Dat verklaart de Belgische premier Yves Letern. Hij zegt dat er MOET iets komen als de EMF (European Monetary Fund)  of als de EDA (European Debt Agency) waardoor (belasting)geld van de werkers naar de verspillers kan gedirigeerd worden.

Dit is weer een stap verder om de bevoegdheden die nu nog bij de afzonderlijke provincies (landen??)  liggen, daar weg te halen en aan de bazen in Brussel over te hevelen.

Zoals al lang hier op de Vrijspreker aangekondigd, de communistisch/fascistische heilstaat maakt vorderingen.

“Slaap kindje slaap,

Daar buiten loopt een schaap,

Een schaap met witte voetjes,

Dat drinkt zijn melk zo zoetjes,

Schaapje met zijn witte wol,

Kindje drinkt zijn buikje vol!”

===========================================================

Euobserver   .     http://euobserver.com/9/29695

EU economic governance inevitable, Belgian PM says

Belgian Prime Minister Yves Leterme has said that joint economic governance by some or all EU member states is an inevitable consequence of the creation of the euro………..

… The agency would be a new EU institution based at the European Investment Bank in Luxembourg. It would help EU governments to borrow money more cheaply by selling bonds guaranteed by all participating states and channeling funds to national treasuries, within a set of limits. ….

….. proposals would require EU states to give up fiscal decision-making powers in order to co-ordinate national budgets at the EU level to a far greater extent than today. They could also require financially sound EU countries to prop up their insolvent cousins. ….

Enz.. Een grote hulp voor de verdere macht naar Herman van Rompuy, de EU hoogste Baas in wording.

11 REACTIES

 1. *borrow money more cheaply by selling bonds guaranteed by all participating states*

  Dit gaat volledig tegen de vrije markt in. Veel goedkoper geld lenen dan gezien je financiële gezondheid verantwoord is. Hebben “ze” nou nog niks geleerd die eurocraten….of…..is deze crisis een opgezetje om de éénwording er versneld doorheen te drukken?
  Je bent streeds meer geneigd om het 2e te gaan geloven.

  *to give up fiscal decision-making powers in order to co-ordinate national budgets at the EU level to a far greater extent than today.*

  En daarom steun ik Griekse ambtenaren in hun stakingsdrift. Moge het land nog lang in chaos verkeren waardoor faillisement een zekerheidje wordt.
  De Griekse bevolking heeft de keuze tussen faillisement of slavernij. De keuze lijkt mij niet moeilijk.

  Kom op ambtenaren -laat zien dat jullie ballen hebben- ik sta achter jullie 🙂 !

  Armin [6] reageerde op deze reactie.

 2. Vanmorgen hoorde ik De Jager (de Jan-Kees met 6-dubbele onderkin)zeggen, dat steun aan Griekenland toch wel verstandiger is, omdat we anders VEEEEL GROTERE kosten zullen hebben.
  Is die man helderziend of kan hij ons dat even voorrekenen? Ik vind het namelijk maar een argument, gebaseerd op angstzaaierij.

  Als “wij” Griekenland gewoon laten vallen als een baksteen, hoe gaat dat ons dat later geld kosten?
  Omdat er later weer “profeten” zijn die een failliet Griekenland opnieuw de EU in willen trekken?

  Het is toch simpel: Griekenland heeft op veel te grote voet geleefd en heeft de boel jarenlang zitten belazeren voor wat betreft de begrotingstekorten. En daar gaan wij dus voor betalen?

  GB [3] reageerde op deze reactie.
  Tony [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Paul Martens [2]:

  Plofkop de Jager heeft dus een 180 graden draai gemaakt want niet zolang geleden zij ie dat NL nooit zou meewerken aan een bailout. Een gebruikelijke gang van zaken voor een politicus.

  Duitse en vooral Franse banken zitten dik in Griekse obligaties die bij een default oninbaar gaan worden. De steun aan Griekenland is dus weer een rechtstreekse afgedwongen steun van de belastingbetaler aan de bankmaffia.

  En omdat Nederlandse politici geen ruggengraat hebben lopen ze gewoon achter de Duitsters en Franden aan. Misschien dat er nog wat baantjes binnen de EUSSR voor het nieuw op te richten EMF te vergeven zijn.

  Wouter, misschien?????

 4. Zeg maar gerust, de EUSSR in de meest letterlijke zin is onvermijdelijk. Nu een term slechts gebruikt als spot om aan te geven wat iedere redelijke slimme jongen al kan voorspellen, maar wat dus ook gewoon letterlijk waarheid wordt.

  En dan zijn er nog oost-Europese landen die dit met al hun persoonlijke ervaringen niet kunnen zien en er onderdeel van uit willen maken.

