Als kind leerde ik dat de overheid er voor zorg dient te dragen dat de burger zich veilig over straat kan bewegen. Na de sneeuwval van vannacht, besloot ik dan ook mijn emmertje strooizout aan te vullen en toog ik naar het inzamelpunt Grof Huisvuil in Alkmaar, waarvan ik wist dat je daar “gratis” strooizout kon halen. Daar aangekomen (na dik twintig minuten autorijden) kreeg ik te horen dat Rijkswa terstaat beslag had gelegd op al het strooizout. Voor niets 18 kilometer gereden (9 heen, 9 terug). Kosten: 1,5 liter benzine, dus € 2,13 in totaal.

Ik naar de C1000 om de hoek van mijn straat, eigenlijk om brood te halen. Maar het eerste waar ik tegen aanloop, is een pallet vol zakken keukenzout á 30 eurocent. Ik heb 5 kilo meegenomen voor in mijn emmertje en dacht: “De C1000 is niet alleen véél goedkoper dan de overheid, maar ook nog eens véél betrouwbaarder”. Immers: de overheid belooft veilige straten, vraagt daar 65% van mijn inkomen voor, maar levert uiteindelijk niets!

Ik loop naar buiten, staat daar een tent van de PVDA. Socialisten dus die misselijk worden bij de gedachte dat de C1000 nog winst maakt ook op dat zout: “Die vermaledijde kapitalisten, die graaiers!” In de praktijk bieden die kapitalisten wel veilige straten, en dat tegen een superlage prijs. En ze maken nog winst ook. Winst waar veel belasting over wordt betaald, waarmee ze de BV Nederland draaiende houden. Maar dat zien die socialisten niet.

Wat ze hier deden? Ze boden de voorbijgangers bekers warme chocolademelk aan. Die rooie rakkers roven dus mijn inkomen, maar in plaats van het veilig maken van de Nederlandse straten, hangen ze de weldoener uit door mensen op straat warme chocolademelk uit te delen. Van MIJN geld!

“U ook een bekertje chocomel, mijnheer?”

NIET VAN EEN SOCIALIST!

Jammer genoeg was het mens door mijn opmerking helemaal verbouwereerd, maar wat had ik graag met dat asociale wijf in discussie gegaan. Niet dus.

Thuis gekomen heb ik mijn straatje en dat van mijn buurvrouw geveegd. Ook heb ik “ons” pad doorgetrokken naar het reeds schoongemaakte pad aan de overkant. En heb ik zout gestrooid dat ik zelf kocht. Moe maar voldaan dacht ik: Sociaal zijn zit in jezelf, NIET in een politiek systeem.

Ingezonden door R.A.

10 REACTIES

 1. Leuk geschreven en het is nog waar ook.
  Zag net een docu op canvas, socialisme in USA. Ke zijn het daar helemaal zat. Ging over Obama, tea parties!

  Groet

 2. ik ben vanwege mijn gezondheid, 13 jaar geleden uit Nederland vertrokken en ben er nog steeds blij om
  Ik woon nu in zuid spanje en merk dat het hier nog veel socialer (niet socialistisch)is.
  Danzij Zapatero is het er wel op achteruitgegaan. Steeds meer regeltjes etc.
  Maar de mensen hier zijn nog vrijdenkers, ze laten zich niet zo gemakkelijk sturen.
  De bemoeienis die je in nederland ziet is er gelukkig nog niet(waarschijnlijk is het land er te groot voor).
  Als ik zo de berichten lees en zie dan huiver ik bij het idee om in Nederland te komen.
  Ik voel me trouwens wel begaan met het nieuwe leed aldaar.
  Toen Pim Fortuyn opkwam werd ik helemaal enthousiast, eindelijk eerlijke verandering. Sterkte allemaal.

 3. Ik ben zeker geen vriend van de zgn. socialisten maar ik lust wel een bekertje chocomel. Wel lekker hoor, weggeven van andermans poen. Smaakt het toch ineens wat minder.

 4. Onlangs verwees iemand van de PvdA in de Telegraaf hulpbehoevenden door naar de (christelijke!)kerken of het Leger des Heils voor hulp. Dat toont het failliet van het Nederlandse socialisme aan.

  Zelf bied ik met enige regelmaat ook mensen mijn hulp aan. Die hulp begint altijd met een analyse van de aard en omvang van de problemen. En dan gaat het meestal mis. De hulpbehoevende wil feitelijk alleen hulp, geen duurzame oplossing.

  R.A. [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Johnny [2]: Klopt, zeker als je daar ook nog aan toevoegt, dat we steeds meer (en betere) technische middelen hebben.

  Dus alle basisbenodigdheden zijn er in meer en betere mate, maar het resultaat wordt alleen maar slechter. En dat Haagse gespuis, met onderafdelingen door het hele land (provincies en gemeenten) denkt het beter te weten? Het is in mijn ogen de meest incompetente bende in de geschiedenis en bovenal nog zwaar crimineel en leugenachtig ook.

 6. @Nico de Geit [5]:
  Onlangs verwees iemand van de PvdA in de Telegraaf hulpbehoevenden door naar de (christelijke!)kerken of het Leger des Heils voor hulp. Dat toont het failliet van het Nederlandse socialisme aan.

  De grap is dat dit exact de situatie was in Nederland voordat (nationaal) socialisme popuplair werd! In de jaren vlak voor en na de oorlog zijn zaken geïntroduceerd die daarvoor door kerken en vrijwilligers werden verzorgd. Denk aan het ziekenfonds en armenopvang.

  Inmiddels zijn we 70 jaar verder. Het socialisme heeft mensen naar voedselbanken gejaagd (de vroegere gaarkeukens). Steeds meer mensen kunnen hun ziektekostenpremie niet meer betalen en nog even en de eerste “vrijwilligers-ziekenhuizen” zullen verschijnen (de oude kloosters). Scholing? Zal ook weer in handen komen van de kerken en andere vrijwilligers.

  Jammer dat we daarvoor 370 miljard staatsschuld moesten creëren. Socialisme maakt ons allen arm.

 7. Schrijver van dit artikel trekt wel een heel grote broek aan: de chocolademelk uitdelende mevrouw is vast gen asociaal wijf, maar waarschijnlijk een beetje een wereldvreemd idealitisch persoon.
  Asociaal is een woord wat beter bij de schrijver van dit soort conclusies past.

  R.A. [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Nicko [8]:
  Natuurlijk kun je je als PVDA-, of SP-stemmer verschuilen achter het feit dat je een beetje wereldvreemd bent, vol idealen, of zelfs ideologisch bent ingesteld.

  Als je LID wordt van een socialistische partij als de PVDA, kun je je daar echter niet meer achter verschuilen. Het geeft namelijk aan dat je nagedacht hebt over de drijfveren van zo’n partij. En dan kun je maar tot één conclusie komen:

  “Socialisme” en “sociaal zijn” zijn elkaars opponenten.

  Ergo: iemand die bewust socialist is, is per definitie asociaal. Tenzij je onbeperkte uitbuiting van een minderheid een nobele, danwel een sociale daad vindt.

 9. Strikt genomen ben ik het volkomen met U eens.
  Echter:
  van alle leden van dit soort partijen is er slechts ong. 2 % die (te) goed nagedacht heeft bij het zich als lid aanmelden (eigenbelang).
  De andere 98 % hebben dit gedaan omdat hun vader/andere familie ook al van de linkse kerk was en/of in één of andere opwelling.

Comments are closed.