Het lijkt ons voor inwoners uit de EU-provincie Nederland wel interessant om af en toe eens iets te horen over wat er zich in de andere provincies afspeelt. Dat heeft heeft immers direct invloed op Nederlandse omstandigheden. In eerste instantie al de staatsuitgaven en dus op de belastingen die iedereen gedwongen wordt te betalen.

Zo is er nu het NOS nieuws: Corruptie Italië stijgt met 229 procent.

Oordeel zelf!

NOS:
Corruptie Italië stijgt met 229 procent

Het aantal aangiften van corruptie is in 2009 in Italië met 229 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Daarnaast is het aantal aangiften van afpersing met 153 procent gestegen.
Belastingfraude
De regio Toscane had de meeste belastingfraude. In totaal werden er in heel het land ongeveer 15 miljoen boetes uitgeschreven voor belastingfraude met bouwcontracten. Volgens de voorzitter van de Italiaanse rekenkamer Tullio Lazzaro wordt er daarnaast enorm veel publiek geld verspild omdat bouwprojecten vaak niet worden afgemaakt. Een bouwvergunning krijgen is erg moeilijk en veel projecten blijken, wanneer de bouw is begonnen, onuitvoerbaar te zijn.

Amnestie
De centrale bank van Italië, Banca d’Italia, maakte woensdag bekend dat een amnestieregeling voor zwartspaarders met tegoeden in het buitenland ruim 85 miljard euro heeft opgeleverd. Alleen uit Zwitserland vloeide de afgelopen vijf maanden ongeveer 60 miljard euro terug.

De regering van Silvio Berlusconi kondigde de amnestie midden vorig jaar af om geld in de lege schatkist te krijgen. Spaarders die zich melden, hoeven maar een boete van 5 procent te betalen. Dat leverde Rome al ruim 4 miljard op.

30 miljard
Wegens het succes was de amnestie al verlengd tot 30 april. De regering-Berlusconi hoopt nog op zo’n 30 miljard euro aan zwart spaargeld

16 REACTIES

  1. Goh, in Nederland gebeurt dit zeker niet? Hier verrijkt men zich in alle gelederen van de samenleving. Soms zichtbaar maar nog vaker niet zichtbaar.

  2. In Italië wordt je door de overheid (en de maffia) flink genaaid, maar de burgers naaien de overheid net zo goed. Het is een nationale sport. 😉

    In Italië zijn enorm veel mensen ambtenaar, maar dat is voor de meesten een deeltijdbaan (bijv 1 dag in de week geeft men les op een openbare school). De rest van de tijd werkt men voor het eigen bedrijf(je).

    En is men fulltime ambtenaar, dan nog werkt men de meeste tijd voor de eigen zaak (en gebruikt daar de overheidsapparatuur voor). Zit men in een functie waar vergunningen worden verstrekt, dan is zelfs nog een extra inkomen uit smeergeld mogelijk, maar dit is wat riskanter.

    Italianen doen dit, omdat de pensioenvoorziening en andere voorzieningen voor ambtenaren veel beter en goedkoper zijn dan bijv. een particuliere pensioenverzekering.

    In Italië zijn de netto lonen zeer laag, terwijl het toch een duur land is en de meeste Italianen rijk zijn (naar NL begrippen). Ra ra, hoe kan dat? 😉

  3. Italië is een ware nachtmerrie voor de belastingbetaler. Daar leven 150.000 gekozen vertegenwoordigers en 280.000 medewerkers en adviseurs van de politiek. Die kosten de gemeenschap 4 miljard euro per jaar (=duurder dan Duitsland, Frankrijk, Spanje, UK bij elkaar).

    De Italiaanse president heeft een 1000 man sterke hofhouding die 235 miljoen euro per jaar kost (=meer dan Buckingham Palace). En het Italiaanse parlement kost maar liefst 1,6 miljard euro/j, want er zitten 630 kamerleden en 320 senatoren. Die strijken ieder maandelijks 13 mille netto op, naast gratis trein- en vliegtuigtickets, geen tol op de autostrada, eigen parlementskappers en driesterren kantinemaaltijden voor de prijs van een McDonalds. Verder nog 4-5 mille per maand extra om een PA te bekostigen. Oud-parlementariërs hebben recht op een levenslange uitkering van 10 mille per maand. Dat kost de staat 200 miljoen euro/j. Gemiddeld besteden Italiaanse parlementariërs maar 21 uur per week aan hun werk, zodat ze er bijna allemaal nog een tweede baan op na houden.

