zint hij op wraak. Zijn einddoel is het opblazen van het Britse parlementsgebouw, zoals een paar eeuwen geleden (in werkelijkheid) ook door Guy Fawkes op 5 november 1605 is geprobeerd. Dit einddoel is tweeledig, want “V” wil niet alleen het gebouw opblazen vanwege de special effects, maar juist hiermee duidelijk maken, dat niet het gebouw het land regeert/domineert, maar de mensen in dat gebouw. Hij wil de bevolking wakker schudden, wat hij o.a. doet door tijdelijk het TV-netwerk te kapen om de bevolking zijn boodschap te verkondigen. Ha: de bevolking wakker schudden, eigenlijk een soort Vrijspreker (en dat begint ook met een “V”).

De mooiste zin uit de film vond ik: “People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.”

Wat mij zoal opviel in die film (en verre van compleet, anders verraad ik de plot in geval u de film zelf nog wilt bekijken):

  1. De daarin beschreven maatschappij is volgens mij de natte droom van politici. De machthebber bepaalt heel eenzijdig wat er op TV te zien mag zijn, welke kunst en creativiteit toegelaten is en welke muziek er wel of niet verboden is.
  2. Natuurlijk is er maar 1 partij met de wapens: de overheid. Waar kennen we dit van?
  3. Een totalitair bestuur; gaat ons landje (of de wereld) ook al die kant op? Hier worden ook zomaar eenzijdig wetten ingevoerd zonder dat de bevolking daarover geraadpleegd is, laat staan het daarmee eens is. En wat te denken van de kunstmatig opgepompte populariteit van Obama en de rol van wereldpolitie van de VS?
  4. Eén religie: men sprak in de film over god, het bezit van een kopie van de Koran was verboden. Dat principe van één religie is een van de doelstellingen van de Bilderberggroep.
  5. Propaganda, propaganda en nog eens propaganda. Via alle ter beschikking staande media die geheel in het bezit zijn van, en geregisseerd worden door, de machthebber. Nieuwsfeiten worden verdraaid en verkeerd weergegeven in de media (waar kennen we dit van, gevalletje Global Warming, bijvoorbeeld?).
  6. Enkele mensen (mooie schets van libertariërs/anarchisten) worden wakker en twijfelen aan de berichtgeving. Elke vorm van non-conformiteit aan de machthebber wordt hardhandig neergeslagen.
  7. In de film zijn de “Fingermen” een soort KGB van de hoogkanselier. Deze “dienst” heeft carte blanche om haar doelen te bereiken om de bevolking te onderdrukken en heeft tevens alle vrijheden op het gebruik van geweld.
  8. Er rijden speciale voertuigen door de straten die met gevoelige microfoons alle gesprekken in huizen kunnen afluisteren. Zo worden de burgers afgeluisterd, naast het hier ook bekende aftappen van telefoonlijnen en controle op wat iemand via internet (in de film “Interlink”) zit te surfen. En wat hebben we hier al? Een anonieme kliklijn, internetproviders die uw surfgedrag jaren moeten bewaren, Hirsch-Ballin die tienduizenden telefoons tapt en alle maatregelen om ons “te beschermen” tegen terrorisme. Die geluidswagens uit de film zijn al jaren technisch mogelijk, dus misschien een ideetje voor de overheid? Of zouden die al rondrijden zonder dat wij het weten en worden onze gesprekken thuis en in andere gebouwen ook nu al afgeluisterd?
  9. Het zaaien van twijfel en angst bij de bevolking, teneinde als “overheid” de verlossende oplossing te bieden en zo gehoorzaamheid te verkrijgen. Precies wat de overheden en het bekende Tavistock Institute for Behavioural Analysis in onze wereld doen. Angst zaaien voor epidemieën, milieuveranderingen, terrorisme, drugs, enz. en waarvoor overheden geldverslindende en niet-werkende oplossingen voor bieden. Alleen maar om die totale controle over ons te verkrijgen.

Mocht u de film kennen, ben ik zeer benieuwd naar uw reacties. Mocht u hem nog niet kennen, is deze film zeker de moeite waard. Niet alleen voor wat betreft bovenstaande zaken, maar zeker ook voor de prachtige sfeer die opgeroepen wordt door subliem camera- en regiewerk en mooie decors en ook voor de charismatische stem van hoofdrolspeler Hugo Weaving. Misschien kunt u hem even illegaal downloaden, want de videotheek schijnt tegenwoordig “zooooo jaren 80” te zijn.

