Een student uit Utrecht is maandag naar de rechter gestapt omdat hij een paspoort wil, maar weigert zijn vingerafdrukken af te staan voor een databank.1)

Sinds 21 september worden bij een paspoortaanvraag vingerafdrukken afgenomen.  De student vindt dat oké, maar wil niet dat ze in een databank worden opgenomen, zegt hij dinsdag in de Volkskrant. De eis voor vingerafdrukken is in overeenstemming met Europese regels, maar de databank waar Nederland de gegevens in opslaat, is een Nederlands initiatief.

Privacy

De student, Aaron Boudewijn, noemt de databank een inbreuk op zijn privacy en vreest dat de vingerafdrukken worden nagemaakt of dat justitie ermee in de fout gaat.

Boudewijn, die nu alleen een identiteitspas heeft waarmee hij niet buiten Europa kan reizen, hoopt dat de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens komt. Hij zegt zeker te zijn dat hij aan het langste eind zal trekken.

Hier is maar één ding voor te zeggen: RESPECT!

Ingezonden door RA

1) Zie: http://www.nu.nl/binnenland/2185458/student-rechter-privacy-paspoort.html

19 REACTIES

 1. Inderdaad: respect. Wat ik me wel afvraag is hoe het mogelijk is dat een student een rechtszaak kan aanspannen tegen de staat, waar ik er redelijk zeker van ben dat een dergelijke stap mij aan de bedelstaf zou brengen.

  Is het dan toch zo dat procederen alleen mogelijk is voor de puissant rijken, die de kosten kunnen dragen, en voor uitkeringstrekkers, die de kosten kunnen afwentelen op de belastingbetaler?

  Overigens heb ik geen problemen met het sponsoren van deze actie, al is dat dan waarschijnlijk zonder dat mij dat gevraagd is.

  Gerard [4] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Maik [16] reageerde op deze reactie.
  harri [19] reageerde op deze reactie.

 2. Ja, alle respect voor deze student, die hopelijk hulp ontvangt van gelijkgezinde juristen!
  Hugo van reijen

 3. Een extra argument is voor Aaron dat de Israelische OVERHEID, vermoedelijk gebruik maakte van de tweede paspoorten van nietsvermoedende burgers uit hun database, bij een moord in Dubai.

 4. Respect voor de student.. waar hij het geld er voor vandaan haalt is een raadsel maar een geweldige actie
  *klap klap klap*

  En gelijk heeft hij.
  Vingerafdruk namaken is ZOOO simpel.
  Foto uit databank in een kleine mal lazeren van was. plakbandje er overheen.
  Moordwapen pakenen even dat plakbandje er tegenaan houden.
  Voila! je hebt een moordenaar bij je moordwapen.
  Dat kan iedereen flikken met toegank tot de databank en 3000 euro voor een mal maker.
  Of gewoon ouderwets printen, met dunne naald over de vingerafdruk gaan en in de was tekenen.
  Kost je 3 euro voor wat kaarsen en naalden en heeel veel tijd.
  Maar is erg makkelijk te doen.

  Iedereen is een potentiele moordenaar als de echte dader een beetje computer kennis heeft of een usb stick kan vinden van een slordige ambtenaar om aan de gegevens te komen.
  Vervolgens plekt hij een willekeurige set vingerafdrukken op het wapen en hoppa.
  jij draait de bak in… je vingerafdruk staat immers op het moordwapen.

  Probeer zelf maar eens met

 5. Wat dacht je van het volgende scenario?

  Laat ik voor het gemak een videotheek nemen.

  Een personeelslid wisselt voor eventjes een gescande vingerafdruk met die van een andere klant.

  Die andere klant is “bij toeval een vriendje”.
  Die leent een stapel films en rekent af met zijn viongerafdruk die nu aan jouw gegevens staat gekoppeld.
  Na de autorisatie wisselt hij de afdruk weer terug.

  Hoe bewijs jij nu dat je die films niet hebt?

  Ditzelfde gaat uiteraard ook op voor chips / pasjes etc

  Men zegt wel dat je daarmee je identiteit kunt aantonen. Wat je echter niet kan beinvloeden is waar die identiteit allemaal aan gekoppeld is of wordt.

  Klaas

  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [5]:

  Hoe e.e.a. exact in elkaar zit wil ik best navragen, maar ik heb nu gewoonweg te weinig tijd om dit nu te doen.

  Momenteel heb ik met mijn organisatie een zaak via de bestuursrechter lopen.

