Texaanse inspiratie

Zoals vaker moeten we ons voor verfrissende maatschappelijke inspiratie wenden tot de Texaanse afgevaardige Ron Paul. Terwijl in Nederland een tijd- en geldverslindende commissie De Wit in het leven wordt geroepen om succesloos naar de oorzaken van de kredietcrisis te speuren, is het voor een steeds groter wordend deel van de wereldbevolking allang helder wat de oorzaken zijn. Ron Paul heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze waarheidsvinding.

Zijn Oostenrijks-libertarische boodschap heeft voor velen de ogen geopend. Sinds ruim 30 jaar legt hij de schuld van de terugkerende, opgefokte hoogconjunctuur gevolgd door zware crises steevast bij de overheid. In het kort: de door de overheid gecreëerde en gesponsorde centrale banken, depositogarantiestelsels, bankkartels, fiatgeld, muntwetten en vakbonden zorgen ieder op eigen wijze voor gigantische misallocatie van (gestolen) productiemiddelen en tijd en verslechtering van de burgerlijke moraal. Iedere ingreep die de overheid vervolgens neemt om het tij te keren, leidt alleen maar tot meer verspilling, onrust, verstopping van het systeem en vernietiging van welvaart. Belangrijke, oneigenlijke instrumenten die de overheid gebruikt om de schuld bij anderen te leggen zijn het staatsonderwijs en de staatstelevisie.

Wetsvoorstel voor vrije concurrentie in geld
In het laatste vo
orstel van Ron Paul uit december stelt hij voor in Amerika vrije concurrentie toe te staan in geld (“Free Competition in Currency Act”, HR 4248). In het kort wil hij dat private geldsoorten moeten kunnen bestaan naast de dollar en dat de burgers meer vrijheid krijgen om dollars te weigeren. Met als hopelijk gevolg dat de holle dollar steeds minder wordt geaccepteerd en mensen de voorkeur krijgen voor stabiel en sterk, privaat geld, bijvoorbeeld gedekt door edelmetaal. Wat erin resulteert dat de overheid haar begrotingstekorten niet meer kan financieren via de drukpers van de centrale bank, waardoor zij moeilijker kan groeien. Ook kan de centrale bank dan minder de economie verstoren via de geldmarktrente.

Huidige Nederlandse situatie
Wat is momenteel de situatie in Nederland met betrekking tot de acceptatie van privaat geld en het weigeren van de euro? Volgens het Verdrag tot oprichting van de Europese gemeenschap, artikel 106, mogen alleen de ECB en de nationale centrale banken bankbiljetten uitgeven. De euro is een wettig betaalmiddel als gevolg hiervan en van onze eigen Muntwet (2002). In de Muntwet staat in artikel 6 bepaald dat Nederlandse euromunten enkel door en in opdracht van de Nederlandse staat worden uitgegeven. Dat de euro een wettig betaalmiddel is wil in Nederland echter niet betekenen dat men de euro hoeft te accepteren, zolang dit maar duidelijk wordt aangegeven, zie ministerie van financiën of postbus 51. In artikel 8 van de Muntwet staat interessant genoeg ook vermeld dat niemand gehouden is “valse of vervalste munten aan te nemen”. Vals betekent volgens Van Dale niet oprecht en/of onbetrouwbaar. De euro daalt consequent in waarde. Kijkend naar de jaarlijkse prijsinflatie van consumentengoederen in Europa dan zien we dat de euro in 8 jaar al met 15% is gedaald. Onbetrouwbaar geld dus, nog los van de huidige perikelen rondom bijvoorbeeld de PIGS-landen. Voorts heette geld vroeger vals indien het niet inwisselbaar bleek voor specie (goud of zilver). Ook vanuit dat opzicht is de euro vals te noemen, omdat het niet meer inwisselbaar is voor een vaste hoeveelheid waardevolle specie. Kortom, in Nederland is het dus goed mogelijk om de euro te weigeren, omdat je het niet verplicht bent aan te nemen en omdat het onbetrouwbaar en vals geld is.

