[HTML1]

11 REACTIES

 1. Veel amerikanen hebben het rare idee dat een stukje papier ze kan beschermen tegen een groep misdadigers die geweld gebruiken om inkomsten te werven en die de mensen betalen die dat stukje papier toetsen op juist gebruik.
  Je hebt het spel verloren, zodra je toegeeft dat je ergens verandert van een klant in een onderdaan. Het kan een tijdje duren, maar het breidt zich uit als een veenbrand naar alle gebieden van je leven.

 2. @Hub Jongen [2]:
  verplichten?

  Ik zie de US constitution meer als:”blue print how to get the biggest government the world has ever seen”
  Als je tenminste eerlijk naar de realiteit kijkt, is dat wat er gebeurd is: het begon met de US constitutie en nu hebben ze de grootste overheid ter wereld.
  Dan kan je wel 7 boeken over de grondwet schrijven, maar dat hielp kennelijk niet. Trias politica e.d. mooi verhaal, maar het heeft kennelijk niet gewerkt. Checks and balances:een totale mislukking.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [3]:
  Dat klopt met wat er gebeurd is. Mede doordat er in die oorspronkelijke constitutie een paar zwakke/foutieve punten zitten.

  Maar die oorspronkelijke constitutie op zich, is toch misschien wel de beste, meest vrije officiële constitutie die er ooit geschreven is.
  Door de politiek (de democratie = majoritycratie) is er nu inderdaad weinig van over.

  Als het zou lukken om terug te gaan naar die oorspronkelijke tekst, zou je al dicht bij een libertarische minarchie zijn.

  En met de Amerikaanse mentaliteit (generaliserend) is die kans er nog wel.

  Tony [5] reageerde op deze reactie.
  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [4]:

  Ik ben geen expert, maar die oorspronkelijke tekst schijnt de slavernij niet te hebben afgekeurd.
  Tevens laat die de deur wagenwijd open voor de overheid met abstracte teksten waar je alle kanten mee op kunt.

  Neem nu bijvoorbeeld de term “general welfare”.
  Leg maar eens keihard uit aan een socialist dat dit geen universal healthcare legitimeert. Het is precies om die reden dat ik zelf altijd persoonlijk hamer op strikte objectiviteit en duidelijkheid als het gaat om politiek en wetten. Wat zou “general welfare” nou NIET kunnen betekenen?

  Het schijnt dat die fouten geen fouten waren, maar gewoon doelbewust dankzij met name Alexander Hamilton, een etatist die waarschijnlijk content zou zijn met het huidige Amerika.

 5. Beste mensen,
  tijd voor wat gezond verstand van mijn kant. Ten eerste: socialisme? Als Nederlander zou je beter moeten weten. Obama op het Nederlandse politieke spectrum komt ongeveer bij de VVD uit. Ten tweede: waarom jullie obsessie met de USA? Wonen jullie daar? Ik wel, en over ruim drie weken word ik zelfs ingezworen als Amerikaans staatsburger. Ik behoud mijn Nederlanderschap, getrouwd met Amerikaanse vrouw, vandaar. Als blanke Nederlander met straks dubbele nationaliteit zal Wilders zich over mij wel geen zorgen maken, maar dat terzijde. Zoals eerder reeds gezegd: je kunt als libertarier in NL wel lekker principieel tegen een door de overheid gegarandeerde universele dekking voor ziektekosten zijn, maar je hebt ook makkelijk praten. Immers, in NL hoef je je geen zorgen te maken over potentieel verlies van je verzekering want dat kan niet. Zijn jullie ook zo geinteresseerd in de zorgmarkt van Belgie, Italie, Zuid-Afrika, etc? Waarom speciaal de USA? Wij Amerikanen (zeg ik maar vast even) maken dat zelf wel uit.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.
  Tony [10] reageerde op deze reactie.

