Is dat goed nieuws? Misschien. Dat hangt voor een groot deel samen met wat je er voor in de plaats krijgt. Er zijn veel mensen die zeggen dat “slechter kan het niet!”.

De vraag is echter of dat waar is en dat de komende heersers “beter” zullen zijn. Die nieuwe heersers komen immers uit hetzelfde politieke reservoir waaruit ook de oude kwamen.

Ook bij de nieuwe verkiezingen die hoogstwaarschijnlijk gaan komen, wordt aan de kiezers voorgelegd op welke groepen (partijen) ze hun stem mogen uitbrengen. In elke groep staan de namen op rangorde van degenen die daadwerkelijk op het pluche mogen zitten. (met uitzondering van de enkele populaire persoon die heel veel voorkeursstemmen krijgt).
De kiezer stemt daardoor op het totale partijprogramma. En met de wetenschap uit alle voorgaande verkiezingen weet hij/zij dat die programma’s onmiddellijk na de stemming in de prullenbak verdwijnen.

En toch zullen weer hele hordes naar de stembus gaan. Velen met het idee dat zij enige invloed hebben, dat hun stem de loop van de geschiedenis zal veranderen. Terwijl het enige dat ze doen, is meer mandaat aan de politici geven. Zelfs bij het idee dat ze van twee slechten de minst slechte kiezen. Persoon of partij?

Het verleidelijke in dit spel is dat in elk verkiezingsprogramma wel “iets” staat dat goed is. Vandaar dat de programma’s over het algemeen slecht of helemaal niet bestudeerd worden.

We zouden blij kunnen zijn dat deze troep die de soevereiniteit van het land met leugens en bedrog heeft verkwanseld aan de EU nu wordt weggestuurd. Was het maar zo dat ze allemaal voor altijd van een overheidsbaantje verbannen zouden worden.
Dat zal niet gebeuren. De kans is groot dat veel van die verraders straks weer de dienst zullen uitmaken.

Wat is het alternatief?
Daarbij te bedenken wat het doel is dat je bereiken wil. Dat doel is voor libertariërs duidelijk: terug naar een samenleving waarin ieder mens weer recht heeft op zijn eigen leven, vrijheid en eigendom. Een samenleving die rechtvaardig is. Een samenleving volgens de missie van de Vrijspreker.

Daarvoor moet er nog heel veel gebeuren en over de keuze van de te nemen stappen zullen we nog veel moeten studeren en discussiëren. Maar twee stappen, die prioriteit hebben, zijn m.i. duidelijk:
1.Communiceer dat deze politici geen groter mandaat krijgen: Stem Niet.
2.Zoek wegen om het ideaal van een vrije, rechtvaardige samenleving duidelijker te maken en te verbreiden.

107 REACTIES

 1. @Iwanjka Geerdink [10]:

  Iwanjka, ik vertel je hopelijk niets nieuws, maar ‘De kunst van het maximaal harmonisch organiseren van de samenleving’ bestaat al. Die kunst heet het vrije ondernemerschap dat opereert in een vrije markt.

  Het probleem is nu juist, dat die kunst wordt gedwarsboomd door de politiek. Die legt immers een overheidsmonopolie over de samenleving. En zodra ergens een monopolie is, gaan de kwaliteit en de keuzevrijheid het riool in en vliegen de kosten de pan uit. Alleen de mensen die door het monopolie goed worden bediend zijn dan tevreden, de rest raakt alleen maar gefrustreerd. Niet doen dus.

  Het is ook helemaal niet nodig de samenleving actief te ‘organiseren’. Complexe systemen hebben n.l. de natuurlijke neiging zichzelf te organiseren. In dit beroemde essay uit 1958 over de totstandkoming van een doodgewoon potlood vind je het bewijs: http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=918 . Veel mensen zijn altijd stomverbaasd te lezen dat miljoenen mensen over de hele wereld samenwerken ZONDER enige mate van centrale leiding. Toch is dat de dagelijkse praktijk.

