Het is nog vroeg in het jaar, maar ik wil het onder andere hebben over de naderende koninginnedag. Ziet u het maar als een voorbeschouwing. Meer in het bijzonder omdat dit “festijn” plaats schijnt te moeten vinden in dat deel van Nederland waar ik woonachtig ben: Zeeland. Maar dat is niet de enige festiviteit, dit jaar, in Zeeland.

Zeeland (voor velen een achtergebleven gebied in Nederland) voelt zich dit jaar heel erg belangrijk. Want Bea komt hier (in Middelburg en in de wereldstad Wemeldinge) op 30 april haar verjaardag van 31 januari vieren. Of zoiets. En dat gaat, na de “aanslag” van 2009 in Apeldoorn, de Zeeuwen opeens veel geld kosten. Alleen al voor de beveiliging van het populaire staatshoofd en haar gevolg van nog eens 16 koninklijke familieleden, worden 970 politieambtenaren ingezet. Kosten voor de beveiliging € 700.000. Dit is zonder het kostenplaatje voor andere zaken van organisatorische en feestverhogende aard. De kosten worden betaald door de gemeenten en de provincie. “Oh gelukkig maar, stel dat de burgers het zouden moeten betalen…”

Nu heeft Zeeland en nogal gemengde bevolking, voor wat betreft de koningsgezindheid. Het religieuze deel van de bevolking is nogal “pro-Bea” en tussen het wél rationeel denkende deel van de Zeeuwen zit een stukje “anti-Bea-gedoe”. Dat laatste deeltje van de bevolking hoorde je vroeger nooit. Maar nu, in diverse radioprogramma’s, op blogs en in de PZC (dat is de Provinciaal Zeeuwsche Courant, een krant/advertentieblad waaruit de klei en de klompen in je schoot vallen als je hem openslaat) hoor je steeds meer verzet en kritiek. Een paar voorbeeldjes:

“Als ik zelf een feestje bouw, dan nodig ik de mensen bij mij thuis uit en ga ik niet iemands anders zijn woning misbruiken en daar strenge regels afdwingen. En als ik een zaaltje af wil huren voor dat feest, dan betaal ik dat zelf wel.”

“Waarom moeten alle Zeeuwen hieraan betalen? Laten ze maar entreegeld heffen voor de mensen die daar zo graag bij willen zijn. Kijken hoeveel er dan nog komen, als de entreekaartjes een paar honderd euro moeten kosten.”

“970 man politie, op koninginnedag geconcentreerd in Middelburg en Wemeldinge? Prachtig, eindelijk hard rijden in de rest van de provincie zonder kans op boetes.”

“Alle politieagenten bij koninginnedag? Mensen, blijf thuis en bewaak je ramen en deuren. Dit is een ideale gelegenheid voor dieven en ander gespuis: de politie op Walcheren en Zuid-Beveland, de criminelen in Zeeuws-Vlaanderen, op Tholen en op Schouwen-Duiveland.”

“Is het niet zo, dat alleen voor impopulaire dictators zulke veiligheidsbudgetten nodig zijn?”

U moet weten: Zeeland hééft niet eens 970 politieagenten. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat er om, dat mensen nu openlijk via allerlei media hun ongezouten mening geven. Beginnen ze het eindelijk beu te raken? Beginnen ze eindelijk na te denken? Geloven ze eindelijk niet meer in al die collectivistische politieke prietpraat?

Maar natuurlijk kent u de tegenwerpingen van de overheden wel: “het zet Zeeland op de kaart” en “het levert ook veel geld op”.

Welnu, om met dat laatste te beginnen: Middelburg is een gezellig provinciestadje met veel horeca en terrasjes. En juist die terrasjes zijn op koninginnedag verboden (alle tafels en stoelen van straat!), evenals elke vorm van verkeer (fiets, auto). De Middelburgse horeca is woedend, want een “normale” koninginnedag is een financiële opsteker voor hen, nu derven zij gigantische inkomsten vanwege alle reguleringen en belemmeringen omdat die wandelende reclame voor oranje haarlak een keertje de boel komt ontregelen.