    De Italiaanse politieke partijen ontvangen jaarlijks 200 miljoen euro aan overheidssteun (=meer dan waar ook in de EU). Om trouwe partijmannen en -vrouwen te parkeren worden steeds meer bestuurlijke organen gecreerd, zoals de Comunità Montane (berggemeenschappen waaronder inmiddels zelfs kustplaatsen vallen!) waarvan de begroting vrijwel volledig opgaat aan personeelskosten. Ook de provincies zijn, als 4e bestuurslaag tussen staat/regio’s/gemeenten, praktisch overbodig. Toch groeit het aantal provincies gestaag (nu 104 met 4206 bestuurders en 57.000 ambtenaren).

    Alle bestuurders beschikken ook over het statussymbool van de Italiaanse politicus, de donkerblauwe dienstslee (autoblu).

    Bestuurders die hun zetel verliezen kunnen worden ondergebracht in allerlei commissies en zgn. enti inutili (nutteloze entiteiten, officiële aanduiding!) zoals daar zijn: het Nationaal Populierfonds, de Commissie voor het Engels Raspaard, het Comité voor Prijsuitreiking aan Boekexporteurs.

    Dringende problemen, zoals waterschaarse en het verwijderen van afval (huisvuil), worden steevast ondergebracht bij speciale commissies waarvan de leden een hoog extra inkomen toucheren en na maanden enkele velletjes A4 produceren. De Italiaan weet daardoor dat hij van de overheid niets te verwachten heeft.

    De 20 Italiaanse gewesten hebben ook nog eigen buitenlandse consulaten. Lombardije alleen al heeft er 25. Toen een bedrijfsdelegatie uit Campania onverwachts voor het kantoor in New York stond (gehuurd á raison van 1,1 miljoen euro/j) waren geen van de 4 functionarissen aanwezig en bleek dat de directeur zich maar enkele dagen per maand liet zien.

    Sicilië heeft ook eigen vertegenwoordigingen in het buitenland, een eigen parlement en gewestelijke gedeputeerden die met 15 mille per maand meer verdienen dan een minister.

    Het is niet voor niets dat de Italiaanse politicus er altijd zo piekfijn uitziet (maatpak, rolex, merkzonnebril, lekker bruin en goed gekapt).

    ===
    Heaven is where the chefs are French, the mechanics German, the police British, the lovers Italian and its all organized by the Swiss.
    Hell is where the chefs are British, the mechanics French, the police German, the lovers Swiss, and its all organized by the Italians!

    Oscar [8] reageerde op deze reactie.

  4. @Peter de Jong [7]:

    “Het is niet voor niets dat de Italiaanse politicus er altijd zo piekfijn uitziet (maatpak, rolex, merkzonnebril, lekker bruin en goed gekapt).”

    Dat is niet alleen een financiele kwestie. Kamerlid Spekman (PVDA) harkt immers ook tonnen per jaar aan belastingsgeld bij elkaar.

    http://www.bkbacademie.nl/wp-content/uploads/authors/113.jpg
    http://www.geleraaf.nl/2008-2/armoe/armoe2287-400.JPG
    http://www.vm-n.nl/upl/Image/bezoek%20pvda%2014%20nov%2006/14%20nov%20hans%20spekman.JPG

    Italie is in zekere zin beter af dan Nederland omdat het grootste gedeelte van de Italianen van mening is dat ambtenaren onbetrouwbare lieden zijn, en politici een stel oplichters, terwijl de meeste mensen in Nederland – hoewel het de laatste jaren een beetje aan het afkalven is – veel respect hebben voor politici en het ontwijken van belastingen zien als ongepast.

    Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

  5. @flap [11]:

    NLers blijven boeren, flap. 😉

    Er is veel te weinig seks in de politiek. In Italië doen ze niet anders, daar kan je gelukkig ook als pornoactrice meepraten over zaken van landsbelang.

    Twee VVDers hebben zich nog wel eens in de Kamerbankjes laten fotograferen voor de Playboy, en Geert doet het vast met Fleur, maar de meerderheid van onze politici lijdt al jaren aan de ziekte van Heineken. Op het Binnenhof is het alleen maar zuipen van vroeg tot laat.

    In België weten ze tenminste hoe het hoort (met NL borsten, dat dan weer wel, van Meike Schulte):
    http://www.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2009/09/04/links.jpg

    flap [13] reageerde op deze reactie.

  6. @flap [13]:

    LOL 😀 Die had ik nog niet gezien, flap!

    ‘Sociaal’ Delfzijl nog wel. De naam van de lijst ’trekker’ geeft tenminste duidelijk aan wat je moet doen als je twijfelt.

Comments are closed.