53 REACTIES

  1. Films over overvloedige samenlevingen waar het arme volk in een afgesloten deel leeft:
    Escape from N.Y.
    Escape from L.A.
    Banlieu 13
    Banlieu 13 Ultimatum

    Jericho hoort niet helemaal in het rijtje thuis denk ik, maar ik vind deze echt super, gaat over een klein amerikaans dorpje dat een nucleaire holocaust overleeft, hoe zij daar mee om gaan, wat ze te wachten staat, etc… Verder ga ik niets verklappen, want dat zou zonde zijn. Op Ninjavideo kan je niet alle afleveringen zien, ik zou seizoen 1 en 2 via torrents downloaden. De serie lag behoorlijk dicht bij een mogelijk scenario, dat deze na seizoen 2 werd geanuleerd. Door zijn grote fanbase komt er waarschijnlijk toch een seizoen 3 uit.

  2. Er is een nog een paar films die in het rijtje dystopische films thuis horen.

    A clockwork orange, bijvoorbeeld.

    En een film die in de eerste helft van de jaren ’90 op televisie heb gezien, maar waarvan ik de titel vergeten ben. Het gaat over een Amerika geregeerd door illuminati, die een proleterige schertspresident in het zadel houden, waarin kunst en het betere amusement is afgeschaft en iedere burger een sensor (die het midden houdt tussen een buitenbeugel, een haardiadeem en een koptelefoon) op het hoofd draagt waardoor emoties worden afgevlakt. Ik probeer al heel lang de titel van die film te achterhalen, maar dat is tot dusver niet gelukt.

    Het was geen film met bekende acteurs of een groot budget, maar wel een interessante film.

    Liberty 5-3000 [34] reageerde op deze reactie.
    TaLoN.NL [36] reageerde op deze reactie.
    Peter de Jong [45] reageerde op deze reactie.

  3. V for vendetta een prachtige afschildering van de toekomst, niet zo ver weg, waar we op weg naar zijn.
    De overheidscontrole, telefoonaftappen, km kastje, internetcontrole etc. etc.
    en de linksoos geloven allemaal dat het voor onze veiligheid is.
    wat zeuren we toch over big brother is watching you.

  4. Ik heb de film al een tijd geleden gezien. De overeenkomst met onze staat is m.i. treffend in bepaalde opzichten. Vrijheid is iets wat misschien wel virtueel is. Ik hoop het echter niet maar in deze tijd, met de informatie die tot ons komt, ben ik bang dat het zo is. In en in triest.

  5. Aanrader aan allen: lees de comic van V for Vendetta. Deze is zo vele malen indrukwekkender dan de film. Mooi om te zien, fijn om te lezen. Kopen dus!

    Wat ik overigens een interessante vraag vind die uit het verhaal naar voren komt is: wanneer is geweld tegen een staat geoorloofd? Vanaf welk moment is het te rechtvaardigen?

  6. @TaLoN.NL [36]:

    Hartelijk dank! 🙂

    Ik vond het destijds een geweldige en herkenbare film. Ik ben de film aan het downloaden, ik ben benieuwd hoe de film in retrovisie op mij zou overkomen. Destijds vond ik het een charmante B-film die, juist omdat de zaken zo erg uitvergroot waren, ook subtiliteit toeliet. Het einde is mooi. Hoopvol, maar niet op een overdreven manier.

    Heel anders dan typische Hollywoodfilms (die ik altijd, een paar uitzonderingen daar gelaten, heb verafschuwd).

    Nogmaals dank.

    Peter de Jong [44] reageerde op deze reactie.

  7. @Oscar [41]:

    Wij gebruiken daarvoor geen sensor maar het staatsonderwijs. 😉

    Daarop gaat gelukkig flink worden bezuinigd, te beginnen met de basisbeurs.

    Idiocracy (2006) gaat over de verre toekomst waarin de Tokkies de intelligente mensen van deze planeet hebben weggefokt (overigens helemaal geen onwaarschijnlijk scenario!).

    Het effect lijkt op Harrison Bergeron, want twee tijdreizigers uit onze tijd blijken dan opeens slimmer dan alle andere mensen.

    ===
    “The aim of public education is not to spread enlightenment at all, it is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed and train a standardized citizenry, to put down dissent and originality.”
    – Henry Louis Mencken

  8. @Oscar [32]:

    A Clockwork Orange (1971) heeft een echt libertarisch thema: mag je iemand de vrije keuze ontnemen als je zo kunt voorkomen dat hij zichzelf, maar vooral ook anderen schade toebrengt?

    In het kader van de maakbare samenleving worden in de film overlastgevende criminelen gehersenspoeld. Het is dan onmogelijk voor ze om nog crimineel gedrag te vertonen.