En wat betreft het eerste “argument”: Zeeland heeft 385.000 inwoners. Zeeland leeft grotendeels op toerisme, wat betekent dat er in het zomerseizoen meer dan 1 miljoen mensen in de provincie zijn. En meer kunnen we er echt niet bij hebben, want dan zitten alle campings, hotels en huisjes tot de nok gevuld. Hoezo “Zeeland op de kaart zetten”? Onder welke steen moet je hebben geleefd om NIET te weten dat Zeeland de Nederlandse vakantieprovincie bij uitstek is? Het is absoluut niet nodig om Zeeland te promoten, want de toerist weet ons al te vinden. Daarbij zetten we nog goede landbouwgrond onder zout water als natuurcompensatie, waardoor het grondgebied van Zeeland nog kleiner wordt. Maar dat is weer een heel ander “hot item” uit het Zuidwesten van Nederland.

Naast de regelmatig terugkerende festivals als Film By The Sea, Jazz By The Sea, Whisky By The Sea (die laatste is wél heel erg belangrijk), komen er dit jaar nog 2 evenementen extra naar Zeeland: de Giro d’Italia en de Tour de France. Afgezien van de totale kolder (wát een onzin, dat snap ik dus echt niet, gaan we straks de Africa Cup ook nog in Amsterdam spelen en Parijs-Dakar tussen Maastricht en Leeuwarden doen?) om etappes van deze wedstrijden in een land te laten verrijden dat respectievelijk 1200 en 300 km van de naamgevers van die rondes verwijderd ligt, kosten deze grapjes veel (gemeenschaps-) geld én veel belemmeringen. Ook daar zijn alleen de wielerliefhebbers blij mee (en nog niet eens allemaal).

Men uit zijn/haar onvrede over al die regulering en de grote budgetten die gespendeerd worden aan de hobby van een klein deel van de mensen. Dat vind ik een positief begin. Enkelen worden langzaam wakker en melden zich in de media.

12 REACTIES

  1. 970 x 8 uur is zo’n 7800 verloren werkzame politieuren.
    Uren die je niet kunt inzetten om overlast in bv achterstandswijken keihard aan te pakken.
    Dan tel ik er de voorbereidingsuren en de evaluatieuren na afloop van dit evenement nog maar even niet bij.

    Kan die onzin weer niet gewoon op een vaste locatie bij een van de paleizen gehouden worden? Veel gemakkelijker te beveiligen lijkt mij zo en je bedient de doelgroep.
    Oranjegezinden kunnen dan een kaartje kopen om te participeren in deze poppenkast waarmee ook meteen een deel van het budget gedekt is.

    Die festivals hoeven geen probleem te zijn als je de plaatselijke bevolking en middenstand laat meeprofiteren bij zo’n evenement. Dit doet men in België heel goed bij festivals zoals Werchter waar de plaatselijke bewoners allerlei waar aan de bezoekers mogen verkopen. In NL met haar monopolistische kutmojo kan dit dan weer niet.

    Wielrennen gaat helaas over de openbare wegen dus dat is weer wat moeilijker. Maar wielrennen vind ik dan weer wel leuk. Het gristendeel van zeeland heeft naar ik meen ook protest aangetekend over verstoring van de zondagsrust.

    Paul Martens [4] reageerde op deze reactie.

  2. Eens.. Zeeland is al erg bekend. Triest voor de bewoners dat weer alles buiten hun mening om beslist wordt en ze opdraaien voor de finaciële kosten.

    Joseph Andrew Stack, de man die z’n vliegtuig tegen een overheidsgebouw parkeerde, die was ook beu.
    Zo’n dingen gaan we meer zien.. vb in Griekenland. Daar was deze week nog een bom ontploft buiten ’n kantoor van JP Morgan.

  3. @GB [1]: Helemaal met je eens GB. Verjaardagsfeestje houdt ze maar op het grasveldje voor haar (ons?) paleisje.