  En komen mensen er onderling echt niet meer uit, dan is er dus een markt ontstaan voor mediators, facilitators, adviseurs, coaches, projectorganisaties en noem ze maar op. Mensen plaatsen dan vrijwillig een autoriteit boven zichzelf en richten zich naar diens uitspraak. Maar altijd vrijwillig! Dat is bij een overheid natuurlijk niet of nauwelijks het geval.

  En wil je perse een overheid, kies dan tenminste voor een republiek en niet voor een democratie. In een republiek worden immers de rechten van ieder individu gewaarborgd door de grondwet. In een democratie daarentegen is ieder individu onderworpen aan de willekeur van de meerderheid. Zoiets kan alleen maar slecht aflopen.

  ===
  “Relationships of all kinds are like sand held in your hand. Held loosely, with an open hand, the sand remains where it is. The minute you close your hand and squeeze tightly to hold on, the sand trickles through your fingers. You may hold onto some of it, but most will be spilled. A relationship is like that. Held loosely, with respect and freedom for the other person, it is likely to remain intact. But hold too tightly, too possessively, and the relationship slips away and is lost.”

  – Kaleel Jamison

  LvM [59] reageerde op deze reactie.
  Iwanjka [91] reageerde op deze reactie.

 2. Ha ha, de vierde keer op rij dat een kabinet Bakellende voortijdig naar huis gestuurd wordt. Zouden de brave stemmers in Nederland nu eindelijk doorkrijgen dat je met die religieuze draaikonten geen land kunt besturen?

  Waar ik nu wel bang voor ben is het volgende: afgelopen week werd gesteld, dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen historisch laag zou kunnen zijn, rond de 45%. Nu dit kabinet is gevallen heeft politiek misschien weer de interesse gewekt bij de ingekakte burger en zullen de politieke partijen erg actief worden om de gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden. Alleen al om te peilen hoe de landelijke verkiezingen over drie maanden eruit zal gaan zien.

  In mijn omgeving probeer ik iedereen duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van WEL stemmen en van NIET stemmen. Helaas gaan er veel op PVV, VVD en D66 stemmen (om de huidige partijen te dwarsbomen) en de enkele religieus gehandicapten die ik spreek houden vast aan CDA, CU en SGP. Die laatste vooral voor de lokale gemeenteraadsverkiezingen. Mensen durven niet voor zichzelf te denken. Die denken een overheid nodig te hebben… *diepe zucht*

  Maar toen ik vanmorgen wakker werd, met het journaal op de wekkerradio, kon mijn dag niet meer kapot.

  Sigmund [34] reageerde op deze reactie.

 3. De Staatsloterij wordt vast ingezet om de opkomst te verhogen (kan er nu wel af met die duurdere loten). Of kans op een jaar geen belasting betalen o.i.d.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6082226/__Omzet_omhoog_door_duurdere_loten__.html

  ===

  122 Teletekst do 18 feb 2010
  ***************************************
  Kort nieuws binnenland
  ***************************************
  Inwoners van Raalte die een poster
  voor de raadsverkiezingen voor het raam
  hangen, kunnen een prijs winnen. Ze maken
  bijvoorbeeld kans op een brandmelder,
  een jaar lang gratis ophalen van het
  huisvuil of een theaterbon. De gemeente
  wil zo een opkomst van 75% bereiken.
  Vier jaar geleden was de opkomst 67%.
  ***************************************

  Sigmund [35] reageerde op deze reactie.

 4. @Peter de Jong [33]:

  Kende hem al en vond vooral de term ‘gratis’ leuk gevonden. ‘Gratis’ van je eigen geld en dan denken, dat je wat wint. Geniaal gevonden!

