Heeft u ook het idee dat het economisch herstel op gebakken lucht is gebaseerd? Heeft u ook het idee dat het ergste nog moet komen? Sommigen denken zelfs dat de grootste financiële crash aller tijden op handen is.

Het boek “Als de pinautomaten leeg blijven” van auteur Meindert Reus (geboren 1970 en op dit moment nog werkzaam voor de failliete DSB Bank) komt er in feite op neer dat het verstandig is je voor te bereiden op willekeurig welke catastrofe. We kunnen getroffen worden door extreme weersomstandigheden (kijk alleen maar naar deze winter), onverwachte

natuurrampen (in Nederland iets minder waarschijnlijk maar zeker weten doe je het nooit), persoonlijke rampen (overlijden van een naaste of een scheiding van je partner) of financiële rampen (persoonlijk faillissement, faillissement werkgever, faillissement van een land, faillissement van de wereld).

De kern van zijn betoog is dat hij er heilig van overtuigd is dat dat laatste, een faillissement van de wereld, aanstaande is.
Reus heeft zeer veel gelezen en gereisd. Hij houd het internet en de financiële markten al enige tijd nauwlettend in de gaten en heeft tientallen financiële topmensen gevonden die ons soms al jaren waarschuwen voor een economische ramp die alle voorgaande recessies, depressies, of hoe je zo verder ook noemt, in de schaduw zal plaatsen. We moeten volgens Reus niet vergeten dat er in het verleden al meer dan 700 financiële systemen (landen, steden, werelddelen) failliet zijn gegaan. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat dit nogmaals, en dan op een megaschaal, zal gebeuren.

Grootste reden voor dit doemscenario ligt in het feit dat de schuldenberg wereldwijd naar ongekende hoogten is gestegen. De begrotingstekorten in veel landen zijn compleet uit de hand gelopen en op dit moment beginnen de eerste landen failliet te raken (IJsland, Griekenland, Portugal). Niemand lijkt te weten hoe dit probleem aan te pakken.

Op zich een onheilspellende boodschap maar het is niet de bedoeling van Meindert Reus om

iemand bang te maken. Hij wil juist een positieve boodschap brengen en die luidt dat we uiteindelijk alleen maar beter af zullen zijn zonder al dat geld. We moeten een keer terug naar de basis omdat we daar al veel te lang veel te ver van afgegleden zijn.

Na de inleiding van het boek (hoe heeft het zover kunnen komen?) presenteert Reus een stappenplan waarin hij uiteenzet hoe u zich kunt voorbereiden op de grote crash die komt of hoe u zich voor kunt bereiden op willekeurig andere ramp. Zelfvoorziening en ruilhandel zullen daarin centraal staan. In feite borduurt hij met dit boek verder op de gedachten van Willem Middelkoop, één van de voorspellers van de huidige crisis.

Het boek is nu al te bestellen via: http://www.freemusketeers.nl/index.php/pagina/boeken/aktie/details/boek/2088/als-de-pinautomaten-leeg-blijven.html

Rond 20 mei aanstaande zal de eerste druk verschijnen.
—————————————-

Als de pinautomaten leeg blijven, Meindert Reus
ISBN 978-90-484-1224-2

vaste prijs: € 17,95
Freemusketeers.nl

Info@freemusketeers.nl

10 REACTIES

 1. Het ‘als’ in de titel van het boek lijkt me vertaalt te moeten worden met wanneer en niet met mocht het gebeuren dat.

  Reken maar dat wij in de meest interessante tijden leven naar de oude chinese wijsheid.

 2. Wel lekker als je bank failliet gaat, maar je er nog wel kunt blijven werken. Heb je mooi de tijd om een boek te schrijven.

 3. “je voor te bereiden op willekeurig welke catastrofe”

  Heel verstandig.

  Ik ben klaar voor rampen van allerlei allooi. Ik had alleen een ding over het hoofd gezien: wat als de overheid het op mijn vermogen heeft voorzien?

  Veel rijke Grieken schijnen om die reden officieel te wonen op Cyprus en zijn dus geen Grieks staatsburger meer.

  De overheid is erger dan het griezeligste monster. Ze maakt alles kapot en dwingt iedereen haar wil te doen. Doe je dat niet dan begint ze vuur te spuwen.

  “dat we uiteindelijk alleen maar beter af zullen zijn zonder al dat geld

  Hij bedoelt zeker de mensen met schulden. Vermogen is niets meer dan gestolde arbeid. Als het geld niets meer waard is betekent dat niets anders dat ik in het verleden tevergeefs hard gewerkt heb en zuinig geleefd.

