Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom het de taak van de staat zou moeten zijn om mensen zwaar gesubsidieerd aan het lezen te krijgen, waarom financiert de staat bibliotheken en waarom zouden mensen niet zelf voor de boeken moeten betalen die ze willen lezen ?

Ik heb eens rondgevraagd hier in Heiloo (25.000 inwoners) en het blijkt dat de openbare bibliotheek hier €600.000 subsidie per jaar van de staat krijgt, in dit geval de gemeente. Dat betekent dat iedereen in Heiloo verplicht lid is van de bibliotheek en €23 per jaar onvrijwillig aan contributie betaalt. Men mag dan nog geen boeken lenen, dat mag pas als men officieel lid wordt voor nog eens €37,50 per jaar. De bibliotheek hier heeft 7000 leden.

De bibliotheek zit in een gebouw dat een paar miljoen €€ heeft gekost die ook volledig door de staat zijn betaald.

Er zijn iets van 500 bibliotheken in Nederland zodat het hele gebeuren tegen de half miljard per jaar aan staatssubsidies kost en dan heb ik de ambtenaren op gemeentelijk-, provinciaal- en rijksniveau (en misschien bij de EU) die iets met het bibliothekenbeleid van doen hebben en de diverse vage samenwerkingsverbanden van bibliotheken onderling niet meegenomen.

Bibliotheken zijn, net als alle overige overheidsproducten, totaal nutteloos omdat de vrije markt al een uiterst efficiënt systeem heeft om boeken te distribueren: de boekhandel.

Overal staan boekwinkels, er zijn binnen- en buitenalndse boekenclubs en niet vergeten de 2de hands boekhandel waar men goedkoop gebruikte boeken kan kopen en boeken na gebruik weer kan terugverkopen, dus feitelijk lenen en terugbrengen zoals bij een bibliotheek terwijl het prijsverschil tussen aankoop en terugverkoop de contributie voor het gebruik is.

Het systeem is geheel op zijn plaats en werkt al prima zodat er geen enkele reden is dat de staat jaarlijks honderden miljoenen belastinggeld hieraan opstookt, nog een bezuiningingspuntje voor Geert zou ik zeggen.

Overigens herinner ik mij uit mijn jeugd in de jaren 50 in het toen nog prachtige Gouda dat er aan de Markt tegenover het stadhuis een boekhandel was met een eigen bibliotheekje waar mijn oudere broer boeken leende voor een paar dubbeltjes en zo zullen er overal in Nederland wel commerciele boekenuitleners zijn geweest die intussen door de gesubsidieerde staatsbibliotheken zijn weggeconcurreerd.

Boekenprijzen worden nog steeds door de staat bepaald en beschermd en zijn aanzienlijk hoger dan echt nodig is omdat u bij aankoop van een boek onvrijwillig een flinke toeslag betaalt waarmee de uitgave van boeken waar geen vraag naar is wordt gesubsidieerd.

Wladimir van Kiel  Heiloo

9 REACTIES

 1. Helemaal mee eens, ook een bibliotheek runnen is geen taak van de staat. De markt zou het veel efficienter regelen. De markt doet dat eigenlijk al; zie bol.com, amazon.com, bol 2e hands. Allemaal vele malen populairder dan een bieb, met als bijkomend voordeeel dat je er ook boeken als Mises’ Human Action, of Rothbards ‘Man, Economy and State’ kunt verkrijgen. Lectuur die in een staatsbibliotheek totaal ondenkbaar is.

 2. Ook triest is dat er meestal niets te vinden is over de vrijheidsfilosofie, maar genoeg over socialisme/communisme.

 3. De overheid zit graag aan het geld van de burgers, dan kunnen zij het geld sturen naar hun vrienden en zichzelf. Hoe minder overheid hoe beter voor de staat en de corruptie!

 4. Voor zo ver ik heb kunnen nagaan is de (als voorbeeld) openbare bibliotheek van Los Angeles, Californie een geheel privaat gefinancierde stichting. Met een prachtig gebouw, grote collectie boeken en studiezalen en prima sfeer. Ik bracht er ooit een bezoek aan. http://www.lapl.org/

  Dit staat wat mij betreft in groot contast met dat ambtenarenpaleis dat een paar jaar geleden naast het Centraal Station van Amsterdam is gebouwd. Ik zal er eens een keer vragen waar ik de boeken van Ayn Rand en Adam Smith kan vinden. Hoe veel zou de directie van deze subsidiespons verdienen?

 5. Wereldwijd zijn er ook boekenliefhebbers die in hun boekenkast graag ruimte maken voor steeds weer nieuwe boeken. Ze laten dan hun gelezen boeken achter op straat, in de trein, in restaurants, enz.

  Ik zag laatst op tv zelfs een zeer belezen meisje dat een boek in een waterdichte plastic zak verpakte en het in een rivier wierp, opdat iemand anders verderop het uiteindelijk zou vinden.

  Er zit op dit soort boeken een speciale sticker, zodat de vinder weet dat het om een ‘doorgeefboek’ gaat.

  ===
  http://www.bookcrossing.nl/

 6. ik heb als kind veel geleend bij de biep, maar of ik dan minder las als die er niet was geweest?
  In Thailand bestaat het ook maar dan is het gratis voor kinderen.(en ouders)

 7. -2-

  in Thailand bestaat het fenomeen ook maar dan geheel gratis, vaak organisaties samen met de staat.
  als ik lees wat van Kiel schrijft dan denk ik dat we geld aan het verbrassen zijn, laat scholen zelf een biep aanleggen met gratis boeken van de kinderen thuis en wat koop spul.
  In een vrije markt moet e.a zijn weg vinden verder, ook voor boeken uitgevers /schrijvers, als ik appels wil verkopen op de markt en het leukt niet krijg ik toch ook geen steun, waarom de schrijver en de kunstenaar dan wel ?

 8. Goed dat er openbare bibliotheken zijn. Dat zijn overigens geen staatsbibliotheken zoals vroeger in de communistische staten, maar veelal particuliere organisaties, die vanwege het algemeen belang door de overheid aan deze culturele instellingen (met 4 miljoen ingeschreven leden) toegekend, worden gesubsidieerd.

Comments are closed.