Politici kennen enkel glorieuze overwinningen, ze gaan van de ene schitterende zege naar de ander: ze weten zelfs in de meest dramatische situatie nog een lichtpuntje te vinden.

Zo heeft het CDA gisteren gemeentelijk flink verloren en staat op zo’n 30% verlies in de landelijke peiling maar ondanks dat vindt het CDA dat ze toch eigenlijk gewonnen hebben want ze blijven de grootste partij.

Ook de PvdA heeft een flinke veer gelaten, zowel gemeentelijk als in de peiling maar ondanks dat verkeert men daar in jubelstemming want de PvdA heeft minder verloren dan verwacht en dat is dan waarlijk een glorieuze overwinning van het socialisme.

De SP wordt meer dan gehalveerd maar ook dat schijnt een overwinning te zijn en een aanmoediging om vooral verder te gaan met Agnes Kant. Niks aan de hand daar bij de SP, het komt door de wisseling van de wacht en dat zal wel bijtrekken.

En waar deze drie verliezers het roerend met elkaar over eens zijn is hoe zij deze verliezen moeten wegwerken.

Men gaat uiteraard niet luisteren naar de kiezer, stel je voor, de kiezer is een proleet  en weet niets. Nee, de reden van het verlies is dat de kiezer het niet begrepen heeft omdat de partijen het niet goed hebben uitgelegd zodat de verliezende partijen de komende maanden hun verhaal beter aan de kiezer zullen uitleggen, op weg naar de volgende zege.

13 REACTIES

 1. maar gelukkig is CDA nog de grootste en zullen zij die domme kiezers wel de weg wijzen door door te gaan met hun eerdere beloftes. (ze doen al jaren dezelfde beloftes!)

 2. Winnaars zijn kiezers die nu zelf nadenken en zich niet laten leiden door religie/ideologie, door zelf benoemde leiders, die niet begrepen worden of vindt dat kiezers zeuren.

 3. @Patrick [3]:
  Ja, “wij” hebben echt gewonnen. Wel 5 % ! Van 58 % opkomst naar 53%.
  Of beter van 42 % niet-opkomers naar 47 % niet opkomers.
  En 5 % van de 12 miljoen stemgerechtigden zijn toch 600.000 niet-stemmers meer dan 4 jaar geleden!!

 4. @Bud [7]: niet echt alis het geen slecht idee,ik zit op een oude Acer te kloppen maar die heeft een typisch toetsenbord, kloteding

 5. @wladi [6]:

  Kijk maar eens wat er gebeurt met het aura van legitimiteit rond politiek als dat gebeurt. En kijk maar eens wat men er van vindt als de overheid geen aura van legitimiteit meer heeft. De fluwelen handschoen gaat af en de ijzeren vuist komt dan echt tevoorschijn.

 6. “De SP wordt meer dan gehalveerd maar ook dat schijnt een overwinning te zijn en een aanmoediging om vooral verder te gaan met Agnes Kant.”

  Daar wordt helaas geen gehoor aan gegeven. Volgens de laatste berichten verlaat Agnes Kant de politiek. http://www.telegraaf.nl/binnenland/6205684/__KANT_VERLAAT_DE_POLITIEK__.html?p=1,1

  Ik ben benieuwd wat de SP nu gaat doen want ze heeft, en had, een groot successieprobleem. Van Bommel heeft Maorijnissen niet opgevolgd omdat hij zich iets te nadrukkelijk voor de Palestijnse zaak in zet en regelmatig ‘neukend onder zijn bureau’ (niet mijn woorden, maar die van een medewerkster van de fractie) werd aangetroffen. Dus werd het Kant. En Kant bleek duidelijk een lichtgewicht.

  Het ziet er naar uit dat de SP nóg meer gaat verliezen.

  R. Hartman (NI) [11] reageerde op deze reactie.

 7. @R. Hartman (NI) [11]:

  Ik zie daarnaast ook iets positiefs. Mogelijk meer thuisblijvers op 9 juni. Ik vrees echter ook dat deze actie van Kant Bos zetels gaat opleveren. En het zou natuurlijk een bijzonder slechte zaak zijn als de meest bureaucratische, meest schuldige, meest besodemieterde socialistenclub van het Nederlandse parlement nog machtiger wordt dan zij al is.

 8. Uitermate treurig dat Agnes de SP gaat verlaten. Ze had de SP al weten terug te brengen van 25 zetels naar 11 in de peiling. Ik vind dat ze haar werk af had moeten maken om de SP onder de 5 zetels te brengen.

Comments are closed.