  Dat huisvuil wordt hoe dan ook opgehaald, dus de rest betaalt in feite meer, omdat jij zo nodig moest winnen in een posterwedstrijd! Als ik zou winnen, zou ik regelmatig wat zwaar verontreinigd afval in de aanbieding hebben. Daar zit handel in, in gratis afvalverwerking! Elke dag een containertje of tachtig/honderd. Het is maar dat ze heten weten. Kunen ze er in het budet alvast wat ruimte voor vrij houden. Win je die theaterbon en denk je dat je naar zo’n blitse van der ende-show mag, kun je natuurlijk alleen maar met die bon naar écht theater. D.w.z. een stel gesubsidieerden met borderline in een kaal zaaltje achteraf. En waar heb je zelf nu nog een brandbelder voor nodig? Lekker je eigen kerstboom affikken is immers zwaar verboden.

  Peter de Jong [37] reageerde op deze reactie.

 5. Stuivertje wisselen met de anderen, die kunnen je dan weer een rad voor ogen draaien. Zo gaat de tijd heen en er verandert niets, zij zijn van het zelfde sop overgoten, deze demoncratie werkt niet heren van liegen en bedriegen!

 6. @Sigmund [35]: “Daar zit handel in, in gratis afvalverwerking!”

  Ja, degene die dat wint kan rekenen op een warme belangstelling van de lokale kabelbranders, asbestboeren, tankercleaners, vetverbranders, en noem maar op. Die kunnen dan voor een zacht prijsje hun rommel bij je kwijt. 😉

  In Duitsland (Nordrhein-Westfalen) komen ze er tenminste eerlijk voor uit dat ze corrupt zijn. Alléén naar bedrijven die de verkiezingscampagne sponsoren wordt geluisterd door de premier en ministers!

  Ideetje voor het CDA?

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/6086775/__Gesprek_met_premier_te_koop__.html

 7. Den Haag, 20 febr. CDA , PvdA en ChristenUnie geven elkaar openlijk de schuld van de val van het kabinet.

  Het ongerijmde van dit gewezen kabinet ten top….Smerige leugenaars en harteloze fascistische linksdraaiende judassen….Mag hopen dat de roodgloeiende centen diep in de aftandse lichamen wegbranden. Gangreen geeft zich nog eerder gewonnen dan dit niet geëvalueerde uitschot.
  Dit volk heeft niet geleerd om met de vinger op zichzelf te wijzen, verdrekt, laag tuig….
  IIS [39] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [39]:

  Deze mensen, als je ze zo mag noemen, hebben hun gebrek aan liefde en in de jeugd gevoede gevoelloosheid geprojecteerd op de maatschappij. De wereld hebben ze op hun kop gezet en de maatschappij financieel en moreel totaal ontwricht..en uitgekleed. De schuld afschuiven op een ander? Het is de politiek ten voeten uit.

 9. …En verder maakt het geen ruk uit wel zootje hier in dit, de door de duisternis overgenomen, shitland aan de macht is of komt. Mijn stembiljet wordt onmiddellijk verscheurd. Nederland, kastje kijken, wezenloos stoken en krom liggen. Doe uw ding, betalen en afdragen en de zweep erover, das NL…shove it up your big fat ass!

 10. @IIS [41]:
  Pindakaas op het stembiljet en retour afzender.

  (Doe dit niet met echte uitwerpselen, je wilt niet aangeklaagd worden voor terrorisme met een biologisch wapen! 😉 )

 11. @Iwanjka Geerdink [22]: Ik denk dat het vergeefse moeite is, om het met een libertarische partij te proberen, simpelweg omdat de meeste mensen socialistisch en kapitalistisch zijn, naast het feit dat tientallen procenten van de stemmers juist niet stemmen. Het libertarisch aandeel is dus verwaarloosbaar klein.
  De enigste reele kans die men heeft is vanuit de partijen zelf, de boel te gaan veranderen. Dat heb ik overigens al eens eerder voorgesteld. Echter als men denkt een uitsluitend libertarische samenleving te kunnen gaan vormen, denk ik dat men bedrogen zal uitkomen. Het libertarisme zal als geheel niet interessant zijn voor de meeste mensen. Libertarische onderdelen daarentegen weer wel.
  Zal je dus mensen willen winnen voor je zaak, dan zal ook het libertarisme veel, zeer veel water bij de wijn moeten doen. Zeker gezien de vele politieke en religieuze denkwijzen die er bestaan.
  Het gaat erom dat de taart eerlijk verdeeld wordt…

  Oscar [44] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [45] reageerde op deze reactie.
  Oscar [47] reageerde op deze reactie.
  LvM [59] reageerde op deze reactie.

