Hans van Mierlo is overleden, toch nog 78 jaar geworden ondanks levenslang zwaar alcoholmisbruik.

Dat  hij nog zo oud is geworden zal voornamelijk te danken zijn aan de dubieuze levertransplantatie die hij in 2000 heeft weten te ritselen toen zijn eigen door de alcohol verwoeste lever werd vervangen door die van een donor.

Levertransplantaties zijn kostbaar en worden niet aan mensen boven de 60 gegeven en zeker niet aan types waarvan je al meteen zeker weet dat zo’n donorlever vrij snel door overmatige alcoholconsumptie zal worden verwoest maar omdat regels alleen voor de proleten gelden en niet voor partijprominenten kreeg de toen 68-jarige Hans hem toch. Waarschijnlijk is de patiënt die de lever anders had gekregen hierdoor ter dood veroordeeld maar dat offer was kennelijk het redden van deze briljante vernieuwende geest wel waard.

Van Mierlo is opgekomen in de jaren 60, hij zou met D66 de vastgeroeste politieke cultuur wel even omploegen was zijn boodschap en net als Obama verkondigde hij de “change” en net als Obama kon hij het heel mooi vertellen maar uiteindelijk is het allemaal niks geworden en is het bij wat decibellenproductie gebleven: D66 heeft helemaal niets weten te veranderen en heeft helemaal niets nergens aan vernieuwd maar heeft zich al heel snel door het systeem laten absorberen en draait sindsdien volledig mee in de vele vage regentencurcuits van deze bananenstaat.

Zoals alle andere politieke partijen is ook D66 de poort naar vette overheidsbaantjes voor de partijprominenten geworden waaronder uiteraard Van Mierlo zelf. Menig rechter, burgemeester, officier van justitie en vele andere hoge ambtenaren hebben hun baantje aan het D66-partijboekje te danken.

Wat mij betreft is er weer zo’n waardeloze politieke rioolrat heengegaan die nooit iets zinnigs heeft gepresteerd en zijn leven lang via de staat op de belastingbetaler heeft geparasiteerd en wat mij betreft mag de duivel hem heel lang warm houden.

35 REACTIES

 1. Ik ben het helemaal mee eens, iedere necrologie over een heengegane “staatsman” zal er wel ongeveer zo uitzien.
  Helemaal niets maken ze klaar, D66 tot op de dag van vandaag. Het meest storende is wel het artikel in hun programma, dat de monarchie ceremoniëel moet worden. Mannetje Pechtold neemt het zelfs op voor de troonpretendent in het geval vakantiehuisje in het zo geliefde continent met hier en daar nog een olifant, met dank aan opa scherpschutter/schuinsmarcheerder.
  Je hoort ze er nooit over, dat moeten wij dus dan maar doen.

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/

 2. Dat D’66 weinig heeft kunnen veranderen in de politiek komt vooral door andere partijen én het electoraat – dat was simpelweg te klein. Ergo, D’66 moest wel consessies doen om in de regering te komen en zo kleine stukjes veranderen. Prachtig (druipend van sarcasme uiteraard) hoe u tracht te scoren over lijken, maar had dit stuk niet een aantal weken (jaren zelfs) eerder gekund en wellicht gemoeten gezien de inhoud? Vandaar de ‘één-ster beloning’.

  Tony [20] reageerde op deze reactie.

 3. Wat een onzin. Levertransplantaties worden wel degelijk aan ouderen en (ex-)alcoholisten gegeven. En dat weet ik van mijn vrouw, die zelf op de afdeling werkt waar Van Mierlo zijn nieuwe lever heeft gekregen.
  En de man heeft ook wel iets goeds gedaan in zijn leven. Naast een uitstekende minister van Defensie en een uitstekende minister van Buitenlandse Zaken was hij ook een groot intellectueel die veel mensen heeft geinspireerd tot het steken van energie in positieve zaken.
  Iets dat we van de zure toon van dit commentaar en dit weblog – en de rancuneuze toon van Blondje c.s. – niet kunnen zeggen.

  Wladimir van Kiel [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Flippo [5]: “Naast een uitstekende minister van Defensie en een uitstekende minister van Buitenlandse Zaken was hij ook een groot intellectueel die veel mensen heeft geinspireerd tot het steken van energie in positieve zaken” hoe heeft zich dat geuit, dat “uitstekend” minister zijn ? Geef eens een voorbeeld en dat hij als groot intellectueel “vele mensen” zou hebben geïnspireerd zegt net zoveel als dat hij een uitstekend minister is geweest, namelijk helemaal niets.
  Feit is dat de man nooit iets aan wat dan ook heeft toegevoegd behalve wat prettig klinkende decibellen.