 7. @KlaasDenHelder [8]:

  Hoe bewijs je je onschuld?…Hoe vaak is het voorgekomen dat mensen achteraf bleken onschuldig te zijn. http://www.telegraaf.nl/buitenland/6066076/__Man_17_jaar_onschuldig_in_cel__.html?p=9,2 Hoeveel mensen zitten nu nog onschuldig in de bajes? Vingerafdrukken,bloedgroep, DNA, geven deze altijd een sluitend bewijs? Gemakshalve schijnbaar wel. Je zou met DNA ook achteraf kunnen bewijzen dat iemand onschuldig is, maar daar dat schijnt een moeilijk en duur proces te zijn, dus laat men het liever zo.

  En hoe makkelijk is het om valse vingerafdrukken ergens achter te laten of te rommelen met DNA sporen.

  Ongevraagd je vingerafdruk in een database? Het is meer dan schandalig dat dit kan en mag. Er zijn mensen die geen moeite hebben met het afstaan van DNA of vingerafdrukken, die willen dit vrijwillig afstaan. Neem die mensen dan, maar respecteer de mensen die dit niet willen.

 8. Al was de opslag van die vingerprints 100% safe, ik dank ervoor om als 70-jarige naast belastingbetalen voor die multiculti puinhoop, ook nog door een zich overheid noemende boevenbende als crimineel te worden behandeld bij verlenging van mijn paspoort.
  Naar mijn vingertjes kunnen ze lang zoeken in dat databestand. Voorlopig even wachten en hopen op die sociaal-economische implosie, die hopelijk een einde zal maken aan al die dictatoriale ellende van schaamhaarregistratie etc.

 9. hoe kunnen we voorkomen dat we op grond van een “foutje…”
  bij papierencontrole (politie/douane) staande worden gehouden en in voorlopige hechtenis belanden, ’s nachts van ons bed gelicht worden, huis doorzocht, computer in beslaggenomen etc.?

  we hebben er recht op dat de overheid verklaart nooit alleen op grond van dactyloscopische kenmerken burgers te zullen of mogen aanhouden of lastig te vallen.

 10. Tsja, dat wordt altijd met handschoenen aan lopen.
  Als iemand wil inbreken ergens gaat hij/zij eerst naar een feestje, neemt een glas, wat iemand net heeft vastgehouden mee en laat het achter bij de inbraak.

  De politie verifieert de vingerafdrukken met de nationale database en eigenaar van de vingerafdrukken is de hoofdverdachte.

  Bewijs dan maar eens dat jij het niet was. “Ik was op een feestje” wordt wel heel moeilijk.

 11. Te stom om er een verhaal daar over te moeten vertellen! Zij die aan het roer staan moeten naar een psychiater, of een half jaar rust nemen, omdat zij overwerkt zijn, maar dat laatste zit er niet in, dan weet je met wie je te doen hebt!

 12. Geweldig, ik hoop dat deze student het wint en dat de uitspraak dan ook van toepassing is op anderen, want ook dat scheelt er nog wel eens aan.

  Mijn vingerafdruk krijgen ze echt niet in ieder geval, maar dat hoeft voorlopig ook nog niet. Ik heb net zo’n duur boekje mogen kopen voordat de vingerafdruk werd ingevoerd.

  Deze cartoon geeft denk ik wel aardig de situatie weer.

 13. @R. Hartman (NI) [1]: Kleine aanvulling op je bijdrage: in dit land kun je nog steeds met een toevoeging procederen! Je geeft aan de advocaat van je keuze je BSN op en hij/zij doet de rest. Zit je onder een bepaald inkomensniveau(b.v. minimum loon of bijstand), betaal je zelf een éénmalige, kleine bijdrage. Tip: denk maar aan die tv-uitzending waarin G.Spong dat linkse studentje wilde bijstaan,met de opmerking dat hij zijn gegevens maar naar zijn kantoor moest bellen. Waarvan acte, want Wilders is nu bezig om zijn gelijk te bewijzen voor de Amsterdamse rechter.
  Wat Aaron Boudewijn in casu die vingerafdrukkendatabank betreft:
  Lees deze PDF maar eens door, ik heb ‘m hier al vaker neergezet.
  http://tinyurl.com/my6cg2

 14. best dom dat zoon man het wijgert zen vinger afdruk the
  doen heel dom ik heb het wel gedaan dat is wel slim maar
  die man is niet goed wijs

 15. haha dat is pas die man is maar waarom heeft hij zijn
  vinger afdruk gewijgert ?

 16. @R. Hartman (NI) [1]:

  en daar heb je dan weer zoiets sta je in je recht maar kan je dat alleen maar krijgen door een rechtszaak die je niet kan betalen.

  weer en rijke rijker en een arme armer

Comments are closed.