Het is ons allen  bekend dat  over de gehele wereld  handel  ernstige belemmeringen ondervindt ten gevolge van schadelijke  bureaucratie,  soms op grote schaal, soms ook op kleine.

Enkele weken geleden stak ik de landsgrens over   tussen  Indonesië en het voormalige Sultanaat Ocussi  Ambeno ( nu onderdeel van Timor Leste).

Voorheen,  tijdens de jaren van de Indonesische bezetting,   was dit een drukbereden route  met  een levendig handelsverkeer.

Op het moment dat Timor Leste  onafhankelijkheid verkreeg stopte dit verkeer, tot droefenis van alle partijen. De  door Indonesië omgeven enclave Ocussi Ambeno  behoort nu   tot een van de meest achtergebleven gebieden ter wereld.

Taxi’s rijden er niet  en in de hele enclave is er slechts een hotel met  kamers zonder   air conditioning , waar iedere nacht om twee uur een brullende generator wordt aangezet die verder slapen onmogelijk maakt. Er is dan ook geen bezoeker die het langer dan een dag uithoudt.

Handel   en persoonlijke grensoverschrijding  zijn nu door zoveel bureaucratie omgeven, dat de  meeste lokale passagiers en praktisch alle handel  nu opteren  voor bospaadjes,  waar men niet op  controleposten stuit.

De officielë grenspost, waar zich circa   40 ambtenaren  bevinden,  is slechts geopend van    8  tot   16 uur  op maandag tot en met vrijdag  en    wordt   slechts gepasseerd door gemiddeld  25 personen per week.

Soortgelijke  of ergere situaties heb ik aangetroffen  in onder meer, maar niet beperkt   tot,  de volgende grensgebieden:

India- Nepal, India-Bangladesh,Bhutan-India,Griekenland-Albanië, Griekenland-Turkije

Over de gehele wereld gaat het om vele duizenden  gebieden, waar grensverkeer wordt belemmerd  ten detrimente van hen die aan weerszijden van de grenzen wonen.

Hugo van Reijen

3 REACTIES

  1. In een volledig geprivatiseerde wereld zou het goed mogelijk zijn dat dit soort situaties ook gaan ontstaan. Discriminatie en mensen verbieden op je grondgebied is dan zeer wel mogelijk.

    Maar goed, dan is het op basis van vrijwilligheid. Een overheidsbureaucraat die oneigenlijke grenzen bewaakt, is natuurlijk sowieso slecht bezig.

Comments are closed.