  En de officiële maximum leeftijd (voor het gewone volk dan) voor levertransplantaties is toch echt 60 jaar.

 5. Hmmm…dat is een volledig anders ‘in memoriam’ dan je in de reguliere media aantreft, Wladimir.

 6. Dit bij de Telegraaf gedumpt:
  Altijd triest voor de familie, bekeken op het persoonlijke vlak. Electoraal gezien briljant getimed natuurlijk, zo vlak voor de verkiezingen. Roept zachte gevoelens op en leidt de aandacht af van de stuitende leegheid van kereltje Pechtold. Weer een paar zetels erbij.

  Werd (uiteraard) niet geplaatst…

 7. Okay, het is beter eerst te vragen voor te reageren.
  MEA CULPA, mea maxima culpa.

 8. @TaLoN.NL [16]: dat was zijn bijnaam in 1966, dat staat mij nog bij.

  De echte JFK kon het trouwens ook mooi vertellen en ging al krikkend door het leven net als Hans, maar ja we stemmen toch voornamelijk op mensen met een gladde babbel.

  Dominee Marten Luther King was ook zo iemand die het prachtig kon zeggen maar intussen had hij zalen vol met dames die hij gedurende de dag besprong en vooral net voordat hij een toespraak ging houden.

  Zou er soms een causaal verband bestaan tussen welbespraaktheid en hitserigheid ?

  Oscar [19] reageerde op deze reactie.
  TaLoN.NL [24] reageerde op deze reactie.

 9. Toen HAFMO moest kiezen tussen het regeringspluche en de D66 kroonjuwelen (gekozen burgemeester, correctief referendum ed) deed hij deze laatsten maar wat graag in de uitverkoop.

  Terwijl hij nog tot op hoge leeftijd de staatsrechtdeskundige uithing en hoog van de toren blies als het geweten van de NL politiek werkte zijn partij aan alle kanten en op alle niveaus mee aan de grootschalige afbraak van burgerrechten en vrijheden die we de afgelopen decennia hier hebben gezien.

  Een grotere huichelaar is er onder de NL politici moeilijk te vinden (en dat wil wat zeggen!).

 10. @Wladimir van Kiel [17]:

  “De echte JFK kon het trouwens ook mooi vertellen en ging al krikkend door het leven net als Hans, maar ja we stemmen toch voornamelijk op mensen met een gladde babbel.”

  Ik heb uit meerdere, betrouwbare, bronnen vernomen dat Hans van Mierlo vrouwelijke D’66-ers ‘inwerkte’. Connie Palmen zou bepaald niet de eerste waar de D’66-leider overheen is geweest.

 11. @Links Handig [4]:

  Dat D’66 weinig heeft kunnen veranderen in de politiek komt vooral door andere partijen én het electoraat – dat was simpelweg te klein. Ergo, D’66 moest wel consessies doen om in de regering te komen en zo kleine stukjes veranderen.

  De gebruikelijke excuses die voorstanders van parlementaire democratie te berde brengen: die voor kiezersbedrog waarbij men zelf maar wat te graag allerlei leuke baantjes en verdiensten kan krijgen.
  D’66 “moest” helemaal niets. Het koos ervoor. En er is uiteindelijk nog steeds niets bijzonders door hen toegevoegd.

  Prachtig (druipend van sarcasme uiteraard) hoe u tracht te scoren over lijken…

  Scoren? Wat is de prijs? Wat kan er gewonnen worden?
  En vooral, van wie?

  Ik zou het eerder het tegenovergestelde van de walgelijke huichelarij willen noemen, dat kleeft aan het “over de doden niets dan goeds”.

  Nou wil ik van Mierlo niet vergelijken met Hitler, maar volgens jouw redenering wordt er nogal wat op los gescoord over het lijk van die Duitse politicus, daar zal U als “links handig” ook problemen mee hebben?

  maar had dit stuk niet een aantal weken (jaren zelfs) eerder gekund en wellicht gemoeten gezien de inhoud? Vandaar de ‘één-ster beloning’.

  Er moet hier helemaal niets.
  Maar als iemand die zichzelf “links handig” noemt zul je dat waarschijnlijk moeilijk kunnen begrijpen.

  Veel plezier op Geenstijl.

  Wladimir van Kiel [21] reageerde op deze reactie.

