Bent u ondernemer en hebt u weleens van de nieuwe wet Bedrijven Investeringszones (BIZ) gehoord? De BIZ komt er kort gezegd op neer dat indien een aantal ondernemers in een gebied e.e.a. willen opknappen, zij dat niet louter hoeven doen op basis van overleg met en instemming van de andere ondernemers, maar dat zij de overheid inschakelen om iedereen in dat gebied te verplichten mee te betalen.

Als je iets wilt en je krijgt anderen niet vrijwillig mee in jouw plannen, dan span je eenvoudig de overheid voor jouw karretje.

In de BIZ is geregeld dat de overheid het geld voor wijkverbeteringen onder dwang komt ophalen bij alle ondernemers, van dat geld ongetwijfeld de eigen kosten afhaalt en wat er over is, uitgeeft aan de ideeën van de initiatiefnemers.

Het komt er dus op neer dat wanneer je vindt dat er bloembakken in jouw winkelstraat moeten komen, je de overheid inschakelt om extra belasting te heffen en dan hard roept dat dit in het belang is van iedereen.

Waarom is de BIZ ingesteld? Omdat er “vervelende”, “asociale” ondernemers waren die er voor kozen niet mee te doen met de plannen van anderen. Deze “profiteurs” moesten toch gedwongen kunnen worden om mee te betalen aan de idealen van bepaalde initiatiefnemers. En als je wilt dwingen en geld wilt ophalen, is de overheid de best geoutilleerde partij om daar een handje bij te helpen.

Nee, ik ben niet tegen verbetering en ook niet voor verloedering. Ik maak bezwaar tegen deze wet omdat dit een instrument is om de vrijheid van enkelen te overrulen met de visie van anderen onder het mom dat iedereen daar beter van wordt.

Sen Huwa

7 REACTIES

 1. Wel, dat is toch democratisch??
  Degene die de macht heeft, dwingt de ander.

  Dit gebeurt honderden malen al jarenlang in dit land.
  Bvb in een gemeente wil een plaatselijk clubje voetballen. Daarvoor hebben ze een geschikt, gedraineerd veld nodig en een kantine. Dat kost geld wat ze niet hebben.
  Dan gaan ze naar de gemeente en vragen of dit machtslichaam voldoende geld bij alle inwoners wil stelen (roven) om dat veld mogelijk te maken.
  En zo gebeurt het dan.

  Lees/beluister ook de serie “Weg met de democratie.

  René [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Corne [2]: Precies, de loze kreet “algemeen belang” met als onderbouwing het verzonnen “sociaal contract”.

  Wiens belang is “algemeen belang”? Geldt dat voor de volle 100% van de bevolking? Niemand uitgezonderd? Dan ben ik het eens met die term. Maar iets kan nooit in IEDERS belang zijn.

  Mooie propaganda-termen zijn het, meer niet: leeg, hol, onjuist, onwaar, verzonnen door de machthebbers om het eigen bedje gespreid te houden.

 3. @Hub Jongen [1]: Inderdaad, en als dat clubje wellicht failliet dreigt te gaan dan zetten de ‘supporters’ de gemeentelijke bestuurders onder druk d.m.v. bedreiging en intimidatie en de burger draait er weer voor op.

 4. Eigenlijk is deze corruptie altijd aanwezig, als er politie bij betrokken is. Politie registreert gedrag van burgers, om voor de gezetelde maffiose pedo elite een date base voor gemakkelijke inbraken te verzorgen.

  Het complete salaris van een politie agent is gestolen. Dat zo’n propaganda pop ooit een boef zal vangen of iemand beschermen, is wel de grootste grap van onze generatie. Neen, Politie is de Hermandad broederschap van de Hellige Inquisitie, hun uniform is afgelied van de toga van de clericalen: Alle priesters dragen een uniform. Gelukkig weet iedereen in Nederland, dat de Paus de Antichrist is, dus wij weten wel hoe we dat varkentje gaan wassen.

  Vrijwillig belasting betalen is echt belasting betalen. Het moment van vrijheid is nabij. (Marcus 1:15). Geen 40%, maar 10%(Hebreeen Hoofdstuk 7), maar als we niet opschieten, verdwijnt die 30% alsnog naar de buitenlanders.

 5. http://www.woensdrechtzegtnee.punt.nl

  Ik heb zo’n idee dat het in de gemeente Woensdrecht niet doorgaat.
  De wethouder heeft al te kennen gegeven slechts orders van ondernemers uit te voeren, en zelf geen initiatieven te ontwikkelen.

  In Bergen Op Zoom hebben ondernemers het plan al afgeschoten.

 6. Goede ideeën hebben geen dwang nodig. Als die bloembakken een goed plan zijn dan dragen de winkeliers wel bij. Het kan zijn dat er een paar winkeliers niet mee willen betalen, maar dit is onwaarschijnlijk. Dan ga je uit van een wereld van individuen die elkaar niet nodig hebben. Dat is een onrealistisch beeld dat leidt tot dergelijke onzinnige oplossingen.

  Deze winkeliers kunnen niet zonder elkaar. Als je wil profiteren van de samenwerking tussen de winkeliers dan zul je af en toe vrijwillig meewerken aan een plan waar je niet achter staat. Deze bedrijven hebben elkaar nodig. En als je nergens aan mee wil werken dan kun je alles alleen oplossen en dat kost je waarschijnlijk meer. Veel kleine winkeliers hebben bijvoorbeeld een intercomsysteem waarmee ze elkaars hulp in kunnen roepen in het geval van diefstal en geweld. Dat zijn goede ideeën en dwang is dan helemaal niet nodig. Men denkt te snel dat bedrijven alleen maar concurreren en strijd leveren met elkaar, maar in werkelijkheid is er veel meer samenwerking tussen bedrijven als concurrentie.

  Voor meer informatie over de zelfredzaamheid van kleine gemeenschappen verwijs ik naar het werk van Elinor Ostrom.

Comments are closed.