Private geldsoorten in Nederland
In ons kikkerlandje is het verder mogelijk om eigen geldsoorten te creëren, bijvoorbeeld via een Local Exchange Trading System (LETS). Kijk voor de verschillende Nederlandse regionale LETS-kringen op http://www.letscontact.nl/. Eén van de bekendere Nederlandse is de Amsterdamse Noppes. Veel LETS-systemen falen echter omdat ze te kleinschalig (lokaal) en onprofessioneel zijn. Ook is er de koppeling aan de nationale munteenheid en mag er geen rente worden gevraagd. Rente wordt door veel mensen helaas gezien als een kwaad. Vaak wordt verwezen naar bijbelse en islamitische verboden. Maar rente vervult juist een hele goede functie. Het zorgt ervoor dat iemand die geld over heeft, bereid is het uit te lenen aan iemand die bijvoorbeeld wilt investeren in productiecapaciteit. Rente leidt tot sparen, sparen tot investeren, investeren tot produceren, produceren tot meer goederen en meer goederen tot meer welvaart. In een vrije markt reflecteert de rente de  prijs van iemand zijn tijdspreferentie. Is een geaggregeerde vrije marktrente hoog, dan willen veel mensen nu geld uitgeven en zijn er weinig mensen die willen sparen, en vice versa.

Digitaal goud
Oogluikend staat de Nederlandse Staat dus toe dat andere geldsoorten zich ontwikkelen. Logisch ook, want het is nog allemaal erg onschuldig. In dit licht is het belangrijk dat de vrijgezinde laag van de (Nederlandse) bevolking zo snel mogelijk overgaat op het adopteren van een eigen volwaardige, harde munt, bijvoorbeeld ondersteund door goud. Uit de historie blijkt dat een succesvolle muntsoort duurzaam, draagzaam, deelbaar, herkenbaar, schaars en stabiel moet zijn. Goud voldoet hieraan, maar digitaal goud nog beter omdat het makkelijker te delen en te dragen is. Nederlandse libertariërs, maar ook ondernemers en andere productieven die het concept mooi vinden, zouden dit idee vol moeten omarmen. Een goede eerste stap zou zijn een rekening te openen bij een e-gold provider. Veel buitenlandse libertariërs, waaronder Peter Schiff,  spreken lovend over bijvoorbeeld www.goldmoney.com. Het is snel, betrouwbaar en je kunt onderling met elkaar betalen in goldgrams. Uiteraard kan de overheid roet in het eten gooien, zoals Roosevelt en Nixon eerder deden, maar om die reden zit Goldmoney ook op de Kanaaleilanden. Verder kunnen ook andere metalen worden gekoppeld aan geld, goud is slechts een voorbeeld. Centrale, private opslag met digitaal gebruik, dat is het belangrijkste.

Nederland in staking
De productieven gingen staken in Ayn Rand’s bekroonde en door socialisten gevreesde boek ‘Atlas shrugged’. Alle productieven die digitaal goud gaan gebruiken en fiat valuta gaan weigeren, is een moderne invulling op Rand’s thema. Ron Paul doorziet dit.

Privaat geld, het is mogelijk, begin er nu aan, open een digitale goudrekening. Het is jouw geld en jouw leven. Platforms als de Vrijspreker en de Libertarische Partij zouden donaties voortaan moeten kunnen ontvangen op een dergelijke rekening, om het initiatief op die manier te ondersteunen. We moeten ergens beginnen.

Ingezonden doorZacharias

19 REACTIES

 1. Een kleine vraag over digitale goud.
  Eigenlijk doet me dat lichtjes denken aan het verhaaltje van de goudsmit. Je koopt dus goud met wat euro’s (die dus in waarde dalen). En dat heb je zogenaamd x gram goud op de bankrekening staan…

  Waar ik over nadenk is: Wat is de controle of de bank zijn eigen systeem manipuleert voor zelfverrijking.

  Als je echt goud in de kluis doet, het enige wat je hoeft te doen voor controle is de goudkluis openzwaaien en erin kijken.