    Wat betreft de wielerwedstrijden: ik gun iedereen zijn/haar pleziertje hoor. En ik vind het helemaal niet erg, dat ik even moet wachten bij een kruising als die wielercolonne passeert. Heb ik allemaal begrip voor.
    Maar als je op een zaterdag (Ronde van Midden-Zeeland) niet eens je eigen dorp in of uit kunt omdat de toegangs- en uitvalswegen enkele uren geblokkeerd zijn (m.u.v. nooddiensten), dan wekt dat toch wat irritatie op.

    Die festivals zijn meestal ook geen probleem. Kost wel wat verkeersregelarij, maar meestal zijn die festivals voor een deel financieel zelfbedruipend (op wat standaard subsidies na). Dat zijn inderdaad wel de evenementen, waar de lokale middenstand mooi van mee kan profiteren. En terecht, lijkt me.

  4. Het moment gaat komen dat deze energie en geldverslindende poppenkast gaat verdwijnen.Steeds meer mensen gaan inzien dat dat zogenaamde oranjehuis ons al eeuwen een oor aannaait,

  5. Ik voel met je mee, maar vrees evengoed dat er weer massa’s verstandelijk gehandicapten zich langs de route zullen verdringen om zwaaiend met een oranje vlaggetje een glimp van deze parvenuen te mogen opvangen, om ze vervolgens luidkeels toe te juichen.

  6. Zeeland is wel een lekkere uithoek voor deze oranjedag. Dus als iedereen zo verstandig is om zo ver mogelijk weg te blijven van deze kliek klaplopers; dan moet men straks het leger als figurant inzetten, net als in Noord Korea. Want koninginnedag is immers altijd een ‘succes’.

    En… wie jarig is trakteert! Waarop worden de Zeeuwen getrakteerd door die altijd zo zuinig kijkende mevrouw?

  7. Ach, het is als een soort inhuldiging van Sinterklaas voor geestelijk beperkten en bejaarden. En ik gun ze dat van harte.

    Alleen achteraf niet klagen, als er weer een botsautootje gaat spelen!

  8. En ik ben eigenlijk ook wel weer benieuwd:

    Heeft Bea gekozen voor een parasol, paddestoel of meer het model uitgegroeide vleeszwam op der knijter. En de kleur, he. Dat zegt toch veel over de mode van nu. Paase stippen, of blauw, raad ik zelf. Sobere kleuren. Het is immers crisis.

    En is Maxima weer zwanger? Dat is toch niet echt geloofwaardig, om met zo’n dikke toeter aan de vrouwen in de arme landen uit te leggen, dat ze wat vaker hun benen bij elkaar moeten houden, omdat al die opvreters in de derde wereld het milieu vergallen. Of vreet die gewoon te veel van al die bufetten?

    En dat gangster-sletje. Die gaat steeds meer op e.t. lijken. Die ga ik tapen op d.v.d. Heb ik straks een viral met een echte shape-shifter, je weet maar nooit!

    Dan onze prins-carnaval. Zonder hem is het feestje toch niet helemaal compleet. Die vult altijd zo lekker het beeld, zodat dat gekwijl van het publiek niet zo opvalt. Wat zou-ie wegen? Tonnetje?

    Die twee andere nichtelijke prinsen, kan ik nooit zo goed uit elkaar houden. Maar ja, elk team heeft zijn sterren en zijn waterdragers.

    En al die top-sport van zo’n dag. Wereldkampioenschappen klantklossen. Ik zou dat toch niet graag missen. Volksdansen, leuk, maar meer voor de liefhebber. En dat kindje met die blokfluit, die wordt nooit een jaar ouder. Hoe doet-ie dat?

    Bovendien leer je zo’n stad meteen kennen, dus dan hoef je er tenminste zelf nooit meer heen. Die fuckeliefucklie-toren, je weet wel? Ja natuurlijk, mooi die gotische bouwkunst, he?

    Dus als ik er zo over nadenk. Onmisbaar, die dag!

  9. @alidas [10]:

    Oh, ja, eeeenig idee!

    Ik zie het voor me: Een boerka modeshow, wereldrecord geitenneuken, wedstrijdje handenhafhakken. Spanndend!!

Comments are closed.