De game-industrie is laks bij het voorkomen van verslaving aan spelletjes.  Sterker nog: De industrie ontloopt haar verantwoordelijkheid door te zwijgen over de verslavende werking van games, aldus  dagblad Trouw.  Zo lusten we er nog wel een paar, want de overheid bijvoorbeeld ontloopt haar verantwoordelijkheid door te zwijgen over de verslavende werking van belasting.

Neem mij nou als voorbeeld: ik ben 40 jaar, redelijk succesvol ondernemer en natuurlijk in het bezit van een eigen woning en een auto van de zaak. Ik beken: ik ben verslaafd aan belastingen. Althans, de overheid maakt misbruik van me alsof ik verslaafd ben!

Waar een miljoen Nederlanders te lui zijn om te werken, mag ik graag 80 uur per week werken, zodat ik 52% van mijn inkomen af mag dragen. Dat is wel wat weinig hè? Gelukkig heb ik een auto van de zaak, dus een kwart van de cataloguswaarde mag ik bij mijn inkomen optellen. Ik overweeg volgend jaar een maatje groter te gaan rijden, want dan verbruik ik ook wat meer benzine.

Ik rijd zo’n 25.000 kilometer per jaar, dus ik heb met mijn auto zo’n 2500 liter benzine nodig. Dat is 3350 euro, waarvan (gelukkig) zo’n 2300 euro belasting is. Met 512 euro motorrijtuigenbelasting maakt dat nog net geen 3000 euro.  Vandaar dat ik graag assurantiebelasting betaal over mijn verplichte autoverzekering. Héérlijk, dat betalen!

Ik heb een eigen huis. En hoewel ik met lede ogen zie dat er wat hypotheekrente aftrekbaar is, volgen er gelukkig wel wat andere aanslagen, want stel je voor dat ik als verslaafde af zou kicken! Zo zijn daar de waterschapsbelastingen (gelukkig 5% verhoogd dit jaar), en godzijdank natuurlijk nog de gemeente die me aanslaat voor Onroerend goedbelastingen, rioolrechten en de “gewone” gemeentebelastingen. Als eigenaar krijg ik natuurlijk aanslagen als eigenaar en als gebruiker, want stel dat ik me te kort gedaan voel!

Had ik al verteld dat ik een warm gevoel krijg als ik belasting mag betalen? Hoe warm dat gevoel ook is, het is net te weinig om op te koken en het huis warm te stoken. Ook geeft mijn verslaving geen licht, dus ik heb besloten om zowel electriciteit als aardgas te nemen.

Ik heb expres een dubbele meter genomen, zodat ik de wasmachine ’s nachts kan laten draaien. Want die graaiers van een commerciële energiebedrijven! Die durven anders gewoon 11 cent per kilowattuur te vragen, schandalig! Nu betaal ik ’s nachts maar 8 cent, maar dat is natuurlijk wel exclusief de 13 cent energiebelasting. Overdag is dat gelukkig hetzelfde, maar moet ik die graaiers van een commerciële energiebedrijven wel 13 cent per KWh betalen. Ik zit nog te twijfelen of ik een airco neem, want hoewel ik dan lekker veel extra belasting mag betalen, staat dat ding vooral overdag aan waardoor die graaiers van een commerciële energiebedrijven er ook beter op worden.

Op  een kuubje aardgas zat in 2009 maar 18,8 cent energiebelasting, maar gelukkig is dat verhoogd naar 19,4 cent. Jammer genoeg merk ik daar weinig van, want de gasprijs is verlaagd. Jammer, want het aardgas is van de Nederlandse staat, dus wat mij betreft hadden ze die prijskoppeling met de olie op het hoogtepunt wel los kunnen laten.

Waar ik een beetje van baal, is dat dit zo’n beetje het enige is dat ik aan belasting betaal. Misschien dat ik maar weer moet beginnen met roken, want dan kan ik ook 1200 euro per jaar extra betalen. Wat ik ook erg jammer vind, is dat ik nog net voldoende geld over hou om niet dood te gaan van de honger. Daarom ben ik blij dat ik in de winkel ook nog eens over alles 6 of 19% BTW mag betalen. Maar zelfs dan houd ik nog een paar stuivers over.

Aan pensioen durf ik niet meer te denken, want die vuile graaiende banken en commerciële verzekeringsmaatschappijen kunnen niet met mijn geld omgaan. Zou Wouter Bos mijn restant willen hebben? Wellicht dat ik die paar grijpstuivers op zijn rekeningnummer kan storten. Hij kan het vast beter gebruiken dan ik.

Ingezonden door R.A.

10 REACTIES

 1. Leuk (…) stukje. Verbazingwekkend om steds weer te zien dat veel Nederlanders het volstrekt normaal vinden dat de improductieve overheid (om het vriendelijk te zeggen) op vrijwel elk geproduceerd product een grotere marge in zijn zak steekt dan de producent en de wederverkopers, die dus wel een prestatie leveren om die marge te verdienen.

  Dat zal voor een niet gering deel verklaard worden dat de gemiddelde burger absoluut weigert daarover na te denken, omdat-ie ‘anders zo depressief wordt’.

  Hopelijk drukt dit stukje hen nog eens met de neus op de feiten, op een manier die niet zo deprimerend is. Niet dat de boodschap zoveel opgewekter is, maar de cynische humor maakt veel goed.

