De spelling van de Engelse taal is al honderden jaren praktisch onveranderd gebleven en niemand heeft daar moeite mee maar het Nederlands schijnt om de tien jaar wel dringend een nieuwe spelling nodig te hebben.
Dat komt omdat we een instantie van ambtenaren hebben die daarover gaat, de Taalunie en die dient ook bezig te blijven om niet te worden opgedoekt en daarom komen ze dus om de zoveel tijd met een nieuwe spelling.
Ik ben opgegroeid met de mooie spelling van 1952 waar bijna alle “sch” waren verdwenen (ouderwetsch werd ouderwets) behalve aan het einde van een woord volgend op een “i” (Israëlisch, Russisch). Ook de dubbele klinkers zoals in “veelen” en “loopen” werden netjes ingekort tot “velen” en “lopen”.
Hele mooie en zinnige vereenvoudigingen en daar had het bij moeten blijven maar eenmaal in leven geroepen instanties willen ten koste van alles blijven bestaan en om dat bestaan te rechtvaardigen worden we periodiek lastiggevallen met de volgende spelling, vaak nog waanzinniger en geforceerder dan de vorige omdat er nooit een echte reden was om de spelling van 1952 te wijzigen.
Zo kregen we in de jaren 70 “logies”, “buro”, “kado”, “aksiegroep” en “akseptaasie” (geloof ik) en nog meer van zulks maar dat is nog wel te rechtvaardigen omdat we toen allemaal hippies waren en stoned van de stuf, weetjewel, anders verzin je zoiets niet.
De volgende wijziging draaide dit weer terug en kregen we logisch, bureau, cadeau, de actiegroep en de acceptatie weer terug, over het verplaatsen van lucht gesproken.
De laatste wijziging van de spelling bracht ons monstruositeiten als “kippensoep”, “pannenkoeken” , “apenkop”, “ruggengraat” maar geen “konninginnendag”, dat wordt weer een uitzondering en blijft “koninginnedag” zonder de tussen “n”, waarschijnlijk zagen de bedenkers van deze waanzin ook de absurditeit hiervan in. “Apenkool” schijnt weer niet te mogen van mijn spellingcontrole en blijft dus “apekool” al snap ik niet waarom, ik dacht dat we gewoon overal die tussen “n” in moeten pleuren behalve bij “koninginnedag”.
Ik kan mijn tranen bijna niet inhouden iedere keer als ik bij de AH de pakken “pannenkoekenmeel” zie staan en ik vermoed dat zoiets toch echt wel de doodstraf rechtvaardigt voor de bedenker ervan.
Allemaal diep treurig maar ik bedacht zomaar dat niks mij kan dwingen aan deze waanzin mee te doen, ik kan gewoon de spelling van 1952 blijven hanteren en deze hele idioterie verder negeren.
Ik eet weer pannekoeken, noem mijn zoon apekop en verkoop ape(n?)kool omdat ik een sterke ruggegraat heb.
Wie doet mij wat ?
@Oscar [27]: “Vindt je Bach, Beethoven, Brahms en Schumann niet creatief? (-) Vindt je Michelangelo, Dante en Monteverdi niet nauwkeurig (en onslordig)?”
Pff, uitzonderingen die de regel bevestigen Oscar. Er is bovendien een groot verschil tussen Bach en Monteverdi qua nauwkeurigheid en creativiteit.
Ik ben eens naar een presentatie over industriële vormgeving geweest waar de gepassioneerde Italiaan Stefano Marzano (van het Philips Design Center) en de nuchtere Hollander Friso Kramer (van de bekende paddestoel straatverlichting en de platte prullenbakken met omlopende stalen buis die je in ieder NL-plantsoen ziet) hun intellectuele degens kruisten.