 12. @Rob ter Horst [43]:

  ” Het libertarisme zal als geheel niet interessant zijn voor de meeste mensen.”

  Die meeste mensen dienen gewoon, net als alle mensen, met hun roofzuchtige, moordlustige tengels van andermans lijf en goed af te blijven.

  Nee, geen water bij de wijn. Water bij de wijn zal op termijn er toe leiden dat de libertarische beweging VVD-achtige trekken krijgt. Dat dienen we hoe dan ook te voorkomen.

  We dienen niet te streven naar een beetje libertarisme, maar naar radicaal libertarisme. Anarcho-kapitalisme. Non-agressie. Op het gebied van ethische basisprincipes dient men geen water bij de wijn te doen.

  IIS [48] reageerde op deze reactie.
  Rob ter Horst [60] reageerde op deze reactie.

 13. @Rob ter Horst [43]:

  “…. [libertariers zijn].. de meeste mensen socialistisch en kapitalistisch zijn,… ”
  Je moet me toch eens uitleggen hoe dat in godsnaam kan.

  “Het libertarisme zal als geheel niet interessant zijn voor de meeste mensen. Libertarische onderdelen daarentegen weer wel.”
  Laat ons dan ook weten welke onderdelen dat zijn.

  “Het gaat erom dat de taart eerlijk verdeeld wordt…
  Dat is spijker op de kop!. En welk systeem buiten het libertarisme (met kapitalisme als economie),kan daarvoor zorgen?

  LvM [59] reageerde op deze reactie.

 14. Wat nu als er een ‘partij’ is waarop mensen kunnen stemmen en die partij vervolgens niets doet met de verzamelde stemmen?

 15. @Oscar [44]:

  De hersenspoelmachinerie heeft er voor gezorgd dat mensen niet eens onafhankelijk of zelfstandig kunnen denken of willen zijn en dat ze het daardoor misschien het ook niet eens durven.

  Het gaat ook niet om de kiezers alleen, het gaat ook om de leiders degene die zuiver en oprecht een land weten te besturen. Niet ieder mens hoeft onmiddellijk te weten wat een libertarische partij voorstelt, maar als men éénmaal zal kunnen zien dat liberterisme mensen niet wil binden of met angst afhankelijk wil maken, maar juist mensen vrij wil laten en leert op eigen benen te staan, pas dan zal duidelijk zijn dat een dergelijke partij voor iedereen zijn vruchten afwerpt.

  Daarom moet de theologie en de onderdrukkende ideologieën weg uit de politiek, nu houdt men juist de kanker in leven en doodt men het lichaam.

  Oscar [56] reageerde op deze reactie.

 16. @Oscar [47]:

  Ome Willem:

  Luister even wat ik vraag
  luister wat ik vraag vandaag
  zeg maar ja, of zeg maar nee
  doe maar mee (ga vooral stemmen)

  Ik wou dat ik een ijsje had,
  ijs met slagroom, lusten jullie dat? (een betere toekomst, dat willen we toch allemaal?)

  Luister even wat ik roep
  lust je ook een broodje poep?
  Foei Ome Willem, dat mag u niet zeggen, een broodje poep is vies!

  Dus noemen we een broodje poep gewoon een ijsje en iedereen leeft lang en gelukkig…

  Peter de Jong [50] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [51] reageerde op deze reactie.
  Sigmund [53] reageerde op deze reactie.

 17. Hoe kan het CDA ooit zuiver regeren? Hoe kan een partij die in een middeleeuws sprookjesboek gelooft en niet wil zien wat de realiteit van dit moment is, zuiver regeren?
  Hoe kunnen socialisten/links vasthouden aan achterhaalde ideologieën?