  Goed begin van mijn vrijdag. Bedankt.
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. Laat de overheid dezelfde behandeling ondergaan als het bedrijfsleven.
  Vals geadverteerd?
  Iets voor de stichting reclame code!
  http://www.reclamecode.nl/consument/default.asp?paginaID=0

  Ik citeer:
  “Soms is er een reclame-uiting die volgens u bijvoorbeeld misleidend is of in strijd is met de waarheid, goede smaak of fatsoen.”

  belasting is een deugd is zo een uiting.

  moet worden:
  Belasting wordt betaald onder dwang van een wapen.

  Scholing is goed voor kinderen.

  moet worden:
  Scholing is kinderen hersenspoelen in staatsbelang.

  Politie en leger is er voor uw veiligheid!

  moet worden:
  Politie en leger zijn er voor ONZE veiligheid.

 3. @R. Hartman (NI) [1]:
  “….dat de gemiddelde burger absoluut weigert daarover na te denken, omdat-ie ‘anders zo depressief wordt’…

  Ja, toevallig (??) heb ik nu vlak na elkaar twee verschillende gesprekken gehad waarbij in beide keren iets opgemerkt werd als: “Ach laten we daar maar over ophouden anders ga ik me nog ergeren.”

  Daarmee houdt het onderwerp op, maar de kwaal tiert wel verder.

  surfer [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [4]: Inderdaad, herkenbaar fenomeen!

  Op de radio (Radio 1 .be) werd deze week een typerende vraag gesteld aan de luisteraars om het land te “redden”:

  “Individueel of collectief inleveren?”

  Als je kijkt tussen de antwoorden
  http://www.radio1.be/programmas/peeters-pichal/individueel-collectief-inleveren

  Zie je dat iedereen een beetje voor z’n eigen winkel spreekt (wat begrijpelijk is).. Maar de sleutelinformatie is natuurlijk het ter beschikking hebben, een overzicht als het ware, van alle inkomsten en uitgaven van de overheid.

  Zo’n overzicht krijg je natuurlijk nooit te zien. Je hoort enkel vage cijfers, meestal verschillende afhankelijk van wie ze komen, die je zelf dan maar aan elkaar moet zitten linken. Haast onmogelijk.
  Verstrooing veroorzaakt verdeeldheid.
  De truk die de overheid handig vindt is natuurlijk mensen tegen elkaar op te zetten (vb werknemers tov werkgevers), zodat ze zelf zo veel mogelijk buiten schot blijven.

  Ondertussen vandaag gaan de beurzen weer zwaar onderuit… .

 5. Vergeet niet de verhoging van de motorrijtuigenbelasting.
  Over 2010 betala ik in NH met een auto van circa 1260 kilo
  10,13 procent meer. Schande.

 6. Ik ben pas 18 en heb nog geen baan, dus ik heb zelf niet direct last van belastingen (behalve dan via mijn ouders).

  Maar als ik het huidige systeem goed begrijp komt het op het volgende neer: de Poldertaliban bestaande uit CDA, GeschiftenUnie en PvdA rammen hun veelal christelijke normen en waarden door onze strot en verwachtten daarvoor mijn geld.
  Bij gebrek aan beter binnenkort toch echt D’66 stemmen, dat zou moeten leiden tot méér persoonlijke vrijheid, en minder privacyschendingen. Hopelijk worden we snel verlost van het Zittende Zooitje van de Balkenbende…

  Overigens moet ik even opmerken dat Trouw zoals vaker in de media het rapport compleet uit zijn verband ruktte. Ik heb persoonlijk contact gehad met de onderzoeker, Tony van Rooij, en hij mailde onder andere:

  “Ik ben het met je eens dat we geen paniek moeten maken. Helaas worden zaken in de media altijd weer iets extremer voorgesteld dan ik het oorspronkelijk opschrijf. Toevallig ben ik zelf ook een gamer (meerdere jaren Warcraft class leader geweest), dus ik weet wel enigszins hoe het allemaal werkt.

  Maar ik ken helaas wel vanuit m’n werk ook gevallen waar het minder goed mee gaat, dus daar probeer ik dan op een wetenschappelijke manier naar te kijken en mee om te gaan. Als je het verdere werk van IVO leest (zie website), zal je zien dat we zeker niet zonder meer negatief zijn over games – en altijd spreken van een kleine subgroep die problemen heeft. Het lijkt er inderdaad op dat deze groep soms problemen heeft – want er worden links en rechts
  behandelingen opgezet door grote verslavingszorgcentra. ”

  In het Engelstalige rapport wordt de “link” tussen games en agressie ook nog even “fijntjes” van de vloer geveegd. Het onderzoek is dus absoluut niet erg negatief, maar zoals wel vaker weten de media het wel zo te brengen…

 7. There is no mystery to projecting the pattern of failure engendered by any purported economy subject to interest.
  As interest multiplies debt in proportion to a circulation, ever more of every existing dollar is dedicated to servicing multiplying debt, and ever less of every existing dollar can be dedicated to sustaining the commerce which is obligated to service the multiplying debt. Everything around you can be understood from the obvious consequences.

  We advocate real solution:

  Mathematically Perfected Economy (MPE)

  http://www.perfecteconomy.com

  http://www.endthecentralbanks.com

  Oscar [9] reageerde op deze reactie.

 8. @jack [8]:

  Waarom geeft u engelstalige reacties zonder italieken of aanhalingstekens weer?

  Uw reactie no.8 komt mij een beetje voor als een reclame voor een of ander ‘revolutionary’ haargroeimiddel op een internetforum voor mannen die geen enkele last hebben van kaalheid.

  Op kritiek op de fundamenten van MPE is u tot dusver, spijtig genoeg, nog niet in gegaan.

  jack [10] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.