Kramer gaf toen als voorbeelden van NL-ontwerp vs IT-ontwerp het klassieke Dafje vs de oude Alfa Giulietta. Het Dafje werd geadverteerd voor het hele gezin en de praktische eigenschappen werden flink benadrukt (pa die enkele koffers in de openstaande achterbak laadde, makkelijke automaat voor mama, ruimte voor het hele gezin incl. opa en oma, e.d.). De Alfa daarentegen stond helemaal achteraan op de foto, die auto zag je nauwelijks. Voorop stond echter een sexy Italiaanse waarvan alle rondingen zeer goed zichtbaar waren. 😉
Kramer wees er vervolgens nog fijntjes op dat IT auto-ontwerp zoals van de oude Alfa 164 middenklasser puur effectbejag was. De 164 had een scherpe vouw in het plaatwerk die over de hele zijkant liep en die snelheid moest suggereren. De Nederlandse Volvo S40 daarentegen had gewoon saaie gladde zijkanten. Waarom? Het scheelde 500 piek in het uitdeuken na een aanrijding!
Kijk, daarom wordt het dus nooit wat hier in het nuchtere NL en is de toekomst aan de fantasierijke Italianen.
“dat het gemiddelde Chinese IQ weliswaar hoger ligt, maar het aantal zeer zwakbegaafden en zeer hoogbegaafden onder Europeanen ook. Dan zou het wellicht een soortgelijk geval zijn als vrouwen en mannen die gemiddeld een gelijk IQ hebben, terwijl de extremen (een laag IQ en een hoog IQ) bij mannen vaker voorkomen”
Hoe groter de biodiversiteit, des te groter de kans op overleven (dmv aanpassing/innovatie, e.d.). Dat is een biologische wet. Het is niet voor niets dat Europa met haar rijke schakering aan culturen de intellectuele kraamkamer van de wereld is (en altijd zal blijven 😉
“Het zou ook kunnen dat Europeanen een meer individualistische natuur hebben en gepassioneerder zijn”
Passie vind je overal, maar vrijheid en individualisme zijn zeldzaam. De meeste mensen leven nog altijd in collectivistische wij-culturen. Dat stimuleert conformisme en dood innovatie en intellectuele bloei.
===
“New opinions are always suspected, and usually opposed, without any other reason but because they are not already common.”
– John Locke (1632-1704)
@.M [28]:
Ja, de Chinezen hebben zeker de juiste mentaliteit. Als een automobilist zich door de regels wat te ‘buigen’ door het drukke verkeer naar voren weet te wringen krijgt hij in China bewonderende blikken, waar je in NL slechts afgunst en opgestoken middelvingers ziet. Maar Chinezen worden zoals gezegd ernstig gehinderd door hun wij-cultuur. En door de beperkingen die hun taal hen oplegt. De Japanners hebben al veel langer contact met het Westen, maar ook zij zijn nog lang niet zo creatief als Westerlingen (uitzonderingen daargelaten, zoals de Japanse videogame klassieker Space Invaders uit 1978). De Chinezen hebben nog eeuwen achterstand in te halen. En ze moeten eerst goed Engels leren natuurlijk! 😉
===
http://en.wikipedia.org/wiki/Palindrome
http://en.wikipedia.org/wiki/The_quick_brown_fox_jumps_over_the_lazy_dog
@Armin [30]: “De maakbare samenleving leeft nog steeds voort in bepaalde PvdA types…”
Niets mis met een maakbare samenleving Armin. Sinds we uit de bomen zijn geklommen doen we niet anders. Het is natuurlijk wel vervelend als andere mensen jouw leven als bouwsteentje voor hun eigen leven gaan gebruiken zonder dat eerst netjes te vragen. Zo zie je hoe belangrijk taal en goede manieren zijn (ofwel cultuur). 😉
Ik heb altijd grote bewondering gehad voor de Amerikanen die zo kort maar krachtig hun ‘geest laten spreken’. Echt to-the-point (een goede one-liner is goud waard). De Britten zijn dan een heel stuk breedsprakeriger (en veel moeilijker in te schatten).
Ik vind het Amerikaans Engels qua woordkeus en uitdrukkingen wel erg ouderwets aandoen in vergelijking met het UK Engels. Een beetje vergelijkbaar met het Vlaams of zelfs het Zuid-Afrikaans tov. het moderne Nederlands.
===
“What do you think I’m running here? A chickenshit business?”
“Well, frankly sir, yes.”
Comments are closed.