  Het is tijd voor een partij die niet voor het verleden is, maar een partij die juist vooruit denkt en alleen maar bezig is met de juiste stappen te zetten voor de toekomst.
  De toekomst wordt nu bepaald door een consortium van lobbyisten die lopen te leuren met nieuwe technologieën, ook in Brussel.

  Balkenende, maar dat is even mijn persoonlijke mening, is een ongelooflijke schoft door constant indrukken te wekken en dat het land uiteindelijk geleid wordt door de echte machtigen is hem totaal duidelijk, want deze man en zijn partij zijn vooral coöperatief met buitenlandse machten, het land NL interesseert de man en partij totaal geen reet, al denkt men van wel. Het zootje rood er omheen heeft eindelijk doorgehad dat ze nu toch werkelijk eieren voor hun geld moesten kiezen. En dat Balk weer lijsttrekker wordt is niet meer dan een krampachtige poging van de buitenlandse macht om hier in NL de scepter te kunnen blijven zwaaien. In Brussel hebben de buitenlandse krachten en machigen alleen invloed als men ook in de ‘provincies’ de mensen kan delegeren en bespelen.

 18. @Peter de Jong [50]:

  Goh, dat is ’toevallig’ (maar niet heus). Je MOET het verhaal van Karsens lezen. Hij is de enige Nederlandse ‘unembedded’ journalist, die ik ken!

  WE BLIJVEN IN URUZGAN (en wij lekker kibbelen. net idols. Spannend!!)

  Een Pyrrusoverwinning is de val van het Kabinet Balkenende IV voor tegenstanders van Missie Moedeloos in Afghanistan. Want we gaan helemaal niet weg… De komende parlementsverkiezing tolt om één belangrijk twistpunt: accepteren we een eventuele verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid van ‘minimaal’ een jaar in de centraal-zuidelijke Afghaanse provincie of niet. Wie koppen telt weet dat CDA, VVD, D66 en CU met wat geluk een meerderheid van 75 zetels plús zullen halen. Dat zijn krèk de voorstanders van een langer verblijf in Uruzgan. En ze staan bekend als snelle rekenaars. Want volgens afspraak moet de laatste Nederlandse militair 1 december uit Uruzgan zijn vertrokken. Bij verkiezingen in mei en een snelle kabinetsformatie kan het inpakken al in juni worden stilgelegd, want logistiek red je die terugkeeroperatie niet in de voorgestelde vier maanden. Wat aan materieel dan al op het schip richting Nederland zit, valt binnen de afspraak dat we in afgeslankte vorm doorgaan. De bedelbrief van Navo secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen om te blijven is niet ingetrokken. Joepie! Geen vuiltje aan de lucht dus.

  http://www.arnoldkarskens.com/index.php?option=com_content&view=article&id=465:we-blijven-in-uruzgan&catid=89:weblog&Itemid=50

 19. @Sigmund [49]:

  We smeren inmiddels onze huid vol met poep,
  en wassen er ons haar mee.
  We roken, drinken en eten het, vaak vrolijk uitgedost en hossend
  We laten ons ermee injecteren, voor ons eigen bestwil
  We luisteren naar poep en we denken poep,
  Onze moraal is poep en onze ethiek
  We zitten er zo vol mee, dat we het niet meer zien of ruiken
  Domme Varkentjes
  Vetgemest om afgeslacht te worden
  Wordt het niet eens tijd om de poep uit de ogen te halen?
  Om eens goed te ruiken, om te weten, hoe erg het stinkt?
  Om alles eens goed af te spoelen, schoon te maken en uit te mesten?
  Want toen we nog klein waren, hadden we een Ome Willem nodig
  We moesten aan hem vragen, of we mochten plassen
  Daar was dan de plasgeitebreier voor.
  We zijn geen kinderen meer.
  We hebben helemaal geen Ome Willem meer nodig.
  En al helemaal geen plasgeitebreier.
  We vormen zelf wel een nette rij, als het druk is.
  Maar Ome Willem wil niet weg.
  En ook de plasgeitebreier niet.
  Want zij controleren nu het toilet.
  En daarmee iedereen die moet plassen.
  Als de rij onrustig wordt, dan laten ze de rij wat extra wachten.
  Tegen de tijd, dat de drang te groot wordt,
  Is de rij, zo mak als lammetjes.
  En ze kunnen ons ervoor laten betalen.
  Zo veel, als ze maar willen.
  Die w.c. is van ons allemaal.
  En die Ome Willem moet netjes aanluiten in de rij.