 6. Die Amerikaanse grondwet, daar valt toch wel het een en ander op af te dingen. De oorspronkelijke tekst gaf alleen kiesrecht aan blanke mannen die belasting betaalden. Dat is maar een voorbeeld. Het lijkt me ook gevaarlijk om fundamentalistisch te doen t.a.v. de grondwet, dat is wat veel rechtse Amerikanen doen. Het zou een volmaakte tekst zijn en de “founding fathers” worden als een soort van halfgoden beschouwd. Een land in 1787 met misschien 1 of 2 miljoen inwoners valt niet op dezelfde manier te regeren als een land van 308 miljoen inwoners in 2010. Dat is klinklare onzin. De federale overheid is sterk gegroeid en dat was een natuurlijke ontwikkeling, net als in Europese landen.

 7. @Hub Jongen [4]:
  Ik zie de US overheid meer als een klein kankergezwel dat uitgroeide tot een groot gezwel (net als onze eigen overheid), doordat het veel welvaart oogste van de snelle groei van relatieve vrijheid.
  Je terugwensen in de tijd van een klein kankergezwel, is alleen maar hetzelfde traject nog een keer doorlopen. Maar zou natuurlijk wel lekkerder zijn met een klein kankergezwel, maar ik heb het idee dat terugblikken in nostalgie een teken aan de wand is van het niet zien van een geloofwaardige weg naar voren. Dat is wel te begrijpen, want het lijkt wel onmogelijk grip te krijgen op die koekepan die maar op onze hoofden timmert.
  Als je 6 boeken over de constitution hebt geschreven en de politici vegen er hun voeten aan af, dan mag je je toch wel eens af gaan vragen of een 7de boek over de grondwet wel zin heeft? Het gaat jonge mensen denk ik niet aanspreken.

 8. @rudolf [6]:
  “Ten tweede: waarom jullie obsessie met de USA?”
  De USA is het roman empire van ooit. De legermachten uitgestrekt over de hele wereld, de kosten daarvoor lopen torenhoog op, de bevolking moet steeds verder uitgeperst worden (getuige deze wet:mensen betalen de overheid de boete van 750$ en gaan bij ziekte pas een verzekering aan, ze kunnen toch niet geweigerd worden. Het is alsof de overheid een brandverzekering verplicht stelt, een boete oplegt van 750 bij overtreding, de vezekeringsmaatschappij dwingt mensen aan te nemen ook als hun huis al in brand staat)
  Wij in NL zijn het Gallie van ooit en na de ineenstorting van het Romeinse rijk, werden de boeren daar horigen om de enorme schuldenlasten af te betalen van de heersers. Tevens duurde het zo’n 1000 jaar donkere middeleeuwen, voordat de rookwolken opgetrokken waren. Geen leuk vooruitzicht.

 9. @rudolf [6]:

  Wij Amerikanen (zeg ik maar vast even) maken dat zelf wel uit.

  Dan weet je meteen hoe wij denken over het hebben van een mening over Amerika.
  Dat maken we dus zelf wel uit.

  En dat Obama vergelijkbaar zou zijn met de VVD is amper een argument om Obama niet te betichten van het zijn van een sociaal-democraat.

  Maar apropos, jullie “Amerikanen” maken dat helemaal niet zelf uit. Dat bepaalt “jullie” overheid voor jullie.

 10. Zitten 3 mensen in de gevangenis: “wat heb jij gedaan?” “Ik heb iemand vermoord. En jij?” “Ik kon met mijn handen niet van een vrouw afhouden. En jij dan? “Ik had geen zorgverzekering”.

  Die Obamacare wordt er uberhaupt verder doorgedouwd. Er zijn nu wat schermutselingen (Meer dan 20 staten gaan processen aanspannen) maar dat is spielerei. De reps zijn net zo socialistisch als de dems. Ze zullen misschien op enkele kleine terreinen wat succes boeken en dat zullen ze uitbuiten in de komende mid-terms elections ‘Zie je wel, hoezeer wij tegen deze legislation zijn!’. Daarna gaan zij precies hetzelfde pad op dat de dems hebben geslagen met nog meer regulation voor dingen die ZIJ goed vinden voor u, de onderklasse, de domme burger die het allemaal nog niet zo goed snapt.

  Ik kijk dagelijks Glenn Beck op Fox. Ik wou dat we meer van dit soort mensen hadden.

Comments are closed.