  Wie zegt dat de directeur wat extra “goud” op z’n eigen bankrekening stoort?

  Dat stoorde me nogal wat ook in de afgelopen nieuwsberichten kwam: Fysiek geld verdwijnt in 5 jaar. Dit houd dus ook in voor de digitale “goud”.
  En banken hebben dan geen grensen meer op het creeren van nep geld.

  Zacharias [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Rupsie [2]:
  Veel e-gold providers liepen tegen dit probleem aan. Goldmoney.com bijvoorbeeld heeft dit probleem echter niet omdat er regelmatig onafhankelijk audits plaatsvinden en de reserve ratio gegarandeerd 100% blijft (alhoewel er natuurlijk geen garanties in het leven bestaan). Verder is de boel ook nog verzekerd tegen diefstal via Lloyds en bevindt het zich in zwaar beveiligde kluizen in Zurich en Londen.

  Zelf thuis goud bewaren (doe ik ook) is leuk, maar zorgt er niet voor dat goud uiteindelijk als valuta acteert. En dat is wat we nodig hebben om ons te bevrijden van het juk van overheidsgeld.

 3. @Hans [5]: Beste Hans, ik zou toch maar een beetje oppassen met dit soort zaken, naast dat het juridisch gezien aan alle kanten rammelt met de Algemene Voorwaarden staan er ook nog spelfouten in. Het zal over het algemeen goed gaan met zo’n bedrijf, bovendien hebben veel bedrijven hele foute algemene voorwaarden, maar je wilt niet in een conflict (lees bijvoorbeeld welles-nietes-spelletje over waar je zending goud is gebleven) terechtkomen. Dit bedrijf zal dan namelijk al gauw volhouden dat het jouw verantwoordelijkheid was en dat jij het had moeten verzekeren etc. (blijkens hun voorwaarden), echter in werkelijkheid zijn zij verantwoordelijk, tenzij ze jou echt een vrije keuze geven in wie het vervoer regelt.

 4. Een van de redenen, naast fractionele reserve, van deze systeemcrisis is rente…. Rente is geld wat niet bestaat en wat ‘bijgeprint’ wordt. Door het component rente ontstaat inflatie waardoor de economie moet groeien. Rente zorg voor welvaart voor en aantal ten koste van anderen…. Daarnaast bestaat zo ongeveer al het geld inmiddels als schuld.

  Zolang we blijven denken in hetzelfde denkkader waarin deze ‘crisis’ is ontstaan, gaan we dit nooit oplossen. Laat onderliggende waarden als goud, zilver en al het andere los, want zo zal de rijkdom van de een altijd ten koste gaan van de ander.

  Laten we een systeem bedenken wat ons dient, waar geld weer een middel wordt en niet het doel. Er zijn al goede plannen gemaakt hiervoor (google maar eens op venus-project). Laten we zorgen voor elkaars welzijn, welvaart volgt dan vanzelf, voor allemaal! en niet voor een paar.
  jack [10] reageerde op deze reactie.

 5. @ Martijn
  Ik heb er zelf erg goede ervaringen met http://www.koopgoud.nl. Een medewerker vertelde dat ze een aparte verzekering hadden afgesloten voor het versturen. Zodat zij zelf en ik geen risico lopen. Vind ik verstandig. Mijn bestellingen werden snel en discreet afgeleverd.

  Altijd veiliger dan zelf risico lopen:
  http://www.echo.nl/ge-hi/buurt/redactie/973039/goudkopers.mishandeld.en.beroofd/

  Heb je zelf ervaringen? Of heb je geen goud gekocht ?

  @Jandle
  Ik ben het helemaal met je eens! Maar er moet iets aan ten grondslag liggen toch? Iets wat algemeen geaccepteerd is en niet oneindig is?

  Volgens mij zou er zonder schuld ook geen huidig geld zijn 😉

 6. If RP would adopt Mathematically Perfected Economy (MPE) we could vote for the guy.

  But as this is the very set of principles — and the only set of principles which ensure the immutable value of money across its lifespan — a perpetual 1:1:1 relationship between remaining value, remaining *obligation*, and currency in circulation — what is an “Austrian economist” doing complaining about the preservation of value of money, that they can take unearned and unjustified profit?