 20. http://www.youtube.com/watch?v=ZENvWcRouHQ&feature=fvw ….Om dit soort landingen in goede banen te kunnen leiden of op het het laatste moment de landing af te breken en de zijwinden meester te kunnen zijn, dient een piloot een gigantisch zware opleiding af te ronden, vlieguren te maken, vliegsimulaties te ondergaan, medische en psychologisch volledig goed gekeurd te zijn. Dat moet, omdat een piloot mensen veilig moet kunnen vervoeren, en er voor kan zorgen dat hij het miljoenenkostende vliegtuig en niet ter pletter vliegt…

  Nu vraag ik me toch vaak af waarom politici die een land besturen met daarin vele ‘passagiers’, niet hoeven te beschikken over een brevet, of medisch en psycholisch niet gekeurd dienen te worden? Waarom kunnen mensen die een land besturen met daarin miljoenen mensen niet over enig bewijs van vakbekwaamheid beschikken? Een schoonmaker moet bij wijze van spreken over meer papieren van vakbekwaamheid beschikken dan een politicus.

  Sigmund [55] reageerde op deze reactie.

 21. @IIS [54]:

  Die lui hebben allemaal brevetten gehaald. Maar die kan je zo moeilijk op je c.v. kwijt. C.F.R., Bilderberg, Trileteral Commission, Jaren lang slijmen, gehoorzamen, cocksucken en billebonken. Shit-diploma A, B en C zullen we het maar noemen.

 22. @IIS [48]:

  “Daarom moet de theologie en de onderdrukkende ideologieën weg uit de politiek, nu houdt men juist de kanker in leven en doodt men het lichaam.”

  Dat niet alleen: het politieke bedrijf dient afgeschaft te worden.

 23. Oscar en mark,denken jullie nu echt dat je er wat mee opgeschoten bent.Balkie en Bos gaan weer vrolijk verder.
  Zijn weer gekozen door hun partij,en de mensen stemmen weer vrolijk op ze .Zijn nederlanders nu zo dom ,dat ze niet zien dat ze beduveld worden.

  Marc H [58] reageerde op deze reactie.

 24. @alidas [57]: En denk jij nou echt dat het aan de personen zelf ligt? Denk jij nou echt dat iemand met een andere naam en gezicht zorgt dat de partij opeens anders is? Denk je dat de ellende komt door de personen Balkenende en Bos? Geloof jij dat echt?

  Nederlanders zijn niet zo dom, net als alle andere volken op deze aarde die zich allemaal onderwerpen aan een machthebbende overheid en zich tot hem wenden voor raad, hebben ook de Nederlanders een inzicht nodig waardoor een illusie in duigen valt.

  De Overheid is de oorzaak van problemen die het probeert op te lossen.

 25. @Peter de Jong [31]:

  En zodra ergens een monopolie is, gaan de kwaliteit en de keuzevrijheid het riool in en vliegen de kosten de pan uit.

  Nee hoor, dat is enkel bij een geweldsmonopolie. Bij een vrije-markt monopolie is er juist sprake van superioriteit boven alle concurrentie.

  @Rob ter Horst [43]:

  omdat de meeste mensen socialistisch en kapitalistisch zijn

  Interessant, de laatste keer dat ik heb gemerkt weet vrijwel niemand wat “kapitalisme” is, laat staan kapitalistisch zijn.

  @Hub Jongen [45]:

  `Het gaat erom dat de taart eerlijk verdeeld wordt…´
  Dat is spijker op de kop!

  Nee hoor hub, de taart “moet” helemaal niet verdeeld worden, de taart “mag” verdeeld worden, verder niets.
  Peter de Jong [62] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.