    De aalmoezenier in de film vond dit niet ethisch (de vrije keuze maakt iemand mens) maar veel socialisten, en ook conservatieven, zullen daar anders over denken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

    ===
    “Dus u slaat uw vrouw en steelt af en toe een auto ?”
    “Ja, ik ben erg makkelijk te beïnvloeden.”
    “Bent u dan ook makkelijk te beïnvloeden om een taalcursus te volgen of om te leren een muurtje te metselen ?”

    ~ Theodore Dalrymple (Britse gevangenispsychiater)

    Lotta Fuzz [46] reageerde op deze reactie.
    Oscar [51] reageerde op deze reactie.

  9. @Peter de Jong [45]:
    A Clockwork Orange speelt zich dan ook af in een toekomstig, communistisch Engeland. Jammer dat dat (en het grote dilemma) in de film niet zo duidelijk overkomt, als in het boek. De ruggengraat van het verhaal verzuipt in stylistisch effectbejag. Maar ja, van iemand die Spartacus maakt, kunnen we natuurlijk niet verwachten dat hij alles wat met communisme te maken heeft, expliciet afkeurt.

    Starship Troopers is inderdaad een briljant product, vol onbekende tandpasta-prinsjes en prinsesjes. De scene, waarin drie in SS-uniform gehulde piefen ineens het beeld instappen, deed hier het 700-koppige popcorn-publiek spontaan in lachen uitbarsten. Maar in Amerikaanse zalen bleef het stil, alle verwijzingen naar nazi’s en fascisme zijn de Amerikanen geheel ontschoten. Ik heb zelden zo’n cynische film gezien.

    Peter de Jong [47] reageerde op deze reactie.
    Oscar [51] reageerde op deze reactie.

  10. @Lotta Fuzz [46]:

    Starship Troopers is in de VS erg miskend. Robert Heinlein fans waren teleurgesteld. Zijn boek stamt uit 1959 (de tijd van de Koude Oorlog) en is veel serieuzer (overigens wel het lezen waard).

    Heinlein verheerlijkt imho het fascisme en het patriottisme nogal. Paul Verhoeven heeft hier een geweldige parodie van gemaakt. Zijn effecten zijn natuurlijk ‘way over the top’, net als in Robocop. De videokwaliteit is overigens superb. Starship Troopers is een typische referentie DVD om je installatie op te testen.

    Sommige Amerikanen zagen de fascistische component wel, maar zij waren dan weer blij dat de film geen rascisme toonde. Ze vergaten daarbij dat de overheidspropaganda die de vijand zo zwart mogelijk afschilderde regelrecht van de anti-joodse propaganda van de nazi’s kwam. Dat de vijand bestond uit onmenselijke insecten hielp natuurlijk (“the only good Bug is a dead Bug”).
    http://www.youtube.com/watch?v=faFuaYA-daw

    De propaganda uitzending waarin een echte Hollandse koe wordt gebruikt om op bloederige wijze de slechtheid van die insecten te tonen is een prachtige vondst van Verhoeven.
    http://www.poetv.com/video.php?vid=23114

    Babylon 5 (SF tv-serie vanaf 1993) maakt hier overigens ook gebruik van. De Shadows (de vijand) zijn zo onmenselijk, dat je er niets om geeft als ze bij bosjes worden uitgeroeid.

    ===
    “No dictator, no invader, can hold an imprisoned population by force of arms forever. There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power, governments and tyrants and armies cannot stand. (-) Though it take a thousand years, we will be free.”
    – J. Michael Straczynski in Babylon 5

    Peter de Jong [48] reageerde op deze reactie.
    Oscar [52] reageerde op deze reactie.

  11. @Peter de Jong [47]:

    De VS heeft niet alleen een overheid met fascistische trekjes, het land kent ook een opvallend grote groep neonazi’s die juist niets van hun overheid moeten hebben. BBC reporter Louis Theroux heeft er een interessante reportage over gemaakt.

    http://www.youtube.com/watch?v=NXWEIh_xzuw

    De Amerikaanse neonazi’s blijken dus doodnormale mensen te zijn (net zoals de meeste Duitse nazi’s dat wss waren). Alleen een beetje xenophoob (zoals hier de PVV stemmers 😉

    ===
    Anti-fascisme posters:
    http://homepage.mac.com/leperous/PhotoAlbum1.html

    Peter de Jong [50] reageerde op deze reactie.

  12. Opvallende quote van neonazi April (kan zo in het libertarische woordenboek 😉 :

    “What I learned from my father was not to give a hoot about what anybody else thought. It’s what you thought, what you really knew in your heart was the right thing to do. It didn’t matter if every single person was against you, if you know that what you believe is right then you can have the strenght to fight against everybody and to stand strong against everybody and I believe that I inherited that. (-) I owe my dad a lot for giving me that. That was a great gift.”