  Well… obviously, that’s the point of being an “Austrian economist” — and it’s just why they argue so ignorantly, and reject all accountable argument — because it comes back to their lack of principle. They are the problem.

  There is no mystery to projecting the pattern of failure engendered by any purported economy subject to interest. Everything around you can be understood from the obvious consequences.

  I´m not religous, but every major religion warns about the danger of usury, but the secular case against it is even more powerful. It is the most powerful centralizing centripetal force ever invented, and it steadily increases velocity to the point where life becomes nothing but a sprint in a hamster wheel to keep the debt system running.

  There is really only one solution but it goes against the most powerful interests in the world, it even goes against my interests to a certain extend but i am willing to make my contribution for humankind in general. Are You?

  Mathematically Perfected Economy (MPE)
  http://endtheecb.ning.com/video/mathematically-perfected

 7. @Jandle [7]:

  Be careful in what you see in the Venus project and Zeitgeist. In my opinion it is misinformation for conspiracy theorists. I am familiar with both.

  Message from Mike.

  Zeitgeist:

  Like the Money Masters and other dittys, these folks have plagiarized me. In fact, I believe their crew has sought information from me to improve their message; but they certainly lack the technical expertise even to explain our problems, much less their solution. They’re in it for the money; and the shame of all this is the solution has been sitting right in front of us for 30 years, while all these folks try to capitalize at the eleventh hour, splintering us every which way.

  Their first attempts were preposterous. Their more recent practically as pretentious. If you want my material, you’ll see everything I introduce appearing elsewhere (most often still, incorrectly presented). What for?

  My material was publicly available on academic bulletin boards ten years before the official internet. My pages (many of which have been taken down because of plagiarism) have explained everything from mathematic proof the Federal Reserve caused the first Great Depression… to you name it. You’ll find copies of Congressman Louis T. McFadden’s speech all over the internet with present and past subtitles — all mine. Ron Paul’s people have put up dozens of websites with obfuscations of dozens of my articles, claiming gold would solve our problems in the very articles which disprove gold has any capacity whatever to do so.

 8. Waar is je oplossing en die van RP Zacharias??

  Je weet waar ik voor sta, en ook goud is geen oplossing maar een gebrekkig alternatief voor wat ons te wachten staat indien we niet converteren naar een MPE model

 9. MPE, waarin rente gedwongen op nul blijft, heeft, indien afgedwongen door de overheid, niks met een vrije markt te maken.

  MPE, indien geintroduceerd in een vrije markt, waarin geen plaats is voor dwang en geweld, zal niet overleven of slechts in de marge levend worden gehouden door een aantal “gelovigen”, om de simpele reden dat de deelnemers zichzelf achterstellen op mensen die niet deelnemen. Ze zijn immers niet in staat om in te spelen op de uiterst belangrijke signalen die uitgaan van de rentevorming in een vrije markt.

  jack [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Andre [13]:

  Als op zuurstof rente betaald moet worden is het inderdaad stikken of kopen tegen rente. En dat is de fallacie van jou gepretendeerde vrijheid en economie.

  Vandaar dat een geldeenheid een stabiel ¨medium of exchange¨ dient te zijn waarvan de waarde alleen wordt vertegenwoordigt door de verhoudingen 1:1:1 tussen a) Circulatie, b) Vertegenwoordigt Eigendom (rest)waarde), en c) Aflossing Hoofdsom + afschrijving.

  Alleen zo ontstaat een monetaire basis met eeuwigdurende gelijkwaardigheid zonder inflatie, deflatie, en exponetioneel groeiende schuldenlasten, en ZONDER noodzaak voor regulering!

  Liberty 5-3000 [15] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [16] reageerde op deze reactie.

 11. @jack [14]:
  Breng het eens terug naar de basis.
  Rente is niets anders dan de kosten voor het huren cq verhuren van geld.
  Niets mis mee en het smeermiddel van de economie.