  @Paul Martens [2]:

  Als “wij” Griekenland gewoon laten vallen als een baksteen, hoe gaat dat ons dat later geld kosten?

  Maar Paul, dat is toch zeker geen optie? Dat is gewoon gemeen, onmenselijk en niet solidair! Natuurlijk kunnen ‘we’ Griekenland niet laten vallen. Dat druist in tegen de internationaal sociali… pardon … Europese gedachte en gemeenschapszin.

  En vanuit die gedachte is het dus zo, dat we ze beter NU dan later kunnen helpen.

  In een boek genaamd “Atlas Shrugged” hadden ze overigens een naam voor zoiets als Griekenland:
  “The people’s state of Greece”.

  Jammer genoeg is er geen Ragnar Danneskjöld.

 5. Leterme is net als Mark Eyskens 1 van de ergste vorm internationaal ‘New World Order’ socialisten uit de Belgische politiek onder de vlag van christelijke partij. Dat laatste is de dag van vandaag zeer relatief. Socialisten, christen, liberaal, als het op de EU aankomt, gaan ze allemaal dezelfde desastreuze toer op.

 6. It would help EU governments to borrow money more cheaply by selling bonds guaranteed by all participating states and channeling funds to national treasuries, within a set of limits. ….

  Dwz Griekenland, Portugal, etc kunnen lenen tegen een beter tarief want de sterke schouders staan mede-garant. Andersom zullen die sterkere schouders een premie-opslag betalen.

  Overigens:

  @GB [1]:

  En daarom steun ik Griekse ambtenaren in hun stakingsdrift. Moge het land nog lang in chaos verkeren waardoor faillisement een zekerheidje wordt.

  Deze reactie is examplarisch voor een denkfout. Als een aldn failliet gaat wil dat niet zeggen dat de schulden dus weg zijn en men met en schone lij kan beginnen. Als dat zo was, zou elk land immers wel even failliet willen gaan.

  De schulden blijven, maar worden enkel herstructureerd totdast ze nét weer betaalbaar zijn. De prijs daarvan is externe bemoeienis, want het zijn de curatoren en schuldeisers die bepalen hoe de herstructurering plaats gaan vinden. Ook krijgen zij toegang tot de assets van het land.

  Niet veel anders dan een persoonlijk bankroet. In de meeste gevallen is de koopkracht van de mensen die in de schuldsanering zitten voor vele jaren erg laag. En het eindresultaat is dat je totale kapitaal ‘op’ is.

  Verschil tussen een bankroet en een redding van Griekenland is meer een kwestie welke burgers meer of minder betalen. Bij een bankroet bepalen mensen buiten Griekenland wie en bij een ‘redding’ zij zelf.

  De geplande hervormiongen in Griekenland treffen vooral de publieke sector en met name de ambtenaren. Nu kan het zijn dat die ambtenaren staken omdat ze hopen dat externen hen zullen ontzien, maar ik denk zelf dat men allereerst vooral staakt om het naieve idee dat men dan de inperking van hun beloging en verworvenheden dan tegen kan houden (hetgeen hoe dan ook niet gaat, daar er simpelweg geen geld is omd at te betalen). Aanvullend denk ik dat externen juist veel eerder de ambtenaren gaan aanpakken ipv de private sector.

  Hoe dan ook, denk ik dat de ambtenaren daar beter kunnen hopen op een interne hervorming dan bankroet, want dan zijn ze waarschijnlijk veel slechter af …

 7. Ik vond dit een uitstekend stuk over de problemen (8) welke de Euro bedreigen
  http://www.safehaven.com/article-15846.htm

  Scary quote uit het stuk;
  “The kind of derivatives contracts reported by some newspapers were legal at that time, Greece was not the only country to use them… They were made illegal, [and] we have not used them since then.”

  Wie o wie zijn de andere landen. Over Italie gaan al wat langer ‘geruchten’. Goldman heeft redelijk wat ‘werk’ verricht in Italie in de jaren voor de introductie van de Euro. Dat beviel zo goed dat een ex topman van Goldman (Mario Draghi) nu voorzitter is van de centrale bank van Italie. Het kan nog bijzonderder hij staat op de short list om ECB voorzitter te worden. Aint that sweet (zijn kansen zijn nu stukken kleiner). Toch leerzaam
  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7139512/Axel-Weber-and-Mario-Draghi-in-pole-positions-as-fight-for-ECB-succession-starts.html. Zeker als je dit filmpje kijkt en hoe GS in de VS ‘het systeem’ is doorgedrongen; http://www.huffingtonpost.com/2009/07/17/glenn-becks-goldman-sachs_n_237481.html

