Afgelopen week (4 – 6 februari) hield de Tea Party haar eerste landelijke congres in Nashville (Tenessee). De Tea Party is een Amerikaanse protestbeweging van zogenaamde ‘fiscal conservatives’ die de potentie heeft de derde grote politieke stroming te worden naast de Republikeinen en de Democraten. Ook veel kiezers die teleurgesteld zijn geraakt in de Amerikaanse Libertarian Party hebben zich er bij aangesloten.

Het is een typische ‘grass roots’ beweging die wordt gedragen door de social networks op het internet, zoals Twitter, My Space en Facebook. De Tea Party kent (nog) geen echte leiders, maar de bekende Sarah Palin en Angela McGlowan, de zwarte politiek commentator van Fox News, zijn opvallende boegbeelden.

Bijna een derde van de Amerikaanse kiezers blijkt achter de denkbeelden van de Tea Party te staan. Men is verbijsterd en kwaad over de stimuleringsmaatregelen van de Obama-regering, die weinig effect bleken te sorteren maar die de Amerikaanse staatsschuld tot astronomische hoogten hebben opgevoerd.

De Tea Party is daarom ook fel tegenstander van Obamacare, de collectieve zorgverzekering die president Obama heeft voorgesteld en die de Amerikaanse belastingbetaler veel geld gaat kosten. Het eerste landelijke succes op dit terrein is al geboekt, want tijdens de recente primary verkiezing in Michigan heeft de steun van de Tea Party aan de Republikeinen Obama zijn Democratische meerderheid in de Senaat gekost. Daarmee is Obamacare waarschijnlijk getorpedeerd.

Misschien ook een idee voor Nederland, zo’n ‘Taxed Enough Already’ protestbeweging? Tenslotte hebben de (zinloze?) stimuleringsmaatregelen van Bos en Donner tientallen miljarden aan bezuinigingen noodzakelijk gemaakt, waardoor ons een forse afbraak van bestaande collectieve voorzieningen te wachten staat, terwijl de belastingen maar blijven stijgen. We hebben in dit land een absurd hoge collectieve lastendruk en wij én onze kinderen betalen zich nog tot in lengte van jaren blauw aan aflossing en rente op de groeiende staatsschuld. Wanneer stellen we ook in Nederland eindelijk eens paal en perk aan dit rampzalige financiële beleid ?

Ingezonden door Pierre

Links:

Nova uitzending (National Tea Party Convention 4-6 Feb 2010)

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7578/Tea+Party+met+Sarah+Palin

The Tea Party movement

http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_movement

Angela McGlowan (National Tea Party Convention 4-6 Feb 2010)

http://www.youtube.com/watch?v=Zmx7kkRyNUQ

Taxed Enough Already bumpersticker

http://votervoice.net/Files/AFAKY/Images/TaxedEnoughAlreadyBumperSticker.JPG

10 REACTIES

 1. “Misschien ook een idee voor Nederland, zo’n ‘Taxed Enough Already’ protestbeweging? ”

  Uit de media kun je opmaken dat de politieke partijen plannen maken om het begrotingstekort op te lossen met bezuinigingen EN belastingverHOGING”.

  Het wordt inderdaad hoog tijd voor een dergelijke actie.

  Wie bindt de kat de bel aan?

 2. Sara Palin is het gezicht van het christelijk fundamentalisme in de US. Onder het mom van strijdt tegen het socialisme, gaan ze voor de eigen agenda. Zij hebben niets met het libralisme.

  In haar boek Uw Koninkrijk Kome schrijft Michel Goldberg over de opkomst in de VS van wat ze ‘het christelijk nationalisme’ noemt die wordt aangehangen door miljoenen Amerikanen. Zij beweren dat de Bijbel de absolute waarheid bevat en verwerpen in feite de idee van een neutrale staat. Christelijk nationalisten zijn het – net als orthodoxe moslims – niet eens met de scheiding van kerk en staat. Zij eisen een prominente plaats voor de godsdienst in het publieke domein, pleiten voor een vervanging van de staatswetten door bijbelse wetgeving, voor de afschaffing van openbare scholen, en de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen, godslasteraars en onkuise vrouwen. Ze verachten niet-gelovigen evenals aanhangers van andere godsdiensten en gaan ervan uit dat het christelijke Amerika de wereld moet veroveren. De gelijkenis met fundamentalistische moslims die overal de sharia willen invoeren, is opvallend.

  Jonatan [8] reageerde op deze reactie.