  Wanneer rente kunstmatig beïnvloed wordt door de overheid en banken heb je inderdaad een probleem.
  Enkelen zullen zich dan tegoed doen aan de productiviteit van de massa.
  Dit heeft NIETS te maken met het begrip “rente” in de vrije markt zonder regulaties.
  Als banken een te hoge rente berekenen gaan mensen naar een bank die dat niet doet.

  Maak het niet te moeilijk, want het is echt geen rocketscience.
  Geld = produkt
  rente = huur
  jack [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Liberty 5-3000 [15]:

  Ons geld (van het volk) wordt in circulatie gebracht tegen rente wat een terminale belasting oplevert voor onze economie, en wie dat geld in circulatie brengt maakt niet uit. Het feit dat het gebeurt tegen rente maakt de uitkomst ten alle tijde terminaal.

  De rente wordt immers niet verstrekt en komt uit de economie en verdwijnt in de zak van diegene met de diepste zakken die daardoor altijd het hardste kan concurreren. Een ¨survival of the fittest¨.
  Op die manier zullen jullie allemaal rondrennen als een oostenrijks hamstertje in een oostenrijks molentje om oostenrijkse ¨playertjes¨ te proberen zijn of te worden, maar uiteindelijk zal de ¨toppredator¨ jullie allemaal verslinden.

  Andre [18] reageerde op deze reactie.

 13. @jack [17]:

  Het oude socialistische verhaaltje komt weer naar boven, inclusief dreiging met geweld.

  Niet te geloven.

  “hoe we een algemeen, practisch, stabiel, waardevast en wereldwijd geaccepteerd ruilmiddel in een gemeenschap, om handel te bevorderen kunnen invoeren? ”

  “We” willen niks invoeren.
  “We” willen niks algemeens.

  Een historisch wereldwijd geaccepteerd ruilmiddel is goud.

  “We” zitten niet te wachten op MPE. Met MPE bevorder je geen handel, maar breek je het af. Onder MPE is rente als inherente informatiedrager afwezig. Investeringsbeslissingen zullen daarom op basis van verkeerde aannames gemaakt worden, net als nu het geval is.

  MPE is geen haar beter dan een fiat-geldsysteem. Sterker nog, het ís een fiat-geldsysteem.

  En met de uitoefening van geweld om “voor ieders bestwil en in het Algemeen Belang” MPE in te voeren, kom je er niet, Jacob.

  MPE wordt ‘m niet, niet in een vrije markt, en niet in de corporatistisch-fascistische-mercantilistische omgeving waar we ons thans in bevinden.

  Zo, nu ga ik even wat anders doen, het is mooi geweest. Iedereen die dit heeft gevolgd, kan ondertussen lezen waar jij, je goeroe en je sekte voor staan: een Big Brother gemeenschap, gebaseerd op IT, met een fiat-geld systeem, zonder rente, gemodelleerd naar inzichten die zo krom zijn als maar kan. Je probeert een vierkant door een rond gat te proppen; geen goed idee. Dit is gedoemd om te mislukken.

  jack [19] reageerde op deze reactie.

 14. @Andre [18]:

  Een historisch wereldwijd geaccepteerd ruilmiddel is goud.

  Je accepteert dus wel een wereldwijd algemeen geaccepteerd ruilmiddel dat ooit is ingevoerd!

  En goud zit 1:1 gekoppeld aan MPE units. Er is immers geen afschijving op goud.

  Geen geweld, maar het bereiken van een critisch aantal mensen die de voordelen van MPE inzien voor een vrije en eerlijke maatschappij met gelijke kansen voor iedereen.

  Geen fiat systeem, omdat MPE units ten allen tijde een waarde vertegenwoordigen van het vertegenwoordigt eigendom, en omdat MPE units ten allen tijden (lineair) kunnen worden ontrokken uit de circulatie.

  Je hoeft overigens niet bang te zijn dat iemand dit volgt want als iemand er ook maar iets van zou snappen zouden ze zich wel melden. Ik denk dat dit het niveau aangeeft van dit forum.

Comments are closed.