  Wat mij betreft zullen de zgn ‘unfunded liabilities’ ook voor heel veel problemen gaan zorgen. De meeste EU landen hebben een omslagstelsel voor pensioenen en andere sociale voorzieningen. Met andere woorden, alles wat is ingehouden is weer uitgegeven en nu de boomers (bijna) massaal met pensioen gaan zal duidelijk worden wat de schade is. Volgens dit stuk zitten we in Europa gemiddeld iets onder de 500% staatsschuld als deze verplichtingen worden meegenomen. http://www.zerohedge.com/article/just-how-ugly-sovereign-default-truth-how-self-delusions-prevent-recognition-reality . Ik moet aantekenen dat door de pensioenfondsen NL er wel beter / minder slecht voorstaat dan gemiddeld. Het lezen van het ABP jaarverslag doet je toch je wenkbrouwen fronsen (het is 1 van de grootste wereldwijd).

  Hebben we het verder niet over de huizenmarkt zeepbel welke in een aantal europese landen, waaronder Nederland nog moet klappen. Spanje is waar die ook nog moet gaan en de banken hebben het daar nu al lastig. Jeugdwerkloosheid is er, officieel, iets van 42%. 60% werkelijk misschien? Zal Italie toch nog concurrentie krijgen? Over portugal kan ik niet veel vinden. Alles kits verder in het oosten van Europa? http://www.ft.com/cms/s/0/3fce5ff2-212f-11df-a6b2-00144feab49a.html

  Of dit de Euro zal doen klappen is de vraag. Grotere problemen dan we nu hebben zullen zeker komen. Worden we allemaal schuldslaaf? Als ik naar Spanje kijk met die absurde cijfers en een bevolking welke maar schaapachtig blijft kijken wordt ik verdrietig. Wat ik wel weer hoopvol vind zijn de Aziaten. Echt bijzonder dat de Chinese overheid sinds kort de bevolking weer toestaat goud te bezitten en dit zelfs aanmoedigd. De vietnamezen hebben het met ook al door http://www.runtogold.com/2009/11/gold-already-trading-at-1300-per-ounce/.

  Als ik een tip mag geven koop 3 kilo oud zilver NL geld (=72% zilver dus 2,2 kg zilver). Kost onder de 1000 Euro en is wat mij betreft een interessante belegging. Mocht het echt ‘lelijk’ worden heb je een handig waardevast betaalmiddel. Je kan zo ook bijdragen aan het in stand houden van je omgeving.

  Moest ik even kwijt bedankt voor het lezen.

 8. @8

  Overigens moet ik opmerken dat de VS, Japan, UK, eigenlijk alle fiatgeldeenheden wat mij betreft met een gecontroleerde ‘race to the bottom’ bezig zijn.

 9. @IIS [7]:

  DE GRENZEN VAN DE FINANCIERBAARHEID VAN HET RIJNLANDMODEL BEREIKT ?

  Volgens ramingen van de ECB bedragen de pensioenverplichtingen ten laste van de staat in Euroland ongeveer 490% van het beschikbaar inkomen (330% van het BBP). Dat is zowat 5 keer de gepubliceerde overheidsschuld. Dat overtreft alle financiële activa van Euroland’s huishoudens.

  Bron: ECB “ Household pension entitlements under government schemes in the euro area”
  http://workforall.net/ECB-Pension-Entitlements-in-the-Euro-Area.pdf
  pag. 101

  Merkwaardig is dat volgens die ECB-norm “staatschuld / beschikbaar inkomen” (de maatstaf voor de duurzame financierbaarheid van de staatschuld) Griekenland zelfs behoort tot de betere helft van de Euro-klas.

  Public Debt as a % of Disposable Income:

  853,4% France
  830,1% Italy
  829,3% Austria
  778,1% Belgium
  762,0% Finland
  739,5% Germany
  721,8% Sweden
  689,0% Portugal
  664,3% Poland
  646,2% Hungary
  590,8% Greece
  577,3% Netherlands
  443,8% Spain
  425,9% Czech Rep
  376,0% Slovakia
  290,8% UK

  Zie: http://workforall.net/euroland-pension-debt.GIF

  .

 10. Die “economische dictatuur” gaat er echt niet komen hoor. Alleen al vanwege het feit dat hiervoor een unanieme beslissing nodig is binnen de EU. En daar ontbreekt het nou juist aan binnen de EU: eensgezindheid. Zelfs in een crisis situatie (griekenland) kan men het niet eens worden. Bovendien zou een econmische unie ook harmonisering van belastingwetten inhouden. Dat laten lidstaten zich echt niet afnemen

Comments are closed.