De twee Amerikaanse staatshypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae staan voor miljarden in het rood. De belastingbetaler moet dit verlies natuurlijk gaan ophoesten. De oorzaken voor deze money drain zijn in feite onverantwoordelijke politieke vergezichten (‘iedere Amerikaan moet een huis kunnen bezitten, ongeacht zijn of haar inkomen’ ), het catastrofale FED beleid plus verregaande incompetentie.

Freddie Mac boekte in het vierde kwartaal van 2009 een verlies van 7,8 miljard dollar. Fannie Mae ging in dezelfde periode voor 16,3 miljard dollar de rode cijfers in. In het derde kwartaal zat zij op 18,9 miljard. De staatshypotheekbank rekent in 2010 vanwege de hoge werkloosheid en de zwakke economische situatie verder met rode cijfers. De post afgeschreven debiteuren ging in het afgelopen kwartaal met 12 miljard omhoog.Fannie Mae sluit 2009 af met een totaal verlies van 74,4 miljard dollar

Bijna 90 % van de nieuwe hypotheekleningen in de VS is afhankelijk van een of andere overheidskredietgarantie. Washington heeft te maken met de complete ineenstorting van algehele particuliere kredietverstrekking. Hypotheken zijn in handen van Fannie Mae, Freddie Mac of Ginnie Mae – allemaal organisaties gerund of ondersteunt door de Amerikaanse overheid. Van de 1,4 biljoen dollar in nieuwe leningen tot en met september 2009, zat het kredietrisico met een torenhoge 88,5 % in handen van, in wezen, overheidsorganen.

De Verenigde Staten heeft particulier huizenbezit gekoesterd als onderdeel van the American Dream en gepromoot via hypotheekaftrek. Maar het risico van die droom werd grotendeels gedragen door de particuliere sector. Nu neemt de overheid, beter gezegd de anonieme belastingbetaler, dat risico. Om te voorspellen wat de uitkomst daarvan zal zijn, kijkt men naar de ‘resultaten’  van voorgaande grootscheepse overheidsprojecten.

7 REACTIES

 1. Dit probleem is in Amerika net zo goed nog lang niet opgelost als de crisis in Nederland.
  Wat dat betreft staan nog “interessante” tijden voor de deur!

 2. @Andre [2]:
  Als dat waar is en de overheid van de VS houdt zich eraan kun je per April de borst nat maken. Dan kan eindelijk een extreem pijnlijke rechtzetting in de huizenmarkt zich voltrekken.
  Obama en Co zullen uiteraard Freddie en Fanny niet omlaten vallen (to big to fail) en het blijft een zwart financieel gat.

 3. De VS is groot, maar wat wij in Europa nog wel eens vergeten geen eenheidsworst. Er zijn staten waar niet of nauwlijks problemen met de huizenprijzen zijn. Er zijn ook staten waar de zaak een flinke klap heeft gekregen (prijsdalingen) maar verder ook nog in orde.

  Echter er zijn ook regio’s waar dankzij de prijsdalingen heel veel huiseigenaren ‘onder water’ zoals ze dat in de VS zeggen zijn gekomen. De hypotheek is meer dan de waarde van de woning. En een ander groot deel zit rond de 0.

  In bepaalde staten zijn vele duizenden vinex wijken gebouwd met geleend geld en gekocht door mensen met nog meer geleend geld. Californie, Florida en Nevada zijn enkele voorbeelden waar het echt mis is.

  Als deze mensen blijven zitten, is alles in orde, maar als deze alsnog besluiten hun huis af te geven bij de bank krijg je nog een flinke klap.

Comments are closed.