 3. wat mij betreft zou zich een dergelijke ontwikkeling zich hier ook mogen voordoen.
  Een nieuwe invalshoek om het opkomend socialisme, richting communisme een halt toe te roepen.
  Er zijn her en der, ook in Europa grote groepen mensen die het niet eens zijn met de richting waarin wij worden geduwd.
  Hetzijn in Amerika misschien wel voornamelijk christenen die zich hiertoe aangetrokken voelen, maar als je je in je eigen land verraden en in de steek gelaten voelt, zoek je het automatisch (blijkbaar) bij je kerkelijke roots.
  De health care die Obame wil doordrukken, niet te kort wat een verschrikkelijk machtssysteem. Het zogenaamd goed gaan met de economie, dankzij Obama natuurlijk, is een regelrechte gang naar een totaal faillisement van Amerika.
  Milaren aan dollars zijn intussen gedrukt zonder ondergrond aan goud.
  Hier maken deze theedrinkers zich zorgen over.
  Ik ben zelf niet gelovig (kerkelijk), maar heb wel het idee dat het gezien de druk vanuit de moslimwereld het christelijk geloof (dat ons toch de huidige welvaart heeft gebracht) als enige de mogelijkheid heeft tegenwicht te bieden zowel inzake de steeds sterker wordende islam en het big brother gegeven wat schrikbarende vormen aan begint te nemen.

  eva [6] reageerde op deze reactie.

 4. *Tenslotte hebben de (zinloze?) stimuleringsmaatregelen van Bos en Donner tientallen miljarden aan bezuinigingen noodzakelijk gemaakt, waardoor ons een forse afbraak van bestaande collectieve voorzieningen te wachten staat,*

  Wat is het alternatief voor de stimuleringen? Bezuinigen?
  Ik herinner er iedereen nogmaals aan dat bezuinigen geen enkele zin hebben zolang we vastgeketend zitten aan de euro en de PIGS landen.
  Willem Middelkoop zijn het in dergelijke bewoordingen; “Wat voor zin heeft het om als NL voor rood licht te stoppen als de rest er met een snelheid van 100 km/u doorheen rijdt? Je raakt alleen maar verder achterop.
  Ik zou tegen Bossie zeggen van trek nog maar een blik luchtgeld open want die collectieve voorzieningen worden toch wel kapot gemaakt door zuideuropees wanbeleid. Wanbeleid wordt namelijk beloond.

  Of NU uit de EUSSR en degelijk monetair beleid voeren óf gewoon nog meer schulden maken dan Griekenland en Spanje nu doen! Meer keuzes zijn er niet en ik kies voor de eerste optie.

  De TEA party is trouwens wel een goed initiatief dat navolging in NL verdiend.
  De partij moet echter niet gekaapt worden door christenfundi’s zoals in de VS wel het geval lijkt te zijn.
  Gewoon een partij gestoeld op individuele vrijheid, minimale belastingen en gestoeld op de oostenrijkse school op economisch gebied.

 5. @alex derks [4]:

  Het christelijk geloof heeft hier geen welvaart gebracht, dat kwam pas na de verlichting. Seculaire staten hebben de meeste welvaart. Dat is meer ondanks, dan dankzij het (christelijk) geloof.

  Ook christelijken hebben niets op met niet-gelovigen evenals aanhangers van andere godsdiensten en gaan ervan uit dat het christelijke Amerika/europa de wereld moet veroveren. De gelijkenis met fundamentalistische moslims die overal de sharia willen invoeren, is opvallend.

  De SGP/CU en een deel van de CDA aanhang willen ook in Nederland een theocratie, hetgeen staat in de statuten.

  Een onderwerping aan de schepper, bijbelsrecht, verbod op beledigen van schepper/gelovigen/voorwerpen is niet bepaald democratisch en past niet in een seculiere staat.

  GB [7] reageerde op deze reactie.

 6. @eva [6]:

  *De SGP/CU en een deel van de CDA aanhang willen ook in Nederland een theocratie, hetgeen staat in de statuten.*

  Dat Balkenende in 2008 aangaf dat je “zonder geloof niet kunt functioneren” geeft je gelijk aan.
  De superioriteit van de gelovige boven de ongelovige spat er vanaf bij deze uitspraak.
  Toch raar dat Wilders wordt vervolgd omdat hij een IDEOLOGIE als inferieur ziet en dat Balkenende rustig mag zeggen dat hij ongelovige MENSEN inferieur vindt.

  http://www.godvoordommen.nl/2008/02/18/jan-peter-balkenende-atheisten-functioneren-niet/

 7. @TomB [2]: Eens.. op iemand als Palin in je club zit niemand te wachten.

  Behalve dat is het natuurlijk wel een heel positieve evolutie!

Comments are closed.