Het was net alsof er een bom in mijn tuin gegooid werd toen ik hiermee geconfronteerd werd, en juist toen de laatste bom in 1945 afgeworpen werd zag je dat er verschillende lagen van de bevolking waren en dat is altijd zo gebleven. De kinderen van rijke ouders konden studeren en de gewone arbeiders kinderen kregen deze kansen niet. Vanuit kerken werd ons land een angstgevoel aangepraat dat de Russen ons land zouden willen veroveren. Daarom emigreerden er veel gelovigen naar andere landen waar ze het beter zouden krijgen, en wat is hun teleurstelling groot geworden als je nu met ze praat. Het verschil tussen rijk en arm en de macht is ook daar ingeworteld. Het angstgevoel dat hun aangepraat werd, wordt achteraf niet altijd gewaardeerd. Eerlijk delen is ontdekt door een bepaalde stroming in het land die het niet breed hadden, dat zal wel duidelijk zijn. Ze willen het geld eerlijk verdelen maar als je dat doet zul je ook andere zaken gelijk en eerlijk moeten verdelen. Als een ondernemer een groot risico neemt en hij maakt winst willen anderen daar ook van profiteren, maar gaat deze man ten onder dan willen ze er niet aan meebetalen, want dan is het eigen schuld dikke bult. Als een bestuurder met topsalaris en bonus een huis van een miljoen koopt heeft hij recht op hypotheekaftrek. Dat bespaart hem als gauw een ton per jaar en hij kan en mag in weelde leven, en hij hoeft helemaal niet te delen. Als hij het huis verkoopt is het belasting vrij en met dat kapitaal vertrekken naar het buitenland omdat ze het niet eerlijk willen delen met de arme kant van de samenleving. Zo werkt het nu eenmaal, en deze regelingen zijn door onze regering in elkaar gezet, en dat zijn wij allemaal met elkaar toch?

Ons land ( dat zijn wij met elkaar) betaald mee aan alle rampen over de gehele wereld. Wij betalen mee aan milieu en draaien op voor de privatisering gedachte van onze bestuurders. Wij blijven vriendelijk en groeten iedereen, maar als je nu net als ik geconfronteerd wordt met naïeve sociaal voelende mensen vanuit een bepaalde hoek die mij schuldgevoelens aan willen praten als ik geen geld op een bepaald giro nummer stort dan gaat dat mij te ver. Dat zijn dus de mensen die zelf niets hebben en eerlijk delen hoog in het vaandel hebben staan. Ik bepaal zelf wel of ik wel of niet stort, en dat ga ik ze heus niet aan de neus hangen, ze moeten met hun klauwen van mijn vrijheid afblijven en ik moet hun schuldgevoel aanpraat helemaal niet! Onlangs belde iemand van een organisatie en deelde mee dat als ik niets bij zou dragen er kinderen zouden sterven, hallo moet ik de schuld krijgen van alles wat er fout op deze wereld gaat. Die schuldgevoelens aanpraten zijn asociaal en ik baal daar van !!

p/s NIBUD informeert ons dat iedereen financieel een stap terug gaat in 2010, en als u in de problemen komt heeft u niets aan de mensen die eerlijk willen delen, hou daar rekening mee.
——————
Ingezonden door Reiny

3 REACTIES

 1. Een leraar op de school van mijn dochter heeft een hardloopwedstrijd georganiseerd voor Haiti. Als je niet mee wenst te doen aan dergelijke activiteiten word je door zo’n leraar hard aangepakt vanwege je onwil.

  Ik was pas in Thailand en wat schetste mijn verbazing: er werd ook daar op verschillende plaatsen geld ingezameld voor Haiti.

  Veel zwarte mensen hebben een lage arbeidsproductiviteit. Dat resulteert er in dat ze alleen welkom zijn in de supermarkt als ze geld hebben. Dat is altijd al zo.

  Negers moet je gewoon laten leven zoals ze dat al vele duizenden jaren doen, en je er vooral niet mee bemoeien. Negers redden zich wel, en dat moeten we van de blanke Europeaan nog maar afwachten.

 2. Ik kan mij nog goed herinneren op de basisschool, dat er een jongen was die weigerden mee te doen met de jaarlijkse UNICEF actie. Uiteindelijk werd hij door de leraar verplicht de langste route te lopen. Hier dacht ik gelijk aan toen ik uw stukje las.

 3. Over eerlijk delen en de gevolgen, Dr. Adrian Rogers, 1931
  You cannot legislate the poor into freedom by legislating the wealthy out of freedom.
  What one person receives without working for, another person must work for without receiving.
  The government cannot give to anybody anything that the government does not first take from somebody else.
  When half of the people get the idea that they don’t have to work because the other half is going to take care of them, and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that my dear friend, is about the end of any nation.
  YOU CANNOT MULTIPLY WEALTH BY DIVIDING IT

Comments are closed.