  “We moeten een keer terug naar de basis omdat we daar al veel te lang veel te ver van afgegleden zijn.

  Bankmensen en mensen die leefden op krediet misschien, en niet te vergeten de overheden. Ik heb een beroep waar behoefte aan is en zolang de telefoon en het internet het doen zullen ze me weten te vinden.

  Oorlog
  Op het moment dat overheden het echt niet meer weten bestaat er een grote kans dat ze oorlog gaan voeren. Daar lees ik niets over.
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico de Geit [3]:

  “Ik had alleen een ding over het hoofd gezien: wat als de overheid het op mijn vermogen heeft voorzien?”

  Een oude wijsheid is dat je moet wonen in een ander land dan je nationaliteit en je geld (vermogen) moet hebben in een derde land.

  Ik denk een goed advies, maar de realisering hangt sterk af van je omstandigheden.

 5. Feitelijk kijken we niet alleen tegen een berg schulden aan, maar ook nog eens tegen een overschot aan mensen. Zodra geld niets meer waard is zal men zien hoeveel mensen overbodig blijken. Als het hele systeem wereldwijd ineendondert zal er nog wel een laatste poging komen om de boel op te schonen door middel van een gigantische en alles zuiverende/vernietigende oorlog, pas dan kan men verder en overnieuw beginnen…Eerst met goede moed, daarna zal men terug vallen in oude patronen en kan het hele circus overnieuw beginnen.

  Of men rommelt zo nog een tijd door en zeurt de hele ellende nog vele jaren voort en zullen mensen door de overheid als slaven worden behandeld. Alleen de elite zal ergens zijn ondergedoken daar waar men rustig kan afwachten en werelddelen zal besturen vanaf ‘geënterde’ cruiseschepen en zal de marine wereldwijd politiewerk verrichten.

  Of het wordt een combinatie van beiden, hoe dan ook, er zullen nog hele zware tijden aanbreken.

  Misschien ben ik een te grote pessimist, maar dit is wel wat ik al jaren voel dat er staat te gebeuren….Ik ‘zie’ zelfs toekomstbeelden van massa’s mensen om mij heen die nu vol in het leven staan, maar er straks niet meer zijn. Hoe het precies gaat komen en hoe het zal aflopen weet ik niet exact, maar de ‘grote zuivering’ zal een geheel nieuwe wereld opleveren.

 6. Als de pinautomaten leeg blijven, kan ik aanraden om al wat in de sfeer te komen door naar Apocalyps te kijken.

  Freaking scary.. Maar het maakt op pijnlijke wijze duidelijk, tot wat mensen in staat zijn eens ze alles verloren hebben of iemand anders het wil komen afpakken.

  http://programmas.canvas.be/category/apocalyps/

  Apocalyps. De Tweede Wereldoorlog is een prestigieuze zesdelige documentaire reeks over de Tweede Wereldoorlog. De reeks bestaat integraal uit archiefbeelden, allemaal in kleur en grotendeels onuitgegeven. De serie vertelt op een heel begrijpelijke, aangrijpende en filmische manier het volledige verhaal van de meest onmenselijke, brutale en mondiale oorlog aller tijden.

 7. Je staat langs een appelboom. Je krijgt honger en je zou zo een appel uit de boom kunnen plukken om je honger te stillen. Er zijn bovendien precies zoveel appelbomen als je wil, want de natuur zorgt volkomen gratis -desgewenst – voor ongelimiteerde voortplanting in het juiste weerklimaat.

  Maar ‘wij’ hebben dat anders geregeld. Wij gaan een jaartje of 20 naar school en leren daar schrijven en rekenen. Als we dat beheersen kunnen we gaan solliciteren naar een job. En als we een job hebben krijgen we daar weer geld voor. Met dat geld gaan we dan naar de winkel om een appel te kopen.

  Dezelfde appel die je zojuist zomaar uit de boom had kunnen plukken.

  Maar goed, op die manier heb je wel erg veel tijd over en heb je enorm veel vrijheid.

  Gevaarlijk, gevaarlijk, gevaarlijk.

 8. @Marcel Meijer [7]: daarnaast denk ik dat cash afgeschaft gaat worden, zodat ze al je financieele verkeer kunnen volgen en een zwarte economie moeilijk wordt.

Comments are closed.