 12. Een mens stelt niks voor, dat zie je vooral als ze ziek worden of doodgaan. In dit leven worden ze de hemel in geluld, omdat ze een ‘maatschappelijke positie’ bekleden en ze daarom de burger mogen bespugen. Maar zodra dit soort ziek of dood is blijken ze net als ieder ander te zijn…Het lichaam is niet meer dan een disposable, en de (zieke) geest leeft misschien verder. In ieder geval leeft de zieke geest van een overleden politicus verder in degenen die nu lopen te janken en op dezelfde voet verder gaan…Volgende patiënt!

 13. @Wladimir van Kiel [17]: Aha, zit dat zo, weet vrijwel niets over de politiek voor de jaren 80. : )

  Veelneukerij was in die tijd nog een stuk normaler, vooral als je in de politiek zat en populair was.

  “Zou er soms een causaal verband bestaan tussen welbespraaktheid en hitserigheid?” Kan, in dat geval zou eventueel de term “saaie lul” hier zijn oorsprong hebben gevonden.

 14. Levertransplantaties zijn kostbaar en worden niet aan mensen boven de 60 gegeven……….Waarschijnlijk is de patiënt die de lever anders had gekregen hierdoor ter dood veroordeeld

  Dit is een ernstige beschuldiging, voldoende om even te googlen. Je hebt de grens bijna goed, deze moet zo te zien 70 jaar zijn:

  http://www.leverpatientenvereniging.nl/component/content/article/74.html

  halverwege deze pagina

  Bij de beslissing speelt ook de leeftijd een rol, waarbij de leeftijd van 70 jaar als grens geldt

  De Belgen schijnen 65 jaar te hanteren.

  Kortom, zoals ik het zie is deze stelling niet houdbaar, Wladimir. En zit je hier fout. Dit laat natuurlijk de rest van je betoog onverlet!

 15. @Flippo [26]:

  Lusers

  Lieve Flippo, make up your mind, het is ofwel lutsers, ofwel loosers…… Leuk dat je hier reageert, maar oefen nog een aantal keertjes op geen stijl voor je hier meespeelt. (sorry, maar mensen uitmaken voor loosers dan wel lutsers is stijlloos, en zeer zielig als je in je comment elementaire spellingsfouten maakt). Ik houd er niet van als mensen het soort dingen doen als jij doet, superioriteit claimen terwijl je in je comment blijk geeft de NL taal niet voldoende te beheersen, dan gaan mijn stekeltjes overeind staan.

  Nogmaals, Wladi, dank voor je artikel. Leuk tegengas voor de misselijkmakende hagiografische uitingen op de andere media, maar je hebt het volgens mij met je belangrijkste stellingname fout.

  Wladimir van Kiel [28] reageerde op deze reactie.

 16. @HJ [27]: who is perfect ? Overigens heb ik begrepen dat Van Mierlo is overleden aan een tweede transplant, de middelen die de 2de nieuwe lever door zijn lichaam hadden moeten doen accepteren en een tweede transplant is al helemaal niet gebruikelijk voo proleten, wel voor partijbonzen uiteraard want de wereld is er om ze te dienen.
  @Flippo [26]: we hebben het over 12 jaar geleden, toen was de leeftijd echt wel 60 en is Van Mierlo alleen vanwege zijn partijconnecties behandeld, als jij het was geweest met een alcoholprobleem dan was hier niet aan de bak gekomen.

  HJ [29] reageerde op deze reactie.

 17. @Wladimir van Kiel [28]:

  Theo aan het woord met “rectificatie”

  http://www.degezonderoker.nl/metro_20.html

  Ik weet niet direct wat te geloven. Maar waar rook is, is vuur. En de overheid is per definitie niet betrouwbaar. Wikipedia stelt echter:

  Bij een bezoek aan de Nederlandse UNIFIL-troepen in Libanon liep hij de leverziekte Hepatitis C op

  En impliceert daarmee dat dit dus de reden was voor zijn nieuwe lever. Hans had geen alcohol probleem maar is eigenlijk een martelaar! Zijn pogingen vrede in het midden oosten te bewerkstelligen zijn de oorzaak geweest van zijn voortijdige dood! Posthuum nobelprijsje, wellicht?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_van_Mierlo#cite_ref-9

  IIS [30] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [35] reageerde op deze reactie.

 18. @HJ [29]:

  Het EPD van van Mierlo zou hier misschien meer uitsluitsel over kunnen geven…Een interieurverzorger van een gemiddeld verzekeringskantoor moet dat toch makkelijk kunnen inzien. Zo zie je maar weer, het EPD heeft ook zijn voordelen…

Comments are closed.