  13. @Peter de Jong [45]:

    Ik heb van Theodore Dalrymple het boek ‘beschaving of wat er van over is’ gelezen waarin de anecdote staat dat de nieuwe man van een moeder de stiefzoon hoofdletsel toe brengt en dat onderweg in de ambulance de moeder haar dochter bedreigt om te voorkomen dat er aangifte wordt gedaan tegen haar vriend want ‘he is a better fuck than your father!’

    Het zou je maar gezegd worden.

    A clockwork orange gaat behalve over vrije wil, mijns inziens ook over sociale experimenten. De ‘ludovico technique’ waarbij Alex in elkaar krimpt elke keer al er agressie bij hem opkomt en het feit dat twee leden van zijn voormalige gang, in het boek één lid van zijn voormalige gang en Billyboy, politieagenten worden.

    Overigens heeft niet de aalmoezenier (dat is een geestelijke bij de krijgsmacht) maar de gevangenispredikant ethische bezwaren.

    @Lotta Fuzz [46]:

    In het boek wordt meer uitgewerkt wat ‘A clockwork orange’ is. De rol van de schrijver, wiens vrouw door de Alex en zijn gang verkracht wordt is prominenter.

  14. @Peter de Jong [47]:

    Geen dystopische film, maar wel een film met als thema individu en regime is Mephisto (1981). Mijn favoriete film. Het is een Duitstalige Hongaars/West-Duitse/Oostenrijkse co-productie met Hongaarse en West-Duitse acteurs. De hoofdrolspeler is de Oostenrijkse acteur Klaus-Maria Brandauer. Het gaat over een wat naïeve Duitse acteur en theatermaker die gaandeweg steeds meer onderdeel wordt van het nationaal-socialistische regime. Het acteerwerk is briljant. Grote gebeurtenissen uit de periode ca.1931-ca.1935 worden op een niet gekunstelde manier verhaald aan de hand van gebeurtenissen in de theaterwereld rondom de hoofdpersoon Hendrik.

    Interessant aan de film is dat behalve dat het een verhaal is over iemand die zijn ziel verkoopt, zowel een openlijke aanklacht is tegen nationaal-socialisme als wel een subtiele aanklacht tegen het communistische regime in Hongarije.

    Heel goed geacteerd, heel goed script, het juiste tempo, beklemmend. Eén van de zeldzame keren dat ik 5 sterren aan een film geef.
    http://www.imdb.com/title/tt0082736/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mephisto_(1981_film)

    Peter de Jong [53] reageerde op deze reactie.

  15. @Oscar [52]:

    Mephisto ken ik, idd heel goede film!

    Het is altijd een dilemma of je voor je principes moet kiezen of voor een praktische oplossing.

    Nlers hebben nogal gauw de neiging anderen moreel terecht te wijzen. Zo waren al die Duitsers in de oorlog slecht, ‘wij’ zouden zoiets nooit doen (daarbij de politionele acties in NL-Indië even vergetend).

    Als je de keus hebt tussen meewerken en je mond houden, of protesteren en in de gevangenis terecht komen (of voor het vuurpeleton) dan zijn NLers echt niet meer hoogstaand dan Duitsers.

    Ik weet nog dat ze Wim Aantjes (CDA) wegstuurden uit de Tweede Kamer, omdat hij in vreemde krijgsdienst bij de SS en kampbewaker zou zijn geweest. Maar dat was een verdraaiing van de feiten.

    Hij was als jongeman gewoon postbode geweest in Duitsland in het kader van de Arbeitseinsatz. Om weer terug te kunnen naar NL meldde hij zich aan voor een politie-opleiding in NL. Dat bleek inmiddels een onderdeel van de SS en toen Aantjes weigerde aan die opleiding deel te nemen werd hij gevangen gezet in een strafkamp bij Assen. Daar zat hij tot het eind van de oorlog.

    Aantjes vertelde later in een tv interview hoeveel begrip hij voor de Duitsers had gekregen. Als postbode in Duitsland moest hij bij moeders en dochters officiële brieven brengen waarin de mededeling stond dat hun man, zoon of broer aan het front was gesneuveld. De taferelen die Aantjes dan meemaakte als die mensen zo’n brief lazen waren hartverscheurend.

    Natuurlijk waren er ook Duitsers die zonder noodzaak en met veel plezier de tanden uit je mond sloegen, maar de meeste Duitsers hadden een hoogstaande moraal. Dat ze zich desondanks naar een immoreel systeem voegden kan je hen moeilijk verwijten.

    Immers, zou je het zelf anders hebben gedaan? Gewild vast wel, maar gekund?

Comments are closed.